SAFKST - kto bude členom TOP Teamu v roku 2024?

SAFKST - kto bude členom TOP Teamu v roku 2024?

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Na stránke MŠVVaŠ SR sa objavila informácia o aktuálne platných kritériách, ktoré budú rozhodovať o tzv. priamej finančnej podpore slovenského štátu TOP športovcom - za výsledky, ktoré dosiahli v roku 2023 resp. 2022.
Top Team Slovakia
Pripomeniem, že s účinnosťou od 7. apríla 2023 vstúpila do platnosti zmluva medzi MŠVVaŠ SR a vedením SAFKST, podľa ktorej TOP športovci asociácie z vetvy kulturistiky a fitness získali za dosiahnuté výsledky aj v roku 2023 od štátu zaujímavú finančnú podporu. Výšku príspevku pre každého člena SAFKST TOP Team-u Slovakia ovplyvnili výsledky, ktoré dosiahol v predchádzajúcom období na IFBB Majstrovstvách Európy resp. IFBB Majstrovstvách sveta (podmienkou "členstva" bol okrem iného aj počet súťažiacich, ktorých mal na danej súťaži v kategórii). Finančné príspevky boli v rozsahu od 5.000Eur až do 20.000Eur a športovci ich mohli použiť iba na tieto oprávnené výdavky:

  • a) športovú prípravu, sústredenia a tréningové tábory
  • b) účasť na prípravných súťažiach, stretnutiach a významných súťažiach v Slovenskej republike a v zahraničí
  • c) nákup športového oblečenia
  • d) nákup, prenájom, prepravu, opravu a údržbu náradia a materiálu, ktoré bude používať výhradne športovec
  • e) pitný režim, vitamíny a potravinové doplnky výživy
  • f) funkčné, lekárske a diagnostické vyšetrenia (vrátane testov na ochorenie COVID-19)
  • g) lekárske zákroky a operácie športovcov - len v odôvodnených prípadoch a len v súvislosti s vykonávaním športu,
  • h) pobyt športovca v zariadení určenom na regeneráciu a rehabilitáciu v Slovenskej republike alebo v zahraničí, v ktorých služby vzhľadom na ich cenu, dostupnosť, klimatické podmienky a pod. neprevyšujú ceny služieb za obdobné plnenia poskytované v Slovenskej republike
  • i) dopingovú kontrolu
  • j) prenájom športovej infraštruktúry
  • k) poistenia
  • l) mzdy, platy, služobné príjmy a ostatné osobné vyrovnania a odmeny vyplácané na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru trénerov, športových a ďalších odborníkov (vrátane výdavkov na zabezpečenie zákonných nárokov vyplývajúcich z ich pracovno-právneho vzťahu)
  • m) zabezpečenie tréningových partnerov
  • n) cestovné náhrady športovca, tréningových partnerov, trénerov, športových a ďalších odborníkov vyslaných na pracovnú cestu do výšky určenej zákonom č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov

Vo vetve silového trojboja finančný príspevok od štátu získala iba Ivana HORNÁ (vo výške 15.000Eur), vo vetve kulturistika a fitness je podporených športovcov výrazne viac:

SAFKST Top Team

Kto získa podporu od štátu v roku 2024?

Podľa aktuálne platných pravidiel v roku 2024 TOP športovci SAFKST môžu získať finančnú podporu od slovenského štátu za výsledky, ktoré dosiahli na IFBB Majstrovstvách Európy, alebo IFBB Majstrovstvách sveta - podpora môže sa poskytnúť maximálne na 2 roky. Platí nasledovné:

A/ kulturistika a fitness  ... Majstrovstvá Európy mužov/žien, Majstrovstvá sveta juniorov

  • financie sa poskytnú športovcovi, ktorý získal 1. až 3. miesto, na šampionáte sa zúčastnilo najmenej 20 krajín v príslušnom športovom odvetví a v disciplíne daného TOP športovca štartovalo najmenej 15 športovcov; do zoznamu športovcov top tímu sa športovec zaradí za dosiahnuté umiestnenie v rokoch 2022 najviac na jeden rok a za dosiahnuté umiestnenie v roku 2023 najviac na dva roky
  • za 1. miesto ... športovec získa na prípravu počas roku 2024 sumu 15.000€
  • za 2. a 3. miesto ... športovec získa na prípravu počas roku 2024 sumu 5.000€

B/ kulturistika a fitness  ... Majstrovstvá sveta mužov/žien

  • financie sa poskytnú športovcovi, ktorý získal 1. až 3. miesto, na šampionáte sa zúčastnilo najmenej 30 krajín v príslušnom športovom odvetví a v disciplíne daného TOP športovca štartovalo najmenej 20 športovcov. Ak podľa pravidiel medzinárodnej športovej organizácie mohol na Svetovom šampionáte štartovať najviac 1 športovec za každú krajinu, alebo sa súťaží vyraďovacím systémom súťaže, alebo sa v príslušnom športovom odvetví súťaží vo váhových kategóriách, umiestnenie sa hodnotí, aj ak sa celkovo na súťaži zúčastnilo najmenej 25 krajín a v disciplíne štartovalo najmenej 15 športovcov. Do zoznamu športovcov top tímu sa športovec zaradí za dosiahnuté umiestnenie v rokoch 2022 najviac na jeden rok a za dosiahnuté umiestnenie v roku 2023 najviac na dva roky
  • za 1. miesto ... športovec získa na prípravu počas roku 2024 sumu 20.000€
  • za 2. a 3. miesto ... športovec získa na prípravu počas roku 2024 sumu 15.000€

Koľko € získa TOP športovec - príklad výpočtu, TICHÁ:

TOP Team Tichá

Aneta TICHÁ najhodnotnejší výsledok dosiahla v tomto roku na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta žien, kde zvíťazila v kategórii do 172cm a v kategórii mala 24 súťažiacich (čo je viac ako 20). Za tento výsledok získa miesto v TOP Team-e Slovakia a 20.000€ na prípravu počas roku 2024. Tie použije na oprávnené výdavky popísané vyššie v bodoch a)n). Členkou TOP Teamu bude (za tento výsledok) v rokoch 2024 a 2025.

Koľko € získa TOP športovec - príklad výpočtu, BABICOVÁ:

TOP team Babicová

Simona BABICOVÁ najhodnotnejší výsledok dosiahla v tomto roku na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta žien, kde získala 3. miesto v kategórii nad 168cm a v kategórii mala 18 súťažiacich (čo je viac ako 15, ale menej ako 20). Ak MŠVVaŠ SR akceptuje, že jej disciplína nie je rozdelená do váhových, ale výškových kategórii (v prípade wellness to sú kategórie do 158cm, do 163cm do 168cm a nad 168cm - spolu v nich súťažilo 71 športovkýň), za svoj výsledok získa miesto v TOP Team-e Slovakia a 15.000€ na prípravu počas roku 2024. Tie použije na oprávnené výdavky popísané vyššie v bodoch a)n). Členkou TOP Teamu bude (za tento výsledok) v rokoch 2024 a 2025.

Koľko € získa TOP športovec - príklad výpočtu, SMREK: 

Top Team Smrek

Tomáš SMREK najhodnotnejší výsledok dosiahol v tomto roku na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta mužov, kde získal 1. miesto v Games Classic Bodybuilding do 175cm a v kategórii mal 19 súťažiacich (čo je viac ako 15, ale menej ako 20). Ak MŠVVaŠ SR akceptuje, že jeho disciplína nie je rozdelená do váhových, ale výškových kategórií (v prípade games classic bodybuilding to sú 2 kategórie, do 175cm a nad 175cm; spolu v nich súťažilo 36 športovcov), za svoj výsledok získa miesto v TOP Team-e Slovakia a 20.000€ na prípravu počas roku 2024 - tie použije na oprávnené výdavky popísané vyššie v bodoch a) n).
Ak by MŠVVaŠ SR tento výsledok neakceptovalo, Tomáš SMREK môže preukázať, že v súťaži o titul Absolútneho víťaza skončil na 2. mieste a tento výsledok dosiahol v podstate v 36 člennej skupine športovcov - za tento výsledok by ako člen TOP Team-u Slovakia získal 15.000€ na prípravu počas roku 2024. Členom TOP Teamu bude (za tento výsledok) v rokoch 2024 a 2025.

Koľko € získa TOP športovec - príklad výpočtu, POPROCKÁ:

Top Team Slovakia POPROCKÁ

Natália POPROCKÁ získala v roku 2022 1. miesto na Majstrovstvách sveta žien vo Wellness do 168cm a v kategórii mala 9 súťažiacich. Ak MŠVVaŠ SR akceptuje, že jej disciplína nie je rozdelená do váhových, ale výškových kategórií (v prípade wellness žien sú to 4 kategórie; spolu v nich súťažilo 24 športovcov), môže preukázať, že v súťaži o titul Absolútneho víťaza skončila na 2. mieste a tento výsledok dosiahla v podstate v 24 člennej skupine športovcov. Za tento výsledok by ako členka TOP Team-u Slovakia získala 15.000€ na prípravu počas roku 2024. Členom TOP Teamu bude (za tento výsledok) iba v roku 2024.

POZNÁMKA: vedenie SAFKST predkladá ministerstvu návrh na zaradenie športovcov do zoznamu športovcov top tímu do 31. decembra 2023.

Discussion at the article:

AMIX diskusia