Report - aké boli 2018 IFBB Majstrovstvá sveta v kulturistike?

Report - aké boli 2018 IFBB Majstrovstvá sveta v kulturistike?

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Tento weekend sa zraky fanúšikov bodybuildingu nielen z Európy, ale aj zo zvyšku sveta, upierali do Španielska, do letoviska Benidrom, kde sa konali 2018 IFBB Majstrovstvá sveta v kulturistike mužov, klasickej kulturistike, games klasickej kulturistike, premiérovej nominácii classic physique, 2018 IFBB Men´s Physique Svetový pohár, aj historicky prvé Elite PRO Majstrovstvá sveta v kategóriách do 90kg a nad 90kg. Súčasťou všetkých podujatí bol aj EastLabs Photo Team v zložení Jakub CSONTOS a Igor KOPČEK, takže v prehľadne členených fotogalériách nájdete rozhodujúce momenty z každej výškovej resp. váhovej kategórie.

Trénerský kurz

Súťaž z môjho pohľadu bola zaujímavá aj kvôli tomu, že historicky po prvý krát sa jej súčasne zúčastnili členovia/vedenie dvoch organizácií, ktoré podporujú federáciu IFBB International – Čížekova Elite PRO Slovakia (ktorá zastrešuje súťaženie vybraných profesionálnych atlétov Elite PRO) a Mlsnova SAFKST (ktorá umožňuje svojim amatérskym atlétom súťažiť na IFBB International amatérskej scéne).

„Áno, je to tak“, potvrdil pre náš portál Alexander HLOBIK z vedenia organizácie Elite PRO Slovakia. „Elite PRO Slovakia, ale aj asociácia mala v Benidorme aktuálne vrcholné súťaže – IFBB Elite PRO World Bodybuilding Championships profesionálov a IFBB World Bodybuilding Championships amatérov. Obe organizácie mali v Španielsku svoje ambície a myslím si, že vďaka Michalovi KRIŽÁNKOVI a Petrovi TATARKOVI ich naplnili.“

„Súhlasím s Alexandrom“, doplnil Hlobika Milan ČÍŽEK, ktorý po tom, ako prestal pôsobiť v asociácii ako prezident, hľadal možnosť na uplatnenie svojho organizátorského talentu a skúseností, získané za takmer 30 rokov funkcionárskeho pôsobenia. „Elite PRO Slovakia kráča vďaka Adele ONDREJOVIČOVEJ a Michalovi v tomto roku od úspechu k úspechu a uspela aj v Benidorme - Michal KRIŽÁNEK, sa stal historicky prvým Elite PRO Majstrom sveta v kategórii Bodybuilding Open. Po 2018 Arnold Classic Europe ho celý svet považoval za najväčšieho kandidáta na post kráľa profesionálnej kulturistiky Elite PRO. Očakávania boli naozaj veľké, mám obrovskú radosť, že ich naplnil – Michal a Adela Ondrejovičová sú dôkazom, že aj bez zbytočných rečí, z privátnych peňazí, vďaka našim znalostiam a podpore správnych partnerov sa dá dosahovaním TOP výsledkov pre propagáciu našich športov urobiť veľa. Zopakujem, čo som povedal pri odchode členov organizácie Elite PRO Slovakia zo Španielska ... Elite Pro World Championships, Michal Križánek prvé miesto - misia opäť splnená. Toho roku 5 Elite PRO súťaží, 5 víťazstiev. Nasleduje Peking - Adela Ondrejovičová IFBB Figure Pro. Samozrejme, verím v ďalší úspech, ktorý bude odmenou pre našich partnerov a pre nás potvrdením, že kráčame správnou cestou.“


2018 IFBB World Bodybuilding Championships – čo ma zaujalo?

Na IFBB World Bodybuilding Championships EastLabs Team prichádza pravidelne od roku 2008, zažil som silné, ale aj slabšie šampionáty. V tomto roku už počas registrácie bolo zrejmé, že mimoriadne silná konkurencia nastúpi v nižších hmotnostných kategóriách (vďaka súťažiacim predovšetkým z Ázie kategórie do 65kg, do 70kg a do 75kg patrili jasne medzi najlepšie za uplynulé obdobie – kto chcel uspieť z Európy, musel priniesť do Benidormu „fazónu“, akú ukázal nový Svetový šampión Talian Daniel STICCO v kategórii do 70kg). Vyššie hmotnostné kategórie mali svojich favoritov hlavne vďaka súťažiacim z Iránu – tí zvíťazili v piatich hmotnostných kategóriách. Výkonnostne najslabšie však boli najťažšie kategórie.

Obrovský prešľap v rozhodovaní sa udial v kategórii nad 100kg. Najťažšieho súťažiaceho šampionátu, Rusa Mikhaila SAZONOVA rozhodcovský zbor nepochopiteľne poškodil a prvenstvo prisúdil Roshanzamirtabari Mortezovi z Iránu, ktorý mal jasne defektnú postavu. A tento súťažiaci nepochopiteľne uspel aj v súboji o titul absolútneho šampióna v nominácii Bodybuilding.
Morteza z Iránu už v základnom postoji bol absolútne mimo hodnotiacich kritérií, ktoré oceňuje IFBB International a ktorými sa odlišuje od ostatných bodybulding federácií. Jeho defekty boli neprehliadnuteľné. Členovia rozhodcovského panelu, ktorý dané kategórie rozhodoval, budú zrejme čeliť sankciám zo strany vedenia IFBB International. Ukazuje sa, že tam, kde nepomáha edukácia rozhodcov, na zachovanie presadzovanej línie je potrebné použiť iné nástroje.

Aby sa táto situácia už nikdy nezopakovala, Overall kategórie v bodybuildingu musia rozhodovať vždy najlepší rozhodcovia – v 11 člennom rozhodcovskom paneli, ktorý rozhodol, boli navyše 4 rozhodkyne (tie do daného rozhodcovského panelu „nanominovali“ národné federácie).

2018 IFBB World Games Classic Bodybuilding Championships – čo ma zaujalo?

V nomináciách, kde všetci súťažiaci musia s takmer 100% istotou počítať s dopingovými testami, v Benidorme súťažil iba minimálny počet súťažiacich. S výnimkou jedného/dvoch/troch všetci ukázali na pódiu formy, ktoré mali ďaleko od toho, čo na pódiu ukázali klasickí kulturisti. Negatívom minimálneho počtu súťažiacich v kategórii bolo aj veľmi slabé konkurenčné prostredie – cenné kovy tak získali aj priemerní súťažiaci. Ukazuje sa, že prísne hmotnostný limit v tejto kategórii je pre bodybuilderov demotivujúci – súťažiť ostávajú iba tí, ktorí majú geneticky „ľahšiu/štíhlejšiu“ kostru a tak dokážu na seba nalepiť akú/takú svalovú hmotu.

Bez ohľadu na výšku, od začiatku moju pozornosť medzi Games Classic Bodybuldermi pútal neskorší absolútny víťaz, Čech Jan PÁLENÍČEK – jeho proporcie, spôsob prejavu a pripravenosť mu môžu priniesť postupom času (ak samozrejme naberie na svalovej hmote) úspech aj v nominácii Classic Physique. Iba pripomeniem, že Páleníček pred rokom skončil medzi „gamesklasikmi“ na súťažnom pódiu na treťom mieste, po zverejnení výsledkov dopingových kontrol (kde asociácia mala pozitívneho víťaza) sa posunul na druhé miesto (cenný kov za toto miesto mu musí „doriešiť“ národná federácia – tou je Český svaz kulturistiky). Samozrejme, medzi mojich favoritov patril aj Tomáš SMREK.

2018 IFBB World Classic Physique Championships – čo ma zaujalo?

Nominácia, ktorá by sa mohla stať budúcnosťou aj pre federáciu IFBB International, sa ešte len rozbieha. Aktuálnu situáciu by som prirovnal k roku 2016 v USA, kedy práve táto nominácia z mesiaca na mesiac získavala viac a viac na obľúbenosti. V IFBB International však medzi hodnotiace postoje patrí aj „vákum“, ktorú zvláda optimálne iba minimum atlétov. Na rozhodcovských meetingoch šéfrozhodca IFBB Pawel FILLEBORN donekonečna opakoval, že ten, kto chce zvíťaziť v nominácii Classic Physique, musí na súťažnom pódiu ukázať proporcie, dostatok kvalitnej svalovej hmoty (určite viac, ako majú klasickí kulturisti) a ... vákuum. Úprimne, už v Santa Susanna, kde som hovoril s Petrom TATARKOM o súťažení v tejto nominácii, som veril v jeho úspech. Nemýlil som sa.

V Benidorme tento postoj optimálne zvládlo doslova iba pár súťažiacich – netuším, ako je na tom Štefan MACIK, ktorý kvôli nezrovnalostiam v nominácii odmietol v classic physique súťažiť (podľa mňa urobil strategickú chybu, po neuspokojivom 12. mieste na Európskom šampionáte v Benidorme mohol medzi „classicfyzikmi“ bojovať o niektorý z cenných kovov; táto príležitosť sa už nemusí zopakovať).

2018 IFBB Classic Bodybuilding Championships – čo ma zaujalo?

Ako v predchádzajúcich rokoch, aj v tomto roku nominácia Classic Bodybuilding patrila jednoznačne súťažiacim z Ázie – Iráncov ťažko porážať na medzinárodnej svetovej scéne, k nim pribudlo veľa dobrých bodybuilderov z Číny a Japonska, opäť sa presadila Kórea. Európa? Tá ťahala za kratší koniec. Vznik nových nominácií (hovorím o games classic bodybuilding a classic physique) sa však negatívne podpísal aj na počtoch (nie však kvalite) súťažiacich medzi klasikými kulturistami.

Myslím, že v súčasnosti by bolo jednoduchšie „zjednotiť“ podobné nominácie a mužov nechať súťažiť v podstate iba v troch základných nomináciách – tí, pre ktorých je podstatná veľkosť svalovej hmoty, nech súťažia vo váhovej kulturistike, proporčne ideálni, ale svalovo disponovaní bodybuilderi nech súťažia v classic physique a zvyšok nech súťaží v men´s physique.

Slovenskí reprezentanti na šampionáte

Moja pozornosť na 2018 IFBB World Bodybuilding Championships opäť patrila aj výberu Slovenska. Už pred prezentáciou som Tomášovi SMREKOVI adresoval poznámku, že pre mňa bude jedným z favoritov šampionátu, v prípade Petra TATARKU som nepochyboval, že bude bojovať o zlato. Gratulujem k úspechu!

report ... o úspechu Petra TATARKU aj Mira ŠKADRU - 1. deň šampionátu

Samozrejme, tušil som, že zvyšok reprezentačného výberu to bude mať na Svetovom šampionáte ťažké, ale držal som im place. Nestačilo to. Opäť sa ukázalo (napr. v prípade Tomáša MARTONA), že nominácia bodybuilderov na TOP súťaže musí prebiehať najneskôr 14 dní pred vrcholom sezóny - forma, akú ukázal Marton, Soták, aj Kertes jednoducho nestačila na to, aby sa presadili. 

45 miliónové Poľsko poslalo do Benidormu dvojčlenný výber reprezentantov (obaja získali cenný kov), rovnako ako 145 miliónové Rusko. Slovensko sa počtom súťažiacich nemusí rovnať na každom šampionáte TOP favoritom, stačí posielať tých, ktorí majú akú-takú šancu na úspech. Tatarka, Smrek, Škadra tieto kritériá naplnili. Keď už je aktuálna situácia taká ako je, v prípade vedenia by som sa sústredil viac na mládež. Veľká škoda, že väčší priestor v našom výbere nezískali juniori (napr. na súťaženie v classic physique).

Z tohto uhla pohľadu nerozumiem úsiliu aktuálneho vedenia zorganizovať v roku v Bratislave 2019 IFBB World Fitness Championships. Ak by som mal rozhodujúcu moc, trval by som na alternatíve (ak nechceme plytvať):

  • sústrediť sa na tých/tie, ktorí/ktoré aktuálne majú 14-15 až 21 rokov
  • pripraviť pre nich maximálnu podporu tak, aby mohli súťažiť v roku 2020 na juniorskom Svetovom šampionáte - v domácom prostredí, na Slovensku, s masívnou diváckou kulisou za chrbtom; stačilo si pripomenúť, čím odštartovala po roku 1993 zlatá éra kulturistiky a fitness na Slovensku - akou súťažou?
  • motivovať oddiely, aby sa juniorom venovali


O 2020 IFBB Junior World Championships zrealizovaný na Slovensku by som sa (ak by som bol funkcionár) bil do krvi na medzinárodnej scéne. Prínos je jasný - na domácom juniorskom šampionáte by mohli súťažiť juniorskí kulturisti, juniorskí klasickí kulturisti, juniorskí súťažiaci z nominácií men´s a classic physique, juniorské bikini, body a aj fitnessky. Asociácia by získala podstatne väčší priestor v médiách, naštartoval by sa záujem mladých o súťaženie. Juniorský šampionát zrealizovaný u nás by bol podstatne prínosnejší pre našu asociáciu v situácii, v akej sa nachádza. 
To členovia Komisie a fitness asociácie nevidia mnou spomínané možnosti? Komu pomôže Svetový fitness šampionát? Fitnessu, kde Slovensko kraľuje? Bikinifitnessu, o ktorý je (po Európe 2017) stále menší a menší záujem (a máme šancu uspieť v konkurencii Ruska, Ukrajiny, severských a Pobalstkcýh štátov, či Poľska)? Alebo Bodyfitnessu, ktorý je na Slovensku (česť výnimkám) na historickom dne, rovnako ako women´s physique, kde máme jednu, jedinú taletnovanú súťažiacu? Na kulturistiku už úplne kašleme? To nikto si nevie spočítať, ako účelnejšie využiť peniaze, ktoré nám "sype" štát po hrstiach? Ale ... to je iba môj uhol pohľadu


Diskusia k článku:

AMIX diskusia
Clenovia asociacie
autor: kolotocko | dátum: 14.11.2018 14:48:42
Kertes tam vobec nemal ist podobne ako Sotak vsak to nominacna musela vidiet ze ich brat na tyzdenny vyletik je zbytocne. Co sa tyka nemenovanych clenov SAFKST tak ti nemaju chrbtovu kost a uz zabudli /pisal o tom Kopcek/ ako im udajne zakazovali vobec vznik organizacie a ako sa zachovali v Puchove ku Krizankovi.....
Oko Tigra
autor: Oplan | dátum: 14.11.2018 10:09:39
Tatarka dopadol výborne. Dalo sa to čakať, v Kubíne vyzeral ako skoro pripravený a kategória Classic Physique mi sadla ako riť na šerbel. Kertés posr*l všetko čo sa dalo a mal by to odčiniť na najbližšej súťaži formou akú nikdy ešte nemal. Kulturistika nad 100 kg to bola strašná krivda, možno ešte horšia akú sme mali možnosť vidieť na EVLS Prague 2018 v kategórií do 212 lbs. P.S. ináč to čaro fotografovanie Michala s Elite Pro Slovakia dosť narušila prítomnosť nemenovaných členov asociácie. Niak Michalovi nepomohli a dá sa povedať že ho skoro potopili a to pozadím na Majstrovstvách Slovenska v Púchove.