Andrej SVATOŇ - nemal by uniknúť vašej pozornosti

Andrej SVATOŇ - nemal by uniknúť vašej pozornosti

Men´s Physique súťažiaci,  23 ročný Andrej Svatoň, ktorý súťaží pod vedením trénera Petra Jastrába za FITNESS CLUB MYJAVA, absolvoval ešte len 2 súťažné sezóny - no obe môžeme označiť za nesmierne úspešné. Andrejova prvá, odrazová sezóna sa konala na jar tohto roka. Na Majstrovstvách Slovenska mužov (pričom je ešte stále junior) obsadil tretie miesto. Andrej sa nezúčastnil Majstrovstiev Slovenska juniorov, kde mal vzhľadom na jeho nízky vek oveľa vyššie šance na lepší výsledok. Dôvod? Financie.

Jesenná sezóna však pre tohto Men’s physiqua vyšla na jednotku, a to doslova. Andrej vyhral juniorskú Veľkú cenu Dubnice, ktorá bola nominačnou súťaž na Majstrovstvá sveta, a tak si domov odniesol zlatý pohár.



Ako to celé začalo?

Andrej začal cvičiť v prvom ročníku na strednej škole. „Začiatky boli dosť ťažké, nevedel som nič o tréningoch, aké cviky zaraďovať na dané svalové partie, koľko opakovaní robiť, neovládal som techniku cvikov a ani správna strava na nabratie svalov nebola moja silná stránka,” opisuje svoje začiatky. Tak ako mnoho mladých chlapcov, Andrej bol útly, 62 kilogramový mladík s odhodlaním zlepšovať sa. Keďže Andrej v tom čase nemal žiadne poznatky, všetky informácie si začal hľadať na internete. „Zo začiatku som cvičil len raz za týžden a to v škole na telesnej výchove. Keď si na to spomeniem, je mi do smiechu. Cvičil som vždy len hrudník a biceps. Postupne som zisťoval, že je nutné zaradiť aj iné svalové partie. U mňa samozrejme bol potrebný aj tréning nôh, no tie som cvičil zriedka,” priznáva so smiechom Aďo.

Jeho ďalšie kroky smerovali do posilňovne v Starej Turej: „Bola to taká old-school posilňovňa, žiadne nové stroje ani činky. Všade samý prach a neporiadok, no mám na to pekné spomienky. Až tu som začal cvičiť poriadne a pravidelne - štyrikrát týždenne. Zdokonaľoval som sa v tréningoch a v strave, postupne išla hore sila a aj svalový objem. Takže celkovo sa posilňovaniu venujem už 6 rokov, ale dá sa povedať, že poctivo a pravidelne cvičim len posledné 3 roky.”

Aká bola jeho cesta k súťaženiu?

Andrej sledoval na internete mnoho kulturistov a „fitnessákov“, ktorých obdivoval, no nikdy nad súťažením neuvažoval. „Cvičil som pre seba, lebo ma to bavilo a chcel som byť stále väčší a mohuntejší,” opisuje. Postupne sa dostal do bodu, kedy bola jeho forma porovnateľná s jeho potencionálnymi súpermi. “Kamaráti mi hovorili, aby som skúsil nejakú súťaž, no ja som si veľmi neveril, myslel som si, že na to nemám,” hovorí Andrej. Ale ... presvedčili ho. Rozhodol sa, že dá tomu šancu a tak začal s prípravou.

Zhodil prvé kilogramy, začala sa ukazovať forma, no potom už nevedel, ako ďalej. “Nevedel som nič o súťažení, nevedel som ani pózovať a tak som oslovil Petra Jastrába, osobného trénera z Myjavy. Vedel som, že tiež súťažil v kategórii Men´s Physique a má trénerské skúsenosti a vynikajúce výsledky u svojich klientov. Dohodli sme si stretnutie, naučil ma pózovať, nastavil mi jedálniček a tréningový plán. Mal som už iba 5 a pol týždňa do mojej prvej súťaže , tak som sa do toho pustil na plný plyn. Nekompromisne som dodržiaval všetko, čo mi Peťo naplánoval. Schudol som 9kg a na mojej prvej súťaži v Nitre na Majstrovstvách Slovenska v mužoch som obsadil 3. miesto.
Na druhú, jesennú súťaž, som sa chcel skúsiť pripraviť sám, nakoľko som už mal skúsenosti, ktoré mi Peťo posunul. Záver prípravy som s ním ale konzultoval, pretože som nechcel riskovať, že niečo zle načasujem. Doladili sme posledné detaily a dopilovali pózing. Do tejto prípravy som dal naozaj maximum svojich síl, trénoval som 2 mesiace bez prestávky. Išiel som ako stroj a oplatilo sa. Obsadil som prvé miesto, na čo som nesmierne hrdý ja, moja rodina a všetci, ktorí ma podporovali, za čo im veľmi ďakujem,”
dodáva Andrej.

Ako trénuje Andrej SVATOŇ?

„Momentálne trénujem vo fitcentre Stará Turá. Je to ako môj druhý domov, úžasná komunita ľudí. Vždy kvalitne odcvičíme, ale aj pokecáme a priestor ostáva aj na žarty. Najradšej trénujem chrbát, čo je asi aj moja najäčšia prednosť. Rád cvičím s ťažkými váhami a môj najobľúbenejší cvik je mŕtvy ťah. Trénujem tvrdo. V príprave zaraďujem na začiatku tréningu základné cviky s ťažkou váhou a na konci tréningu zopár cvikov na napumpovanie svalov. Nemám presne určný tréningový plan, cvičím skôr podľa pocitu.”

Tréning chrbta

  • tréningy v príprave sú u Andreja veľmi intenzívne, väčšinou do 60min
  • zaraďuje 4 až 5 cvikov na chrbát, no každý tréning je iný a často obmieňa cviky
  • snaží sa telo neustále šokovať a preto supersérie, či zhadzovacie série nie sú u Aďa raritou
  • najskôr je to rozcvička - jedna séria sťahovania kladky zhora (15 opakovaní) a následne 15 opakovaní sťahovania kladky zospodu
  • jeho prvý cvik sú väčšinou zhyby ... 3 série po 10 opakovaní
  • následne mřtvy ťah ... 4 série po 5 opakovaní
  • ako ďalší cvik zaraďuje príťahy veľkej činky v predklone, alebo s jednoručkou ... 3 série po 10 - 12 opakovaní
  • potom nasleduje kladka zospodu ... 3 série po 10 - 12 opakovaní
  • na záver je to sťahovanie lana zhora alebo pullover ... 3 série po 10 - 15 opakovaní

Discussion at the article:

AMIX diskusia