Pohár národov v Nestville parku získalo Slovensko!

Pohár národov v Nestville parku získalo Slovensko!

V sobotu sa v obci Hniezdne (v areáli Nestville parku) uskutočnilo ďalšie podujatie silných mužov. O Pohár národov krajín Slovenska, Česka, Poľska a Ukrajiny sa bilo šesť trojčlenných tímov. Pred početnou diváckou kulisou Slovenská asociácia silných mužov, na čele s Milanom Gabrhelom, pripravila úchvatné zápolenie plné silných výkonov. Domáca krajina, Slovensko, nominovala na súťaž tri družstvá:
  • prvé v zložení Piroš, Tóth a Hegeduš
  • druhé na čele s najsilnejším Slovákom Igorom Petríkom, ktorého doplnili Ivan Moravský a Marek Markuš
  • tretie družstvo tvoril Braňo Golier, ktorý ma 6 titulov najsilnejšieho Slováka, Peter Rekenei a novic Adam Škoviera

Tri domáce družstvá doplnili tri trojice z Ukrajiny, Poľska a Česka. Pripravené boli zaujímavé disciplíny. Tou úvodnou bolo zdvíhanie najskôr 110kg klady, následne 120kg nápravy a na záver čakala borcov 130kg klada. Úlohou trojice bolo rozložiť si sily a každý zo silákov mal na starosť jedno náčinie. Po úspešnom zdvihu museli chalani štafetovo zdvíhať tieto náradia v počtoch najskôr 3, potom 2 a na záver jedno opakovanie s najťažšou kladou. Na regulárnosť zdvihov dohliadal medzinárodný rozhodca Pavol Guga.

Druhou skúškou bolo prenášanie 100kg zvonov na vzdialenosť 30m každým členom družstva. Náročný štrkový terén a vysoké teploty dali borcom skutočne zabrať a nie každý dokázal disciplínu zvládnuť do konca.
Treťou disciplínou bolo kombinované nosenie kameňov, 150kg meča a suda Nestville. Opäť si trojica súťažiacich musela v každom družstve musela rozložila sily a štafetovo prenášať náčinia na vzdialenosti 15-tich metrov. Diváci mohutným potleskom povzbudzovali silákov a zaplnené tribúny si užívali skvelé výkony.

Ďalšou disciplínou bol zo siláckych súťaží dobre známy herkules hold. Čo to je? Kladkostroj, na každej strane sud Nestville s dodatočnou záťažou a uprostred jeden člen tímu držal laná čo na najdlhší čas. Dych vyrážajúci výkon predviedol Peter Rekenei, ktorý dva sudy zaťažené ešte dvoma kolesami držal cez vyše dvoch minút! Najbližšie k nemu sa dostal Ivan Hryhorovskyy, Popradského borca však neprekonal ...

Nosenie 300 kg ohrady na vzdialenosť 15 metrov bolo ako predposledné v poradí. Každý z týmu predviedol rýchle nohy a silný úchop. Pred poslednou skúškou sily bolo poradie veľmi tesné.
Na záver čakalo každé družstvo najprv prenesenie 100 kg gule na vzdialenosť 15 metrov a následne zdvih 130 kg a 170 kg gulí na podstavec. Slnečné počasie rozpúšťalo povolený vosk na siláckych predlaktiach. Doplatil na to nováčik v Ukrajinskom tíme, Volodymir Cyfra, ktorý nezvládol preniesť úvodnú 100 kg guľu.

Víťazstvo tak vybojoval Slovenský tím z Levíc v zložení Petrík, Markuš, Moravský, na druhom mieste sa umiestnila Česká republika, tretie miesto patrilo Ukrajincom. Nepopulárne, štvrté miesto si z Nestville parku odniesol tým z Popradu (Golier, Rekenei, Škoviera), piaty boli Poliaci, šieste miesto patrilo tímu z Galanty (Tóth, Piroš, Hegeduš). Ďakujeme všetkým zúčastneným borcom, pomocníkom, organizátorom, spoločnosti Nestville, p. Babjakovi a jeho tímu za skvele zorganizované podujatie Nestville strong men 2014.

Discussion at the article:

AMIX diskusia