340kg na benchpress - 16 ročný Velgos prekonal ďalší rekord

340kg na benchpress - 16 ročný Velgos prekonal ďalší rekord

16 ročný Janik VELGOS z Bardejova je novodobým fenoménom silového trojboja a stránky internetových médií zaoberajúcich sa silovýmý športmi zapĺňa už cca 2 rokov. Na našom portáli sme o ňom písali po prvý krát v apríli 2017, kedy vo veku 15 rokov zvládol v tlaku v ľahu na rovnej lavici najprv 280kg a o pár dní neskôr dokonca 300kg. V nasledujúcich mesiacoch rekordné váhy dvíhal takmer na každej súťaži, ktorej sa zúčastnil - tou poslednou boli víkednové 2017 GPC Medzinárodné majstrovstvá štátu Izrael, kde zvládol rekordných 340kg na benchpress EQ a v RAW mŕtvom ťahu 260kg. Tak ako je to v prípade Velgosa zvykom, oba výkony sú najlepším svetovými výkonmi, aké kedy kto zdvihol v jeho vekovej kategórii.

Výkony Janika VELGOSA sú tak výnimočné, že viackrát musel čeliť podozreniu z užívania dopingových látok - aj kvôli tomu, aby dokázal svoju dopingovú bezúhonnosť, počas leta absolvoval dopingovú kontrolu. Jej výsledok bol taký aký očakval Velgos st., tréner Janika - negatívny.
Sekundárnym dôvodom, prečo bol Velgos ml. podorobený dopingovej kontrole bola výskumný projekt, cieľom ktorého je optimalizovať suplementáciu silových športovcov za použitia aktuálne známych aj menej známych, povolených doplnkov. Na tejto úlohe sa zo slovenskej scény podieľa Milan ČÍŽEK, hlavný lektor FitnessŠkoly s.r.o., (školí trénerov a inštruktorov pre bodybuilding a fitness), ktorý nám na margo Velgosových výkonov povedal:

"Janik VELGOS je nesporne výnimočný športovec, výkony ktorého sú pre mnohých trojbojárov dosiahnuteľné až na záver súťažnej kariéry. On je stále iba na začiatku! Aj preto som bo oslovený zahraničnou spoločnosťou s tým, aby som zostavil pre neho suplementačný plán, ktorý obsahuje výhradne produkty vyrábané touto spoločnosťou - Velgos ml. aj Velgos st. súhlasili so zapojením sa do projektu a som rád, že počas neho Janik zdoláva nové a nové hranice a dosahuje rekordné výkony. V priebehu projektu je pravidelne monitorovaný, jeho otec požiadal, aby bol Janik zapísaný do antidopingového zoznamu ADAMS. Ľuboslav VELGOS systémovou prácou so synom zároveň ukázal svoje výnimočné trénerské schopnosti.".

Diskusia k článku:

AMIX diskusia