SAFKST - sú športové kluby odkázané na darcovské platformy?

SAFKST - sú športové kluby odkázané na darcovské platformy?

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Na Sovensku existuje niekoľko platforiem, ktoré slúžia na organizovanie verejných zbierok - tie sú primárne zamerané na charitu, dobročinnosť, ale zbierky sa organizujú aj na podporu rôznych projektov, podujatí, podniakateľských zámerov. DONIO je jednou z týchto platforiem a aktuálne na nej je zverejnená výzva, organizátorom ktorej má byť najúspešnejší SAFKST klub silového trojboja SPC Častá. Výzva má jednoduchý názov - Podporte organizáciu M-SR v silovom trojboji.
vyzva
Je známe, že v SAFKST klube SPC Častá pôsobia aj dvaja členovia Výkonného výboru SAFKST - p. KOVALČÍK (zastáva pozíciu viceprezidenta pre silový trojboj) a p. NOVOMESKÝ (zastáva pozíciu zástupcu športovcov z vetvy silový trojboj). A práve táto dvojica TOP funkcionárov silového trojboja nepodporila návrh uznesenia, ktoré je súčasťou Zápisu z VV SAFKST zo dňa 13.9. 2023 (zasadnutie sa konalo v Slovenskom Grobe – mimochodom, zo 6. zasadnutí VV SAFKST sa 5 konalo v Grobe a nie v Bratislave, kde má SAFKST kancelárie), podľa ktorého:
Uznesenia

Podľa informácií zverejnených aj na web stránke SAFKST sa 11. novembra 2023 vo Svätoplukove, v priestoroch hasičskej zbrojnice uskutočnilo stretnutie zástupcov SAFKST klubov z vetvy silového trojboja. Dôvod stretnutia bol prozaický – financie.

Vedenie SAFKSt totiž po roku 2022 (kedy oddiely z vetvy kulturistiky a fitness získali presne 0,00€ zo sumy viac ako 102.432€ vyčlenenej MŠVVaŠ SR pre SAFKST aktívnych športovcov do 23 rokov; oddiely z vetvy silový trojboj z financií od MŠVVaŠ SR napriek tomu získali takmer predpísaných 15% tzn. 6.733€) aj v roku 2023 nechce ani cent dať nielen klubom kulturistiky a fitness, ale už i klubom silového trojboja. Dôvod? Klasická výhovorka - financie sa vraj minuli na iné účely. Na aké, keď v rozpočte sa počítalo aj s vyplácaním oddielov podľa počtu aktívnych športovcov do 23 rokov? Podľa priebežného vyúčtovania príspevku pre SAFKST v roku 2023 aj na tieto:

SAFKST výdavy v roku 2023

Pripomeňme si opäť, že vo vedení SAFKST (presnejšie vo Výkonnom výbore) okrem prezidenta p. Mlsnu sú aj zástupcovia oboch vetiev:

  • kulturistiku a fitness ... zastupuje viceprezident p. Matejíčka a zástupca športovcov p. Brosman
  • silový trojboj ... má svojich zástupcov vo viceprezidentovi p. Kovalčíkovi a zástupcovi športovcov, ktorým je po voľbách v decembri 2021 p. Novomeský (zopakujem - obaja sú z klubu SPC Častá)

To, že trojbojári - členovia VV SAFKST, nehlasovali 13.9. 2023 za spomínané uznesenie o vyplácaní dotácií oddielom podľa počtu aktívnych športovcov do 23 rokov, signalizuje iba jedno - v roku 2023 iba traja členovia VV SAFKST nechcú dať oddielom žiadne peniaze na ich činnosť. A to napriek tomu, že práve títo členovia VV SAFKST na zasadnutí 11.2.2023 (pozrite si, koľko sa tam minulo za občerstvenie) jednohlasne schválili pracovnú verziu rozpočtu SAFKST na rok 2023. A ten následne (nie raz, ale dokonca 2x) schválila SAFKST Konferencia, kde boli jednoznačne vyčlenené financie aj pre oddiely podľa počtu aktívnych športovcov. Pre oddiely z vetvy KaF iba 7%, pre oddiely z vetvy ST zákonom predpísaných 15%.

2023 SAFKST rozpočet

Dôvod, prečo p. Mlsna, p. Matejíčka a p. Brosman nechcú dať oddielom (tzn. aj športovcom) financie z peňazí, ktoré SAFKST získala od MŠVVaŠ SR aj v tomto roku, nikto nevysvetlil.  Pritom bez mihnutia oka boli členovia VV SAFKST schopní dať do októbra 2023:

  • 13.560€ na právne služby
  • 2.797€ za občerstvenie v Slovenskom Grobe
  • 32.810€ za organizačné práce, bližšie nešpecifikovanú technickú podporu a akési zaškolenia
  • 22.837€ na odevy, pritom tie ostávajú vždy na sklade a v predchádzajúcom, pandemickom období už na odevy minuli členvia VV SAFKST závratných 147.357€

SAFKST Oblečenie 2020_2021

Aj tvrdenie "nedáme - lebo nemusíme!" v kontexte Zákona o športe 440/2015 Z.z. (to je ten základný, všeobecne právny predpis) je ťažko obhájiteľné. To nikto už dnes, 19.12.2023, nebude hľadať odpoveď na otázku: "Ak teda SAFKST kluby reálne opäť nedostanú cca 118.000€ za aktívnych športovcov do 23 rokov (po navýšení rozpočtu je to 110.738€ pre kluby z vetvy KaF, 7.390€ pre kluby ST), kde napokon skončili tie desiatky tisíc €?"

A po kontrolách, ktoré zrealizovali Hlavná kontorlórka športu p. Fisterová, Hlavná kontrolórka p. Dvorščíková a Úrad vládneho auditu (tie odhalili finančné pochybenia v státisícoch €) je zbytočné sa pýtať, ako účelne, účinne, efektívne a hospodárne "narába" s financiami z verejných zdrojov aktuálne vedenie SAFKST.
SAFKST finančné pochybenia
Nie je totiž tajomstvom, že v SAFKST sa (napriek státisícom € získavaných z dotácií od MŠVVaŠ SR) roky hospodári so stratou.
SAFKST strata 2021 a 2022

Discussion at the article:

AMIX diskusia