2022 Olympia Weekend priniesol nečaký úspech pre Slovensko

2022 Olympia Weekend priniesol nečaký úspech pre Slovensko

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Olympia Weekend, podobne ako Arnold Classic, už roky nie je iba o kulturistike a fitness. Organizátori v priebehu času pochopili, že divákom a návštevníkom EXPO výstavy musia ponúknuť aj inú "športovú zábavu", ako sú semifinálové porovnávania v kategóriách bikinifitness, wellness, men´s physique, bodybuilding 212lbs atď. V rámci Olympia Weekend-u a Arnold Classic tak priestor dostávajú aj organizátori súťaží z federácií, kde silový výkon zohráva podstatnú úlohu - okrem strongmanov a powerliftingu reč je aj o mas wrestlingu, ktorý na Slovensku zastrešuje Slovenská asociácia mas wrestlingu.

O výsledkoch trojice reprezentantov Slovenska Michal KRIŽÁNEK (získal na Olympia Weekend-e 12. miesto v kategórii Bodybuidling Open; Slovensko tak malo v tejto kategórii vďaka Krížovi zastúpenie opäť po 20. rokoch), Adela ONDREJOVIČOVÁ (získala delené 16. miesto v nominácii Figure; nikto zo Slovenska nemá viac účastí na Olympia Weekend-e, ako práve Adela) a Michaela PAVLEOVÁ (tá ukončila začiatkom roku 2021 členstvo v SAFKST, následne vybojovala PRO kartu a víťazstvom na PRO súťaži v Španielsku získala aj postup do Las Vegas; Michaela ako najmladšia súťažiaca v kategórii fitness získala na Olympia Weekend-e výnimočné 7. miesto) už určite viete aj vďaka našim sociálnym sieťam. Dnes do pozornosti vám chcem dať výsledky mas wrestling súťažiacich zo Slovenska - Janky VAŠKOVEJ a Olivera KUREKA.

Čo je mas wrestling?

Mas wrestling je silový šport, pri ktorom sedia dvaja pretekári oproti sebe, sú rozdelení stredovou doskou dlhou 210 cm, o ktorú sa zapierajú nohami. V ruke obaja držia drevenú tyčku dlhú 50 cm a ich úlohou je prehodiť súpera na svoju stranu, alebo mu vytrhnúť drevenú tyčku z ruky.
Najlepší a najtechnickejší pretekári v mas-wrestlingu sú na východnej strane sveta, v Jakutsku, kde je to národný šport, sa mu venujú deti od narodenia, ako u nás futbalu či hokeju.

Olympia Mas Wrestling

Ján Matej, prezident SAMW: na poslednej medzinárodnej súťaží roku 2022, na Olympia Weekend-e, ktorá sa konala 16. až 18. decembra v Las Vegas, sa zúčastnili šiesti slovenskí reprezentanti, ktorí súťažili v štyroch hmotnostných kategóriách.

Najviac sa darilo Janke VAŠKOVEJ a Oliverovi KUREKOVI, ktorí nám urobili veľkú radosť. Svojimi vynikajúcimi výkonmi získali pre Slovensko dve zlaté medaily a trofejné opasky víťazov Mr. Olympia.
Janka Vašková štartovala v hmotnostnej kategórií nad 70 kg v ktorej nemala premožiteľku a všetky svoje zápasy suverénnym spôsobom vo veľmi krátkom časovom limite vyhrala.
Oliver Kurek v hmotnostnej kategórii do 80 kg po dvoch výhrach v základnej skupine a v druhom kole sa prebojoval až do finále. V súboji o zlatú medailu sa stretol s reprezentantom z Kyrgystanu, s ktorým zvíťazil 2:1.

Olympia Mas Wrestling
Martin LOVIŠEK, Jozef BUVALA a Attila KITANOVIČ štartovali v hmotnostnej kategórií do 95 kg. Všetci svoje zápasy v základnej skupine prehrali a prešli do skupiny B, v ktorej mohli bojovať už len o 3. miesto.

Najviac sa darilo Martinovi Lovišekovi, ktorému určil los v druhom a treťom kole reprezentačných kolegov, najprv Attilu Kitanoviča s ktorým vyhral 2:1 a následne v treťom kole jozefa Buvalu s ktorým taktiež vyhral 2:1. Touto poslednou výhrou si Martin zabezpečil súboj o 3. miesto s maďarským reprezentantom Tamašom Delím, s ktorým prehral 2:0 a obsadil celkovo 4. miesto.
Jozef Buvala víťazstvom v druhom kole nad reprezentantom USA osadil 5.miesto.
Attila Kitanovič sa umiestnil na 7. mieste.

Peter PUHA súťažil v kategórií nad 110 kg, kde v prvom kole zvíťazil nad reprezentantom USA, no v 2. kole sa v zápase zranil a ďalej už nepokračoval. Pre Peťa je to veľká smola, pretože súťaž mal dobre rozbehnutú. Držíme mu palce, aby sa zo zranenia čím skôr vyliečil, aby mohol v budúcom roku Slovensko na medzinárodných šampionátoch úspešne reprezentovať.
Olympia Mas Wrestling

Zdroje Nový čas - nezávislý denník
Slovenská asociácia mas wrestlingu
Foto Slovenská asociácia mas wrestlingu

Diskusia k článku:

AMIX diskusia