Úspech trojbojárov Slovenska na Majstrovstvách Európy

Úspech trojbojárov Slovenska na Majstrovstvách Európy

V dňoch 10. až 15. októbra sa v španielskej La Mange konali ME v tlaku na lavičke všetkých vekových kategórií. Aj napriek organizačným problémom spôsobeným organizátorom súťaže, Slovensko malo zastúpenie v kategóriách Masters , Juniori a súťaži Open. S výpravou cestoval štátny tréner Milan Gabrhel a rozhodca Pavol Müller.

V kategóriách Masters úspešne reprezentovali už stálice európskeho a svetového benchpresu Štefan Koľšovský a Monika Gavorníková. Štefan Koľšovský vyhral kategóriu do 59kg masters 2 výkonom 130kg, Monika Gavorníková zvíťazila v kategórii do 53kg masters 1 výkonom 100kg a naviac si odniesla aj cenu za druhé miesto bez rozdielu hmotnosti v prepočte na Wilksove body v kategórii masters 1.

V juniorskej kategórii sme mali jediného reprezentanta Lukáša Škríba v kategórii do 120kg. Lukáš vzhľadom na výsledky z predchádzajúcich Európskych a Svetových šampionátov bol veľkým favoritom. Má vynikajúci silový potenciál, no žiaľ technika prevedenia zaostáva.
Prvé dva neplatné pokusy zdvihli hladinu adrenalínu celej slovenskej výpravy na maximum. Našťastie tretí pokus s hmotnosťou 292,5 kg rozhodcovia uznali a Lukáš ním vybojoval striebro. Víťaz, nórsky reprezentant Ralf Male, dosiahol rovnaký výkon, ale jeho telesná hmotnosť bola o 6 kg nižšia.

V kategórii open sme mali dvoch zástupcov. Fridricha Matejíka a Róberta Valacha obaja v kategórii +120kg. Aj napriek početne slabšej účasti na šampionáte, kategória + 120kg bola s deviatimi súťažiacimi najpočetnejšia. Žiaľ Matejíkovi, nášmu najlepšiemu „tlakárovi“ a vážnemu kandidátovi na medailové umiestnenie, súťaž absolútne nevyšla. V prvom pokuse sa netrafil do dráhy, činka narazila do stojanov a pokus nevyšiel. V druhom pokuse sa stalo niečo čo je síce veľmi zriedkavé, ale možné. Frido pri pokuse stratil na okamih vedomie. Príčinou bolo pravdepodobne nedokrvenie mozgu, čo mohol spôsobiť nový dres silno tlačiaci na tepny a cievy. Takto „knokautovaný“ pretekár už nedokázal koncentrovať sily na tretí pokus a zo súťaže vypadol.
Robo Valach aj napriek tomu, že je to hlavne silový trojbojár, potvrdil dobrú výkonnosť v tlaku a výkonom 285 kg obsadil 6. miesto.

Zdroje stránka SAFKST
Foto stránka SAFKST

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
skvele
autor: admin | dátum: 26.10.2017 16:46:57
info o SAKST úspechoch máme zo stránky asociácie ...o WUAP sme sa dozvedeli od vas ... http://www.eastlabs.sk/powerlifting/6026/2017-wuap-majstrovstva-sveta-neuveriteny-uspech-slovenska
Majstrovstvá sveta
autor: Oplan | dátum: 26.10.2017 13:36:00
Minulý týždeň na Majstrovstvách sveta 2017 v silovom trojboji federácie WUAP v Prahe, získali slovenskí reprezentanti celkovo 43 zlatých, 19 strieborných a 8 bronzových medailí.