Report - výprava Čiech na 2019 IFBB Majstrovstvách sveta masters PART 1

Report - výprava Čiech na 2019 IFBB Majstrovstvách sveta masters PART 1

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Záver každého Európskeho a Svetového šampionátu na súťažiach organizovaných pod hlavičkou IFBB International patrí oceňovaniu najlepších reprezentačných výberov. Na 2019 IFBB World Master Championships v letovisku Tarragona (kde sa začiatkom októbra uskutočnil IFBB Svetový pohár a súčasne aj Elite PRO World Championships) prvenstvo v tzv. Pohári národov patrilo Rusku, pred Španielskom a Poľskom. V konkurencii 42 hodnotených krajín Slovensko získalo 11. miesto (za 40 bodov), susedné Česko za 83 bodov miesto 5. Je to logický výsledok - Čechov je 2x viac ako Slovákov (čo sa počtu obyvateľov týka), aj na Svetovom šampionáte v Tarragona mali 24 reprezentantov, my 10.

Nižší počet súťažiacich v reprezentačnom výbere Slovenska mi dal možnosť v reporte (ten vzbudil neočakávane veľkú pozornosť) venovať sa každému jednotlivo. Niekto poďakoval, niekto "poďakoval" svojim tradičným spôsobom - že nebol dostatočne pochválený (povaha ľudí sa nemení, aj keď skáču z "rodiny" do "rodiny"). Kto ma ale zaujal v Tarragona z reprezentantov Čiech? Čítajte!

Bodybuilding

Česko v porovnaní so Slovenskom už tradične posiela na masters bodybuilding súťaže výrazne viac súťažiacich a podobne tomu bolo aj v tomto roku v Tarragona - Slovensko reprezentovala trojica Tatarka, Skalský a Brosman, Česko malo až 11 reprezentantov, z nich traja získali niektorý z cenných kovov

  • Otakar HRDLIČKA, bodybuilding 40-44y, do 90kg ... 9. miesto (11 súťažiacich)
  • Michal SITTER, bodybuilding 40-44y, nad 90kg ... 4. miesto (8 súťažiacich)
  • Pavel VACEK, bodybuilding 45-49y, nad 90kg ... 2. miesto (12 súťažiacich)
  • Martin DRÁB, bodybuilding 45-49y, nad 90kg ... 8. miesto (12 súťažiacich)
  • Michal KICAK, bodybuilding 50-54y, nad 80kg ... 11. miesto (13. súťažiacich)
  • Miloš PAVLŮ, bodybuilding 55y, do 75kg ... 3. miesto (17 súťažiacich)
  • Vladimír SEMERÁD, bodybuilding nad 55y, do 90kg ... neprešiel elimináciou (18 súťažiacich)
  • Luděk JIRÁČEK, classic bodybuilding 40-44y ... 3. miesto (13 súťažiacich)
  • Richard BILIK, classic bodybuilding 40-44y ... 9. miesto (13 súťažiacich)
  • Zbyněk BULAVA, classic bodybuilding nad 50y ... 7. miesto (13 súťažiacich)
  • Marián JANKOVČIN, additional bodybuilding ... 6. miesto (15 súťažiacich)

Pavel VACEK ... keď som jeho meno v roku 2017 videl na zozname súťažiacich, ktorí mali nastúpiť na súťažné pódium Svetového šampionátu masters v Rumunsku, v očakávaní som dvihol obočie. Čo ukáže na súťažnom pódiu v kategórii Bodybuilding 40-44y nad 90kg? Pavel ukázal síce subtílnejšiu postavu (súťažil s hmotnosťou 94,8kg), ale proporčnosťou a formou bez problémov porazil (s výnimkou jedného) všetkých ťažkotonážnikov - aj vtedy o 12kg ťažšieho Brosmana (ten skončil na 5., Vacek na 4. mieste). Vacek si pamätá, ako následne Brosman poukazoval na socsieťach (ako zvyčajne) na nespravodlivosť v rozhodovaní, zaujatosť, neprajnosť a ako dôkaz sa opieral práve o fotografie Vacka. Úprimne, Vacek bol jasne lepší, folklórne vystúpenia na socsieťach treba prehliadať. Ale ... ak sa do niekoho kopne, kopnutý si to pamätá. Tak to je a tak to bude.

Pavel VACEK

Ubehli 2 roky, Vacek pokračoval v tréningu a v tomto roku opäť ohlásil návrat na súťažné pódiá. Diamond Cup Praha (kde zvíťazil a ako masters súťažiaci získal právo požiadať o Elite PRO kartu) naznačil jeho možnosti a Tarragona 2019 ich iba potvrdila. Už počas prezentácie som si ho "vytiahol" pod "tvrdé svetlo" aby mi ukázal formu a ... tá bola obdivuhodná! Na Vackovi som videl reálny progres. Váženie ukázalo, že naozaj nabral na hmote (navážil 96,3kg,  Brosman 104,1kg, čiže takmer o 3 kg menej ako v Rumunsku - tzn. rozdiel v hmotnosti sa medzi týmito dvoma súpermi "zmenšil" za dva roky z 12kg na 7,8kg) a formu porovnávať nemalo zmysel - rozdiel bol očividný. Otázkou ostávalo, či tento progres dokáže ukázať Vacek aj o dva dni neskôr na súťažnom pódiu.

Vacek šancu súperom nedal. Nič nepodcenil. Aj keď sa mi zdal na pódiu o niečo menej "ostrý", ako na piatkovej registrácii, aj výrazne ťažších súperov prekonával (s prstom v nose). S prehľadom získal striebro. Zaslúžene. S tradičným "sebaironickým" úsmevom na tvári, ktorý akoby hovoril/pýtal sa: Čakali ste to? No povedzte - čakali ste to? Ja teda nie." Skvelý výsledok, ktorý má pre neho o to väčšiu cenu, že sa na túto súťažnú sezónu pripravoval spôsobom "sám sebe trénerom" tzn. ukázal, že to vie. Reálne vie. Gratulujem k skvelému výsledku!
Poznámka: Vacek "na pána" zvládol aj report (vlastný) zo súťaže. Zábavné čítanie. Odporúčam!

"Dedkovia" na pódiu resp. Pavlů, Bulava, Semerád a spol. ... väčšinu z nich som vídaval sa súťažnom pódiu stáť ešte ako mladíkov, je obdivuhodné sledovať ich súťaženie aj vo veku, kedy ich rovesníci majú problém so srdom, s pohybovým aparátom, prípadne "aby fungovali" musia pravidelne navštevovať lekára. Teší ma akýkoľvek úspech týchto "dedkov", mám úprimnú radosť z ich akejkoľvek formy (má zmysel riešiť, či je lepšia/horšia?) a keď získajú nejaký cenný kov - tlieskam. Je mi ľúto, že v Tarragona som tlieskal iba Milošovi PAVLŮ (obrazne - v skutočnosti som tlieskal každému). Trénujte ďalej chlapi, ste motiváciou pre ostatných!

 

Jiráček, Sitter, Hrdlička a Bilik ... chlapci ukázali na súťažnom pódiu svoje aktuálne maximum a o ich poradí nerozhodli závažné zlyhania, resp. nedostatky, ktoré by ich mohli (v budúcnosti) obrať o lepší výsledok. Jednoducho, na konkurenciu nestačili, vzhľadom na vek majú ešte priestor (aj čas) na zlepšenie sa.

Martin DRÁB ... za mňa najviac nedocenený masters súťažiaci. Úprimne, keď som sa dozvedele, že opäť bude súťažiť na Svetovom šampionáte masters, po minuloročnom 3. mieste v rovnakej kategórii (tzn. Bodybuilding 45-49y nad 90kg), som nič iné ako boj o niektorý cenný kov nečakal. O to väčšie bolo moje prekvapenie, prečo sa po úvodnom porovnávaní neobjavil v porovnávaní prvom a následne stratil šancu bojovať o postup do finále. Ak niekto neuspeje, hľadám dôvody, prečo ho rozhodcovia prehliadli a opieram sa o poznámky, ktoré si priebežne vpisujem do štartových listín. Čo som si poznačil k Drábovi? Aké "negatíva" som zaznamenal - zlá farba, málo bojovnosti, vzdal to.

Martin DRAB

Kto rozumie kulturistike (reálne jej rozumie) vie, že o konečnom výsledku rozhoduje množstvo faktorov. Samozrejme, každý z tých, čo nastúpi na súťažné pódium trénuje (mal by), spravidla aj diétuje (ok, Roman Skalský menej tvrdo) a takmer každý sa učí voľnú zostavu (veci znalým to je jasné rovnako ako ... ako napríklad to, že cyklistika sa bez bicykla robiť nedá ... alebo, že lyžovať bez lyží je nezmysel). Ale ... nečakaný stres a následné zhoršenie formy, problémy s trávením resp. nedostatok/nadbytok jedla, chybný odhad príjmu tekutín, dlhé čakanie na nástup na súťažné pódium a následné potenie, chlad, nešťastné miesto na pódiu, zlé svetlo (mäkké nedáva vyniknúť svalovej ostrosti a zvýhodňuje borcov o niečo masívnejších, ale s výrazne horšou formou), s kým vás porovnávajú v eliminácii/semifinále, alebo aj zlá farba - to všetko dokáže zamiešať poradím. Výrazne zamiešať bez ohľadu na to, koľko máte natrénované, nadiétované, kto vám drži/nedrží palce. 
A v Tarragona je mäkké svetlo (odstup svetiel od pódia bol priveľký, následne svetlo bolo veľmi rozptýlené - čo vyhovuje povedzme bikinfitnesskám s vráskami, ale kulturistov s detailne prepracovanými svalmi to znevýhodňuje). Mäkké svetlo znamená, že kto chce uspieť, musí na súťažnom pódiu aj v zadnej línii VŽDY stáť tak, aby pútal pozornosť. Mäkké svetlo znamená, že kto nechce byť prehliadnutý, musí na súťažné pódium prísť s dokonale upravenou pokožkou - ak je svetlá/tmavá (priveľmi), dáva výhodu súperom. Áno, farba je dôležitá! Dráb ju mal nevýraznú.

Spomínam si na rok 2012 a Majstrovstvá sveta mužov v Ekvadore, kde Hečko natrel na semifinále trojicu Čambal, Solár, Kokoška zlou farbou a v kombinácii s nevýrazným svetlom to znamenalo "nepostup" do finále pre Kokošku, priebežné 4. resp. 5. miesto pre dvojicu Čambal - Solár a tvrdenie Čížeka, že "naši chlapci nemajú formu". Stačilo ich však otrieť, postaviť pod tvrdé svetlo a bolo jasné, že je to omyl. Na finále (konalo sa na druhý deň) prišla radikálna náprava farby (forma sa nezmenila) - následne Solár získal striebro, Čambal titul Svetového šampióna.

Okrem farby mi na Drábovi vadila rezignácia. Nedostal sa do prvého porovnávania a ... zabalil to, zlomil sa. Konkurencia v kategórii (povedzme s výnimkou borcov na prvom/druhom mieste) nebola neporaziteľná a videl som, že rozhodcovia "hľadali" niekoho do porovnávania druhého. V takomto prípade uspeje iba ten, kto sa na "zadnej línii" ukáže v čo najlepšom uhle - rozhodcom ponúkne prednosti a zakryje nedostatky. Dráb však iba znechutene (ok, nechápavo) pozeral, čo sa to okolo neho na pódiu deje a tak ho "preskočil" napokon aj nevýrazný Rus Popov, Francúz Bernardini, dokonca aj Turek Telatar. Hovoria vám niečo tieto mená? Bodybuilding sledujem 40 rokov a pre mňa sú to úplne neznámi borci (klamem - Popova poznám). Dráb ich mal jednoducho svalovou hmotou, proporčnosťou a estetickým prejavom (viem dobre, aké má voľné zostavy) prekonať. Nestalo sa to.

Ok, ok ... formu nemal takú ako v životnej forme súťažiaci Vacek, aj navážil o cca 2 kg menej ako pred rokom, ale pri jeho výške a s hmotnosťou 102kg mal skončiť vyššie. Mal. Prečo ho rozhodcovia prehliadli? Moju odpoveď poznáte - zlá farba, málo snahy uspieť. Nevšimol som si totiž na ňom žiadne zásadné deformity (gynekomastiu, vypučené brucho, opichané plecia či paže) - ak sa mýlim, opravte ma. Rada? Ešte by som so súťažením nekončil! Urobiť reparát (úspešný) a potom dať súťažnej kulturistike (ak sú problémy s financiami) zbohom. Definitívne.

Marián JANKOVČIN ... Slovák súťažiaci pod hlavičkou Českej federácie to spočiatku skúšal v hmotnostnej kulturistike, od nej presedlal do novej nominácie, ktorú poznáme pod menom classic physique. Už počas registrácie som videl, že v Tarragona bude mať (asi) najlepšiu formu zo všetkých súťaží, na ktorých som mal možnosť ho sledovať. A bola to pravda!

Marian JANKOVČIN

Bohužiaľ, Jankovčin neprešiel sitom pri póze vákuum (o čo sa jedná som vysvetlil v reporte o Petrovi TATARKOVI) a tak medzi "klasikfyzikmi" (spoločne s ďalšími 15. súťažiacimi) napokon nesúťažil. Pawel FILLEBORN všetkých "neschopných uspokojivo zvládnuť vákuum" bez výnimky zhromaždil v kategórii, ktorá dostala označenie Additional Master Bodybuilding over 40y. A Jankovič sa nezľakol!
Bez problémov prešiel cez semifinále až do finále, kde získal povzbudzujúce 6. miesto. Rada? Intenzívne nacvičovať vákuum a nedopustiť už diskvalifikáciu z tejto kategórie. Popracovať na forme a súťažiť, súťažiť, súťažiť. Classic Physique je dobrá voľba!

Diskusia k článku:

AMIX diskusia