Bodybuilding - stručný pohľad do histórie, 3. časť

Bodybuilding - stručný pohľad do histórie, 3. časť

AMIX LipiDrol
Nasledujúci text je súčasťou úvodných študijných materiálov, ktoré finalizuje spoločnosť FitnessŠkola s.r.o. pre tých, ktorí sa zúčastnia pod lektorským vedením Milana ČÍŽEKA
(je hlavným lektorom v spoločnosti FitnessŠkola s.r.o.) v roku 2018 trénerských kurzov - tie pre vás pripravuje spomínaný hlavný lektor.
Termín prvého kurzu pre rok 2018 bol stanovený na 16., 17. a 18. marca a v Trnave.

Čo vám ponúkajú projekty spoločnosti FitnessŠkola s.r.o.?

  • trénerský kurz ... Bodybuilding a fitness inštruktor - základná úroveň, 1. stupeň
  • trénerský kurz ... Bodybuilding a fitness inštruktor - vyššia úroveň, 2. stupeň
  • trénerský kurz ... Bodybuilding a fitness inštruktor - špecializácia na vybrané súťažné nominácie, 3. stupeň
  • odborný kemp ... BikiniFitness Camp
  • poznámka: viac informácií o ponuke spoločnosti FitnessŠkola s.r.o. nájdete v samostatnej sekcii
  • V prvej časti série článkov o histórii bodybuildingu sme si priblížili vývoj, ktorým prešli silové športy od 19. storočia po roky 20. v storočí dvadsiatom. Samozrejme, spomenuli sme si aj na vzpieranie a vzpieračov, aj na viacerých silákov, ktorí prispeli k rozvoju týchto športov. A inšpirovali Eugena SANDOWA k tomu, aby vo Veľkej Británii v roku 1901 zorganizoval historicky prvú "bodybuilding" súťaž, rovnako ako aj Bernarr MacFadderna, aby pod názvom Physical Culture Exhibition rovnakú súťaž zorganizoval koncom decembra 1903 v USA, v New Yorku.

V druhej časti série článkov o histórii bodybuildingu sme si priblížili pionierske roky tzn. vývoj od 30. rokov po koniec rokov 40., kde na scénu vstúpili prvé bodybuilding hviezdy, rodili sa prvé svetovo významné bodybuilding súťaže a aj federácie, ktoré postupom času sa rozšírili po celom svete.

  • 50. a prvá polovica 60. rokov ... bodybuilding a formy tréningu, ktoré dokážu zmeniť vzhľad tela, získavajú čoraz väčšiu pozornosť verejnosti v USA aj v Anglicku/Francúzsku, záujem o "estetické posilňovanie" neujde pozornosti Svetovej vzpieračskej federácie, ktorá pod svoje krídla zoberie tiež kulturistov - tá sa však snaží spojiť v pravidlách hodnotenie vzhľadu so športovým výkonom (aj preto v tom čase je bežné, že súťažiaci najprv museli absolvovať niekoľko silových disciplín a až následne sa posudzoval ich svalový rozvoj).
  • Kulturisti a vzpierači trénujú spoločne, využívajú v podstate rovnaké tréningové náradie, ktoré sa stáva zaujímavým obchodným artiklom - rozvoj posilňovní zvyšuje dopyt po činkách, výrobcovia začínajú ponúkať prvé posilňovacie stroje, ktoré spočiatku boli využívané spravidla iba na rehabilitáciu pacientov, objavujú sa už aj niektoré z doplnkov výživy sľubujúcich podporu rastu svalovej hmoty.
NILEVAR
  • "fitness" priemysel sa po mužoch začal zameriavať aj na ženy a mladšie vekové ročníky - juniorov a dorastencov; na trhu sa dokonca objavujú špecializované časopisy, aj prvé bodybuilding súťaže určené pre túto vekovú skupinu.
  • Farmaceutický priemysel už zvládol výrobu testosterónu, jeho esterov aj tabletkovo účinného methyltestosteronu, výskumné laboratóriá vyvinuli prvé anabolické steroidy (norethandrolon - Nilevar, methandrostenolon - Dianabol, methylandrostendiol, do polovice 60. rokov aj fluxymesteron - Halotestin, nandrolon - Durabolin, stanazolol - Winstrol, oxandrolon - Anavar) - objavili ich spočiatku vzpierači (motiváciou na ich užívanie boli súťaže medzi východným a západným blokom, predovšetkým medzi vzpieračskými reprezentáciami Sovietskeho zväzu a USA) a súbežne s nimi aj bodybuilderi. Výroba anabolicko-androgénnych farmaceutík sa realizuje v oboch blokoch.
  • Popularita "Muscle Beach Santa Monica" nezadržateľne stúpa a množstvo ľudí, ktorí ju navštevujú je nezvládnuteľné - popularitu tomuto miestu zvyšujú nielen pravidelné články vo vtedajších "bodybuilding" časopisoch, ale aj takmer každodenný sprievodný program, nočný život a zvýšený záujem filmového priemyslu. Točia sa prvé filmy, v ktorých vystupujú vtedajšie bodybuilding hviezdy (Reeves, Park), objavujú sa dokumenty, bodybuilderi ako atrakcie sú pozývaní do TV programov. USA (vďaka AAU) a popri ňom Anglicko (vďaka federácii NABBA) si držia hlavnú pozíciu v rodiacom sa bodybuilding svete.

  • Koncom 50. rokov si bodybuilding získava pozornosť aj vo východnom bloku (Poľsko sa stáva hnacím motorom záujmu), v USA sa definitívne ruší pôvodná Muscle Beach (presúva sa do Venice). Bodybuilderi sa objavujú aj na stránkach časopisov určených homosexuálnej menšine, čo prináša tomuto športu aj negatívnu reklamu - trvá ďalších cca 20 rokov, kým časť majoritnej spoločnosti pochopí, že homosexualtita je s bodybuildingom spojená naozaj iba okrajovo.

  • 1950 ... v Anglicku sa opäť koná súťaž Mr. Universe, po prvý krát pod hlavičkou federácie NABBA; víťazom sa stáva Steve Reeves (poráža ďalšiu hviezdu bodybuildingu, víťaza súťaže Mr. Europe Reg Parka) a ako odmenu získava sochu Sandowa - tú, ktorú získal A.C. Smythe za 3. miesto v roku 1901 na historicky prvej bodybuilding súťaži konanej v Londýne; súťaž NABBA Universe sa stáva postupom rokov najprestížnejšou súťažou pre bodybuliderov z celého sveta pre nasledujúcich 20-25 rokov
  • Steve REEVES

  • 1950 ... aj medzinárodná vzpieračská federácia zaregistrovala záujem o kulturistiku a tak na kongrese v Paríži prichádza na návrh delegácie z USA zmena - k vzpieračskej federácii sú "pričlenení" aj kulturisti a názov Svetová federácia vzpierania (FIH) sa mení na Svetovú federáciu vzpierania a kulturistiky (FIHC; Fédération Internationale Haltérophilie et Culturiste; členskou krajinou federácie FIHC už v tom čase je aj Československo); FIHC ešte v tomto roku zorganizuje prvé Majstrovstvá sveta Reg Parkv kulturistike pod názvom FIHC World - Universe (sú súčasťou Svetového šampionátu vo vzpieraní) a víťazom sa stáva John Farbotnik (súťaže sa chcel pôvodne zúčastniť aj Reag Park, pár týždňov pred touto súťažou však súťažil v USA, kde skončil na 2. mieste, ale víťaz americkej súťaže získal 500USD - vedenie FIHC označilo túto súťaž za profesionálnu a napriek tomu, že Reg Park nezískal žiadnu finačnú odmenu, za účasť na "profesionálnej súťaži" dostal dištanc); súťaže organizované pod hlavičkou FIHC mali aj silovú časť, pri ktorej súťažiaci súťažili v troch disciplínach - tlak v ľahu na rovnej lavici, drep s činkou, biceps s veľkou činkou
  • 1951 ... Reg Park víťazí na NABBA Mr. Universe a stáva sa prvým Angličanom, ktorý získa túto trofej. Perličkou je, že v rovnakej kategórii ako Park súťaží aj vtedy 29 ročný Joe Weider (je to jediná zdokumentovaná súťaž, na ktorej šéf impéria Weider súťažil) - končí na 5. mieste z 12 súťažiacich. Po súťaži Joe Weider pozval Parka do USA a dohodli sa na spolupráci pri vydávaní spoločného časopisu v Anglicku. Projekt sa však nezrealizoval a tak Park od roku 1952 do 1959 vydával vlastný časopis - najprv to bol "Muscleman", potom "The Reg Park Journal".
  • 1952 ... federácia NABBA otvára PRO kategóriu a po prvý krát sa súťaží na súťaži NABBA PRO Mr. Universe - hneď od začiatku sa najprv súťaží v troch výškových kategóriách, následne víťazi kategórií bojujú o prestížny titul absolútneho víťaza; v nasledujúcich rokoch sa prijíma pravidlo, že súťaže s názvom NABBA Mr. Universe a NABBA PRO Mr. Universe sa budú konať iba vo Veľkej Británii, súťaže NABBA Mr. World a NABBA PRO Mr. World sa môžu uskutočniť aj v iných krajinách
  • 1952 ... federácia AAU po prvý krát organizuje súťaž AAU Mr. World - víťazom sa stáva Jim Park (v rovnakom roku víťazí na AAU Mr. America a v roku 1954 aj NABBA PRO Universe)
  • 1953 ... na súťažnom pódiu sa po prvý krát objavuje Bill Pearl - víťazí na NABBA Mr. Universe aj na AAU Mr America
  • 1954 ... na súťaži World - Universe (FICH) po prvý krát víťazí Tommy Kono (je to vzpierač a bodybuilder zároveň), najväčšia bodybuiding hviezda tejto federácie; víťazstvo zopakuje ešte v rokoch 1955, 1957, 1961, tretie miesto získava v roku 1959; ukazuje sa, že súťaženie v nepravidelných intervaloch bráni rozvoju bodybuildingu v tejto federácii; konkurenčné federácie ponúkajú lepšie fungujúci model súťaží, ktoré sa konajú pravidelne každý rok, navyše v USA je v tom čase každoročne zrealizovaných pod hlavičkou AAU 15 súťaží, pár súťaží pod hlavičkou IFBB, stúpa aj prestíž NABBA súťaží; FIHC (aj keď je "napojená" na Olympijské hnutie) v prípade bodybuildingu stráca konkurencieschopnosť
  • 1956 ... federácia AAU organizuje po prvý krát súťaž AAU Teen Mr. America

Bill Pearl

  • 1956 ... po troch rokoch opäť súťaží Bill Pearl - víťazí na Mr USA, na súťaži NABBA PRO Universe v absolútnom poradí končí na 2. priečke (jedinú prehru v kariére mu vtedy uštedril Jack Delinger)
  • 1957 ... Svetová federácia vzpierania (FICH) organizuje prvé Majstrovstvá Ázie v kulturistike
  • 1958 ... Reg Park sa po siedmich rokoch vracia na súťažné pódium a víťazí na súťaži NABBA PRO Mr. Universe
  • 1959 ... Svetová federácia vzpierania a kulturistiky FIHC (Fédération Internationale Haltérophilie et Culturiste) poverí organizovaním šampionátu Poľsko; súčasťou šampionátu je aj súťaž v bodybuildingu World - Universe (FICH), víťazom ktorej sa stáva Francúz Guy Mierczuk; bodybuilding výrazne vstupuje vďaka Poľsku aj do krajín bývalého východného bloku

  • 1959 ... v Poľsku, v letovisku Sopoty sa koná prvý ročník súťaže, ktorá v 60. rokoch patril k najznámejším bodybuilding súťažiam bývalého východného bloku
  • 1959 ... federácia IFBB organizuje svoju historicky prvú súťaž IFBB Universe - víťazom sa stáva Eddie Silvestre
  • 1960 ... federácia IFBB organizuje svoju historicky druhú súťaž IFBB Universe - víťazom sa stáva Chuck Sipes
  • 1961 ... na súťaži World - Universe (FICH) po prvý krát súťažia aj bodybuilderi z krajín bývalého východného bloku - Poliaci Antoni Pietroszek a Przemyslaw Kwiatkowski; Poľsko sa stáva lídrom v bodybuildingu medzi krajinami s komunistickým zriadením
  • 1961 ... Bill Pearl opäť nastúpil na súťažné pódium po piatich rokoch odpočinku - víťazí na NABBA PRO Universe a stáva sa historicky prvým bodybuilderom, ktorý získal prvenstvo na NABBA Universe medzi amatérmi, aj profesionálmi
  • 1962 ... federácia IFBB organizuje svoju historicky tretiu súťaž IFBB Universe - víťazom sa stáva George Eiferman
  • 1963 ... federácia IFBB organizuje svoju historicky štvrtú súťaž IFBB Universe - víťazom sa stáva Harold Poole

Golds Gym

  • 1964 ... Joe Gold zakladá v garáži na 1006 Pacific Avenue in Venice prvý Gold´s Gym - v nasledujúcich rokoch táto posilňovňa vyrastie na Mekku svetového bodybuildingu a Gold´s Gym na svetovú značku
  • 1964 ... 13. apríla vzniká Ústredná komisia kulturistiky pri vzpieračskej sekcii, čím kulturistika v Československu získava štatút uznaného športu; v Československu sa koná neoficiálna prvá súťaž v kulturistike - Veľká cena Mladej gardy, kde víťazí Juraj Višný
  • 1964 ... federácia IFBB organizuje svoju historicky piatu súťaž IFBB Universe - víťazom sa stáva Larry Scott


Discussion at the article:

AMIX diskusia