Slovenský 2023 Športovec roka - medzi kandidátmi aj fitnessky a kulturista

Slovenský 2023 Športovec roka - medzi kandidátmi aj fitnessky a kulturista

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Do 22. decembra 2023 môžu športoví redaktori združení v  Klube športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (jeho členmi sú aktuálne aj dvaja redaktori EastLabs Team-u, presnejšie Soňa Kolcunová a Igor Kopček), profesionálni športoví redaktori a editori jednotlivých redakcií hlasovať v 31. ročníku ankety, ktorá je známa pod názvom Športovec roka. Podľa informácií, ktoré zverejnil výbor Klubu športových redaktorov, po rokoch sa vyhlásenie najlepších športovcov Slovenska v rámci ankety 2023 Športovec roka uskutoční počas veľkého galaprogramu v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Vyhlásenie výsledkov je naplánované na 5. februára 2024.
2023 Športovec roka

V podkladoch a v zozname športovcov, za ktorých môžu športoví redaktori hlasovať, sú mená 45. športovcov Slovenska a 15. športových kolektívov. Medzi tých, na výsledky ktorých upozorňuje Klub športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov, sú aj športovci z bodybuildingu a fitness. Koho výsledky redaktorov upútali v roku 2023?

  • KRIŽÁNEK Michal (kulturistika) ... 7. miesto na Mr. Olympia v Orlande
  • MIKLOVÁ Anna (fitnes) ... 1. miesto v absolútnom poradí na MS v akrobatickom fitnese, 1. miesto v kategórii akrobatik fitness nad 163cm v Santa Susanne
  • ONDRUŠKOVÁ Tatiana (fitnes) ... 1. miesto na MS v akrobatickom fitnes do 163 cm v Santa Susanne

2022 Športovec roka a bodybuilding/fitness

V minulom roku sa do TOP10 "neprebojoval" nikto zo športov bodybuilding a fitness, napriek tomu tí najlepší najlepší z našich športov sa po roku 2021, opäť objavili v konečných výsledkových listinách. O kom hovorím?

  • 30. miesto ... Aneta TICHÁ, bikinifitnesska, ktorá na 2022 IFBB Majstrovstvách sveta žien získala absolútne prvenstvo v tejto nominácii, čo sa naposledy zo Slovenska podarilo v roku 2012 Karine ANTOVSKEJ
  • 37. miesto ... Michal KRIŽÁNEK, kulturista, ktorý dokázal v tomto roku vybojovať si postup na profesionálnu súťaž Mr. Olympia v open kategórii; posledným reprezentantom Slovenska, ktorý súťažil v open kategórii na Olympia Weekend-e, bol ešte v roku 2002 Jaroslav Horváth; súťaž Mr. Olympia sa uskutoční až po uzavretí hasovania v ankete, presnejšie budúci týždeň v Las Vegas (USA)
  • 39. miesto ... Tatiana ONDRUŠKOVÁ, fitnesska, ktorá na 2022 IFBB Majstrovstvách sveta žien získala absolútne prvenstvo v tejto nominácii
  • 43. miesto ... Radovan BEŽO, kulturista, ktorý za 6 mesiacov sa zo začiatočníka stal v tomto roku (výsledkovo) najúspešnejším amatérskym reprezentantom Slovenska v amatérskej kulturistike
  • Poznámka: športoví novinári bohužiaľ prehliadli, že postup na Olympia Weekend si v tomro roku vybojovala aj Ondrejovičová a Pavleová

2021 Športovec roka a bodybuilding/fitness

V roku 2021 sa po dlhých rokoch v ankete Športovec roka opäť objavili mená športovcov z našich športov. Ich umiestnenia?

  • 25. miesto ... Vladimír HOLOTA
  • 26. miesto ... Michal KRIŽÁNEK

Kulturisti a fitnessky v ankete Športovec roka

Pohľad do 29 ročnej histórie ankety Športovec roka na Slovensku ukáže, že na najvyšších (tzn. TOP10 priečkach) sa objavovali aj kulturisti a fitnessky. Najúspešnejšími z nich sú Jaroslav HORVÁTH (medzi kulturistami) a Marietta ŽIGALOVÁ (medzi fitnesskami).

Okrem nich v konečných výsledkoch nájdete aj mená ako Igor KOČIŠ, Adam CIBUĽA, Timea MAJOROVÁ, Zora CZOBOROVÁ a Klaudia KINSKÁ (tá ako jediná Slovensko úspešne reprezentovala nielen vo fitness, ale aj v gymnastike - v roku 1996 dokonca reprezentovala Slovensko na Olympijských hrách v Atlante)

1993
4. miesto ... Adam CIBUĽA

1994
7. miesto ... Adam CIBUĽA

1995
6. miesto ... Jaroslav HORVÁTH

1996
7. miesto ... Jaroslav HORVÁTH
9. miesto ... Zora CZOBOROVÁ

1997
4. miesto ... Jaroslav HORVÁTH
6. miesto ... Timea MAJOROVÁ

1998
9. miesto ... Marietta ŽIGALOVÁ

1999
4. miesto ... Jaroslav HORVÁTH
7. miesto ... Klaudia KINSKÁ

2001
6. miesto ... Marietta ŽIGALOVÁ
8. miesto ... Igor KOČIŠ

2002
9. miesto ... Igor KOČIŠ

2003
7. miesto ... Igor KOČIŠ

2005
10. miesto ... Igor KOČIŠ

Ako to bolo do roku 1993?

Samozrejme, aj pred rokom 1993 (kedy sa Československo rozdelilo na 2 samostatné štáty - Slovensko a Česko) športoví novinári "hľadali" športovca roka, ale (tak, ako som uviedol vyššie) v rámci ankety Československý športovec roka.
Aj preto sa v tomto roku bude vyhlasovať na Slovensku 30. ročník ankety, ktorej existencia začína prvým rokom samostatnosti Slovenska tzn rokom 1993. Pohľad do minulosti ukáže, že kulturistika mala pred rokom 1993 v ankete Československý športovec roka iba týchto zástupcov:

  • 1987 ... Pavol JABLONICKÝ, 8. miesto
  • 1990 ... Zuzana KOŘÍNKOVÁ, 6. miesto

Discussion at the article:

AMIX diskusia