Report - aký bol 2018 IFBB/EBFF Európsky šampionát? 2. časť

Report - aký bol 2018 IFBB/EBFF Európsky šampionát? 2. časť

AMIX Vit & Mineral Pack


Ako som uviedol už v prvej časti reportu, jasne najväčšou súťažou jarnej sezóny pre členské krajiny federácie IFBB v Európe sú IFBB/EBFF Majstrovstvá Európy - už tradične sa konajú v Španielsku, v letovisku Santa Susanna. Tie, ktoré sa uskutočnili v tomto roku, boli v poradí druhými, ktoré absolvoval team koncom roka 2016 zvoleného prezidenta Mlsnu.

Aj v druhej časti reportu, ktorý je venovaný 2018 IFBB/EBFF Európskemu šampionátu, sa hneď na začiatku vrátim ku konferencii, ktorou spomínaný šampionát odštartoval. Prezident Rafael SANTONJA na nej totiž okrem iného upozornil vedúcich predstaviteľov národných federácií na jednu podstatnú vec - ak totiž dávajú súhlas športovcom na súťaženie v sérii súťaží IFBB Diamond Cup (na ktorých sa reálne bojuje o Elite PRO karty a štatút profesionálnych športovcov), tak tento súhlas by mali mať tí, ktorých výkonnosť je následne nespochybniteľná. Tento "odkaz" je jasne v úzkej súvislosti s prípadom Veronika FAKTOROVÁ, ktorý rezonoval aj na scéne asociácie cca 7-10 dní po súťaži 2018 IFBB Diamond Cup Malta.

Poznámka - vysvetlenie prípadu: Veronika Faktorová, súťažiaca asociácie, získala súhlas na súťaženie na súťaži IFBB Diamond Cup Malta, kde získala medailovú pozíciu a následne v súboji o titul absolútnej víťazky aj Elite PRO kartu. Vzhľadom na to, že týždeň po súťaži na Malte sa konala Elite PRO súťaž na Slovensku, Faktorová okamžite požiadala vedenie asociácie o súhlasné stanovisko (tým je podmienené udelenie Elite PRO karty zo strany IFBB Interantional), ktoré však nezískala. Následne sa na sociálnych sieťach rozpútal kolotoč osočovania, v rámci ktorého odzneli dve polarizujúce stanoviská:

  • zo strany asociácie (presnejšie niektorých funkcionárov) sa ozývali primárne hlasy poukazujúce na nízku úroveň súťaže na Malte, následne nízku výkonnosť Faktorovej, ktorá nie je predpokladom k jej aktuálne úspešnému súťaženiu na Elite PRO scéne; navyše, po mimoriadnej polarizácii situácie som sekundárne zaregistroval informáciu od vedenia asociácie, že hlavným dôvodom neudelenia súhlasu sú stále platné kritériá, ktoré pre získanie PRO štatútu si Mlsnovo vedenie odsúhlasilo ešte v januári 2016 (v rámci nich už nie je potrebné zaplatiť poplatok 3000€ do pokladnice asociácie) - tento argument však (bohužiaľ) nebol použitý už v úvode komunikácie s Faktorovou
  • Faktorová oponovala, že ako súťažiaca predsa nemôže ovplyvniť úroveň súťaže, na ktorú cestovala so súhlasom asociácie, za vlastné peniaze, dokonca tam súťažila priamo pod "dohľadom" prezidenta asociácie Mlsnu a hlavnou motiváciou k ďalšiemu súťaženiu pre ňu (po zisku práva požiadať o Elite PRO kartu) je spomínaná súťaž Elite PRO Slovakia. Navyše, zverejnila svoj názor, že neudelenie súhlasu od vedenia asociácie má primárne pramálo spoločného s jej výkonnosťou a súvisí predovšetkým s tým, že aj v súčasnosti jej trénerom je kontroverzný, bývalý repre tréner asociácie Korpáš, ktorý bol pozbavený funkcie a z asociácie vylúčený (toho na tejto pozícii pôvodne nahradila jeho asistentka Machalová, podľa aktuálnych informácií, aj ona údajne "bola odídená" z tohto postu a nahradila ju bývalá lektorka projektov Saskie CAKOCI BikiniFitness Camp Lucia KOŠECKÁ - IFBB Majsterka sveta v bodyfitness a profesionálna bodyfitnesska).

Výsledok? Faktorová po "prestrelke na sociálnych sieťach" napísala o situácii na Slovensku priamo TOP funkcionárom IFBB/EBFF, zriekla sa Elite PRO karty a s pocitom krivdy ukončila členstvo v asociácii.

Jasný zámer správy z konferencie? Ak teda súťažiaci od národnej federácie získa súhlas na súťaženie v sérii Diamond Cup, národná federácia si má byť vedomá toho, že môže získať vďaka výsledku Elite PRO kartu tzn. logicky nemala by hľadať cesty, ktoré by súťažiacemu bránili tento štatút udeliť. Prečo to spomínam?

Krátko po "prípade Faktorová" právo požiadať o Elite PRO kartu získal Erik MALATÍN, Eva BANÍKOVÁ už reálne súťažila v Elite PRO fitness kategórii na 2018 Arnold Classic Africa (aj keď na 2018 Európskom šampionáte získala 4. miesto - v Johannesburgu získala fantastické víťazstvo a uspela!), Dominik ANTOŠ a Matúš TÓTH na Diamond Cup-och reálne bojovali o Elite PRO karty, je tu aj početná skupina dievčat, ktoré o štatút Elite PRO súťažiacich môžu požiadať vďaka výsledkom dosiahnutým na Európskych resp. Svetových šampionátoch. Iba jasne definované a férové pravidlá (nie tie revidované z januára 2017, ktoré sú "ukryté" v spleti zápisov zo zasadnutia Výkonného výboru) môžu byť motívom pre súťažiacich na Slovensku, aby v aktuálnej situácii (kedy majú možnosť voliť medzi súťažením pod hlavičkou IFBB International, alebo NPC/IFBB PRO League, NABBA/WFF atď.) ostali "verní" farbám asociácie.

A definovať tieto pravidlá, to je primárna úloha pre TOP funkcionárov asociácie. Ak sa to v krátkom čase nestane, ďalej bude pokračovať reálny odliv súťažiacich (okrem Faktorovej sú tu mená ako Valach, Nemec, Zaukolec, Zajac; v zahraničí pôsobiaci športovci s koreňmi na Slovensku Lukáš GABRIŠ, alebo Karolína BOTKOVÁ po súťažení pod hlavičkou IFBB sú už mimo portfólia tejto federácie). Aj tých, ktorí roky pôsobili v rámci asociácie, aj tých, ktorí nemajú reálny problém s dopingovými prehreškami.

"V tomto roku som rozhodovala na dvoch súťažiach Diamond Cup", povedala pre portál EastLabs.SK medzinárodná rozhodkyňa a bývalá reprezentačná trénerka asociácie Natália LENÁRTOVÁ (práve tú na tomto poste po zmene vo vedení asociácie nahradilo Mlsnovo vedenie už spomínanou dvojicou Korpáš - Machalová). "Súťažiaci si platia z vlastného vrecka cestovné, ubytovacie náklady, štartovný poplatok vo výške 200-250€, úpravu pokožky, niekoľkomesačnú prípravu ani nespomínam. Hovorila som s nimi - hlavnou motiváciou na súťaženie pre nich je možnosť bojovať o Elite PRO kartu. Málokoho z nich, ak súťaží za vlastné peniaze, k súťaženiu motivuje možnosť získať niektorý z cenných kovov. Výnimkou sú snáď iba tí, ktorí bojujú o body v rámci IFBB World Rankingu - čím viac bodov si pripíšu na svoje konto, tým vyššiu finančnú prémiu môžu získať. Taká je súčasná realita."

Tak toľko na úvod 2. časti reportu, v závere ktorého "vypichnem" TOP výsledky tých, ktorí (podľa môjho názoru) patria do skupiny "Najväčšie prekvapenia šampionátu". Prečo najväčšie? Pravdu povediac, nikto od nich neočakával veľké výsledky a napriek očakávaniam, dokázali uspieť! O kom hovorím?

  • Anička HEPENROVÁ ... zhodnotenie jej vystúpenia na 2018 Európskom šampionáte je v samostatnom článku
  • Radka SZOMBATHOVÁ ... zhodnotenie jej vystúpenia na 2018 Európskom šampionáte je v samostatnom článku
  • Olívia ČAMBALOVÁ ... zhodnotenie jej vystúpenia na 2018 Európskom šampionáte je v samostatnom článku
  • Miroslav ŠKADRA ... zhodnotenie jeho vystúpenia na 2018 Európskom šampionáte je v samostatnom článku

Diskusia k článku:

AMIX diskusia