Bikinifitnessky na 2019 IFBB World Fitness Championships Bratislava

Bikinifitnessky na 2019 IFBB World Fitness Championships Bratislava

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

2019 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness v Bratislave privítali vyše 300 športovkýň a športovcov z rôznych kútov sveta a boli nesporne vrcholom súťažnej sezóny na Slovensku. A pre Slovenskú reprezentáciu priniesli niekoľko pozoruhodných výsledkov, za ktoré sme v Pohári národov získali lichotivé 3. miesto.

Barbora LABUDOVÁ z partnerského projektu BikiniFitness.SK pozorne sledovala predovšetkým dianie v nominácii bikinifitness (1. časť reportu nájdete v samostatnom článku), Eva KVASNIČKOVÁ v nominácii wellenessfitness (aj jej report nájdete v samostatnom článku) a aktuálne finalizuje report, v ktorom zhodnotí nomináciu bodyfitness.

Dnes vám prinášame 2. časť reportu Barbory LABUDOVEJ, v ktorej zhodnotí dianie v štyroch záverečných bikinifitness kategóriách - do 166cm, do 169cm, do 172cm a nad 172cm. A aj tento report bude doplnený o poznámky Igora KOPČEKA, ktorý nomináciu bikinifitness pravidelne sleduje už od roku 2009.

Bikini Fitness do 166cm

Do druhej najpočetnejšej kategórie nastúpili rovnako, ako do poslednej spomínanej, 3 slovenské reprezentantky - Jana Stachová (289), Juliána Zaukolec Melišová (291) a Klaudia Medžová (293). Z 24 dievčat sa podarilo do TOP 10 postúpiť až dvom Slovenkám, Mladučkej Stachovej a o niečo skúsenejšej Medžovej.

Juliána Zaukolec je najskúsenejšia pretekárka z menovanej trojice. Napriek tomu sa Julke počas krátkej eliminácie nepodarilo rozhodcov zaujať. Elimináciu tejto kategórie som nevidela, neviem tak zhodnotiť jej pódiovú prezentáciu. Podľa toho, čo ukazujú fotky súdim, že doplatila na masívnejšie stehná a proporčnosť - do TOP 10 postúpili subtílnejšie pretekárky s výrazným V-čkom.

Klaudia Medžová (293) sa tento rok na pódiách ukázala oveľa subtílnejšia, ako jej predchádzajúce súťažné sezóny. V minulosti mala Klaudia problém dotiahnuť spodnú časť tela, v Bratislave však ukázala dotiahnutú formu a pekný look, ktorým sa napokon dokázala prebojovať do finále. Rovnako, ako v prípade Simony Hostačnej - Medžová má útly driek, no kratšie nohy, ktoré budú pre ňou oproti súperkám nevýhodou. Estónku Annu Fedorovu (273) prekonala o jediný bod, so svojim výsledkom teda môže byť nad mieru spokojná - kvôli vyrovnanosti súperiek pokojne mohla ostať za bránami finále.

Najväčším prekvapením tejto kategórie bola naša juniorská reprezentantka Janka Stachová (289). Po nešťastnom minulom týždni v Budapešti (na Majstrovstvách sveta juniorov skončila za bránami finále – na 7. mieste) Janka napravila nedostatky. Ukázala sa v najlepšom svetle a stala sa vicemajsterkou sveta v tejto kategórii! Výsledková listina jasne ukazuje bodový náskok pred zvyšok štartového poľa. Okrem cenného kovu však z Bratislavy odchádzala s pocitom, že porazila oveľa skúsenejšiu pretekárku svetovej úrovne, akou je Ekaterina Stoianova (292) z Ukrajiny. Tá napokon získala bronz. Janka musí v offseason pracovať na zoštíhlení pásu, ktorý je jej najväčším nedostatkom. Týmto výsledkom dokázala, že patrí k najlepším slovenským juniorkám.

Stachovú prekonala jedna z najlepších bikinifitnessiek sveta - Španielka Anna Sorokina (296). O Anninom víťazstve som nepochybovala už pred začiatkom súťaže. Sorokina chodí zo súťaže na súťaž lepšia a túto jeseň sa jej mimoriadne darí. Na poslednej súťaži (Diamond Cup Rím) získala absolútne prvenstvo a teda právo požiadať o Elite PRO kartu.

Štvrté a piate miesto napokon získali Češka Monika Špačková (277) a Ruska Irina Kovalenko (280), pričom Moniku od bronzovej priečky delil len jediný bod.

Poznámka Igor KOPČEK: zopakujem to, čo som už povedal. Výsledky Stachovej spoločne s Klimasovou sú jasne najväčším prekvapením slovenského bikinifitness za posledné 3 roky. V prípade Stachovej, zvlášť po 7. mieste na 2019 IFBB World Juniors Championships v Budapešti, očakávaným výsledkovým stropom bol postup do finále a myslím si, že ani najväčší optimisti nepočítali v jej prípade s cenným kovom. Ukázalo sa, že Stachová po opakovanom upozorňovaní na nedostatky v telesnej stavbe a spôsobe prezentácie sa poučila, dokázala ponúknuť rozhodcom akceptovanú kombináciu formy (tu som sa bál, že vzhľadom na telesnú stavbu príde po Budapešti príliš "vysušená" - ale obavy boli zbytočné), proporčnosti (nedostatky šikovne zakryla pózingom) a pre kategóriu ženy aj akceptovateľnú muskulatúrnosť. Druhé miesto bez problémov atakovala v semifinále a aj vo finále. Pripomeniem, že Stachová v jarnej časti súťažnej sezóny 2019 absolvovala projekt BikiniFitness Camp a z "mladých" bikinifitnessiek je spolu s Margušovou jeho najúspešnejšou tohtoročnou absolventkou z organizácie SAFKST resp. IFBB.
Medžová do finále postúpila vďaka jednému, jedinému bodu náskoku pred Estónkou Fedorovou a myslím si, že 6. miestom dosiahla svoje maximum na tohtoročnej súťažnej scéne. S výsledkom môže byť spokojná. Súhlasím s Labudovou - dolná časť tela je v jej prípade nedostatkom, ktorý ju v prípade porovnávania s rovnako disponovanými súperkami zráža nižšie. Ako tento nedostatok riešiť? Cestou je vhodný strih plaviek (čo Medžová zvládla), pilovanie pózovania do najmenších detailov a vhodná voľba tréningu, ktorý by zbytočne "nerobil" jej stehná masívnejšie (tam asi budú rezervy). V jej prípade ešte poznámka - zameral by som sa tiež na vyplnenie hornej časť hrudníka, ktorý vo finálnej fáza nesmie pôsobiť kostnato (je to problém viacerých dievčat, ktorým plavky mimoriadne zvýraznia prsia, resp. podstúpili augmentáciu).
Melišová-Zaukolec spoločne s Kanuščákovou-Vagaši týždeň pred rozhodujúcou súťažou sezóny nastúpili (pre mňa nepochopiteľne) na Diamond Cup v Prahe. Áno, v Prahe dosiahli na medajlové umiestnenia, ale v Bratislave, na súťaži, kde mali na svojej strane aj priazeň rozhodcov, prišla studená sprcha - obe súťaženie skončili po štvrťobratoch v eliminácii. A obe v Bratislave ukázali na dolnej časti tela výrazne horšiu formu, akú ukazovali na lokálnych domácich súťažiach. Súhlasím s Labudovou - Melišová-Zaukolec zaostávala za súperkami, stehná/lýtka mala zbytočne masívne (navyše zvolený spôsob prezentácie ich masívnosť ešte zvýrazňoval). Myslím si, že na (možnom) zadržiavaní vody v týchto partiách sa výrazne podpísal krátky odstup medzi súťažami v Prahe a v Bratislave. Telo nereagovalo tak, ako bolo očakávané. Forma sem, forma tam, ak cieľom je ďalšie súťaženie, sústredil by som pozornosť aj na hornú časť tela - dekolt bol v jej prípade rovnakým problémom ako u Medžovej. Je mi ľúto, ale v Bratislave Melišová-Zaukolec nevyužila príležitosť (životnú?) zložiť reparát po 2019 Európskom šampionáte a presvedčiť, že má trvalé miesto v reprezentácii SAFKST.

Bikini Fitness do 169cm

Medzi 18 pretekárkami nastúpila aj Slovenka Klaudia Fujasová (316). Do TOP 10 sa jej postúpiť nepodarilo. Prečo? Na pódiách sme ju poslednýkrát videli v jari 2017, tento rok sa ukázala pomerne masívnejšia. Z môjho pohľadu zaostávala pripravenosťou spodnej časti tela, čo bolo najviac viditeľné v prednom a zadnom postoji. Pre Klaudiu to bola po Majstrovstvách Európy v 2017 určite ďalšia skvelá skúsenosť a dúfam, že ju na pódiách ešte uvidíme.

Víťazkou kategórie je pre mňa (doteraz) nie veľmi známa Ruska Oksana Zavalskaya (309). Na víťazstvo som spočiatku tipovala striebornú Linu Kudrické (302), vo finálových porovnávaniach sa však ukázalo, že za Ruskou zaostáva - najmä šírkou pásu a v zadnom postoji. Rozdiel medzi prvým a druhým miestom bol napokon len jeden bod.

Bronz získala Nemka Lisa Maus (317), ktorý si vybojovala aj na juniorskom svetovom šampionáte v Budapešti.

Štvrtá skončila česká pretekárka Renáta Součková (300). Veľmi pekná pretekárka, páčila sa mi najmä v zadnom postoji (v prednom mi prekážala šírka pásu).

Na 5. mieste skončila reprezentantka Číny Yuxue Zhang (314) a na šiestom Poľka Wiktoria Gasior (306).

Poznámka Igor KOPČEK: spomínam si na rok 2017 a fiasko, ktoré sme zažili v nominácii bikinifitness na Európskom šampionáte. Vtedy Slovensko reprezentovalo takmer 30 bikinifitnessiek naprieč všetkými výškovými a vekovými kategóriami, no získali sme iba 2 cennné kovy - postarala sa o nich dvojica Neumannová a Kardošová. O dva a pol roka neskôr zo spomínanej skupiny dievčat na medzinárodnej scéne ďalej súťaží už iba Kardošová a Fujaszová - tá do súťažného kolotoča nastúpila po materskej prestávke. Úprimne? Súťažila v slušnej forme, mal som príležitosť ju vidieť na súťažnom pódiu súťaží na Slovensku a v Bratislave ukázala svoje aktuálne maximum. Nestačilo to na postup do semifinále? Áno. Dôvod? Konkurencia v bikinifitness z roka na rok rastie, na súťažné pódiá prichádzajú mladé a ambiciózne bikinifitnessky s minimom chýb a "tridsiatničky" (až na geneticky disponované výnimky) to nemajú v tejto konkurencii ľahké. Ak Fujaszová nedosiahne výkonnostný/výsledkový progres v budúcom roku (nasledujúcich rokoch), na jej mieste by som nebol sklamaný. Ďalej by som súťažil a "počkal" by som si na masters kategóriu. V nej by mohla byť hviezdou bikinifitness.

Bikini Fitness do 172cm

V tejto kategórii sa ukázalo 23 pretekárok, vrátane dvoch slovenských dievčat - Paulína Melišková (323) a Natália Remiášová (327). Paulína doplatila na pokyny hlavného rozhodcu Pawla Fileborna - ako maskulatúrna pretekárka skončila svoje vystúpenie na majstrovstvách v eliminácii. Paulína sa porovnala s tými najlepšími a myslím, že sama vie, kde sú jej nedostatky. Za uplynulé roky sa trend v nominácii bikinifitness dosť zmenil, do aktuálneho trendu však Paulína nezapadá.

Natália Remiášová má veľkú výhodu krásnej tváre a výnimočnej stavby tela - na svoju výšku je ale veľmi útla. Rozhodcom sa však páčila a dostala sa do TOP 6, kde napokon získala 5. miesto. Do budúcna musí zapracovať na prezentácii - na pódiu nebola istá. Dúfam, že ju uvidíme aj v lepšej forme, pretože pri chôdzi a v zadnom postoji bolo vidno, že je oblasť zadku o niečo mäkšia.

Na 6. mieste skončila Evgeniia Filatova (340) z Ruska. TOP 3 tvorili Daria Kononova (338), Alla Kireeva (329) a Magdalena Stawisinski (333). Daria síce bola najlepšie pripravenou pretekárkou v tejto kategórii, jej víťazstvo ma však prekvapilo. Patrila totiž k pretekárkam s väčším svalovým objemom. Na 4. mieste skončila Češka Jana Jeřábková (342).

Poznámka Igor KOPČEK: kto bol na súťažiach na Slovensku a sledoval vystúpenie Meliškovej, určite zaznamenal vlnu nespokojnosti jej fanúšikov po každom vyhlasovaní výsledkov. Prirodzene, príbuzní, priatelia, fanúšikovia každú bikinifitnessku by najradšej videli na absolútnom vrchole, ale rozhoduje vždy názor rozhodcovského zboru. Ten, ktorý rozhodoval v Bratislave, dal Meliškovej STOP už po eliminácii. Súhlasím s Labudovou, bola porovnávaná s najlepšími, napriek tomu si myslím, že postup do semifinále jej nezahatala primárne silná konkurencia, ale kombinácia prílišnej muskulatúrnosti/nadpripravenosti, ktoré sú akceptovateľné skôr v nominácii bodyfitness, ako bikinifitness. Snaha o čo najlepšiu formu sa často negatívne podpíše na tvári - tá jej v Bratislave nepôsobila sviežo a uvoľnene, zvolený postup prípravy nedal naplno vyniknúť jej prirodzenej kráse. Áno, sú to maličkosti (rovnako ako správna dĺžka/úprava vlasov, chyby v prezentácii, zlá chôdza, defekty v líčení atď.), ale práve maličkosti rozhodli o tom, že Melišková skončila v Bratislave svoje súťaženie po štyroch štvrťobratoch. Hm ... chápem, ak bude sklamaná. Čo radím? Kompletne "preorať" spôsob prípravy tak, aby jej primárnym výsledkom bolo zvýraznenie ženskosti a nie formy, sústavne pracovať na prezentácii a hľadať akceptovateľné líčenie resp. úpravu vlasov. Akceptovateľné rozhodcami. To by malo byť cieľom!
Remiášovú sledujem od jej súťažných začiatkov a jej výhodou/nevýhodou je dlhodobo telesná stavba - v porovnaní so súperkami pôsobí doslova krehko, v zadných postojoch som si všimol, že má spravidla najútlejšiu panvu. Čo to znamená? Potrebuje čas (a sústavnú prácu bez zaváhania) na to, aby na svoje telo "nalepila" dostatok hmoty, aby zvýraznila pomer medzi plecami, pásom a bokmi, navyše dosiahla (pre bikinifitness) požadovanú guľatosť a proporčnosť postavy. V Bratislave sa ukázala v najlepšom svetle, súhlasím s Labudovou, vo svojej kategórii patrila medzi najvýraznejšie súťažiace (aj čo sa krásy tváre týka). Upútala napriek tomu, že bola najmladšou finalistkou kategórie do 172cm. Áno, páčila sa mi, áno, patrí aktuálne medzi naše najvýraznejšie bikinifitnessky.

Bikini Fitness nad 172cm

Najmenej početná kategória šampionátu, v ktorej súťažilo 14 pretekárok. Ale ak by som napísala, že 13 pretekárok a Maslovskaya, nebola by som ďaleko od pravdy. Galina bola totiž opät neprekonateľná.

V tejto kategórii nastúpila Miška Pančušková (346), najviac diskutovaná slovenská bikinifitnesska za uplynulý týždeň. Na jej vystúpenie a zvlášť na umiestnenie, ktoré dosiahne, som bola veľmi zvedavá. Ak by sa opakoval neúspech z Budapešti (Miška tam postúpila do semifinále, ale bola až v 3. porovnávaní a skončila mimo finále), bol by to jasný odkaz, že sa medzinárodným rozhodcom nepáči. V Bratislave však Miška zmenila plavky a look, za čo má palec hore. Make-up od profesiónalnej vizážistky správne podčiarkol to, čo mal, Miška vyzerala o niečo jemnejšie. Miškina forma zodpovedala tomu, čo sme videli počas sezóny. V porovnaní s najlepšími na svete v jej výškovej kategórii sa však ukázalo, že musí prichádzať na pódium subtílnejšia. Ako problém vidím objem stehien - opäť, v porovnaní s ostatnými mala stehná masívnejšie, najmä v oblasti nad kolenom. Po prvýkrát túto sezónu som v Miškinej prezentácii badala neistotu, napriek tomu však bola na pódiu elegantná. Pančušková sa dostala do finále a napokon získala 5. miesto. Po minulom týždni si to naozaj zaslúžila, treba však povedať, že napriek tomu, že postúpila, postúpiť nemusela. Ak chce byť na medzinárodnej scéne úspešná, formu musí stavať podľa aktuálneho trendu. Po kritériách výberu hlavného rozhodcu je odkaz jasný - v žiadnom prípade nemôže prísť ďalšiu sezónu objemnejšia a formu treba zosubtílniť.

Trendom a vzorom by mala byť Galina Maslovskaya (350), ktorá suverénne zvíťazila a získala tiež titul Absolútnej majsterky sveta. Galina bola so zvyškom štartového poľa takmer neporovnateľná - stelesňuje všetko, čo by ideál bikinifitness mal mať.

Striebro získala juniorská Majsterka sveta, Češka Natalie Myslíková (359). Natálii nič nechýbalo - dobrá pripravenosť, proporčnosť a pekný vzhľad jej zabezpečili prvé vyvolávanie a napokon titul vicemajsterky sveta.

Bronz získala Ruska Ekaterina Voropaeva (347) s najdlhšími nohami v kategórii. Na 4. mieste skončila ďalšia Ruska Anna Bolovina (355). V prednom postoji jej chýbala šírka pliec. TOP 6 v tejto kategórii doplnila Daria Lis (354) z Poľska.

Poznámka Igor KOPČEK: dievčatá, ktoré absolvujú BikiniFitness Camp posudzujem zvyčajne prísnejšie ako tie "nepoučené", pretože na kempoch získavajú informácie reálne využiteľné na súťažnom pódiu. Aj preto som krútil hlavou nad neistotou/nervozitou Graňákovej, občas zdvihol obočie nad Hostačnou či Stachovou a prísnejší budem aj na minuloročnú absolventku Pančuškovú. V roku 2018 jej obrovskou chybou bolo "nesúťaženie" na juniorskom Svetovom šampionáte v Ekvádore (ak by tam súťažila, určite získa 1. miesto v kategórii a bola by veľkou konkurenciou pre asbolútnu víťazku, Poľku Czajkowsku - kto by si dovolil v Budapešti "odpísať" najväčšiu konkurentku Czajkowskej?). Nesúťažila, dala tým príležitosť vyniknúť konkurencii - a tá nezaháľala. Príležitosť ukázať sa na medzinárodnej scéne síce Pnačušková využila v v Bialystoku, na 2018 Svetovom šampionáte, kde získala 5. miesto, všetci sme ale vedeli, že jej šanca príde o rok neskôr, v Bratislave. Tu napokon získala 5. miesto, ale úprimne - čakal som viac. Lepšiu formu, lepšiu proporčnosť, väčšiu istotu v prezentácii. Čakal som sebavedomú, na dobrý výsledok "nastavenú/odhodlanú" kráľovnú Slovenského bikinifitness - nestalo sa tak. Chápem, že Budapešť a 9. miesto medzi juniorkami dokáže naštrbiť sebavedomie, ale každý musí "niekedy prehrať, ak chce vyhrávať". Aj to prináša subjektívne hodnotený šport. A mimochodom - na 9. mieste Pančuškovej v Budapešti sa podpísali faktory ako zlé miesto na pódiu (stála úplne na kraji pódia, kde je najhoršie svetlo - čo dobre nevidím, neviem správne ohodnotiť), tmavá farba, ktorá nedala vyniknúť pripravenosti aj proporčnosti, nevýraznosť (modré plavky, chyby v postojoch, problémové líčenie), prispela aj absencia rozhodcu Slovenska v rozhodcovskom paneli (kto ju mal "potiahnuť" do prvého porovnávania?).
Na 2019 IFBB World Fitness Championships Bratislava Pančušková dosiahla výsledok, ktorý by ostatné súťažiace brali všetkými desiatimi. Ale ... myslím si, že Pančušková podľa mojich predstáv mala v Bratislave bojovať o TOP3. Čo radím? Trvalo riešiť vizáž, líčenie, prezentáciu a hlavne komplexne prípravu - nesmie sa stávať, že súťažiaca na rozhodujúcej súťaži sezóny pôsobí neisto, unavene, mäkko, ak v bočných postojoch (nehovoriac už o čelných) rozhodcovia registrujú proporčné nedostatky. Možno by pomohla súťažná prestávka, možno sústredenie sa na iné/iný ciele/cieľ - čo tak dosiahnuť DOBRÝ výsledok najskôr medzi juniorkami na medzinárodnej scéne a až potom skúšať súťaženie medzi ženami? Držím jej palce, nech sa správne rozhodne.

Jesenná súťažná sezóna je takmer za nami. Čakajú nás už len majstrovské súťaže masters a to v amatérskej aj Elite PRO kategórii. Dúfam, že naše dievčatá využijú offseason naplno, že budú pracovať na svojich nedostatkoch (vždy je na čom pracovať!) a že ich uvidíme v budúcom roku lepšie, pripravenejšie. Už teraz sa teším na to, čo prinesie jarná sezóna 2020. Verím, že aj niekoľko nových, talentovaných pretekárok.

Poznámka Igor KOPČEK: tak, bikinifitnessky zo Slovenska sme si prebrali. Niekto dostal pochvalu, niekto kritiku, pravdou ale je, že každá súťažite sama za seba a nerozhodujeme my (tzn. Labudová, Csontos, Kolcunová, Cakoci či nebodaj ja), ale ROZHODCOVIA. Ak chcete uspieť, musíte sa prispôsobiť NIE SEBE (alebo nám), ale rozhodcom a ICH trendom, ktoré uprednostňujú. Našou výhodou je, že rozhodcov na medzinárodnej scéne dobre poznáme, pýtame sa na ich názory a hľadáme cestu, ako tieto názory sprístupniť. Vám. Čítajte pozorne. Navyše, máme veľmi blízko k hlavnému rozhodcovi IFBB Pawlovi FILLEBORNOVI. Pripravujeme pre neho podklady, podľa ktorých školí rozhodcov. Tých, ktorí vás rozhodujú/budú rozhodovať na medzinárodnej scéne. Takže máme informácie z "prvej ruky". Na prípadné otázky rád odpoviem. Stačí sa pýtať.
A ... je čas pozrieť sa aj na súťažiace z Čiech. Pravdou je, že tie v tomto roku dosiahli skvelé výsledky. Nečakane dobré a historicky po prvý krát nás nielen dostihli, ale aj prekonali (napr. na juniorskom Svetovom šampionáte v Budapešti). Kedy sa k nim dostanem? Dúfam, že už po 2019 IFBB World Masters Championships.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia