Jakub VILÍMEK - 2018 IFBB/EBFF Európsky šampionát

Jakub VILÍMEK - 2018 IFBB/EBFF Európsky šampionát

AMIX Vit & Mineral Pack


Jasne najväčšou súťažou jarnej sezóny pre členské krajiny federácie IFBB sú IFBB/EBFF Majstrovstvá Európy, ktoré sa už tradične konajú v Španielsku, v letovisku Santa Susanna. Tie, ktoré sa uskutočnili začiatkom mája 2018, boli v poradí druhými, ktoré absolvoval team koncom roka 2016 zvoleného prezidenta Mlsnu. Rovnako ako pred rokom, aj tentokrát bol mimoriadne početný, no objektívne treba povedať, že rok 2018 (v porovnaní s rokom 2017) dopadol pre Mlsnu a spol. výrazne lepšie. V čom? Pomôžem si slovami, ktoré som zachytil od Milana ČÍŽEKA z reportu, ktorý bol venovaný 2018 IFBB/EBFF Európskemu šampionátu (Čížek je bývalý repre tréner asociácie, aktuálne spoločne s Alexandrom HLOBIKOM jedna z osobností združenia Elite PRO Slovakia a hlavný lektor edukačných projektov spoločnosti FitnessŠkola s.r.o.):

"Bolo by chybou prehliadať, že 2018 Európsky šampionát priniesol asociácii skvelé výsledky. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa opäť chytili bikinifitnessky - k čomu prispelo v prvom rade odstránenie z pozície štátneho trénera kontroverzného Pavla Korpáša. Ako lektor projektov FitnessŠkola s.r.o som rád, že absolventky projektu Saskie CAKOCI BikinifitnessCamp Radka SZOMBATHOVÁ (pozn. tá na posledných dvoch turnusoch pôsobila aj ako lektorka) a Anita KUCZMAN patrili k najlepším.
Vysoko pozitívne hodnotím vystúpenie Olívie ČAMBALOVEJ, ktorá po niekoľkých neúspešných rokoch trafila optimálne vyladenie formy. Z kulturistov si absolutórium zaslúžia Miroslav ŠKADRA za precízne načasovanie formy, v Santa Susanna videl som aj vývojaschopných juniorov. Pochvalou určite netreba šetriť aj na adresu mladých fitnessiek, bikinifitnessiek, prekvapili bodyfitnessky.
Nechápem, ako mohla nominačná komisia odobriť návrh reprezentačných trénerov a nominovať pretekára Jakuba Vilímka do kategórie kulturistika do 85 kg, kde na ME skončil na predposlednom mieste",
povedal ďalej Čížek. "Predsa bolo jasné, že má oveľa väčšiu šancu v kategórii klasická kulturistika. Možno táto šanca bola aj medailová."


Jakub VILIMEK

"Kto ma pozná (poznámka - pozná dobre, nie iba povrchne, či z počutia) ten vie, že s Milanom ČÍZEKOM nie vždy súhlasím, no ak mu oponujem (poznámka - a nielen jemu), vždy mám na to po ruke argumenty", začal svoj subjektívny názor Igor KOPČEK. "Argumenty sú rozhodujúce pre akúkoľvek polemiku - inak je to iba obyčajné osočovanie. A ak argumenty nie sú, často prichádza (pochopiteľne) agresívne správanie - ako argument. Však to poznáte ...
V tomto prípade však s Čížekom niet o čom polemizovať - Vilímek bol túto jar medzi klasikmi na Slovensku hviezdou aj napriek tomu, že jeho postava nepatrí medzi klasické "classic bodybuilding". No medzi tie nepatrí ani postava Mateja Nociara - ten však neexperimentoval a ostal medzi klasikmi. Pochopil, že mnohé nedostatky je možné vyvážiť formou, pripravenosťou.
Na Európe, zrejme v honbe za masívnosťou na poslednú chvíľu v kategórii do 85kg, bol Vilímek na súťažnom pódiu zbytočne zavodnený - no za súpermi nezaostával ani tak v svalovom rozvoji, ale paradoxne pripravenosťou. Nechcem špekulovať, ale viac ako 35 ročné skúsenosti s prípravou kulturistov akejkoľvek úrovne mi signalizujú iba jedno - zrejme o ňu prišiel z dôvodu, že sa "prejedol". Chybný bol zrejme aj zvolený pitný režim. Mnohokrát to vidím hlavne u ťažkotonážnikov. Tí dokážu 24 hodín pred súťažou pojesť doslova a do písmena kvantá nezmyslov, len aby na pódiu nepôsobili subtílne. A jedným zničia druhé ...
To čo ukázal Jakub v Santa Susanna iba ťažko porovnávať s formou, akú mal na Liptov Cup-e, alebo na Slovenskom šampionáte v Nitre. Niekde sa stala chyba - treba ju nájsť, ináč tvrdenie, že mal súťažiť medzi klasikmi, ťažko vyvrátiť. Osobne súhlasím s Čížekovým tvrdením - medzi klasikmi by mohol Vilímek bojovať o TOP6 pozíciu. Či by to bol aj cenný kov? Neviem posúdiť ... musel by stáť vedľa súperov.
Predposledné miesto - určite nie je výsledok, ktorý fanúšikovia od Vilímka očakávali, ale zbytočne by som to nedramatizoval. Niekedy treba aj prehrať, aby sa mohlo ďalej víťaziť. Výsledok treba hodiť za hlavu, ale odporúčam pripomínať si ho vždy, keď bude nutkanie experimentovať.
A ešte poznámka - agresívnejšie pózovanie na súťažnom pódiu osloví iba málo rozhodcov, odporúčam sa mu vyvarovať. Slovo "bojuj!" na súťažnom pódiu sa v kulturistike nesmie brať doslovne."

Jakub VILÍMEK - 2018 IFBB/EBFF Európsky šampionát




Diskusia k článku:

AMIX diskusia