4. kolo Slovenského pohára silných mužov

4. kolo Slovenského pohára silných mužov

Pavol Guga: po zastávkach v Prievidzi, Spišskej Novej Vsi a Nitrianskom Rudne sa Slovenský pohár silných mužov presunul do mestečka pri Trenčíne, do Nemšovej. Na pozvanie primátora Nemšovej, ktorý sa pričinil o návrat silákov do tohto mesta, sme boli ako hlavný program slávností pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o tomto meste. Do Nemšovej prišlo šesť borcov prišlo, aby sa o víťazstvo pobili v šiestich disciplínach. Aj keď Slovenský pohár strongmanov je určený iba pre amatérov, na aktuálnych váhach jednotlivých náradí to tak vôbec nevyzeralo.

Prvou zaťažkávacou skúškou pre silákov bolo dvíhanie klady. Bremeno, ktoré siláci dvíhajú nad hlavu silou ramien a tricepsov, malo v Nemšovej váhu 125kg a už úvod naznačil, že pretek bude nesmierne náročný.
Najviac opakovaní zvládla v tejto disciplíne dvojica pretekárov - tri platné pokusy si na svoje konto pripísali Marek Kmoško a Jaroslav Daňo, o jeden menej zvládol víťaz predchádzajúceho kola Dávid Ďatelinka, aj Marek Markuš. Peter Supák a Peter Rekenei žial nezvládli ani jedno opakovanie.

Druhou skúškou bolo nosenie 120kg kufrov. Domáci pretekári sú už zvyknutí na atypický tvar týchto ťažkých náradí. Najrýchlejší čas si pripísal Marek Kmoško a udržal si tak prvenstvo, druhý v poradí skončil Ďatelinka, tretí Daňo.

Disciplína držanie halapartní vo vystretých rukách, alebo tzv. krucifix, nasledovala ako tretia v poradí. Tu predviedol silné ramená a silu výdrže Marek Markuš a pripísal si tak na svoje konto prvé víťazstvo v disciplíne, druhý skončil Kmoško a tretí Daňo. Musím podotknúť, že Jaroslav Daňo prišiel na podujatie so zraneným ramenom, ale na jeho výkonoch to nebolo poznať a aj keď so sebazaprením, predvádzal výkony, ktoré ho držali v prvej trojke.

Prevracanie 400kg pneumatiky, po dve opakovania tam i späť - to bola štvrtá disciplína, ktorú museli zvládnuť siláci v Nemšovej. Štyri opakovania, dva tam a dva späť, predviedol Marek Kmoško, ktorý len pred dvoma týždňami utrpel ťažké poškodenie platničky a hrozilo, že s pretekaním natrvalo skončí. Nevzdal sa a tvrdo šiel za svojim cieľom. Druhý skončil a skvelú techniku ukázal Ďatelinka, ktorému víťazstvo zachutilo a po Nitrianskom Rudne túžil vyhrať i v Nemšovej. Tretie miesto si pripísal Daňo.

Nosenie superyoke bolo predposlednou disciplínou. O víťazstvo v tomto meraní síl sa pobila opäť trojica Daňo, Kmoško a Ďatelinka. Predposlednú disciplínu a najvyšší počet bodov si pripísal Daňo, za nim Ďatelinka, tretí Kmoško.

Záver podujatia patril ťahaniu 7,5 tonového ťahača. Už dlhú dobu je víťazom v tejto disciplíne iba jediný pretekár - Dávid Ďatelinka. A bolo tomu tak i v Nemšovej! Druhé miesto si pripísal Kmoško a tretí skončil Daňo.

Šesť disciplín, šesť pretekárov, jeden víťaz - Trenčan Marek Kmoško. Lekári ho už dávno odpísali, zakázali mu pretekať, on to však nevzdal. Predviedol neskutočné výkony, vďaka ktorým získal prvenstvo na 4. kole Slovenského pohára strongmanov (pre Mareka to zároveň bola prvá zlatá medaila), druhé miesto si na svoje konto pripísal Jaroslav Daňo, tretí skončil len s minimálnym odstupom Dávid Ďatelinka.

Výsledky 4. kola Slovenského pohára strongmanov:
1. miesto ... Marek Kmoško 31,5b
2. miesto ... Jaroslav Daňo 27,5b
3. miesto ... Dávid Ďatelinka 26,5b
4. miesto ... Marek Markuš 19,5b
5. miesto ... Peter Rekenei 12b
6. miesto ... Peter Supák 6b

Diskusia k článku:

AMIX diskusia