Erik MALATIN - ak tvojim snom je súťaženie, si jedným z nás!

Erik MALATIN - ak tvojim snom je súťaženie, si jedným z nás!

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Kto sa pozrie do zoznamu športovcov zo Slovenska, ktorí vlastnili resp. stále vlastnia Elite PRO kartu, nájde medzi nimi aj meno ťažkotonážnika Erika MALATINA. Erik právo požiadať o Elite PRO kartu v nominácii bodybuilding získal po úspechu na súťaži 2018 Diamond Cup Čačak – Srbsko, následne v roku 2019 aj v Elite PRO súťažil. Na 2019 Arnold Classic Africa získal 5. miesto, 7. miesto získal na súťaži 2019 IFBB Elite PRO Ostrava. Po týchto výsledkoch prišla covid pandémia, súťaženie ustalo a aj meno Erik MALATIN sa prestalo objavovať vo výsledkových listinách.

Erik MALATÍN

Skôr, ako sa začneme rozprávať o tvojej minulosti, súčasnosti aj budúcnosti, mohol by si sa prosím predstaviť našim čitateľom?
Volám sa Erik MALATIN, v marci budem mať 31 rokov, pochádzam síce z Popradu, ale v súčasnosti už niekoľko rokov žijem v Košiciach. Keď som mal 20 rokov, prišiel som sem študovať na Technickú univerzitu a následne som sa tu aj usídlil. Momentálne pracujem vo firme ABB Solutions Slovakia ako medical biller, čo je v skratke kancelárska práca na PC, popritom vo voľnom čase fungujem ako tréner, ale aj ako vyhadzovač v bare.

Aká bola tvoja cesta ku kulturistike?
Čo sa týka športov, tak nič v mladosti som nerobil súťažne na nejakej úrovni. Ale ako každý mladý chalan som robil všetko - sídliskové a školské hokejové a hokejbalové turnaje, futbalové, volejbalové. Všetko kde sa hýbeš a dávaš zo seba von energiu bolo moje.

Erik MALATÍN

Cvičiť som začal len tak náhodne v školskej posilke, keď som mal 17 rokov a celkom sa mi to zapáčilo. Môj sused mal v kočikárni provizórnu posilku, tak mi otec u neho vybavil, že tam budem chodiť. A už to išlo. Samozrejme prvý rok som cvičil len bench, hrazdu, biceps a brucho. Tak som aj potom vyzeral. Ale vážne ma to chytilo natoľko, že som sa rozhodol pripraviť sa na súťaž.

Keď som mal tuším 19 rokov, absolvoval som svoju prvú súťaž v naturálnej kulturistike. Všetko, čo som vtedy vedel, bolo získané len samoštúdiom z rôznych článkov na internete. Vzhľadom na finančné možnosti bolo obtiažne dodržať aspoň aký taký jedálniček, nie ešte prijímať doplnky, alebo platiť si trénera. Umiestnenie nebolo výnimočné (bolo to tuším 7. miesto), ale na formu ktorú som spravil som bol hrdý. Škoda, že vyšla na 6. hodinu ráno a nie na súťaži, kde som na súťažnom pódiu už bol zaliaty ako prasa.

Ako dlho sa venuješ kulturistike a aké výsledky si dosiahol v tomto športe?
Kulturistike, tej súťažnej, som sa venoval od tých 19 do 26/27rokov. Momentálne som na kulturistickej dovolenke, ktorá prišla nečakane keď mi najprv našli vrodenú vadu na srdci, kvôli tomu prišla operácia a po nej infarkt – mal som šťastie, ten mi našťastie trvalo nič nepoškodil.

Od vtedy sa tak povediac hľadám. Cvičiť sa samozrejme prestať sa nedá, lebo nečinnosť ma psychicky ničí. Ale pokračovať na súťažnej úrovni tiež nemôžem, lebo to by ma ničilo fyzicky. Hľadám teda cestu ako ďalej a pevne verím, že posledné slovo som ešte nepovedal. Určite sa vrátim na súťažné pódia, lebo mám ešte čo ponúknuť. A za tým si stojím.



Čo sa týka výsledkov, do popredia by som dal dva výsledky – v Elite PRO je to 5. miesto z 2019 Arnold Classic Afrika, medzi amatérmi IFBB Diamond cup v Srbsku 2018, kde som získal elitePRO kartu. Afriku si cením kvôli tomu že som mal veľké problémy v závere prípravy so zapáleným sedacím nervom a aj napriek tomu som posledný mesiac odcvičil každý tréning. A doniesol najostrejšiu formu, akú som kedy mal.



No a Srbsko, tam som mal najlepšiu formu všeobecne. Síce nie takú ostrú ako v Afrike, ale celkovo som pôsobil oveľa plnšie a mohutnejšie.

Ako vyzerali tvoje tréningy špecificky zamerané na súťaženie v kulturistike?
Tréning. ktorý sa mi najviac osvedčil, je dnes už veľmi dobre známy - je to push, pull, legs. Základ tvorili stále základne veľké cviky ako mŕtvy ťah, drep, tlaky rôznych druhov. Všetko striktnou technikou, kde som dbal na negatívnu fázu pohybu - ľudovo povedané, vždy som sa snažil dať čo najväčšiu váhu čo najviac krát. To je pri tréningu stále najdôležitejšie nech máte akokoľvek rozdelený split:

  • 100% technika prevedenia cviku
  • úsilie
  • ísť až nad svoje limity.

Kým som ešte súťažil, nerozdeľoval som tréning na súťažné obdobie a mimosúťažné obdobie. Týmto štýlom, ktorý som opísal, som šiel nonstop. Jediné, čo bolo asi iné bolo to, že 3 mesiace pred súťažou som stále začal cvičiť aj brucho, zadok a lýtka, ktoré som inak flákal.
Nikdy som nemal trénera, ktorý by ma viedol, stále som si všetko riadil sám. Sledoval som trendy na celosvetovej scéne, sledoval som tých najlepších trénerov a učil sa od nich štýlom pokus omyl. Sám na sebe.

Príprava na súťaženie v v kulturistike si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
Predsúťažné obdobie je samozrejme spojené s diétou a tá u mňa vždy trvala minimálne 3 mesiace. Najviac sa mi osvedčila jednoduchá klasika - ryža, mäso, raz denne vajíčka, raz denne losos a nejaké orechové maslo na doplnenie tuku. Čím jednoduchšie tým lepšie.

Erik MALATÍN

Hovädzie mäso ja veľmi nemôžem, lebo moje telo naň nereaguje najlepšie. Stále ma zavodní a mám pocit, že nechudnem. No čo sa týka bieleho mäsa a rýb, to funguje super. Hlavne na konci diéty som stále dával raz denne lososa, ktorý ma pekne podržal.

Sacharidy som prijímal hlavne z ryže, ryžovej kaše a ryžových rezancov, keďže moje telo zle reaguje na lepok. Počas tréningu bolo vždy vitargo a okrem toho asi žiadny iný zdroj sacharidov. Ovocie som jedával málokedy.

Samozrejmosťou v diéte sú aj doplnky výživy. Z tých boli glutamín (do 100g denne), EAA (2x10g denne), vyššie spomínané vitargo, ktoré slúži na doplnenie energie pri tréningu (20-50g v závislosti od náročnosti tréningu). Potom ešte nejaký citrulín, taurín a arginín, ktoré som dával pred tréningom spolu s malým množstvom soli. Predtréningovky som používal zriedkakedy, obzvlášť teraz, kvôli srdcu.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ kulturistike a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Uf, na túto otázku ťažko odpovedať. Niekto ti povie, že si len nafúkaný natretý šašo čo sa tam naparuje. Niekto sa snaží zase dostať do tvojej priazne a bude ťa chváliť aj keď vlastne ani nevie prečo. No najdôležitejší sú vždy tí najbližší ľudia, ktorých ma každý len pár a tí to brali vždy kladne. A snažili sa podporiť. Úprimne, širšia verejnosť ma nikdy nezaujímala, lebo som to vždy robil len pre seba.

Máš resp. mal si vzory?
Ako každý človek, tak aj ja mám určité životné vzory, alebo skor ideály. Ale niesu to ľudia zo sveta fitness a kulturistiky. Avšak je tu pár mien ktoré mi rezonujú v hlave, keď sa povie kulturistika. Dorian Yates a Jay Cutler, ich som skutočne vždy obdivoval.

Kto je podľa teba aktuálne najlepší z najlepších kulturistov a prečo?
 TOP americkú/svetovú scénu posledné dva roky nesledujem, ale určite musím vyzdvihnúť nášho Michala (priezvisko hádam netreba ani písať), ktorý síce zatiaľ nie je najlepší na svete, ale derie sa vpred ako tiger. Má môj obdiv. Držím mu palce nech v tom pokračuje aj naďalej a nech sa mu darí.

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Súťažné plány v kulturistike pre rok 2023 mám momentálne v nedohľadne. Ak, tak tipujem, že na pódium by som sa snáď mohol vrátiť v roku 2025. Avšak po zlom minulom roku (a vlastne aj tom predošlom), kedy som toho reálne veľa nepocvičil, som opäť začal s tréningom. Pravidelným. A tento rok plánujem dať telo do zdravej funkčnej formy, od ktorej sa neskôr odrazím. V pláne mám mimo iné aj odbehnúť polmaratón v Košiciach a rôzne iné chuťovky.

Erik MALATÍN

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať aj o kulturistiku a fitness?
Toto je zradná otázka, pretože ku každej pozitívnej veci, ktoré samotné súťaženie môže priniesť, je ľahké nájsť aj nejakú vec potencionálne negatívnu. Takže odporúčať niekomu súťažiť, je pre mňa veľmi riskantné. Viem, čo môže spôsobiť, či už po fyzickej, ale hlavne psychickej stránke. Napriek tomu, odporúčam nasledovať svoje sny a túžby a ak nimi sú súťaže v kulturistike, tak ste jedným z nás.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia