Michal MOKOŠ - súťažiť budem už iba v Elite PRO

Michal MOKOŠ - súťažiť budem už iba v Elite PRO

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Minulý rok si vďaka víťazstvu na IFBB Majstrovstvách sveta masters mohol a aj požiadal o Elite PRO kartu. Od januára 2023 si teda ďalším Elite PRO súťažiacim zo Slovenska. Nepochybujem, že starší fanúšikovia bodybuildingu si pamätajú meno Michal MOKOŠ zo súťaží, iní vedia, že si organizoval pred rokmi aj vydarené Majstrovstvá Slovenska v Banskej Bystrici. Napriek tomu, predstav sa našim čitateľom.
Pochádzam z Banskej Bystrice, v tomto roku budem mať 46 rokov a áno, je to tak, roky pôsobím v bodybuildingu a aj vo fitness biznise. Pracoval som 7 rokov ako vedúci predajne Fitplus v Banskej Bystrici, ale prakticky od začiatku som chcel viesť vlastné fitko. Mal som však smolu na nesprávnych ľudí, s ktorými som spojil v minulosti svoje podnikateľské plány. Vďaka svojej neskúsenosti a naivite som narazil na viacero podvodníkov developerov, ktorým som uveril, že fitko môže fungovať aj za účasti viacero partnerov. No zmýlil som sa. Niekoľkokrát som začínal prakticky od nuly. No skúsenosti a odhodlanie mi nik nevzal.

Michal Mokoš

Preto dnes vlastním už 12 rokov svoje fitko MMFITNESS, pri ktorého vzniku mi veľmi pomohol môj kamarát a rovesník Andrej Mozoláni, za čo som mu vďačný. Samozrejme popri mojich fitness projektoch som sa snažil trénovať, súťažiť, organizovať súťaže, navštevovať svetové podujatia (Majstrovstvá sveta, Olympia Weekend) proste naplno som fungoval ako kulturista.

Aká bola tvoja cesta ku kulturistike?
Ako malý chlapec som hrával futbal od žiačika za DUKLU Banská Bystrica do momentu, kým som si nezranil koleno. Celkom mi to aj išlo, no lákal ma individuálny šport. V čase, keď neboli žiadne sociálne siete ani Youtube, som si kupoval časopis Muscle Fitness a hltal som každé číslo.

Michal MOKOŠ

V 14. rokoch som začal cvičiť, trénovať a od vtedy som nikdy neprestal. Oblepil som si detskú izbu dvojstranami z Muscle Fitness a mame som povedal, že raz v tom časopise bude o mne článok . Keď sa to potom po rokoch stalo, dal som jej na stôl aktuálne číslo MF a povedal - pozri si stranu tú a tú. Súťažiť som začal v roku 2003 na pohárovej súťaži v Trnave, kde ma vtedy porazil Rasťo Solár, Boris Priehradský, Petr Weinlich. Prakticky samí budúci Majstri sveta resp. TOP borci so Svetových šampionátov.

Michal MOKOŠ

Vtedy som vôbec nemyslel na to, že budem trénovať viac ako 30 rokov a dokonca aj súťažiť na Majstrovstvách sveta. V kulturistike nemám za sebou veľa súťaží. Snažil som sa tento šport robiť s rozumom a nezničiť sa, čo sa mi aj podarilo. Z mojich výsledkov stoja za zmienku viaceré, no nikdy som napr. nezískal titul Majstra Slovenska. Vždy som končil druhý za Rasťom Solárom. V čase keď som súťažil, na pódiách sa striedali TOP pretekári tej doby. Havlík, Čambal, Solár, Mozoláni ... a ja som do tejto prvej ligy nepatril.
Michal MOKOŠ
No podarilo sa mi vyhrať rakúsky titul v ťažkej váhe. Vyhral som 2021 IFBB Diamond Cup v Portugalsku a samozrejme, som chcel uspieť na Majstrovstvách sveta - vďaka môjmu veku už v kategórii masters. Súťažil som na troch svetových šampionátoch (2020, 2021, 2022) a na tých posledných som vyhral, čo si samozrejme najviac cením zo všetkých úspechov.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v kulturistike?
Môj tréning aktuálne vyzerá ako tréning profesionála, ktorý má za sebou roky tréningu. Samozrejme, v začiatkoch som robil isto veľa chýb ako každý, no posledné roky cca 10 rokov som v režime, v ktorom trénujem poctivo, tvrdo a dodržiavam stravu. Tréningy nevynechávam ani keď niekam cestujem. Trenujem prakticky non stop. Aj na dovolenkách. Môj tréningový split je 3+1 a občas sa zmení podľa potreby na 2+1.

Michal MOKOŠ

V príprave na súťaž trénujem cca 3 mesiace dvojfázovo v režime ráno kardio, popoludní silový tréning v riadnej intenzite. Trénujem vo svojom fitku, kde mám výborné podmienky. Mám to šťastie, že koníček mi je prácou.

Príprava na súťaženie v v kulturistike si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
Prípravu začínam 90 maximálne 100 dní pred termínom súťaže. Musím si dávať pozor na sacharidy, som typ čo sa mu hneď všetko ukladá do tuku, preto si celoročne strážim % tuku. Využívam meranie na Inbody prístroji, ktoré ponúkam aj svojim klientom vo fitku. V priemere, počas roka, sa držím na 6% tuku, ale po Vianociach to strelí na 10 % ... no potom to už iba postupne to klesá. V súťažnej fáze mám okolo 3-4 % telesného tuku. Čo sa týka stravy v diéte začínam na 200 g sacharidov na deň a postupne klesám až na 50g sacharidov. Príjme bielkovín držím vysoko, denne ich prijímam až 300 g. Ako zdroj bielkovín využívam hlavne hovädzie mäso, vaječné bielka, tvaroh, losos a zaraďujem aj kuracinu. Z doplnkov výživy využívam proteín - srvátkový izolát, BCAA, komplexné vitamíny, minerály, kĺbovú výživu. Jedlo aj doplnky prijímam v trojhodinových intervaloch – od rána až do noci.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ kulturistike a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Keďže som denne vo fitku ľudia ktorých stretávam ma vnímajú ako majiteľa fitka, ktorý trénuje a keď sa blíži termín súťaže, zopár z nich si všimne, že sa na ňu pripravujem. Po zisku titulu Majstra sveta to však veľa ľudí zaregistrovalo a gratulovali mi k výsledku. Dnes vedia, že som kulturista a nielen bežný cvičenec.

Michal MOKOŠ

Máš vzory?
Vzory nejaké konkrétne nemám, skôr som vždy obdivoval viacerých borcov. Dorian, Kevin Levrone, Phil Heat. Dvakrát som videl Olympiu naživo, mal so aj tam svojich favoritov ako Roden, Curry, ktorého sledujem dodnes.

Kto je podľa teba aktuálne najlepší z najlepších kulturistov a prečo?
Mne sa páčia veľkí kulturisti, čiže v týchto rokoch aj na Olympii by som ako víťaza rád videl Jackeda, Križánka, Doudu. Proste chlapov, výška ktorých je nad 180 cm a nie tých do 170 cm. Chápem, že majú svoje kvality, ale ten trend, aký je presadzovaný teraz, mi moc nereže.

Plánuješ súťažiť v roku 2023? Aj na Slovensku? Kde ťa môžu prísť povzbudiť tvoji fanúšikovia?
Na Slovensku súťažiť neplánujem, nakoľko už nepatrím medzi amatérov a súťažný kalendár zatiaľ neponúka žiadnu Elite PRO alebo IFBB amateur súťaž zorganizovanú na Slovensku. Ale domáce súťaže budem sledovať a fandiť svojim kamarátom z reprezentácie.

Michal Mokoš

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
V roku 2023 chcem trénovať naplno a snažiť sa zlepšiť kvalitu svalstva, hustotu, získať hĺbku aj viac detailov. Ak sa mi podarí pridať na moju postavu nejaké to kilo svalovej hmoty navyše, budem rád. Súťažiť by som chcel až v roku 2024, v Elite PRO. Lákajú ma však Elite PRO Majstrovstvá sveta, aj súťaže v exotických destináciách. Rád by som tam zobral na dovolenku svoju rodinu a zároveň si odsúťažil. Tak uvidíme čo sa podarí.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia