Jozef GROLMUS - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Jozef GROLMUS - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Jozef GROLMUS – historicky prvý Majster sveta zo Slovenska

Na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia mala Československá kulturistika dvoch mimoriadne talentovaných bodybuilderov, ktorí sa na domácej, ale aj medzinárodnej scéne presadili vo veľmi nízkom veku. Okrem všeobecne dobre známeho Libora MINAŘÍKA z Brna (narodený 3. mája 1957; ako 23 ročný získal prvý cenný kov na 1980 IFBB Majstrovstvách Európy, IFBB Majstrom Európy sa stal o rok neskôr, ako 24 ročný) to bol aj z kulturistickej rodiny pochádzajúci Jozef GROLMUS (narodený vo Veľkých Ripňanoch 25. februára 1961; bodybuildingu sa venovali aj jeho bratia Peter a Pavol).
Jozef GROLMUS
Jozef však v roku 1982 (tzn. vo veku 21 rokov) emigroval do zahraničia a nový domov našiel v Nemecku. A práve za Memecko GROLMUS nastúpil po 1982 IFBB Majstrovstvách sveta mužov (vtedy získal 12. miesto v kategórii do 90kg, Libor v tej istej kategórii získal 4. miesto) na 1984 IFBB Majstrovstvá Európy a stal sa historicky najmladším kulturistom pochádzajúcim zo Slovenska, ktorý získal titul IFBB Majstra Európy v kategórii mužov.
Jozef GROLMUS
V rovnakom roku Jozef GROLMUS bojoval aj o cenné kovy na IFBB Majstrovstvách sveta (uskutočnili sa v Las Vegas, USA)  a ako 23 ročnému mu tesne, veľmi tesne uniklo zlato v súboji s domácim borcom, ktorého budete určite poznať - jeho meno je Rich GASPARI. A iba dodám, že podľa názoru viacerých priamych účastníkov 1984 IFBB Svetového šampionátu, v tom čase 21 ročný Gaspari porazil výrazne masívnejšieho "Nemca" Grolmusa vďaka domácemu prostrediu.
Jozef GROLMUS

To, čo sa nepodarilo v USA, Jozef GROLMUS dokázal o rok neskôr, na 1985 IFBB Majstrovstvách sveta vo Švédsku, v kategórii do 90kg - ako 24 ročný získal zlato a následne aj právo nastúpiť na pódium prestížnej súťaže profesionálnej kulturistiky Mr. Olympia (spolu s Grolmusom toto právo získali aj ďalší Majstri sveta z daného šampionátu - medzi nimi aj Svetový šampión v kategórii do 80kg, v tom čase 25 ročný Američan Lee LABRADA).

Jozef GROLMUS na súťaž Mr. Olympia nastúpil hneď v roku 1986 (tzn. ako 25 ročný) a získal 10. miesto. Labrada medzi profesionálmi si "otestoval" svoju výkonnosť v roku 1986 a získal si meno víťazstvom na v tom čase mimoriadne cenenej súťaži Night of Champions New York, o rok neskôr aj TOP umiestneniami na PRO Grand Prix súťažami a jeho vstup na súťaž Mr. Olympia bol výrazne lepší - v roku 1987 Labrada získal 3. miesto, Jozef GROLMUS v tom istom roku skončil na rovnakej súťaži na mieste 15.
Jozef GROLMUS
Jozef GROLMUS z kolotoča súťažnej kulturistiky odišiel v roku 1989 tzn. ako 28 ročný,  usadil sa v Graben-Neudorfe (Severné Karlsruhe v Bádensku-Württembersku), kde vlastnil fitnesscentrum. Náš svet opustil nečakane, 12. júla 2020, vo veku 59 rokov.
Poznámka: s Jozefom GROLMUSOM zaujímavý rozhovor pre náš portál spracoval v roku 2011 externý redaktor Ján Moravčík; je známe, že Grlumus sa objavil aj na titulnej strane Ročenky kulturistiky 1978, ktorú si môžete prečítať na stránke projektu Hardbody.sk

Čím je Jozef GROLMUS výnimočný?

Dôvody, prečo si Jozef GROLMUS právom zaslúži svoje miesto v Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku sú pamätníkom jasné, napriek tomu vám ich pripomeniem:

  • 5 rokov nenašiel na domácej súťažnej scéne premožiteľa - počnúc vekovou kategóriou dorastu a mužmi končiac
  • je jediným kulturistom, ktorý v jednom roku dokázal získať tituly Majstra Slovenska a Majstra Československa vo vekových kategóriách juniorov aj mužov
  • je prvým kulturistom zo Slovenska, ktorý získal cenný kov z IFBB Majstrovstiev Európy vo vekovej kategórii juniorov
  • je historicky najmladším IFBB Majstrom Európy v kulturistike mužov zo Slovenska - tento titul získal už ako 23 ročný
  • je historicky najmladším kulturistom zo Slovenska, ktorý získal cenný kov (presnejšie striebro) z IFBB Majstrovstiev sveta mužov - získal ho vo veku 23 rokov
  • rovnako ako Pavol JABLONICKÝ (ktorý tiež pochádza zo Slovenska), aj Jozef GROLMUS získal už ako 24 ročný titul IFBB Majstra sveta vo vekovej kategórii mužov - obaja sú najmladšími kulturistami zo Slovenska, ktorí získali tento prestížny titul, navyše obaja v kategórii kulturistika do 90kg
  • je historicky najmladším kulturistom zo Slovenska, ktorý nastúpil na súťažné pódium prestížnej súťaže Mr. Olympia - dokázal to už vo veku 25 rokov
  • ako jediný kulturista zo Slovenska, dokázal uspieť na Mr. Olympia hneď pri svojom premiérovom štarte - v roku 1986 získal 10. miesto a toto umiestnenie je doposiaľ najlepším výsledkom, aký kedy získal kulturista zo Slovenska v tejto kategórii
  • je jediným kulturistom zo Slovenska, ktorý súťažil na súťaži Mr. Olympia v dvoch po sebe idúcich rokoch (tzn. v roku 1986 a 1987)

Výsledky, ktoré dosiahol Jozef GROLMUS

1977

  • 3. miesto na Majstrovstvách Slovenska dorastu ... v jeho kategórii do 170 cm víťazí Anton Šaray, Ľuboš Matejíčka (aktuálny člen VV SAFKST) vyhráva kategóriu nad 175 cm

1978

  • 1. miesto na Majstrovstvách Slovenska dorastu ... okrem neho svoje kategórie vyhrávajú aj oddieloví kolegovia z Vinohradov Bratislava – Milan Rehák kategóriu do 175 cm, Ivan Turtev kategóriu nad 175 cm
  • 1. miesto na Majstrovstvách Československa dorastu ... rovnaký úspech dosahujú aj Rehák s Turtevom; v Jozefovej kategórii na predposlednom 9. mieste končí Petr Dudarec (mimochodom, ten v roku 1988 a 1989 získava na IFBB ME 3. miesta v kategórii do 80 kg)

1979

  • 1. miesto na Majstrovstvách Slovenska dorastu ... v jeho kategórii končí na 7. mieste Dušan Skirkanič (neskôr úspešný v powerliftingu)
  • 1. miesto na Majstrovstvách Československa dorastu ... v jeho kategórii do 170 cm na 4. mieste končí už spomínaný Dudarec; v kategórii do 175 cm končí Roman Vrábel na 8. mieste (mimochodom, ten v roku 1993 získava bronz na IFBB ME, v roku 1999 striebro na IFBB MS a v roku 2004 bronz na IFBB MS masters)

1980

  • 1. miesto na Majstrovstvách Slovenska juniorov ... víťazí kategórii do 169 cm
  • 1. miesto na Majstrovstvách Československa juniorov ... v kategórii do 169 cm hneď za nim, na 2. mieste, končí Petr Dudarec; v kategórii do 174 cm na 5. mieste končí Ladislav Tököly (neskôr tréner Adama Cibuľu), na 7. mieste končí Jaroslav Bednarčík (v 1994 roku získava 6. miesto na IFBB ME v kategórii do 90 kg)
  • 2. miesto na juniorských Majstrovstvách Európy ... v kategórii do 75 kg

1981

  • 1. miesto na Majstrovstvách Slovenska juniorov ... v kategórii do 175 cm; už spomínaný Bednarčík získava 3. miesto v kategórii nad 179 cm; na 7. mieste končí Jozef Drsman (neskorší životný partner Timey Majorovej, ktorá sa kvôli nemu koncom 90. rokov presťahovala do USA)
  • 1. miesto na Majstrovstvách Československa juniorov ... v jeho kategórii do 169 cm na 2. mieste končí Dudarec

1982

  • 1. miesto na Majstrovstvách Slovenska juniorov
  • 1. miesto na Majstrovstvách Československa juniorov
  • 1. miesto na Majstrovstvách Slovenska mužov ... v jeho kategórii do 169 cm na 13. mieste končí Ľubomír Hečko (terajší asistent reprezentačného trénera Milana Čížeka)
  • 1. miesto na Majstrovstvách Československa ... v kategórii do 169 cm poráža Róberta Dantlingera (3. miesto z ME 1997, 3. miesto z MS 1978, 1. miesto z ME a 4. miesto z MS 1979, 2. miesto z ME a 5. miesto z MS 1980)

1984

  • 1. miesto na Majstrovstvách Európy ... v kategórii do 90 kg, poráža Petra Uríčka
  • 2. miesto na Majstrovstvách sveta ... konali sa v Las Vegas - USA, v kategórii do 90kh poráža ho domáci Rich Gaspari – ten rok na to končí na 3. mieste na Mr. Olympia ; kategóriu nad 90 kg vyhráva Mike Christian pred Berry DeMeyom; v kategórii do 80 kg na 4. mieste končí Elshahat Mabrouk (je to jeho 3. svetový šampionát); Československo na týchto majstrovstvách nemalo zástupcov z finančných dôvodov

1985

  • 1. miesto na Majstrovstvách sveta ... v kategórii do 90 kg, poráža Phill Williamsa z USA a Libora Minaříkam ktorý sa na medzinárodné súťažné pódiá vrátil po trojročnej nútenej prestávke; v kategórii do 80 kg víťazí Lee Labrada pred Elshahat Mabroukom a Miroslavom Jastrzebskim; na týchto majstrovstvách sveta neuveriteľný úspech zaznamenalo Nemecko – získalo 3 prvé miesta (okrem Jozefa Grolmusa kategóriu do 70 kg vyhral Herman Hoffend a v kategórii nad 90 kg zvíťazil Peter Hensel)

1986

  • 10. miesto na Mr. Olympia ... poráža Tom Platza a Jusupa Wilkosza, do TOP 6 sa prebojoval Peter Hensel (v tom čase historicky druhý Nemec vo finále Mr. Olympia – pred ním sa to podarilo iba Jusupovi Wilkoszovi, 1981 - 6. miesto, 1982 – 6. miesto, 1984 - 3. miesto)

1987

  • 7. miesto na World Pro Championships
  • 15. miesto na Mr. Olympia

1989

  • 13. miesto na Grand Prix Sweden
  • 15. miesto na Grand Prix France

2009

  • v máji bol Jozef Grolmus uvedený do kulturistickej Siene slávy v Nemecku

Discussion at the article:

AMIX diskusia
Poďakovanie
author: admin | date: 16.02.2022 22:54:11
Ďakujem, za zaujímavý príspevok
pekny clanok
author: senmut | date: 15.02.2022 17:47:47
Zdravim,...Ked som prisiel do Vinohradov Bratislava ako 19r. junior,..Jozef mal 21 a bol uz top sutaziaci. Pred tym som trenoval v Detve aj s Palom Lanckom .co bol cca dva roky pred Jozefom tiez majstrom CSSR a bol vo vybornej forme, vyborny aj ako trener...Spolu s Jozkom Sufliarskym, Jozkom Murinom, neskorej s J. Hulinom,..sme trenovali v sukromnej svojpomocne vybavenej cinkarni,..kde sme mali ale stroje,...napr. hackendrep (,naklapacia opera chrbta, aj noh, opory na plecia a uchyty ruk,..vynimocny, peck deck (dvojklbovy super setriaci klby,..) ktore som take kvalitne nemal ani potom vo Vinohradoch,..Jozef cvicil velmi precizne, koncentrovane,...este v cinkarni pri futbal. stadione Vinohradov,..Neskorej som bol v cinkarni pod Slavinom a potom na Mileticke,...Boli sme celkom dobra partia ale polka borcov poodchadzala do zahranicia este za socika,..Napr. Jaro Nestepny, Miro Libic,....