Report - ako sa darilo reprezentantom Slovenska na 2023 BFC Cup Liberec?

Report - ako sa darilo reprezentantom Slovenska na 2023 BFC Cup Liberec?

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Tak ako pred rokom, aj tentokrát sa Liberec stal miestom konania medzinárodnej súťaže IFBB BFC Cup, na ktorej sa bojovalo celkovo o 13 Elite PRO kariet. Organizačný team pod vedením Petra BŘÍZU zorganizoval bez závahania súťaž v známom libereckom zábavnom centre Babylon, ktorého priestory sú ideálne pre súťaže menšieho formátu (cca do 150-200 súťažiacich) a výhodou je možnosť ubytovania v rámci jedného komplexu. Petr neváhal a aj tentokrát dal financie do vybavenia pódia a aj externého osvetlenia, čo ocenili najmä tí, ktorí dianie zaznamenávali foto a video technikou (materiál z danej súťaže je k dispozícii na stránke www.eastlabsphoto.com, ukážky práce EastLabs Photo Teamu nájdete na našich sociálnych sieťach, aj na oficiálnej stránke IFBB).
2023 BFC Cup Liberec
Príležitosť na súťaženie opäť využili aj súťažiaci zo Slovenska, ktorí dosiahli nasledujúce výsledky:

  • 1. miesto (6 súťažiacich) ... Sára KVOCEROVÁ, Beginner Bikini
  • 1. miesto (5 súťažiacich) ... Sára KVOCEROVÁ, Junior Bikini
  • 2. miesto (6 súťažiacich) ... Sára KVOCEROVÁ, Bikini 166cm
  • 1. miesto (4 súťažiace) + Elite PRO karta ... Dominika ŠČASNÍKOVÁ, Wellness
  • 2. miesto (6 súťažiacich) ... Mária LÓRINCZOVÁ, Master Bikini
  • 2. miesto (7 súťažiacich) ... Michaela KNAPIKOVÁ, Bikini 162cm
  • 3. miesto (6 súťažiacich) ... Claudia HALACHANOVÁ, Bikini 166cm
  • 1. miesto (2 súťažiace) ... Ester VIZNEROVÁ, FitModel
  • 3. miesto (3 súťažiace) ... Ester VIZNEROVÁ, Bikini 172cm
  • 3. miesto (4 súťažiaci) ... Milan SILES, Men´s Physique
  • 5. miesto (7 súťažiacich) ... Dávid ZEMAN, Bodybuilding 100kg
  • 4. miesto (4 súťažiace) ... Romana ŠTEFANÍKOVÁ, Master Bodyfitness
  • 3. miesto (3 súťažiaci) ... Slavomír BILEK, Classic Bodybuilding
  • 2. miesto (2 súťažiaci) ... Slavomír BILEK, Classic Physique
  • 3. miesto (3 súťažiaci) ... Stanislav SLIMÁK, Master Bodybuilding 50y plus
  • Poznámka: Slovenka Martina GROMOVÁ reprezentuje Českú republiku, v Liberci získala 1. miestá v kategóriách Masters Bikinifitness a Bikinifitness 172cm 

Kto zaujal na súťaži 2023 IFBB BFC Cup?

Najväčší prekvapením pre mňa sa stala súťažiaca, ktorá si na Slovensku na svoje konto v roku 2023 pripísala v podstate priemerné výsledky. Reč je o Sáre KVOCEROVEJ, ktorá v kategórii bikinifitness súťažila na súťažiach 2023 Different Cup Trebišov (kde skončila na 4. mieste z 15 súťažiacich) a 2023 Grand Prix Slovakia Piešťany (kde skončila na 7. mieste z 15 súťažiacich).

Roky tvrdím, že ak súťažiaci zo Slovenska chcú spoznať svoju reálnu výkonnosť, nech nastúpia na akúkoľvek medzinárodnú pohárovú súťaž, kde v rozhodcovskom zbore nesedí rozhodca zo Slovenska (tak, ako to robí aktuálne najlepšia bikinifitnesska Slovenska Aneta TICHÁ, alebo ako to urobila dvojica reprezentantiek BABICOVÁ - VLČÁKOVÁ). A súťaže organizované v Česku patria medzi najnáročnejšie, pretože v rozhodcovskom zbore majú jasnú prevahu rozhodcovia z domácej krajiny, ktorí ak ocenia výkonnosť zahraničného súťažiaceho, táto výkonnosť musí byť mimoriadne vysoká.

KVOCEROVÁ využila v Liberci príležitosť na súťaženie na maximum, ako reálne prvá súťažiaca zo Slovenska nastúpila aj v kategórii určenej pre začiatočníkov a postupne uspela nielen medzi nováčikmi, ale aj medzi juniorkami a ženami. Do pozornost musím dať aj  skutočnosť, že neskúsený nováčik KVOCEROVÁ medzi ženami skončila v kategórii Bikini 166cm na 2. mieste s rovnakým počtom bodov, ako skúsená Alice KLINKEROVÁ, ktorá napokon získala Elite PRO kartu. Dodám, že KVOCEROVÚ pripravuje Elite PRO bikini star Radka Szombáthová.

Sára KVOCEROVÁ

Z ďalších súťažiacich zo Slovenska nesporne zaujali (a pre mňa príjemným prekvapením boli) Claudia HALACHANOVÁ, Mária LÓRINCZOVÁ, Dominika ŠČASNÍKOVÁ (už teraz patrí medtzi TOP wellnessfitnessky Slovenska), Michaela KNAPÍKOVÁ. Potenciál ukázala Ester VIZNEROVÁ aj Romana ŠTEFANÍKOVÁ (tá ak by nomináciu bodyfitness vymenila za women´s physique, bez problémov by sa mohla v IFBB výsledkovo priblížiť k Zadňančinovej resp. Šipkovskej).
Dominika ŠČASNIKOVÁ
Chlapcom zo Slovenska sa darilo menej ako dievčatám, rezrevy boli (v porovnaní so súpermi) v aktuánej forme, ktorú ukázali na súťažnom pódiu. Ak doshiahnu v tomto smere progres, nevidím jediný dôvd, prečo by nemohli mať podobne skvelé výsledky.

Pripomeniem, že pod vlajkou Českej republiky v Liberci súťažila aj Slovenka Martina GROMOVÁ, ktorá na súťažné pódium nastupovala ako veľká favoritka (je to aktuálna Majsterka sveta v Bikini Master). Svoju vysokú športovú výkonnosť potvrdila dvoma víťazstvami, ziskom Elite PRO Masters karty a tesnou prehrou v boji o Elite PRO kartu v kategórii žien s už spomínanou KLINKEROVOU - prehrala o jeden, jediný bod.

Martina GROMOVÁ

Discussion at the article:

AMIX diskusia