Milan ROLINEC - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Milan ROLINEC - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku,
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Milan ROLINEC - prvý IFBB Majster sveta v kategórii masters

Ak by ste sa ma ako dorastenca spýtali, ktorý kulturista na mňa urobil najväčší dojem, odpovedal by som jednoznačne: "Milan Rolinec!"

Na súťažné pódium som sa po prvýkrát postavil práve ako dorastenec v marci roku 1981 a o pár mesiacov neskôr som bol už jedným z tých, ktorí pomáhali pri organizácii exhibičného vystúpenia najlepších z najlepších kulturistov Východoslovenského kraja vtedajšej doby. A medzi nimi nechýbal ani "ťažkotonážnik" Milan ROLINEC. Spolu s ním na pódium kultúrneho domu vo Vranove nad Topľou nastúpili aj Jozef FILIP (v tom čase sa v Československu a aj na Slovensku súťaže v kulturistike organizovali vo výškových kategóriách a Jozef súťažil v kategórii do 169cm), Dušan DUDÁŠ (súťažil v kategórii do 174cm, kde sme mali borcov ako Holič, Minařík, Jastrzebski a spol.), Jozef SZTANKAY (v jeho kategórii do 179cm medzi najlepších patrili Kulovaný, Uríček a spol.).
Milan Rolinec
Milan ROLINEC pozornosť vzbudzoval výškou, proporčnosťou a estetickým prejavom, vďaka čomu nad všetkými vysoko vyčnieval. Na Slovenskom šampionáte 9x nepoznal, čo je to prehra a keď sa pozrieme na "federálne" výsledky, ROLINEC na svojom konte mal 3 tituly Majstra Československa v kategórii nad 179cm. V kategórii, v ktorej ČSSR mala takých pánov kulturistov, akými svojho času boli Pek, Veselý, Mráček atď. takže príležitosť reprezentovať Československo na IFBB Majstrovtsvách Európy získal iba raz - v roku 1986, vo Varšave, v kategórii nad 90kg skončil na 11. mieste.
Milan Rolinec
Milan ROLINEC v budúcom roku oslávi 70. narodeniny, no k činkám "privoňal" ešte v roku 1970 (v tom čase končil Základnú školu a mal problémy s chrbticou). Súťažným ambíciám dal definitívne zbohom v roku 1995. Súťažnú kariéru ukončil najväčším úspechom - ako 40 ročný získal pre Slovensko premiérový titul IFBB Majstra sveta vo vekovej kategórii masters.

Spišský Patriot o Milanovi ROLINCOVI

Milan Rolinec

Vo svete silných svalov a ťažkých činiek bol a stále je slovenským pojmom a fenoménom. Deväťkrát nenašiel na Slovensku konkurenciu, trikrát sa stal Majstrom Československa a raz mu k nohám padol celý kulturistický svet. Kulturistická ikona Spišskej Novej Vsi, chlap z ktorého stále ide rešpekt, človek, ktorý kulturistku miluje, ale hlavne jej rozumie – Milan Rolinec.

Kde sa začali vaše prvé kontakty s činkou a kulturistikou ako takou?
Ja som začal cvičiť, pretože som mal krivú chrbticu už na základnej škole. No boli to skôr len cviky než nejaká reál na kulturistika. Vtedy som si myslel, že je na dvíhanie ťažkých činiek priskoro. No seriózne som sa kulturistike začal venovať až na vojenčine. Dá sa teda povedať, že ma to poriadne nadchlo keď som mal približne deväťnásť.

Venovali ste sa v mladosti aj iným športom?
Samozrejme, vtedy bola úplne iná doba, takmer všetci mladí v školách športovali, nik si nenosil vymyslené ospravedlnenky, na telesnú výchovu sa každý tešil. Ja som závodne hrával až do juniorského veku hádzanú, no školu som reprezentoval aj vtedy v „klasických“ disciplínach ako boli šprinty na rôzne dlhých tratiach, hod kriketovou loptičkou, či podobne. Bolo to vtedy zábavné a myslím si, že mladým to dnes chýba a preto je ich pohybová kultúra taká aká je.

Každý mladý kulturista má svoje idoly polepené po stenách svojej izby, či priestoru kde sa cvičeniu venuje. Kto visel na tej vašej?
Mal som trio idolov. Tým prvým bol všetkým dobre známy Arnold Swarzenegger, hlavne preto, že to bola a stále je veľmi rešpektovaná osobnosť. Tým druhým bol dokonalý kulturistický estét Frank Zane a tretím Albert Beckles, ktorý vydržal byť na výslní neskutočne dlho a má môj veľký obdiv.
Milan Rolinec

Vy ste šli svojou vlastnou cestou, na ktorej ste postupne získali rôzne prestížne tituly. Predsa len, ktorý je ten naj?
Máte pravdu, viackrát som sa stal majstrom vo svojej krajine, čo si vyžadovalo množstvo úsilia, no najviac si cením titul IFBB Majstra sveta vo vekovej kategórii masters, ktorý som získal v roku 1995, v Bratislave. A práve preto, že to bolo na domácej pôde, bolo to niečo, na čo sa nedá zabudnúť. Konkurencia bola obrovská, no ozaj som vtedy bol v top forme a som rád, že mám tento titul vo svojej zbierke.

Po skončení svojej bohatej kariéry ste pokračovali v kulturistike naďalej. Otvorili ste si v Spišskej Novej Vsi vlastné fitko.
Ešte keď sme chodili do kapitalistických krajín, tak som si všimol, že tieto veci tam fungujú a už tam mi to začalo vŕtať v hlave. Tak som si otvoril vlastné fitness a som rád, že ľudia si ho našli. Pevne verím, že som aj ja pre mladých akýmsi vzorom a nie je nič lepšie, ak začínajúci kulturista má pri sebe človeka, ktorý veciam rozumie a vie mu komplexne poradiť. Veľmi ma hnevá a mrzí, že dnes si môže fitness otvoriť, s prepáčením, každý „kto má dieru v zadku“. Toto je veľmi zlý trend, ktorý môže viac ublížiť ako pomôcť.
Milan Rolinec
Čo by ste teda poradili tým, ktorí s cvičením ešte len začínajú?
V prvom rade, aby sa nebáli a zavítali k nám. Osobitne každému po rozhovore poradím ako a s čím začať. Zásadou číslo jedna je nepočúvať „zaručené“ triky svojich kamarátov. Všetko treba robiť postupne, nič netreba uponáhľať. Je hlúposťou chodiť do fitka niečo sebe, či druhým dokazovať a fučať pod nadhodnotenými váhami. To nikam nevedie, ba môže to človeku uškodiť.

S kulturistikou sa často spája slovíčko doping. Ak sa pozeráte na túto problematiku?
Doping bol v našom športe vždy veľmi ošemetnou témou a nech hodí kameňom ten, kto je bez viny. Všetko má svoje pre a proti, no dnes už existujú rozumné prípravky na prírodnej báze, ktoré ak sa citlivo regulujú, dokážu v dobrom pomôcť. Aj tu je však potrebná striedmosť, pretože správny kulturista by nemal cvičiť len pre to, aby mu narástli hory svalov, ale hlavne preto, aby mal z cvičenia radosť a dobrý pocit, že pre svoje telo robí niečo prospešné. Veď predsa stále platí to známe: "V zdravom tele , zdravý duch!“
Milan Rolinec

Prečo má Milan ROLINEC svoje miesto v Hall of Fame

  • ako prvý súťažiaci zo Slovenska výrazne uspel v kategórii kulturistika mužov - masters, keď v roku 1995, na IFBB Majstrovtsvách sveta masters a juniorov v Bratislave, zvíťazil v najťažšej hmotnostnej kategórii, vo vekovej kategórii nad 40 rokov
  • je trojnásobným Majstrom Československa v kulturistike mužov
  • je deväťnásobným mastrom Slovenska v kulturistike mužov
  • svojho času patril medzi najestetickejších kulturistov Československa, v porovnaní so súpermi doslova vynikal mimoriadne vypracovaným svalstvom brucha

Discussion at the article:

AMIX diskusia