Report - Fitness junioriek a žien na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy

Report - Fitness junioriek a žien na 2017 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy

Bikini Fitness Camp LETO

Písal som to už niekoľkokrát - napriek tomu, že som sa koncom 90. rokov a aj po roku 2000 podieľal na príprave fitness šampiónok, akými nesporne sú Marietta ŽIGALOVÁ (IFBB PRO Fitness a absolútna Majsterka sveta vo fitness) a Klaudia KINSKÁ (IFBB PRO Fitness a absolútna Majsterka sveta vo fitness), nepovažujem sa za odborníka na túto nomináciu. No rokmi strávenými na súťažiach (vrátane najprestížnejších, akými sú Olympia Weekend, Arnold Classic, IFBB Majstrovstvá sveta a IFBB Majstrovstvá Európy) mám už čo-to napozerané a vďaka trénerom/špecialistom z Ruska, Litvy, Poľska, Ukrajiny a Slovenska sú mi jasné aj kritériá, podľa ktorých by rozhodcovia mali (resp. mohli by) hodnotiť nielen postavu, ale aj voľné zostavy dievčat a žien. Všetko dohromady mi dáva teda akú-takú "výbavu", vďaka ktorej môžem napísať zmysluplný report aj o fitness tzn. o kategórii, v ktorej Slovensko po roku 2016 opäť zažiarilo na Európskom šampionáte. Dokonca ešte výraznejšie!

Prečo slovíčko opäť? Pripomeniem, že práve vďaka fitness sme sa pred rokom tešili z dvojnásobného zlata (to pre nás získala členka EastLabs Teamu Tatiana KOŽUCHOVÁ v kategórii fitness junioriek a fitness žien - trénerka Barbora Machalová a netreba zabúdať, že na jej rozvoji sa výrazne podieľala aj Zuzana Niščáková, posledný rok aj repre trénerka Lenártová) a ďalších cenných kovov v kategórii fitness junioriek.

Slová chvály dievčatám zo Slovenska (vekom stále ešte juniorkám), ktoré vytrvali roky vo svojom tréningovom úsilí (alebo našli si cestu k fitness aj po rokoch tréningového odpočinku) adresujem hneď na úvod reportu. Oceňujem roky a roky ich driny v detskom fitness, roky a roky sústredeného úsilia, ktoré im venovali osobní tréneri a obetavosť rodičov, vďaka ktorým SAFKST sa dnes môže popýšiť vo svete fitness unikátnymi výsledkami. Skôr, ako sa začnem venovať našim dievčatám, trošku matematiky a štatistiky.

2017 IFBB/EBFF Majstrovstvá Európy - juniorky ... celkový počet súťažiacich 19 (11+8)

  • Michaela PAVLEOVÁ ... 1. miesto v kategórii do 163cm + absolútne prvenstvo (trénerka Marianna Holbová)
  • Kristína JURICOVÁ ... 1. miesto v kategórii nad 163cm (trénerka Marianna Holbová)
  • Anna HEPNEROVÁ ... 2. miesto v kategórii do 163cm s rovnakým bodovým hodnotením ako Pavleová, po semifinále bola dokonca na 1. mieste s náskokom jedného bodu (trénerská dvojica Jelena Meleshchenko - Jana Klečanenkova)
  • Eva BANÍKOVÁ ... 3. miesto v kategórii nad 163cm, po semifinále na 2. mieste s odstupom jedného bodu za Juricovou (trénerka Barbora Sečkárová)

Porovnanie IFBB/EBFF Majstrovstiev Európy - juniorky

  • 2015 ... celkový počet súťažiacich - 14 (5+9); počet súťažiacich zo Slovenska - 3; výsledky - 2. miesto Kožuchová, 3. miesto Seidlová, 3. miesto Multáňová
  • 2016 ... celkový počet súťažiacich - 17 (6+11); počet súťažiacich zo Slovenska - 4; výsledky - 1. miesto a absolútna víťazka Kožuchová, 2. miesto Baníková, 3. miesto Juricová, 3. miesto Kovalská

2017 IFBB/EBFF Majstrovstvá Európy - ženy ... celkový počet súťažiacich 16 (8+8)

  • *Michaela PAVLEOVÁ ... 1. miesto v kategórii do 163cm + absolútne prvenstvo (trénerka Marianna Holbová)
  • **Kristína JURICOVÁ ... 1. miesto v kategórii nad 163cm (trénerka Marianna Holbová)
  • Alexandra KOVALSKÁ ... 3. miesto v kategórii do 163cm (trénerská dvojica Ľubo Hečko - Dominika Multáňová)
  • **Eva BANÍKOVÁ ... 3. miesto v kategórii nad 163cm (trénerka Barbora Sečkárová)
  • *poznámka ... vzhľadom na to, že v kategórii junioriek aj žien do súboja o titul absolútnej víťazky nastúpila tá istá dvojica, iba sa zopakovali výsledky dosiahnuté v juniorskej kategórii
  • **poznámka ... vzhľadom na to, že v kategórii junioriek a žien do 163cm súťažila tá istá zostava dievčat, súťaž žien sa nekonala a iba sa zopakovali výsledky dosiahnuté v kategórii junioriek

Porovnanie IFBB/EBFF Majstrovstiev Európy - ženy

  • 2015 ... celkový počet súťažiacich - 21 (16+5); počet súťažiacich zo Slovenska - 1; výsledky - 8. miesto Multáňová
  • 2016 ... celkový počet súťažiacich - 22 (9+13); počet súťažiacich zo Slovenska - 2; výsledky - 1. miesto Kožuchová, 4. miesto Bániková

Kristína JURICOVÁ, 16 rokov, Majsterka Európy junioriek, Majsterka Európy žien, trénerka Marianna Holbová ... venuje sa fitness už 10 rokov a aj napriek tomu, že aktuálne je spolu s Pavleovou, Hepnerovou (a napriek súťažnej prestávke spôsobenej zranením stále aj Kožuchovou) jasne najväčším talentom na našej fitness scéne, o miesto v repre musela tvrdo bojovať už od detských čias. Jej výsledky na medzinárodnej scéne spočiatku neboli ohurujúce, no tvrdou prácou sa postupne predierala k vrcholu:

  • 2013 MS detí 12-13 rokov ... 9. miesto
  • 2013 ME detí 12-13 rokov ... 3. miesto
  • 2014 MS detí 14-15 rokov ... 5. miesto
  • 2015 MS detí 14-15 rokov ... 2. miesto
  • 2016 ME junioriek ... 3. miesto za Kožuchovou a Baníkovou

Kristína je mimoriadne silná vo voľnej zostave, ktorá je dostatočne dynamická a obsahuje náročné silové prvky, ktoré neuniknú pozornosti ktoréhokoľvek z rozhodcov. Vzhľadom na vek však ešte zaostáva v masívnosti a kvalite svalovej hmoty (tú nesporne získa časom - pozor na vhodný výber cvikov tak, aby sa tréning so záťažami negatívne nepodpísal na útlosti pásu tzn. aby sa ďalej nerozširoval), čo bola aj príčina, prečo po zisku titulu Majsterky Európy vo fitness junioriek a žien neuspela v súboji s Michaelou Pavleovou o titul absolútnej víťazky. Jej proporcie sú však unikátne.
Ako jediná získala za voľnú zostavu prvé miesto od všetkých rozhodcov a jej víťazstvo v kategórii junioriek neohrozila ani horšie hodnotená postava. Vzhľadom na to, že v tomto roku na Európskom šampionáte v kategórii junioriek nad 163cm a žien nad 163cm súťažili tie isté dievčatá, Kristína prvenstvo automaticky (bez ďalšieho boja) získala aj v kategórii žien. Na prvom mieste bola už v semifinále, pravdou ale je, že vtedy pred druhou Baníkovou (tá vo finále klesla na 3. priečku) mala iba jednobodový náskok.

Mladučká Juricová je veľkým prísľubom do budúcnosti. Proporčnosťou, prezentáciou, prístupom k prevedeniu voľnej zostavy mi pripomína najväčšie hviezdy fitness scény minulosti (Nataliu Kivikas - Nazarenko), ale aj prítomnosti na PRO scéne (mohla by z nej vyrásť nová Grishina).
Bodovanie do 2017 Junior EastLabs.SK Best, kategória fitness ... 6x4 +10 = 34
Bodovanie do 2017 Senior EastLabs.SK Best, kategória fitness ... 6x4 +10 = 34

Michaela PAVLEOVÁ, 16 rokov, Majsterka Európy a absolútna Majsterka Európy medzi juniorkami, Majsterka Európy a absolútna Majsterka Európy medzi ženami, trénerka Marianna Holbová ... je zrejme unikátom na scéne fitness, ktorej príbeh bude privádzať do zúfalstva mnohé denno-denne trénujúce fitnessky! Prečo? Rovnako ako Kristína aj Michaela začala s fitness pred 10. rokmi (na súťažnom pódiu ju registrujem od roku 2008), po sérii menej povzbudivých výsledkov v detskom fitness však v roku 2013 (presnejšie po 9. mieste na MSR detí 12-13 rokov) sa v rokoch nasledujúcich intenzívne venuje už iba atletike. Najhodnotnejšie výsledky v detskom fitness, v ktorom nikdy nesúťažila na medzinárodnej scéne?

  • 2008 M-SR detí do 8 rokov ... 8. miesto
  • 2009 M-SR detí do 8 rokov ... 1. miesto
  • 2010 M-SR detí 9-10 rokov ... 11. miesto
  • 2011 M-SR detí 10-11 rokov ... 9. miesto
  • 2012 Pohárová súťaž vo fitness detí Košice ... 5. miesto
  • 2013 Pohárová súťaž vo fitness detí Košice 12-13 rokov ... 1. miesto

Na súťažné pódiá sa vracia v jeseni 2016, získava 4. miesto na Mozolani Fitness Cup, 3. miesto na juniorskej Veľkej cene Dubnice a 2. miesto na Športfestivale v Trenčíne. V roku 2017 víťazí na všetkých súťažiach (Extrifitslovakia Cup - Open žien, Majstrovstvá Slovenska junioriek do 163cm, Majstrovstvá Slovenska žien do 163cm) a vďaka akceptovateľnej voľnej zostave a proporčnosti víťazí aj na 2017 Majstrovstvách Európy.

Takže priatelia - 4 roky bez fitness, potom niekoľko mesiacov pravidelnej prípravy s Mariannou Holbovou a výsledkom sú 2x víťazstvo v kategórii a 2x absolútne prvenstvo! Ak by ste boli denno denne trénujúcou fitnesskou s rokmi nepretržitej prípravy za sebou, neprivádzala by vás táto informácia do depresie?

Pravdou ale je, že Pavleová mala v juniorskej kategórii v Santa Susanna mimoriadne silnú konkurentku v ďalšej Slovenke - Anne Hepnerovej (na jej príprave sa podieľa trénerská dvojica Jelena Meleshchenko - Jana Klečanenkova). O rok mladšia Anna po semifinále bola na prvom mieste s jednobodovým náskokom pred Michaelou - stratu v postave bez problémov dorovnala atraktívnou voľnou zostavou (tá je po rokoch bez fitness Pavleovej slabinou - do Svetového šampionátu má však dostatok priestoru na to, aby ju vyšperkovala silovými prvkami a nacvičila ju v požadovanom tempe tak, ako jej najvážnejšie konkurentky), no vo finále sa v hodnotení postavy rozhodcovia priklonili výraznejšie na stranu proporčnej, i o niečo masívnejšej Pavleovej. A o konečnom poradí na 1. a 2. priečke (vo veľmi vyrovnanom boji) napokon pri rovnosti bodov rozhodlo skóre - počet lepších umiestnení vyznel v prospech Michaely.

Ženská časť súťaže v kategórii do 163cm sa na rozdiel od vyššej kategórie uskutočnila, nakoľko medzi súťažiace nastúpili aj fitnessky s vekom žien - z nich najvážnejšiu hrozbu pre Michaelu predstavovala iba Ruska Anastasia Ilina (aj to iba vo finále, kde ju Pavleová prekonala v konečnom súčte napokon o jeden bod).

Vzhľadom na vek postava Pavleovej (prekvapujúco) už má potrebnú masívnosť (to, že sa venovala atletike je iba potvrdením skutočnosti, že jej telo má predispozíciu pre naberanie svalovej hmoty a smelo si môže vyskúšať aj súťaženie v bodyfitness - ak popracuje na kvalite), sústredil by som sa viac na kvalitu pódiovej formy a doriešil zostavu. Ak to Pavleová dokáže, bude postupom času (rovnako tiež Juricová, Hepnerová, či Kožuchová) obávanou súperkou pre ktorúkoľvek fitnessku, bez ohľadu na to, či hovoríme o amatérskej, alebo profesionálnej scéne.
Bodovanie do 2017 Junior EastLabs.SK Best, kategória fitness ... 10x4 + 10x40 +10 = 90
Bodovanie do 2017 Senior EastLabs.SK Best, kategória fitness ...
6x4 + 6x4 +10 = 58

Anna HEPNEROVÁ, 15 rokov, 2. miesto na Majstrovstvách Európy medzi juniorkami, trénerská dvojica Jelena Meleshchenko - Jana Klečanenkova ... Hepnerová je rovnako ako Pavleová a Juricová úspešným produktom projektu detské fitness na Slovensku, ktoré aj v predchádzajúcich rokoch malo vďaka úsiliu Anky Mozoláni v SAKFST významné postavenie.

Anna sa na súťažných pódiách objavuje po prvý krát v roku 2009 a nepochybujem o tom, že víťazstvo na Pohárovej súťaži vo fitness detí v Bojniciach ju vysoko motivovalo. Pravdou ale je, že na ďalšie prvenstvo musela Hepnerová čakať ďalšie 2 roky (medzi tým končila spravidla na pohárových súťažiach od 3. po 8. miesto) a až rok 2012 a jej druhé miesto na M-SR detí do 11 rokov jej priniesol nomináciu na medzinárodné súťaže - na ME a MS detí získava zhodne 7. miesto.

Súťaženie na Svetovom šampionáte detí si vyskúša ešte v rokoch 2014 (v kategórii detí 12-13 rokov získava 4. miesto), 2015 (v kategórii detí 14-15 rokov končí na 8. mieste; na ME získava 6. miesto), výrazný progres však prichádza v jej prípade v roku 2016, kedy na Slovensku jasne prekonáva súperky na pohárových súťažiach a získava 3. miesto na Majstrovstvách sveta detí 14-15 rokov. Hepnerová v tomto roku má na svojom konte prvenstvo v Pohárovej súťaži detí 15-16 rokov (Trenčín) a 2x druhé miesto z M-SR junioriek aj žien (v oboch prípadoch ju poráža Pavleová).

Meno Hepnerová sa objavilo na predbežnej listine súťažiacich už dávno pred IFBB Majstrovstvami Európy, napriek tomu ma prekvapilo, že do Santa Susanna ju nesprevádzala jej trénerka Meleshchenko - mladučká Hepnerová však takmer 100% využila "koučing na diaľku cez telefón" a výsledkom bola prekvapujúco dobrá forma a reálny boj o prvenstvo v kategórii. Škoda drobných nedostatkov v pózingu, škoda, že Hepnerová nedostala príležitosť nastúpiť aj medzi ženami.

Vzhľadom na vek (prirodzene) musí ďalej pracovať na postave, jej zostava má však už teraz rozhodujúce prvky, vďaka ktorým sa môže trvalo usadiť na TOP pozícii vo fitness pri akejkoľvek silnej konkurencii (ak sa nezraní, resp. ak sa nedostaví "syndróm vyhorenia").
Bodovanie do 2017 Junior EastLabs.SK Best, kategória fitness ... 8x4 +10 =42

Eva BANÍKOVÁ, 23 rokov, 3. miesto Majstrovstvá Európy junioriek, 3. miesto Majstrovstvá Európy žien, trénerka Barbora Sečkárová ... Eva po jesenných víťazstvách na IFBB Majstrovstvách sveta žien a IFBB Majstrovstvách sveta junioriek a ocenení ako najlepšia športovkyňa SAFKTS za rok 2016 a Konfederácie neolympijských športov, bola pred šampionátom jasnou kandidátkou na prvenstvo medzi juniorkami a aj ženami. A bolo to správne - Majsterka sveta musí mať vysoké ambície!

Spomínam si na obrovské prekvapenie vo výprave Slovenska v Santa Susanna po tom, keď som im oznámil čiastkové výsledky zo semifinále junioriek (Eva vtedy bola na 2. priečke za Juricovou), no finále prinieslo pokles Baníkovej na konečnú 3. priečku. Pohľad do výsledkových listín hovorí jasne - Juricová rozhodcov očarila voľnou zostavou (ako jediná získala na šampionáte ideálne skóre 5 bodov) čo znamená, že ak sa chce Eva vrátiť opäť na absolútny vrchol, viac pozornosti musí venovať voľnej zostave.

Jej telesné proporcie sú akceptovateľné ktorýmkoľvek z fitness rozhodcov, pravdou ale je, že na pódiu pôsobila mierne strhaným, "prediétovaným" dojmom - a to rozhodcovia juniorkám spravidla neodpúšťajú. Úprimne - v jej prípade som čakal bodovo jasnú prevahu v hodnotení postavy nad konkurenciou.

Veľká škoda, že v kategórii žien bola prihlásená tá istá zostava súťažiacich, ktoré sme mali možnosť vidieť v kategórii junioriek a tak rozhodcovská komisia prijala úsporné riešenie - súťaž v kategórii fitness žien nad 163cm sa nekonala a iba sa duplicitne vyhlásili výsledky.
2 krát 3. miesto je možno pre Baníkovú sklamaním, nesmie však rezignovať. Odporúčam analyzovať prvky, v ktorých vo voľnej zostave zaostáva za konkurenciou, nacvičiť ich a zaradiť do zostavy, ďalej pracovať na postave a - vydržať. O jej talente niet pochýb, teraz prišla chvíľa dokázať, že jesenné výsledky z roku 2016 neboli náhodné.
Bodovanie do 2017 Junior EastLabs.SK Best, kategória fitness ... 4x4 +10 = 26
Bodovanie do 2017 Senior EastLabs.SK Best, kategória fitness ... 4x4 +10 = 26

Alexandra KOVALSKÁ, 3. miesto Majstrovstvá Európy žien, trénerská dvojica Hečko - Multáňová ... Alexandra je ďalším príkladom, že na úspech v najťažšej ženskej nominácii v IFBB netreba mať za sebou roky a roky tréningu, ale uspieť môžu aj dievčatá prirodzene talentované. Prečo také vyhlásenie?

Vo svojich poznámkach mám totiž poznačené, že Kovalská sa na fitness scéne obajvila prakticky pred rokom, po dvoch fitness súťažiach (kde získala zhodné 4. miesta) bola nominovaná na 2016 IFBB/EBFF ME a tu získala bronz. Na jeseň 2016 si vyskúšala súťaženie v bodyfitness (10. miesto na 2016 Tatranskom pohári), ale verná ostala aj fitness - tu postupne získala 5. miesto medzi juniorkami na 2016 Mozolani Fitness Cup, 3. miesto na juniorskej 2016 Veľkej cene Dubnice, 2. miesto na 2016 Extrifitslovakia Cup Michalovce a 3. miesto na M-SR vo fitness žien.

V nominácii na IFBB Majstrovstvá Európy jej meno figurovalo aj na predbežnej štartovej listine a tretím miestom na IFBB ME potvrdila jej opodstatnenie - na tejto priečke bola už po semifinále, vo finále si túto pozícii s prehľadom udržala. 

Napriek krátkej dobe, čo sa Alexandra venuje fitness, jasne ukázala svoj talent. Myslím, že má potenciál ďalej sa zlepšovať, dosahovať výsledky, ktoré aj v silnej konkurencii budú výnimočné.
Bodovanie do bodovacej súťaže 2017 Senior EastLabs.SK Best, kategória fitness ... 4x4 +10 = 26

Záver

Nominácia fitness junioriek a žien v rámci výpravy SAFKST na 2017 IFBB Majstrovstvách Európy je jasne najúspešnejšou a výsledky Pavleovej, Juricovej, Hepnerovej, Baníkovej a Kovalskej dali zabudnúť na výpadok, ktorý sme zaznamenali v nominácii, kde sme roky udávali trend nielen pre Európu, ale aj svet (reč je o nominácii bikinifitness). Na 2017 Európskom šampionáte mimoriadnu starostlivosť o fitnessky ukázal nielen Ľubo HEČKO a Barbora MACHALOVÁ (pôsobí na pozícii asistentky repre trénera), ale aj Dominika MULTÁŇOVÁ a Marianna HOLBOVÁ, neprehliadnuteľná bola snaha pomôcť aj od prezidenta SAFKST Borisa MLSNU a jeho manželky Gabriely.
Pripomeniem, že fitnessky jednoznačne potvrdili, že zmena názvu asociácie na SAFKST (tzn. fitness v názve asociácie "preskočil" kulturistiku) bol krokom správnym smerom - otázkou je, ako sa na rozvoji kulturistiky na Slovensku v blízkom, ale aj vzdialenejšom horizonte podpíše tzv. Púchovská tragédia.

Štatistika fitnessiek zo Slovenska (zdôrazním - vďaka neoceniteľnej snahe osobných trénerov, rodičov a samotných detí, ktoré sa roky venujú detskému fitness) z pódia v Santa Susanna je impozantná, predovšetkým v porovnaní s ostatnými nomináciami, kde SAFKST mala celkovo:

  • wellness fitness žien ... 1 súťažiaca, 0x cenný kov
  • men´s physique juniorov a mužov ... 5 súťažiacich, 0x cenný kov, z toho 2x súťažiaci neprešiel elimináciou tzn. nepostúpil do TOP15
  • fitness junioriek a žien ... 5 súťažiacich získalo celkovo 6x zlato, 1x striebro, 3x bronz
  • kulturistika juniorov, mužov a masters ... 6 súťažiacich, 1x zlato
  • klasická kulturistika juniorov a mužov a games klasická kulturistika ... 6 súťažiacich, 0x cenný kov
  • bodyfitness junioriek a žien ... 7 súťažiacich, 2x zlato, 1x striebro
  • bikinifitness junioriek, žien a masters ... 22 súťažiacich, 1x zlato, 1x bronz, z toho 3x súťažiaca neprešla elimináciou tzn. nepostúpila do TOP15

Poznámka: pravidlá bodovania v súťaži 2017 EastLabs Best sme zverejnili v samostatnom článku.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia