OC Zemplín World Strongman Cup 2013 - výsledky a fotografie

OC Zemplín World Strongman Cup 2013 - výsledky a fotografie

V nedeľu, 18. augusta 2013, sa na parkovisku pred OC Zemplín v Michalovciach po prvý krát konala akcia určená pre silných mužov - OC Zemplín World Strongman Cup. Svetový pohár silných mužov v Michalovciach mohla zorganizovať Slovenská asociácia silných mužov, s výdatnou pomocou Miroslava Vatahu a Ľubomíra Semana, aj vďaka diplomacii prezidenta Stredoeurópskej federácie silných mužov, ktorým je Milan Gabrhel.
Tribúny a stoličky, ktoré boli pripravené pre priaznivcov extrémnych silových výkonov, boli zaplnené dávno pred začiatkom podujatia a približne 4000 divákov sa tak prizeralo na jedno z najvydarenejších a najťažších podujatí v tomto roku, ktoré Slovenská asociácia silných mužov pripravila. Píšťalky sa opäť ujal medzinárodný rozhodca a sekretár SASIM-u Pavol Guga, sekundoval mu Ukrajinský rozhodca Vladimír Pindus.
Už štartová listina nasvedčovala tomu, že boj o prvé miesto bude náročný. Mená ako Mateusz Baron, Gerald Gshiel, Tarmo Mitt, Nemanja Tasič, Lukáš Svoboda, Jiří Žaloudek, Salius Brusokas ale i napríklad Igor Petrík, Branislav Golier a Peter Puzsér sľubovali vynikajúci silový zážitok pre všetkých prizerajúcich. Za pohárom víťaza viedla cesta cez sedem ťažkých disciplín.

Úvod patril tradične ramenám. Na zahriatie svalov a i celého tela bola pripravená 135kg oceľová klada. Úloha znela, najviac opakovaní v limite jednej minúty. Horúce slnečné počasie pridávalo na náročnosti a najlepšie sa s podmienkami vyrovnala hneď trojica pretekárov - Mateusz Baron (víťaz Pohára Slovanov 2013), Salius Brusokas a Gerald Gshiel (účastník SCL China) predviedli šesť opakovaní a delili si body za prvenstvo v úvode preteku. Druhá priečka patrila Čechovi Svobodovi (5 opakovaní), tretia stále zlepšujúcemu sa Nemanjovi Tasičovi, ktorý ťažké bremeno dostal nad hlavu celkovo tri krát.

Také náročné podujatie nieje možné zorganizovať bez partnerov podujatia. V Michalovciach patrilo medzi partnerom niekoľko automobiliek a tak druhou disciplínou bolo dvíhanie zadnej nápravy automobilu, tzv. mŕtve ťahy. Tu už bol víťazom len jeden borec - Poliak Baron zvládol fantastických 19 zdvihov, len o jedno opakovanie zaostal Gerald Gshiel, tretí skončil Svoboda (16 opakovaní).

Silný úchop a rýchle nohy mali pretekári predviesť v tretej disciplíne – auto fúrik, alebo Car Walk, postŕhal mozole viacerým borcom. Napríklad i suverénnemu v tejto disciplíne, Braňovi Golierovi. Do zvyšného zápolenia tak nastupoval so zranením. Do ciela odniesť automobil pripojený rúčkami na zadnej náprave o ťažné zariadenie, sa tak podarilo len trojici zúčastnených - prvenstvo si vybojoval Gerald (zvládol to za 43,63s), nasledoval ho Baron (47s), trojicu doplnil Brusokas (57,01s).

Poslednou semifinálovou disciplínou bolo prenášanie páru 150kg ťažkých kufrov a následne prenesenie 300kg ohrady. Opäť zaberačka na úchopy borcov. Niektorí (i napriek zraneniu) bojovali so zaťatými zubami o body do záverečného zúčtovania - do finále zo 14. borcov postupovala totiž iba desiatka najlepších.  Najrýchlejšie prešiel vytýčenú trasu 20metrov s oboma náradiami opäť Baron, ktorý si tak vytvoril dostatočný náskok pred prenasledovateľom Gshielom. Výraznejšie sa presadil náš pretekár, účastník SCL China, Peter Puzsér, ktorý obsadil druhé miesto, tretie miesto patrilo veteránovi medzi zúčastnenými, Tarmovi Mittovi.

Prvou finálovou skúškou bola novinka na súťaži organizovanej na Slovensku, ktorou bolo držanie áut alebo „Hercules hold“. Prvenstvo si zaistil nik iný ako Poľský fenomén Baron – tento mladík, ktorý zvíťazil i na Arnold Strongman Amateur 2013, predvádzal neskutočné výkony a ani dve záverečné disciplíny mu už nemohli vziať prvenstvo na OC Zemplín World Strongman cup 2013. Druhé miesto patrilo opäť nášmu Igorovi Petríkovi, tretie miesto druhý krát za sebou patrilo Tarmovi Mittovi.

Predposlednou súťažnou disciplínou bolo ťahanie kamióna a  nerovnosť terénu výrazne sťažovala podmienky každému borcov. Najďalej 10 tonové vozidlo dotiahol prekvapujúco najľahší z finalistov - Branislav Golier, zásluhou ktorého Slovensko získalo víťaza disciplíny. Šesť násobný najsilnejší Slovák sa vrátil po zranení a bolo na ňom vidno, že i napriek obrovskej snahe získať čo najlepší výsledok, vypadnutie z tréningového rytmu a hlavne zo súťažného zápolenia sa podpísalo na úbytku síl. Druhé miesto získal Svoboda, tretie Puzsér.

Záver OC Zemplín World Strongman Cup-u patril dvíhaniu betónových gulí o váhe 150kg, 150kg,170kg a 190kg. Štyri spomínané gule sa podarilo zdvihnúť len jednému borcovi - tým bol Rakúšan, Gerald Gschiel, ktorý si tak upevnil druhé miesto v záverečnom hodnotení. Za ním nasledoval Brusokas a tretí skončil v závere Baron.

Zrátané a podtrhnuté. Víťazom historicky prvého Svetového pohára v Michalovciach sa stal Mateusz Baron, ktorý od úvodu diktoval tempo v súťaži. Previedol jeden zo svojich najlepších výkonov a právom si zaslúžil dvihnúť nad hlavu pohár určený pre víťaza.
Druhé miesto patrilo stále sa zlepšujúcemu borcovi zo susedného Rakúska, Geraldovi Gshielovi. Tento mladík sa dostal do povedomia na Meči Matúša Čáka organizovanom v minulom roku v Trenčíne a svoju formu vylepšil na Šport Festivale opäť v Trenčíne.
Tretie miesto si po tuhom boji vybojoval Litovec Salius Brusokas, ktorý otvrdil, že právom stále patrí medzi najlepších v tomto silovom športe.
Z našich sa najlepšie umiestnil Peter Puzsér, ktorý len o bod zaostal za medailovým umiestnením, šieste miesto patrilo Igorovi Petríkovi, dlhoročný reprezentant a náš najúspešnejší pretekár Branislav Golier obsadil deviatu priečku.

Poďakovanie patrí celému organizačnému tímu podujatia, riaditeľovi súťaže Miroslavovi Vathovi a Ľubomírovi Semanovi, primátorovi mesta Michalovce, pod ktorého záštitou sa podujatie odohrávalo, taktiež riaditeľovi OC Zemplín a i vedeniu OC Zemplín, ktoré bolo hlavným partnerom podujatia

Končené výsledky OC Zemplín World Strongman Cup-u:
1. Mateusz Baron 66b
2. Gerald Gshiel 55b
3. Salius Brusokas 50b
4. Peter Puzsér 49b
5. Lukáš Svoboda 44b
6. Igor Petrík 43,5b
7. Tarmo Mitt 41b
8. Pau Zadražil 38b
9. Branislav Golier 37b
10. Nemanja Tasič 35b
11. Sergei Oleolenko 28b
12. Tamás Hajnal 26b
13. Jiří Žaloudek 22b
14. Ivan Hryhorovskyy 20b












Diskusia k článku:

AMIX diskusia