Róbert BRIMICH - bol som aj trénerom Zuzany Kořínkovej

Róbert BRIMICH - bol som aj trénerom Zuzany Kořínkovej

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

25. januára 2023 oslávila 60. narodeniny famózna Zuzana KOŘÍNKOVÁ, kulturistka zo Slovenska, výsledky ktorej vo svete bodybuildgu a fitness vyvolali v druhej polovici 80. a prvej polovici 90. rokov rovnakú odozvu, ako výsledky druhej legendy ženskej kulturistiky u nás, Jany PURDJAKOVEJ. Jana však (na rozdiel od Zuzany) do konca svojej súťažnej kariéry ostala verná súťažiam v amatérskej kulturistike (spomeniem, že Jana v rozmedzí rokov 2000 až 2014 získala 11x titul World Champion a 4x Overall Champion).
Zuzana Kořínková
Zuzana KOŘÍNKOVÁ vstúpila do sveta profesionálnej kulturistiky v roku 1991 a jej prvou súťažou bola prestížna Ms. Olympia. Pred touto najprestížnejšou súťažou profesionálnej kulturistiky si na medzinárodnej scéne zaknihovala tieto výsledky:

  • 1988 IFBB Majstrovstvá Európy ... 4. miesto
  • 1989 IFBB Majstrovstvá Európy ... 1. miesto
  • 1990 IFBB Majstrovstvá sveta ... 1. miesto

Zuzana Kořínková

Je známe, že trénersky Zuzanu viedol nie jeden, ale dvojica trénerov – okrem Róberta BRIMICHA to bol aj Drahomír KRÁSNOHORSKÝ, ktorý je aj jej životným partnerom.

Reprezentačná ženská kulturistika na Slovensku je do príchodu Natálie LENÁRTOVEJ spojená s menami troch trénerov/mužov – Krásnohorský, Matejíčka a Brimich. Mnohí však na tvoje meno Róbert pozabudli. Myslím, že aj našim čitateľom a priaznivcom kulturistiky by bolo dobré sa predstaviť hneď v úvode nášho rozhovoru. Kto teda je Róbert BRIMICH?
Som absolvent FTVŠ UK Bratislava, špecializácia kulturistika, aprobácia TV-anglický jazyk. V 80-tych rokoch som patril medzi tých, ktorí v Československu formovali ženskú kulturistiku. V rokoch 90-tych som zastával pozíciu štátneho trénera Slovenska v kulturistike (poznámka Kopček: v rozmedzí rokov 1993 – 1997) a patril medzi tých, ktorí zároveň formovali slovenské fitnes (poznámka Kopček: po ženskej kulturistike práve fitness bolo druhou nomináciou, určenou pre súťaženie žien v organizácii IFBB). Od roku 1985 som bol spolu trénerom legendárnej kulturistky, prvej Majsterky Európy a Majsterky sveta v Československu - Zuzany Kořínkovej.

Róbert BrimichPrirodzene, spolupodieľal som sa aj na jej príprave na súťaženie v IFBB PRO divízii, kde v rokoch 1991 a 1993 súťažila na prestížnej súťaži Ms. Olympia.

Od roku 1996 som mal licenciu rozhodcu s právom rozhodovať IFBB profesionálne súťaže a v roku 1998 som ako prvý Slovák rozhodoval v New Yorku prestížnu súťaž Mr. Olympia. V tom istom roku som po boku Juliette Bergman (Ms. Olympia 2001-2003) bol hostiteľ súťaže Ms. Olympia v Prahe. V nasledujúcich rokoch som sa venoval privátnej trénerskej činnosti tzn. zo sveta kulturistiky a fitness som nikdy neodišiel.

Spomenul si Zuzanu KOŘÍNKOVÚ, ktorá v týchto dňoch oslávila významné životné jubileum, 60. narodeniny. Zaujímalo by ma, ako začala spolupráca KOŘÍNKOVÁ vs BRIMICH – KRÁSNOHORSKÝ?
Zuzanu sme „objavili“ ako 22 ročnú na žilinskej plavárni, v lete roku 1985. Bola oslovená s tým, že je v nej neskutočný potenciál pre to, aby sa z nej mohla stať špičková súťažná kulturistka. Zuzana výzvu prijala a po niekoľko týždňovom tréningu u mňa v pivnici (kde som samozrejme mal svoj kulturistický stánok) sa zúčastnila prvej súťaže. Bola to pohárová súťaž a myslím, že to bola vôbec prvá československá určená pre ženy - kulturistky. V roku 1986 získala zlato aj na prvých neoficiálnych Majstrovstvách ČSSR, čím začala veľkolepá anabáza s titulom ženská kulturistika zo žilinskej športovej liahne.

V rokoch 80-tych sme so Zuzanou začali prijímať všetky súťažno-športové výzvy a dobíjať všetky piedestály. Zuzana sa vždy držala klasického výroku – veni, vidi, vici. Od národných šampionátov, cez pohárové súťaže, európske či svetové kolbištia respektíve množstvo exhibično-propagačných vystúpení.

Zuzana KořínkovaAko dlho táto spolupráca trvala a prečo bola ukončená?
Naša spolupráca trvala cca do roku 1993, keď som začal pôsobiť ako štátny tréner a musel som sa „starať“ o celú plejádu vynikajúcich reprezentantov Slovenska. Časovo to bolo veľmi náročné obdobie, nakoľko som pôsobil zároveň aj ako profesionálny rozhodca. So Zuzanou športovo ďalej spolupracoval Drahomír Krásnohorský, neskôr aj jej životný partner.

Róbert BrimichNa Slovensku ani v súčasnosti nie je zvykom, aby jedného súťažiaceho resp. súťažiacu, pripravovali niekoľkí tréneri. Čo si mal v prípade Zuzany Kořínkovej na starosti ty?
Spoločne sme koučovali a pripravovali obsahovú stránku tréningu ako v etape objemovej, tak aj v období predsúťažnej a súťažnej prípravy. Kolega sa okrem toho venoval nácviku súťažných zostáv a ja som zaobstarával nutričný režim, riešil som aj postupy počas sacharidovej superkompenzácie.

Spomenul si, že priamu spoluprácu so Zuzanou Kořínkou ukončilo tvoje vysoké pracovné vyťaženie spôsobené funkciou reprezentačného trénera Slovenska. Aké trénerské úspechy si dosiahol po roku 1993?
Pôsobenie v úlohe trénera po ére Zuzany Kořínkovej bolo veľmi krásne, profesionálne a bohaté na športové úspechy. Trénoval, pripravoval a bol som pri úspechoch našich reprezentantov ako v kategórii kulturistika, tak i fitnes. Pamätníkom určite budú známe mená juniorských Majstrov sveta – Hana Štěpánková, Martina Tomanová, Karol Pócs, Jaroslav Bucheň, Pavol Ferenc, Ivan Rybánsky. V tom čase v reprezentačnom výbere sme mali Majstra Európy Adama Cibuľu, aj Majstra sveta Jaroslav Horvátha. Boli tu aj mnohí ďalší medajlisti na seniorských majstrovstvách Európy, alebo sveta.

Spomenul som fitness. V čase, kedy som bol reprezentačným trénerom Slovenska, úspešná v tejto nominácii začala byť Marietta Žigalová. Bolo tam aj veľa ďalších skvelých umiestnení našich reprezentantov na Svetových, alebo Európskych šampionátoch. Snáď sa nenahnevajú, keď som ich nespomenul.

Róbert BrimichČomu sa venuješ v súčasnosti?
V súčasnosti (tzn. od konca rokov 90-tych až dodnes) sa venujem lektorskej činnosti ako hlavný školiteľ inštruktorov a trénerov – kondičný fitnes tréner, inštruktor jogy, aerobiku a pilates pri získavaní akreditovaných certifikátov. Pracujem ako nutričný kouč a fitnes tréner pre svojich klientov. Naďalej som profesionálny rozhodca pre súťaže organizované vo federácii NABBA.

Róbert BRIMICHRegistrujem, že stále sa venuješ aj súťažiacim.
Áno, „nezanevrel“ som ani na svoju trénerskú kariéru ako kouč súťažiacich v kulturistike a fitnes. Pretekárom sa venujem aj naďalej, kde si obzvlášť „profesionálne“ užívam spoluprácu s mojím niekdajším odchovancom, majstrom Slovenska v kulturistike juniorov, Tomášom Šarinom. Ten momentálne „tvrdí muziku“ na scéne svetového bodybuildingu vo federácii NABBA vo farbách Nemecka.

Nepochybujem, že stále sleduješ aj IFBB amatérsku a IFBB profesionálnu scénu. Čo hovoríš na aktuálnu hviezdu slovenskej a európskej/svetovej kulturistiky, Michala Križánka?
Samozrejme, že sledujem aj v súčasnosti dianie na poli kulturistiky a fitnes. Michal Križánek je kulturistický fenomén súčasnosti. Predstavuje ojedinelý talent vo svojom odvetví, ako keby sa pre bodybuilding narodil. Nepochybne by patril za mojej éry k výkladným skriniam celosvetovej kulturistiky.
Medzi súčasnou svetovou profesionálnou špičkou sa môže roky udržať medzi TOP borcami. Osobne si myslím, že v danej konkurencii, kde tiež implicite existujú premenné, ktoré zohrávajú pri umiestnení pretekárov značnú úlohu, by sa mal „Križo“ zmieriť s adekvátnymi ambíciami.

Máš v pláne sa po rokoch opäť angažovať na Slovensku aj na funkcionárskom poli? Myslím, že vieš, aká je u nás aktuálna situácia.
Keďže som stál pri etablovaní sa kulturistiky a fitnes v podmienkach Slovenska pri ich absolútnom zrode, tak satelitne „žijem“ s kulturistikou a fitnes neustále. Samozrejme, že po vystavenej „stopke“ VV SAKST z konca deväťdesiatok minulého storočia je moja angažovanosť dosť odklonená od peripetií v hnutí súčasnej SAKST. Držím sa zásady, nedávaj nevyžiadané rady a nikam sa nevolaný nemontuj. A tak hnutie, turbulentné hnutie v SAKST sledujem len ako pozorovateľ.
No zároveň musím povedať, že sa viem vždy angažovať pre dobrú vec. Nech už si to vyloží ktokoľvek akokoľvek.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia