Women´s Physique a Mix Pairs na 2019 IFBB World Fitness Championships

Women´s Physique a Mix Pairs na 2019 IFBB World Fitness Championships

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Kto priebežne sleduje sleduje kategóriu Women´s Physique (vznikla ako subtílna verzia zrušenej ženskej kulturistiky), mal tento ročník Majstrovstiev sveta, rovnako ako v kategoŕií bodyfitness, postarané o kopec prekvapení. Dôvod?

  • prvé priečky v oboch výškových kategóriach síce obsadili mohutne a komplexne osvalené pretekárky
  • ďalšie medailové a finálove umiestnenia však boli rozdistribuované tentokrát aj medzi pretekárky mohutnosťou skôr pripomínajúce „doterajší“ bodyfitness

Spomínate si z minulých rokov na prehliadku masívnych, nie príliš estetických, „vyzhadzovaných“ (rozumej - nútene svalov pozbavovaných) kulturistiek? To všetko bolo tento rok minulosťou, na pódiu dominovali pretekárky veľmi estetické - ktoré súťažili v dvoch výškových kategóriach:

  • Women´s Physique do 163 cm ... 8 súťažiacich (bez reprezentantiek SR)
  • Women´s Physique nad 163 cm ... 8 súťažiacich (bez reprezentantiek SR)

Kto by vás mohol zaujať – víťazky oboch kategórií (nižšia, Ruska Natalia Bystrova, vyššia Ukrajinka Viktorija Pohribnijak), obidve s takmer perfektným skóre, dokonalým pózingom a takmer všetkým ostatným. Škola precízneho a učebnicového pózingu. 50 ročná Bystrova neurobila ani jednu jedinú chybu, a odniesla si domov (o jeden bod) tesné, Overall absolútne víťazstvo.



Kto upútal okrem víťazok kategórií?

Liubov POPOVA ... formou a muskularitou nie ostrejšia než mnohé doterajšie bodyfitness šampiónky, si odnáša z tohtoročných MS úžasné striebro. Pre mňa osobne je jasným signálom, čo by si rozhodcovský zbor prial v tejto kategórií vidieť. Čo konkrétne? Muskulatrúnu, zároveň však peknú, elegantnú a atraktívnu ženu, s voľnou zostavou, ktorú sirád pozrie aj absolútny fitness laik (na videu nižšie je to tretia v poradí). Triumf Liuby Popovej (a celkovo, triumf trendu estetického „vačšieho bodyfitness“) neskončil len pri physique, ale naplno sa rozvinul aj v zmiešanej kategórií Mixed Pairs, kde spoločne s partnerom Zymohliadom získala prvenstvo). Trúfam si tvrdiť, že pokial by v Bratislave neboli prítomné Bystrova a Pohribnijak (dve zo športového pohľadu dokonalé súťažiace), Popova by si na Ukrajinu odnášala aj absolútne prvenstvo (a porazila by tak právom výrazne masívnejšie pretekárky).



Poznámka Igor KOPČEK: zhrňme si to z pohľadu histórie. Prvé "regulárne" súťaže v bodybuildingu/kulturistike sa zorganizovali na prelome 19. a 20. storočia, 30. roky boli obdobím, kedy sa v Európe organizovali tieto súťaže určené pre mužov už pravidelne, od prelomu 30./40. rokov sa k slovu dostáva aj Americký kontinent. Záver 40. rokov patrí novovznikajúcim bodybuilding/physique federáciám, tie však ponúkajú súťaženie iba mužom. Až prelom 70./80. rokov prináša prvé bodybuilding súťaže určené pre ženy - tie najlepšie z najlepších však muskulatúrnosťou pripomínali skôr dnešné najlepšie bikinifitnesky, resp. menej osvalené (a pripravené) bodyfitnessky.
Anabolické steroidy a doping všeobecne (bohužial, akceptovaný aj rozhodcami) doslova zničil ženskú kulturistiku a vznik nominácie women´s physique je logickým koncom tejto éry. Súhlasím s Kvasničkovou - women´s physique NIE JE KULTURISTIKA ŽIEN tak, ako sme ju poznali posledných 20-25 rokov. Aj preto rozhodcovia by mali na TOP priečky dávať tie dievčatá/ženy, ktoré spĺňajú ňou spomínané 4 kritériá - muskulatúrne, zároveň však pekné, elegantné a (v porovnaní s minulosťou) aj atraktívne.
Samozrejme, vo women´s physique nebudú súťažiť stovky dievčat tak, ako to je v bikinifitness, ale nájsť takéto vzory, nebude ťažké. Myslím si, že víťazky tieto kritériá bez problémov splnili. Dodám, že navyše na pódium priniesli mimoriadnu pohybovú kultúru, ktorá MUSÍ v tejto nominácii byť na vysokej úrovni. Tak ako v prípade Classic Physique aj vo Women´s Physique totiž platí - ak nemáš tzv. ľúbivý pohybový prejav, nepočítaj s dobrým výsledkom. A platí to aj v prípade vekovo starších womenfyzičiek.

2019 IFBB World Fitness Championships - Women´s Physique 163cm

2019 IFBB World Fitness Championships - Women´s Physique over 163cm

Zmiešané páry

Návrat zlatej éry “kulturistiky” párov? Kategória zmiešených párov slávila tento rok v Bratislave návrat pozornosti, okrem počtu (8 párov) aj ich variabilitou – pretekárky boli ako z kategórie woman´s physique, bodyfitness, tak i dokonca wellness. Osobne si nespomínam na krajšie páry a kvalitnešie zostavy ako tomu bolo tento rok.


Hlavný rozhodca Filleborn tentokrát po prvý raz otvoril kategóriu všetkým kategóriám pretekárov – čo v praxi znamená, že súťažiace nemusia byť len “fyzičky”, ale o víťazstvo môžu v pároch bojovať i bodyfitnessky, alebo dokonca wellnessky. Túto novinku v pravidlách sme využili aj s Overall víťazkou nominácie Wellness Fitness Larou Santini (poznámka - Eva sa podieľa na jej príprave). Využili ho aj 2 slovenské bodyfitnessky Elena Masaryková (v páre s Petrom Tatarkom) a Natália Poprocká (v páre s Martinom Saganom).

  • Natália POPROCKÁ a Martin SAGAN ... zostali po úvodnom bohužial tesne pred bránami finale, s tesnou 1-bodovou stratou za šiestym párom. Osobne som ich videla práve na mieste šiestom, lepšie miesto dvojici bohužial uniklo aj kvôli neistému pózovaniu (pózing women´s physique) Natálky a faktu, že obaja pretekári boli v kategórií jediní juniori. Neušiel mi však komentár prezidenta IFBB Rafaela Santonju, adresovaný slovenskému prezidentovi Borisovi Mlsnovi, ako mu je mimofinálové umiestnenie slovenského juniorského páru obzvlášť ľúto, je nimi nadšený, a dúfa že v budúcnosti ich na pódiu uvidí znova – dúfame teda s ním a tešíme sa!
  • Elena MASARYKOVÁ a Peter TATARKA ... by celú kategóriu, pokiaľ by sa hodnotila iba postava, dokonca vyhrali. Voľná zostava ich bohužial posunula na tretie miesto, čo sa dá vzhľadom na vysokú kvalitu danej kategórie stale považovať za veľký úspech. Peter aj Elena sú skúsení pózeri, napriek časovej koordinácií tu chýbal snáď (na rozdiel od ostatných harmonických párov) len pocit že pózujú naozaj spolu (a nie len - ako kamaráti z fitka - vedľa seba). V prípade vylepšenej choreografie (a podobne skvele zvládnutej formy u oboch), nevidím dôvod prečo by ako pár nemohli vyhrať striebro/zlato či už na najbližšej Európu alebo budúcoročný Svet. Ako som už spomínala v reporte z bodyfitness a náväzne aj women´s physique, Elu si viem v tejto kategórii veľmi jasne predstaviť a pokiaľ rozhodcovia budú pokračovať v penalizácií masívnejších bodyfitnessiek, nevidím dôvod, prečo kategóriu nezmeniť (zopakujem, že Elena a Peter boli postavou hodnotení PRVÝM MIESTOM, takže predpoklady na Elenin prestup sú viac než racionálne).

Kto okrem slovenských reprezentantov zaujal

  • víťazný pár Liubov Popova a Yurii Zymohliad ... strieborná medajlistka kategórie women´s physique (osvalením veľmi podobná Masarykovej, formou dokonca i horšia) vďaka dychberúcej zostave so Zymohliadom kategóriu vyhrali (s náskokom iba 3 body pred slovenským duom Masaryková-Tatarka)
  • chorvátsky pár Lara SANTINI a Filip DROPULIČ ... nevedeli ste si doteraz predstaviť špičkovú wellness fitnessku (absolútna majsterka sveta tohtoročných šampionátov junioriek a následne i žien) - v poviných pózach women´s physique a následne v kulturistickej zostave párov? Nápad na súťaženie v tejto kategórií vznikol len pár týždňov pred majstrovstvami a potom čo nám ho hlavný rozhodca Filleborn schválil (hlavne Larinu kategóriu) bol práve toto výsledok našej niekoľko týždennej pózovacej driny


Diskusia k článku:

AMIX diskusia