Bodyfitnessky na 2019 IFBB World Fitness Championships Bratislava

Bodyfitnessky na 2019 IFBB World Fitness Championships Bratislava

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

To najdôležitejšie na úvod

Kategória Bodyfitness priniesla (nie len mne osobne) asi najviac prekvapení. Ale ... možno to tak vlastne nie je a prekvapená som úplne nebola. Dôvod? Deň pred súťažami sme si na meetingu rozhodcov vypočuli od hlavného rozhodcu Pawla Filleborna jasné inštrukcie k hodnoteniu tejto kategórie - pretekárky NEMAJÚ byť prehnane osvalené, definícia nemá pripomínať women´s physique a ak aj budú, také súťažiace MUSIA ísť (aspoň teda v prítomnosti Filleborna) bodovo nadol. Čo to v praxi znemená nebyť prehnane osvalená, sa dalo velmi jasne vyčítať z hodnotenia tohtoročného šampionátu a z toho, koho rozhodcovia “zostrelili nadol”.

Bodyfitness malo tento rok rovnaké výškové kategórie ako wellness (predstavilo sa v ňom približne dvojnásobný počet pretekáriek):

  • Bodyfitness do 158 cm ... 13 súťažiacich;  bez reprezentantky zo Slovenska
  • Bodyfitness do 163 cm ... 19 súťažiacich, prebehla aj eliminácia do TOP10; Slovensko reprezentovali Juliana Makšiová, Elena Masaryková
  • Bodyfitness do 168 cm ... 13 súťažiacich; Slovensko reprezentovali Viera Božíková, Agáta Hlaváčková, Stanislava Voleková
  • Bodyfitness nad 168 cm ... 12 súťažiacich; Slovensko reprezentovala Natália Poprocká

Bodyfitness do 158cm

Najnižšiu kategóriu do 158cm vyhrala, pre niektorých prekvapivo, iba 152cm vysoká, 23-ročná útla Fínka Semmi NIEMINEN. Semmi okamžite zaujala extrámne (na belošku neobvykle) úzkym pásom a prirodzeným vzhľadom (absencia dramatického makeupu).

Semmi NIEMINEN

Mysleli ste si že svetová šampiónka v bodyfitness musí disponovať dramatickou prezentáciou, silikónmi, predĺženými vlasmi atď.? Fínka Nieminen dokázala vyhrať bez tohoto všetkého a porazila tak i moje dve favoritky. Ruské bodyfitnessky Lutsenko (striebro) a Scherbak (bronz).

Bodyfitness do 163cm

V najpočetnejšej kategórií do 163cm ako v jedinej prebehla i eliminácia, kde z úvodných 19 pretekáriek postúpilo do seminále (tento rok bolo eliminované semifinále redukovaná na TOP 10) najlepších desať súťažiacich. Elimináciou suverénne “preplávali” aj obidve slovenské bodyfitnessky.

Elena Masarykova

Ako prvú (napriek “horšiemu” výsledku) musím spomenúť šampiónku tohtoročných slovenských súťaží Elenu MASARYKOVÚ. Elenku poznám dlhé roky a zaryl sa mi do pamäti výrok o nej cca z roku 2014 od ex-reprezentačného trenéra žien Ľuba Matejíčku (súťažila som s Elenkou na viacerých Európach) - Elena je prototyp bodyfitness. Bola. Aspoň teda podľa tohtoročných kritérií na Majstrovstvách sveta. Elena priniesla, podobne ako keď získala bronz na Majstrovstvách Európy v 2018, na súťažné pódum v Bratislave skvelú formu, “veľa” svalov (to čo je veľa je relatívne, avšak vrámci tohtoročného súťažného poľa ich bolo u Eleny naozaj dosť), perfektné všetky 4 švrťobraty a najlepšie kvadricepsy naprieč celým tohtoročným bodyfitnessom v Bratislave (na ktorých sme mohli identifikovať všetky 4 hlavy po celej ich dĺžke). Ocenili to rozhodcovia vrámci bodyfitness? NIE! Elenu dali dole na spodné 9. miesto. Ocenili to vrámci kategórie “Mixed Pairs”? ÁNO!
Elena MASARYKOVA Peter TATARKA
Elenka v zmiešaných pároch spolu s Peťom Tatarkom získali v špičkovej konkurencií fantastické 3. miesto (poznámka - kategóriám mixed pairs a women´s physique sa budem venovať v záverečnej časti môjho seriálu reportov). Keby bola Elena rovnako pripravená a v podobnej konkurencií na ktoromkoľvek z predošlých šampionátov, som presvedčená že si odnáša domov medailu. Takto musí pravdepodobne prehodnotiť vrámci akej kategórie ďalej pokračovať. Či dramaticky zmeniť vizáž a “pozhadzovať”, alebo či prestúpiž o kategóriu vyššie, do women´s physique. Otazkou tiež zostáva, či sa novonastoleného trendu budú medzinárodní porotcovia držať aj za nepritomnosti hlavného rozhodcu Filleborna (do budúcna by som tiež prehodnotila, či Elenkina každo-súťažná posadnutosť bielymi plavkami prinesie ten správny efekt). Všetky tieto dilemy si musí vyriešiť Ela sama, ja jej každopádne za celý EastLabs gratulujem k famóznej forme a držíme palce v správnom rozhodnutí sa KAM ĎALEJ.
Juliana MAKSIOVA
V spoločnej kategórií bola spolu s Elenou aj Juliana MAKŠIOVÁ, ktorá sa zo semifinálového 6. miesta dostala na konečné 5. miesto. Juliána na pódiu pôsobí veľmi dobre, jej tradičný package (úzky pás, pekná tvár, príjemná prezentácia, osvalením sa strafila do aktuálneho trendu) ju priviedol jednoznačne do finále. Cenný kov sa Julke bohužiaľ neušiel aj kvôli nedokonalej forme, ktorú mali za následok pretrvávajúce zdravotné problémy - tie jej neumožňovali cvičiť tak, ako bola bežne v predsúťažnej príprave zvyknutá.

Nepochopeným pre mňa v tejto kategórií zostáva bronz estónskej Liis Org, ktorá mala byť kvôli zdaleka viditeľnej, výraznej, dvojitej brušnej hernií (pruh) umiestnená mimo finále (Lia Makšiová by sa tak umiestnila na o priečku lepšom, 4. mieste).

V tejto kategórií ma okrem víťazky ďalej zaujala Petra LACINOVÁ z Čiech, zverejkyňa women´s physique superstar Míši Kohútovej. Petra bola naozaj nepriehliadnuteľná v čelnom postoji, pôsobila sviežo a adekvátnou formou medzi súperkami svietila. Petrin “trojuholník” bohužial úplne zanikol v bočných pózach, a Petru tak proporčne “prebila” a jednoznačné prvenstvo (s perfektným skóre) si na svoju adresu pripísala Ruska Tatiana Mandolina.

Na Mandoline som, ani teraz s časovým odstupom a podrobným štúdiom fotografií, nedokázala nájsť žiadnu nedokonalosť a práve ona bola mojou osobonou favoritkou na overall víťazstvo – krásna žena, proporčne dokonalý rozvoj všetkých svalov, uzunký pás, precízna forma (správne "trafená" pre túto kategóriu), dokonálá úprava pokožky, elegantný prejav a perfektné pózovanie.Výsledok? Prvé miesto u všetkých rozhodcov. Právom!

Bodyfitness do 168cm

Najviac Sloveniek súťažilo práve v kategórii do 168cm, spomedzi ktorých som sa ja osobne tešila na Agátu “Agi” HLAVÁČKOVÚ, zverenkyňu trenéra Elite PRO hviezd Alexandra Hlobika. Agi dokázala formu dobre načasovať, svalovo je veľmi komplexná, esteticky veľmi atraktívna a keď ju človek vidí “sólo” (teda mimo porovnávania s ostatnými pretekárkami) pôsobí ako prototype bodyfitness šampiónky. Finále jej však ušlo o celé 4 body (teda nie tesne). Prečo?
Veľký potenciál vidíme (ja aj Igor Kopček) v zlepšení pózingu, resp. v lepšom zakrytí nedostatkov, ktoré Agátku zbytočne posúvajú nadol. Proporčne kratšie nohy pôsobia ešte kratšie v predkláňaní trupu napred pri čelnej póze, následne pri bočnej póze musí klásť väčší dôraz na držanie útleho pásu. Čo najútlejší pás je naozaj kľúčový, zvlášť pri tak skvele zvládnutom „véčku“ ako má Agi. Objemovo by som u Agáty už ďalej nenapredovala (pokiaľ chce ostať v kategórii), snáď už iba zadok by zniesol o pár svalovývh vlakien naviac.
Hlavackova a Volekova
Do finále sa okrem Agi neprebojovala ani Stanislava VOLEKOVÁ, exzverenkyňa Adely Ondrejovičovej. Stanku mám ako bodyfitnessku veľmi rada, je na ňu pekný pohľad vo všetkých švrťobratoch. Jej masívnejšie osvalenie (vzhľadom ku zvyšku súťažného poľa) si však vyžaduje „stiahnutejšiu“ formu (hlavne zozadu) a pravdepodobne aj lepší stav pokožky, než tomu bolo na tejto súťaži. Stanka „hádže“ na pódiu krásne pózy (jasne viditeľná Adelina škola) a pôsobí zrelým sebaistým dojmom. No vzhľadom k vyššie uvedenému a k natrieskanosti kategórie to bohužial na finále nastačilo.
Viera BOŽÍKOVÁ
Spomedzi Sloveniek sa ako jediná do finále prebojovala krásna Viera BOŽÍKOVÁ. Vierka má na bodyfitness výnimočne atraktívne dlhé nohy, úzky driek a zo súťaže na súťaž vylepšuje aj pózing (jej tradičné predkláňanie sa napred v bočnej póze je tento rok našťastie minulosťou). Chválim od minulosti vylepšené vlasy, aj makeup podčiarkujúci jej prirodzenú krásu. Kvalitou, hustotou aj formou by som sa určite nebála napredovať (bez obáv že sa už nezmestí do kategórie). Vierkine 4. miesto v tak kvalitnej kategŕií ako táto, vnímam ako veľký uspech a v prípade, že v budúcnosti dokáže na súťaže chodiť viac „nahustená“ (stred a spodok tela), vidím jej umiestenia medailovo aj medzi ženami (tj. nie „len“ medzi juniorkami).

Medajle v tejto kategórií si rozdalo typovo podobné ukrajinsko-ruské trio Matsegora-Kazakovtceva-Shnurova. Hľadáte definíciu primeranej formy a zodpovedajúcich objemov vrámci kategórie bodyfitness? Pohľad na toto víťazné trio by mohol byť odpveďou.

Bodyfitness nad 168cm

V najvyššej kategórií som sa veľmi tešila na slovenský juniorský bodyfitness “zjav” Natáliu POPROCKÚ. Bez obáv z pochybenia, za seba poviem že som v tak rannom veku (18) takto kvalitný a masívny rozvoj stehien, chrbta a gluteálov ešte nevidela. A nevidela som ho ani u veľkej časti bodyfitnessiek o 5-15-25 rokov starších.

Natalia POPROCKA

Nátalia je naozajstnou dominantou juniorského bodyfitness, je krásna, svieža resp. “nezničená” vrcholovým športom a keď v čelnej póze “zatne nohy”, vyrovná sa jej málokto. Bohužial kráľovské nohy tu na finále nestačili, a to nie len preto, že Natália bola medzi seniorkami. Aj tu rozhodcovia (podobne ako pri Masarykovej) disciplinovane plnili Fillebornove pokyny a masívne bodyfitnessky dávali bodovo nadol. Natálke takmer úplne chýbali (o čom určite vie) ramená a stiahnutejšia/kompaktnejšia forma. Nepochopením pre mňa zostala tiež jej svetlá (nedostatočne tmavá) súťažná farba, ktorá na tak mohutnej pretekárke ako Poprocká zbytočne zosiluje efekt mohutnosti. Pokial aktuálny trend v hodnotení pretrvá dobudúcna (tj. preferencia útlejších pretekáriek) a nebude len predvianočným módnym výstrelkom, bude musieť Natália zapracovať na zosubtílnení celkováho dojmu. Hlavne v spodnej polovici tela. Ak teda bude chcieť zostat v kategórii bodyfitness a, podobne ako Elena Masarykova, nezačne uvažovať o súťažení o stupeň nahor, v nominácii women´s physique.

Kategóriu, rovnako ako tú predošlú, si medailovo medzi seba rozdelilo ďalšie ukrajinsko-ruské (typovo rovnaké) trio Shikula – Yaman – Koroleva.

Overall - kto sa stal absolútnou víťazkou?

Súboj o absolútny titul prebehol medzi fínskou subtílnou Neminnen, mojou favoritkou ruskou Mandolina a dvomi Ukrajinkami - Matsegora a Shikula. Tatiana Mandolina je prototyp overall víťazky v úplne všetkých pózach, jej triumf som brala ako jasnú a samozrejmú vec. Omyl! Rovnaký počet bodov ako Mandolina získala aj najnižsia a pravdepodobne najľahšia pretekárka celého bodyfitness v Bratislave, Fínka Senni Nieminen. Senni v superfinálovom porovnávaní, napriek zhodnému skóre s Mandolinou, vďaka vyššiemu počtu lepších skóre, vyhrala absolútku a stala sa (?) novým trendom bodyfitness.

Čo charakterizuje Overall šampiónku tohtoročných Majstrovstiev Sveta 2019?

  • dramatický (do očí bijúci) pomer - ultraúzky pás vs. široké ramená ... bežne viditeľný len u černošských pretekáriek NPC (tzv. “V-Taper”)
  • efekt tzv. guľatých svalov ... guľaté vyčlenené ramená, guľatý osvalený zadok, formou nie oddelený od hamstringov
  • prirodzená krása ... prirodzené polodlhé vlasy, jemný (nie dramatický) makeup, absencia prakticky všetkých umelých vylepšení a akýchkoľvek chirurgických zásahov
  • prezentácia bez zaváhania ... štvťobraty volené tak aby podčiarkli plusy, plynulé prechody (bez teatrálneho, dnes už nemoderného, mávania rukami), absencia trasenia sa, nervozity, umelého úsmevu, a prepínania
  • „jemná“ forma (neviem ako inak ju nazvať) ... Semmi Neminnen má (po dlhých rokoch módy tzv „vysekaných nôh“), ako prvá absolútna víťazka sveta, formu pripomínajúcu „staré časy“, kedy bodyfitnessky víťazili s jemnou formou bez presekaných kvadricepsov a bez viditeľného kompetného 6packu
  • netechnická poznámka na záver ... nedokážem si predstaviť Senni vedľa dvojice aktuálne najlepších Elite Pro bodyfitnessiek Adely Ondrejovičovej a Terezy Linhartovej, ktoré sú objemami, hustotou, bežne prezentovanou formou a v podstate úplne všetkým - o niekoľko galaxií inde

Nasledujúci rok ukáže, či vyššie zmienené víťazné atribúty v bodyfitness pretrvajú, alebo či boli iba aktuálnym rozhodcovským vybočením z doteraz aplikovaných štandardov.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
reakcia 2
autor: admin | dátum: 09.01.2020 23:40:20
všetko čo nájdeme v "bodybulding nomináciách" je hodnotené subjektívne, v bodyfitness masívnosť (ktorá je žiadaná skôr pre women´s physique - čo vypichla Eva) nie je aktuálne žiadaná ... ale proporcie a pripravenosť sa oceňujú ... ak by v Bratislave súťažila Absolútna Majsterka sveta v bodyfitness z roku 2017 Svetlana FISKOVA .. hm, neviem či by postúpila do finále
reakcia
autor: divák | dátum: 09.01.2020 08:46:04
.. semináre a školenia sú, to je super. Chodia tam aj naši kompetentní? .. to neviem, ak nie, tak mali by !! Ale v každom prípade si stojím za názorom, ktorý bol napísaný v prvej polovici môjho komentu.
Filleborn
autor: admin | dátum: 08.01.2020 19:35:47
Igor KOPČEK: IFBB a Filleborn organizuje rozhodcovské semináre po celom svete, pravidelne. Pripravujeme mu materiály na tieto semináre, sám som sa zúčastnil 5-6 kade tade po svete, na každom hovorí o TRENDOCH pre daný rok. V roku 2019 som nebol ani na jednom, ale na TOP súťažiach (napr. aj na Arnold Classic Europe) je pravidlom "hovoriť o trendoch" na tzv. judge meetingu. Hovoril o tom v Madride, hovorilo sa o tom v Juhoafrickej republike (kde v Elite PRO práve bodyfitness bola veľmi diskutovanou nomináciou). Školenia - áno, organizujú sa, čo sledujem, pravidelne chodí do Ruska, zo susedných krajín školil rozhodcov/funkcionárov v Maďarsku (počas Svetového šampionátu juniorov), v Poľsku, na Ukrajine ... informácie o tom "kde a kedy" sa objavujú pravidelne.
nazor
autor: divák | dátum: 08.01.2020 18:27:50
Výborné zhodnotenie tejto kategórie, oceňujem snahu trafiť sa do zmýšľania európskych rozhodcov a páči sa mi názov Filebornovej nálady ,,Predvianočný módny výstrelok" ... treba povedať, že práve v kat. bodyfitness sa prejavila výrazná subjektivita tohoto športu, a Fileborn to ešte vyšperkoval ovplyvňovaním rozhodcov, a možno ich aj doplietol, dôsledkom čoho bolo podľa môjho názoru viacero nepochopiteľných finálových umiestnení. Mimo toho ma najviac mrzí Elena, ktorá mala životnú formu a zrazu sa zmenili trendy resp. pohľad na vec ... Nieje náhodou neskoro tesne pred súťažou pozmeniť trendy? Nemalo by sa na to upozorniť skôr aby pretekári/tréneri vedeli ako sa majú pripravovať? Existujú nejaké školenia pre funkcionárov/repre trénerov, kde sa to dá zistiť a následne referovať?