Report - Psarris a Bošnovičová na 2021 IFBB Majstrovstvách Európy

Report - Psarris a Bošnovičová na 2021 IFBB Majstrovstvách Európy

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Po mimoriadne úspešných 2021 IFBB Majstrovstvách Európy, na ktorých reprezentanti Slovenska získali dohromady fantastických 27 cenných kovov plus 2 tituly absolútnych víťazov, by sa patrilo napísať pár slov k forme jednotlivých súťažiacich. Čo ste si už mohli prečítať?

Masters súťažiacim pozornosť venovať budem aj v tomto článku. Reč bude o bikini súťažiacich Renáta PSARRIS - BROSOVÁ a Silvia BOŠNOVIČOVÁ.

Renáta PSARRIS - BROSOVÁ

Renáta PSARRIS - BROSOVÁ ... nastúpila v početnej kategórii Master Bikini nad 45 rokov, kde okrem reprezentačnej kolegyne Bošnovičovej súťažilo ďalších 13 bikinifitnessiek z Európy. O PSARRIS som od jej trénerky (ktoru je Natália LENÁRTOVÁ) vedel, že pôsobí v zahraničí a pôvodne absolútne neuvažovala nad súťažením. Jej cieľom bolo "dostať sa po rokoch opäť do formy" a až v momente, keď dosiahla očakávaný progres, na radu trénerky začala uvažovať aj nad tým, že nastúpi na súťažné pódium. A že to bol progres mimoriadny, presvedčia vás aj nasledujúce porovnávacie fotografie, ktoré zverejnila na sociálnych sieťach a nepochybujem, že prakticky okamžite sa stala vzorom pre mnohé z jej rovesníčok.

Renáta BROSOVÁ - PSARRIS

Príprava PSARRIS prebiehala vzhľadom na coronapandémiu "na diaľku", prakticky v domácich podmienkach a Lenártová ukázala, že aj "cez internet" dokáže zo začiatočníčky urobiť úspešnú súťažiacu. Samozejme, pri nástupe na súťažné pódium som jasne videl na PSARRIS nervozitu, možno aj obavy zo zlyhania (z rozhovorov s masters bikinifitnesskami viem, že mnohým z nich sa už v zákulisí, pri pohľade na súperky, v hlave opakovane objavujú pochybnosti a s nimi otázky - "do čoho som sa to opäť namočila? čo tu do čerta robím? bolo mi to treba?"). Možno tak to bolo aj v jej prípade, pretože počas celej súťaže, od momentu, kedy urobila prvý krok na súťažnom pódiu, bola vo veľkom napätí a očakávaný úsmev, ktorý by podčiarkol jej prirodzenú krásu, som na jej tvári videl až v momente, keď v rukách stískala trofej za 3. miesto tzn. za výsledok, ktorý určite prekonal aj jej najsmelšie očakávania. Pohľad do výsledkových listín ukáže, že PSARRIS sa bez problémov prebojovala do finále, do ktorého vstupovala (podľa bodov) z 5. semifinálového miesta, s tesným odstupom od 2. až 4. pozície - tých sa nachádzali (okrem už spomínanej Bošnovičovej) súťažiace z Ruska a Talianska.

Vo finále však PSARRIS dokonale využila svoju prirodzenú výhodu, ktorou je - výška. Na projektoch Bikifitness Cap hlavnej organizátorky Saskie CAKOCI opakovane počúvam, že výška je v bikinifitness výhodou a spravidla platí, že rozdiel vo výške vidíte v dĺžke nôh. Čím viac centimetrom má vaša postava, tým dlhšie máte nohy. A bude to pravda, pretože PSARRIS (okrem mimoriadne dobrej formy) pozornosť pútala vo finále viac ako 172cm postavou (súperky vo finále prevyšovala aj o 5-12 cm), prirodzene dlhými nohami a k tomu výrazným pomerom medzi pásom a šírkou pliec. Bola jednoducho neprehliadnuteľná a rozhodcovia jej odpustili nedostatky v prezentácii, čo v kombinácii s už spomínanou výbornou formou a pre bikinifitness takmer ideálnou proporčnosťou naklonilo misky váh v jej prospech.

Otázkou je (na ktorú musí odpoveď hľadať spoločne s trénerkou Lenártovou) - čo ďalej? Budú 2021 IFBB Majstrovstvá Európy iba výnimočnou udalosťou v živote PSARRIS, ktorá čoskoro upadne do zabudnutia? Alebo odštartujú súťažnú kariéru, na ktorej môže bez problémov konkurovať najlepším bikinifitnesskám aj z veľmoci, akou v tejto nominácii je Rusko? Netuším. Ak však voľba padne na "áno, budem súťažiť ďalej!", kľúč k ďalším úspechom by som hľadal v sústavnej a vytrvalej práci na prezentácii, v dolaďovaní jednotlivých postojov (PSARRIS ich musí doslova a do písmena "dosť pod kožu"), v dôraze na vizáž. Hľadal by som aj cestu k tomu, ako odbúrať predsúťažný tlak a obavy zo zlyhania a hlavne - na pódiu zbytočne nestresovať. Viem, že je dobré aj zložité situácie prechádzať s úsmevom na tvári. Veď predsa na súťažiach nejde o život, je to "už iba" záver (spravidla) niekoľkomesačnej prípravy, keď už súťažiace majú to najhoršie za sebou. O čom hovorím? O stovkách hodín tréningu, aj o odopieraní si v diétnom režime. A platí - najväčšou výhrou nie je výsledok, ale skutočnosť, že aj masters bikinifitnessky (bodyfitnessky atď.) dokážu nielen samé sebe, ale aj okoliu, že (teraz to preženiem) ešte nepatria do "starého železa".

Silvia BOŠNOVIČOVÁ

Silvia BOŠNOVIČOVÁ ... súťažila v rovnakej kategórii ako Renáta PSARRIS - BROSOVÁ tzn. v kategórii Master Bikini nad 45 rokov a ak si dobre spomínam, taktiež začínala ako zverenkyňa trénerky Natálie LENÁRTOVEJ.  BOŠNOVIČOVÁ svoje začiatočnícke obdobie medzi bikinifitnesskami na medzinárodnej scéne si "odkrútila" na 2020 IFBB Majstrovstvách sveta a súťaži 2020 Arnold Classic Europe, kde nepôsobila príliš presvedčivo. Ale poučila sa! Už počas prezentácie som videl, že do Santa Susanna prišla úplne iná BOŠNOVIČOVÁ ako bola tá, ktorá nastupovala na súťažné pódium koncom roku 2020. Zmena farby vlasov bola neprehliadnuteľná (tmavý odtieň bol krokom správnym smerom, zvýraznil jej prirodzenú ženskosť a krásu), napriek coronapandémii BOŠNOVIČOVÁ výrazný progres dosiahla aj v postave, ktorá bola očividne pevnejšia (ten rozdiel som zreteľne videl v zadných postojoch) a v súťažný deň na pódium prišla zatiaľ v najlepšej forme, akú kedy ponúkla rozhodcom. A tí jej progres náležite ocenili a aj za to si zaslúži veľkú pochvalu! V semifinále ju po prvý krát porovnávali s TOP bikinifitnesskami hneď v prvom porovnávaní a pohľad do výsledkových listín ukáže, že v ňom bojovala nielen o postup do finále, ale reálne aj o niektorý z cenných kovov.
Silvia BOSNOVIČOVÁ
Konečné 4. miesto určite nie je zlým výsledkom. Ale cenný kov BOŠNOVIČOVEJ "preplával medzi prstami" nielen preto, že v jej kategórii súťažila aj reprezentačná kolegyňa s dlhými nohami a rovnako skvelou formou, ktorej pozornosť som venoval o odstavec vyššie. Ak na pódiu rozhodcovia porovnávajú vyrovnanú finálovú šesticu, misku váh na "správnu stranu" dokážu nakloniť maličkosti. Pravdou stále je, že prezentácia, chôdza, dokonalé zvládnutie postojov a ich prepojenie prechodmi aj po 2021 IFBB Majstrovstvách Európy ostávajú (napriek výraznému zlepšeniu) BOŠNOVIČOVEJ slabinou. Pózing, pózing, pózing a väčšia smelosť na súťažnom pódiu - to je cesta k výsledkom, ktoré som od BOŠNOVIČOVEJ očakával (po prezentácii) už v Santa Susanna.

Ak v tomto smere zaznamená zlešpenie (a vôbec nemusí byť tak výrazné, ako dosiahla v postave - zdôrazním, že iba ojedinele bikinifitnessky jej veku dokážu zaznamenať tak výrazný progres za tak krátku dobu tzn. vidím dôkaz, že našla kľúč k dosiahnutiu formy) a ďalej bude pracovať na dolnej časti tela, nevidím jediný dôvod, prečo by spoločne s PSARRIS aj BOŠNOVIČOVÁ nemohla trvalo bojovať o TOP pozíciu na akejkoľvek bikinifitness súťaži vo vekovej kategórii masters.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia