Report 4 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Report 4 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.


EastLabs Team nemá presne stanovený počet členov. A ani nikdy nemal. Podľa požiadaviek partnerov sme do našej činnosti zapájali mnohých externých spolupracovníkov, viacerí z nich sa postupom času osamostatnili a vedú svoje vlastné projekty. S ktorými veľmi intenzívne spolupracujeme.

Medzi takéto projekty patrí aj BikiniFitness.SK, redaktorky ktorého s nami pravidelne prichádzajú na domáce, ale už aj medzinároddné súťaže. Aktuálne dvojica Soňa KOLCUNOVÁ (šéfredaktorka BikiniFitness.SK) a Barbora LABUDOVÁ (redaktorka BikiniFitness.SK) pôsobili na 2021 IFBB World Championships v Santa Susanna, kde plnili požiadavky vedenia IFBB (presnejšie prezidenta Rafaela SANTONJU) v mediálnej oblasti. A pozorne sledovali dianie na súťažnom pódiu, aby aj pre vás, z prvej ruky, písali reporty na základe toho, čo videli na vlastné oči a zažili na vlastnej koži. Nech sa páči - čítajte!
Bikinifitness report
Barbora LABUDOVÁ: bikinifitness kategórie boli zlatým klincom celého programu najväčších IFBB Majstrovstiev sveta v histórii. Ženské bikini kategórie boli naplánované na koniec 4. súťažného dňa. Viac ako 200 pretekárok sa malo ukázať v 8 výškových kategóriách. Z hľadiska vysokého počtu pretekárov aj nominácii sa očakávaný čas nástupu na stage odložil o niekoľko hodín. Prvé bikini tak vyšli na pódium až okolo desiatej hodiny v noci a hlavný rozhodca Pawel Filleborn rozhodol kvôli krátkosti času zrušiť I-walky. Namiesto individuálnej prezentácie sme tak videli v každom semifinálovom kole prezentáciu výlučne chôdzou – dievčatá mali prejsť z jednej strany pódia bez zastavenia a akejkoľvek pózy. Výhodu tak získali tie súťažiace, ktoré mali ladnú chôdzu natrénovanú rovnako dobre ako I-walk. Mnohým však táto prezentácia absolútne nevyšla.

Bikinifitness do 158cm

V najnižšej výškovej kategórii sa ukázalo až 32 dievčat. Všetky boli porovnávané v bleskurýchlej eliminácii a do semifinále sa dostalo tak, ako v každej kategórii, len 10 najlepších.

Ukázali sa tu dve Slovenky – Beáta Graňáková (751) a začiatočníčka Vanessa Geršiová (773). Pre Vaness sa súťaž skončila v eliminácii. Beáte sa podarilo ako jedinej seniorke zo Slovenska prebojovať nielen do semifinále, ale aj do TOP 6. Na jej vystúpenie sme netrpezlivo čakali. Prečo?
Na slovenských pohárových súťažiach ukázala podobnú formu ako na MS 2019, ktoré sa konali v Bratislave. Forma nebola úplne dotiahnutá, no do tohtoročných MS, ktoré boli vrcholom jej sezóny, mala ešte dosť času na dosiahnutie progresu. Bea nastúpila v Santa Susanne v životnej forme a s dokonalým lookom od ruskej vizážistky. K jej vystúpeniu nemám absolútne čo vytknúť, vyzerala výborne v každom postoji. Jediné, čo mi trošičku v jej prejave chýbalo, bolo o kúsok viac sebavedomia. Svojim výsledkom potvrdila, že stále patrí k najlepším slovenským bikinifitnesskám a tak isto trénerkám, ktoré vedia o aktuálnych trendoch a aplikujú ich nie len na seba, ale aj na svoje zverenkyne (len pripomeniem, že práve Beátka je trénerka juniorskej majsterky sveta Anety Tichej a vicemajsterky sveta v artistic fitness Lucky Mikušovej).

Podľa môjho názoru mohla získať aj vyššie umiestnenie – od 5. miesta ju delili len 2 a od štvrtého a tretieho miesta 5 bodov.


Zdroj: eastlabsphoto.com

Na 5. mieste skončila juniorská Majsterka sveta Roberta Nastase (760). Tá mala, rovnako ako Beátka bezchybný look, Roberta však oproti nej strácala v prednom postoji. Najväčšou výhodou mladej Rumunky bol útlučký pás.

Na štvrtom mieste skončila Francúzska Amelie Trisson (769). Ukázala zmenený look – okrem plaviek vymenila aj celkový styling, ktorý ju zmenil takmer na nepoznanie. Už pred začiatkom súťaže bolo jasné, že Amelie bude bojovať o najvyššie umiestnenia.

Bronzovú medailu získala Tatiana Kononova (763) z Ruska, avšak s rovnakým počtom bodov ako Amelie. Ak sa pozrieme na všetky aspekty súťaže, cenný kov si zaslúžila rozhodne lepšie pripravená Amelie.

Myslím, že všetci, ktorí sledujú bikinifitness vedeli, že o novej IFBB Majsterke sveta v tejto kategórii sa rozhodne medzi ruskou bikini hviezdou Anastasiiou Zolotaiou (772) a pretekárkou s druhým miestom v svetovom amatérskom rankingu Mariiou Burlakou (749). Priaznivé predikcie boli naklonené najmä na stranu Ukrajinky, ktorej sa podarilo v tomto súboji zvíťaziť už na prestížnej súťaži Arnold Classic Europe. Navyše, Marii sa ten istý deň na MS podarilo získať titul absolútnej majsterky sveta v master bikini.
Obe v súťaži senioriek zmenili plavky, ukázali dokonalý look a o víťazstve tak rozhodovali detaily. Anastasiia má o niečo výraznejšiu symetriu ako Burlaka, no výborná pripravenosť napokon zvíťazila. Maria Burlaka sa stala aj seniorskou IFBB Majsterkou sveta a to s rozdielom 2 bodov.
Beáta GRAŇÁKOVÁ

POZNÁMKA: celý report si môžete prečítať na stránkach partnerského projektu BikiniFitness.SK

 

Diskusia k článku:

AMIX diskusia