129 dní do 2019 IFBB Majstrovstiev sveta vo fitness

129 dní do 2019 IFBB Majstrovstiev sveta vo fitness

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

29. novembra 2019, prezentáciou a meraním súťažiacich odšatruje v Bratislave 2019 IFBB Svetový šampionát vo fitness. Slovensko vrcholnú IFBB súťaž vo fitness seniorov naposledy zažilo v roku 2009, kedy sa tiež v Bratislave konali IFBB Majstrovstvá Európy o čom sme písali v samostatnom článku. V dnešnom článku vašu pozornosť chcem sústrediť na nomináciu, ktorá bude zrejem kľúčovou pre reprezentáciu Slovenska.

Ktorá nominácia bude pre Slovensko kľúčovou?

"Odpoveď na túto otázku určite nie je ťažká - stačí si pozrieť výsledky našich dievčat od roku 2017 po súčasnosť a je to jasné. Zhodneme sa?", odpovedal na moju otázku protiotázkou Igor KOPČEK, ktorý sleduje dianie na TOP súťažiach IFBB scény v pozícii "divák-fotograf" (spravidla spoza chrbta hlavného rozhodcu) nepretržite od roku 2006. "Najväčšie očakávanie sa určite spájajú s nomináciou fitness, kde v Bratislave môžeme obsadiť tri kategórie - fitness žien do 163cm a nad 163cm a fitness mužov open."

Fitness mužov

"Pozorne som si prezrel IFBB pravidlá platné pre rok 2019 pri organizovaní medzinárodných súťaží a aj v tomto roku (zrejme vzhľadom na záujem, či skôr nezáujem mužov o fitness) na 2019 IFBB Svetovom šampionáte bude otvorená iba jedna, open kategória.", pokračoval Igor Kopček. "V minulom roku sa na medzinárodnej scéne vo vynikajúcom svetle ukázal Michal BARBIER, v podstate fitness samouk, ktorý sa k súťaženiu vo fitness dostal prostredníctvom najrozmanitejších fyzických aktivít - disciplíny ako Parkour, Freerunning, Street workout, Kalistenika a Handbalancing boli pre neho tou najlepšou predprípravou pre svet fitness, kde uspel vďaka extrémne náročnej zostave aj dobre ohodnoteného vzhľadu tela. Samozrejme, od Michala očakávam, že cenný kov získa aj v Bratislave. Samozrejme, do hodnotenie Pohárov národov by ideálne bolo zlato, pravdou ale je, že zatiaľ nie je jasné, kto príde k nám súťažiť z Estónska, Ukrajiny a Ruska, kde je viacero atlétov TOP výkonnosti. Tú spravidla prezentujú ako svoje hlavné zamestnanie v estrádnych a cirkusových vystúpeniach po celom svete, prípadne na tanečných súťažiach. A kto okrem Barbiera by nás mohol v Bratislave reprezentovať? Príležitosť by som dal každému, kto sa ukáže v zodpovedajúcej forme na nominačnej súťaži, ktorá bude 2019 IFBB Svetovému fitness šampionátu predchádzať. Na 2019 AMIX Patriot Fitness Weekend-e fitness nebude, takže kľúčovou sa môže stať ktorákoľvek súťaž, ktorá figuruje v jesennom súťažnom kalendári."

Fitness žien

"IFBB pravidlá platné pre rok 2019 nepustia - medzi ženami môžu súťažiť iba tie účastníčky, ktoré majú minimálne 16. rokov. Ale ... napriek pravidlám, pokúsil by som sa "vyjednať" s vedením IFBB možnosť, aby Slovensko (veď sme veľmoc vo fitness!) mohli na 2019 IFBB Svetovom šampionáte vo fitness reprezentovať aj Slovensky, ktoré sú úspešné v detskom fitness a majú 15 rokov. Veď už o nejakých 5-6 mesiacov po IFBB Svetovom šampionáte v Bratislave práve tieto dievčatá budú bojovať o nomináciu na 2020 IFBB Európsky šampionát a keď uspejú, nepochybujem, že aj o cenné kovy vo vekových kategóriách junioriek a žien. Pohľad do výsledkových listín z 2019 IFBB Svetového šampionátu vo fitness detí hovorí jasnou rečou - ak by sa dobrý zámer vydaril, šancu na súťaženie (a otestovanie si svojej výkonnosti) by mohli získať Nelli NOVODOMSKÁ, Lucia MIKUŠOVÁ, Nicol CELERÍKOVÁ a Michaela KÚTNIKOVÁ, asi by nebolo férové zabudnúť na domácej scéne súťažiace "dorastenky" Anku HEPNEROVÚ, Natašu ŠOLCOVÚ či Emu KOVÁČOVÚ (bolo by z čoho vyberať).
Viem, viem, pravidlá na súťaženie medzi deťmi (hm ... 15 ročné slečny nazývať deťmi?) sú trošku odlišné od tých, ktoré platia pre juniorky/ženy, ale som optimista a verím, že naše mladé fitnessky by našli motiváciu k tomu, aby zaťali zuby a zvládli akúkoľvek prekážku. Ak by vedenie SAFKST naozaj vedelo "vyjednať" s vedením IFBB túto výnimku, náš team fitnessiek bojujúcich o cenné kovy na v domácich podmienkach organizovanom IFBB Svetovom šampionáte by sa rozšíril na úctyhodný počet dievčat. Kto by v ňom nemusel chýbať, ak preukáže počas jesenných súťaží zodpovedajúcu výkonnosť?

  • Michaela PAVLEOVÁ ... fitness do 163cm
  • Tatiana ONDRUŠKOVÁ ... fitness do 163cm
  • Kristína JURICOVÁ ... fitness nad 163cm
  • Karin SUCHOMELOVÁ .. fitness nad 163cm
  • Lucia ZAVADZANOVÁ ... fitness nad 163cm
  • Karolína HOLBOVÁ ... fitness nad 163cm
  • Ako počítam, tak počítam, nominácia fitness by mohla byť na 2019 IFBB Svetovom šampionáte vo fitness, ktorý sa uskutoční v Bratislave, našou najúspešnejšou nomináciou aj napriek tomu, že súťažiť sa bude iba v troch kategóriách." ukončil Igor KOPČEK svoje predpovede.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia