Report 2 - tak aké boli 2023 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Report 2 - tak aké boli 2023 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Fitness

Acrobatic fitness je zásluhou trojice Tatiana OndruškováKristína JuricováNelli Novodomská posledné roky doslova a do písmena vlajkovou loďou slovenskej bodybuilding a fitness federácie. Pravdou ale je, že k spomínanej trojici sa výsledkovo približuje stále lepšia Daniela Civáňová (tá na 2022 IFBB Majstrovstvách sveta dokonca porazila Novodomskú vo vekovej kategórii junioriek aj žien, ale na 2023 IFBB Majstrovstvá sveta už nominovaná nebola), snaží sa aj Olívia Hečková, ukazujú sa aj nové talenty, ktoré sa razantne hlásia o miesto v reprezentácii.

O konečnej nominácii na 2023 Svetový šampionát rozhodovala jesenná nominačná súťaž v Piešťanoch, kde sa súťažilo v dvoch súťažných dňoch. Ak si pozorne pozriete výsledky piešťanskej nominačnej súťaže 2023 Grand Prix Slovakia, v sobotňajšej časti súťaže (v konkurencii siedmich fitnessiek - všetko sú to vekovo juniorky súťažiace medzi ženami) to bolo viac-menej podľa očakávaných tzn. papierových predpokladov. O čom hovorím? 1. miesto získala Juricová, za ňou na 2. mieste skončila Ondrušková, 3. miesto obsadila Novodomská, 4. miesto rozhodcovia prisúdili Civáňovej, 5. miesto patrilo Hečkovej, predposledné Miklovej (zaráža ma, že práve jej voľná zostava bola v Piešťanoch ohodnotená ako najslabšia) a na posledné miesto slovenskí rozhodcovia dali Sirotnú.
Keď o deň neskôr, takmer rovnaká zostava fitnessiek (chýbala iba Juricová) súťažila v kategórii junioriek, všetko sa razantne zenilo. Novodomská už porazila Ondruškovú a predposledná Miklová „poskočila“ na 3. miesto, čo nielen u mňa vzbudilo údiv. Následne sa meno Miklovej objavilo v nominácii na Svetový šampionát. Stačilo pár telefonátov a keď mi očití účastníci súťaže potvrdili mimoriadnu formu po prestávke súťažiacej Ondruškovej a zároveň nepochopiteľné podhodnotenie Miklovej na domácej súťažnej scéne, od 2023 IFBB Majstrovstiev sveta som očakával odpoveď aj na túto otázku: "Tak ako je to s rozhodovaním na Slovensku a kto je teda našou jasnou jednotkou v nominácii Acrobatic Fitness?"

Odpoveď prišla od medzinárodného rozhodcovského zboru, ktorý za najlepšiu acrobatic fitnessku sveta pre rok 2023 jednoznačne určil ešte iba 16 ročnú Annu MIKLOVÚ (pripomeniem - na Slovensku jej zostavu ocenili rozhodcovia ako najhoršiu a „nadelili“ jej predposledné miesto). Mladučká MIKLOVÁ sa tak spoločne s 20 ročnou Tatianou ONDRUŠKOVOU (ročná súťažná prestávka jej reálne prospela, neprehliadnuteľný bol progres v proporčnosti a muskulatúrnosti postavy, rovnako ako zmeny zostavy) stali najvýraznejšie súťažiace v nominácii fitness celého šampionátu. V prospech MIKLOVEJ však hovorí aj skutočnosť, že neváhala nastúpiť tiež v nominácii Bodyfitness, kde získala ďalšie zlato.

Ale aj NOVODOMSKÁ, JURICOVÁ a aj HEČKOVÁ splnili očakávania. Na Slovensko priviezli po dva/tri cenné kovy a NOVODOMSKÁ (podľa názoru mnohých) predviedla najlepšiu voľnú zostavu v nominácii Acrobatic Fitness.

Anna MIKLOVÁ (Gymnastika a fitness Žilina) ... jej výsledky sú naozaj výnimočné, pretože okrem nominácie fitness, uspela aj v nominácii bodyfitness junioriek a na Slovensko si neočakávane, ale zaslúžene odviezla túto zbierku výsledkov (za ktoré som ju navrhol za IFBB športovkynu týždňa):

  • 1. miesto Overall Champion Junior Acrobatic Fitness
  • 1. miesto Junior Acrobatic Fitness16-20y, 163cm plus (s rovnakým počtom bodov ako Novodomská; 7 súťažiacich)
  • 1. miesto Overall Champion Acrobatic Fitness
  • 1. miesto Acrobatic Fitness 163cm plus (Novodomskú prekonala o 2 body; 7 súťažiacich)
  • 1. miesto Junior Bodyfitness 16-20y (4 súťažiace)

Tatiana ONDRUŠKOVÁ (UNITY Academy Trenčín)

  • 1. miesto Junior Acrobatic Fitness16-20y, 163cm (7 súťažiacich)
  • 1. miesto Acrobatic Fitness 163cm (8 súťažiacich)

Kristína JURICOVÁ (Nadácia S4S)

  • 1. miesto Junior Acrobatic Fitness 21-23y (3 súťažiace)
  • 3. miesto Acrobatic Fitness 163cm plus (7 súťažiacich)

Nelli NOVODOMSKÁ (B-Star Zvolen)

  • 2. miesto Junior Acrobatic Fitness16-20y, 163cm plus (7 súťažiacich)
  • 2. miesto Acrobatic Fitness 163cm plus (7 súťažiacich)

Olívia HEČKOVÁ (VTJ Technika a FBC Liptovský Mikuláš) ... rovnako ako Miklová aj ona súťažila nielen v nominácii acrobatic fitness, ale aj v bodyfitness junioriek

  • 2. miesto Acrobatic Fitness 163cm (8 súťažiacich)
  • 2. miesto Junior Acrobatic Fitness16-20y, 163cm (7 súťažiacich)
  • 3. miesto Junior Bodyfitness 16-20y (4 súťažiace)


Nominácia Artistic Fitness sa často považuje za akúsi ľahšiu verziu tradičného súťažného fitness. Zostavy sú v porovnaní s Acrobatic Fitness (čo sa silových prvkov týka) výrazne jednoduchšie, v hodnotení postavy sa uplatňujú kritériá používané v nominácii bikinifitness (pri Arcorbatic Fitness je to bodyfitness) tzn. práve tomu by mala zodpovedať proporčnosť, ale aj muskulatúrnosť postavy.

Slovensko v Artistic Fitness reprezentovala iba jedna, jediná súťažiaca, ktorou bola Nicol CELERÍKOVÁ. Pre mňa nepochopiteľne príležitosť na súťaženie v tejto nominácii na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta nezískala druhá z nominačnej súťaže v Piešťanoch Viktória GÉMEŠIOVÁ – tá má skúsenosti so súťažením ako bikinifitnesska, navyše jej výška je nad 168cm, takže ak by bola nominovaná, v Santa Susanna by súťažila v kategórii, kde boli iba 3 súťažiace (1 z Maďarska, 2 z Číny). A pre Celeríkovú by nebola priamou konkurenciou. Ak by GÉMEŠIOVÁ získala šancu reprezentovať Slovensko, v Santa Susanna by určite bojovala o niektorý z cenných kovov. Iba dodám, že miesto v reprezentácii Slovenska na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta získali aj takí športovci, ktorí skončili pred bránami finále (tzn. horšie ako na TOP6 mieste), prípadne aj na poslednom/predposlednom mieste. Prečo šancu nezískala GÉMEŠIOVÁ?

Talentovaná 19 ročná CELERÍKOVÁ príležitosť dostala a ukázala svoj potencionál v juniorskej kategórii, medzi ženami ale doplatila na horšie ohodnotenie postavy (pravdou ale je, že tu ju prekonali súperky o 3-7 rokov staršie tzn. v priebehu času sa im môže vďaka sústredenej práci v posilňovni bez problémom vyrovnať).

Nicol CELERÍKOVÁ (Best of Best Žilina)
1. miesto Junior Artistic Fitness 16-20y (6 súťažiacich)
4. miesto Artistic Fitness 168cm (8 súťažiacich)



 

WELLNESS

V nominácii Wellness Slovensko na 2023 IFBB Svetový šampionát poslalo 3 súťažiace, medzi ktorými predchádzajúcimi výsledkami jasne dominovala 22 ročná Natália POPROCKÁ. Úprimne, aj v Santa Susanna som od Poprockej (ktorá k wellness fitness prešla po súťažení v bodyfitness) očakával boj o TOP priečky a aj keď napokon získala iba jeden cenný kov, stále patrí medzi veľké talenty slovenského wellness. Ak dokáže prísť na súťažné pódium s rovnakou proporčnosťou, akú ukázala v Santa Susanna, ale s lepšou formou (práve forma sa ukázala v Španielsku rozhodujúca pre tie dievčatá, ktoré chceli výrazne uspieť), stále platí - bude vážnou konkurenciou pre akúkoľvek wellnessfitnessku.

Rovnaký talent ako Poprocká v Santa Susanna predviedla aj 20 ročná Eszter PANYIKOVÁ (neregistroval som ju zo súťažných pódií, ale jej potenciál pre wellness je nespochybniteľný), ale až výsledky z kategórie žien ukázali, kto je aktuálne najlepšou wellness fitnesskou Slovenska.

Proporčnosťou, muskulatúrnosťou a aj formou zo slovenských wellness fitnessiek rozhodcov najviac oslovila 31 ročná Simona BABICOVÁ, ktorá podľa mňa patrí spoločne s MIKLOVOU medzi najväčšie prekvapenia v reprezentačnom výbere Slovenska. BABICOVÁ má síce na svojom konte striebro z 2022 IFBB Majstrovstiev sveta žien, ktoré sa konali v Južnej Kórei, pravdou ale je, že v jej kategórii vtedy súťažili iba 3 dievčatá.
V Santa Susanna sa proti BABICOVEJ postavilo ďalších 17 wellness fitnessiek z Francúzska, Ukrajiny, Česka, Nemecka, Kazachstanu, Švédska, Poľska, Fínska, Rakúska, Islandu, Estónska, aj Južnej Afriky a jej 3. miesto je určite cennejšie, ako striebro z 2022 IFBB Svetového šampionátu. Navyše, ak nechám výsledky stranou, potešujúce je, že  BABICOVÁ (ktorú pripravuje Niko Kvasnovský a k wellness fitness sa dostala cez bikinifitness) za rok zaznamenala ďalší progres v dolnej časti tela (čo je pre túto nomináciu základná podmienka úspechu). A rozhodcovia tento progres už iba právom vysoko ocenili.

K tomu, aby vystúpila až na absolútny vrchol, musí spoločne s trénerom hľadať postup, ktorý by jej na súťažnom pódiu zabezpečil ešte o niečo väčšiu tvrdosť a vydefinovanosť získaných svalových prírastkov.

Eszter PANYIKOVÁ (GymGol klub Nitra)
1. miesto Junior Wellenss 16-20y (5 súťažiacich)
6. miesto Wellness 163cm (16 súťažiacich)

Natália POPROCKÁ (Kulturistický oddiel Magnezit Revúca)
3. miesto Junior Wellness 21-23y (8 súťažiacich)
4. miesto Wellness 168cm (18 súťažiacich)

Simona BABICOVÁ (Fortuna Trnava)
3. miesto Wellness 168cm plus (18 súťažiacich)




Discussion at the article:

AMIX diskusia