Máte problém s naberaním svalovej hmoty? Povieme vám prečo!

Máte problém s naberaním svalovej hmoty? Povieme vám prečo!

Internetový obchod na predaj doplnkov výživy ObchodRonnie.sk nielen že ponúka záujemcom o posilňovanie, kulturistiku, fitness, silové, kolektívne aj individuálne športy kompletný sortiment doplnkov výživy (proteíny, gainery, samozrejme aminokyseliny, stimulanty sekrécie testosterónu a anabolizanty, v ponuke nájdete aj lacný kreatín a účinné adaptogény), ale jeho súčasťou je i poradenstvo, v ktorom sa môžete pýtať na čokoľvek, čo súvisí s tréningom a výživou. Pomerne časté sú otázky súvisiace s priberaním, rastom tzv. čistej svalovej hmoty a spaľovaním tuku súčasne, alebo týkajúce sa klasického chudnutia (všetky tieto témy postupne spracujeme spoločne s mojim trénerom Igorom Kopčekom v samostatných článkoch). Nájsť odpoveď na prakticky akúkoľvek otázku sa dá, ak použijeme vlastné skúsenosti a poznatky, prípadne budeme hľadať v dostupných zdrojoch. Ak však naše odpovede majú byť naozaj konkrétne a použiteľné, požadujeme od „pýtajúcich“ sa základné informácie. Aké?

Vek, výšku, hmotnosť, celkový čas/dobu, ktorú venujú posilňovaniu, pokroky, ktoré vďaka posilňovaniu už zaznamenali, nezriedka sa pýtame na ciele a ambície, stravu (príjem základných stavebných látok, jedálny lístok), suplementačný a tréningový plán, aj na očakávania s nimi spojené. Samozrejme, takéto otázky nie sú vždy štandardom, ale umožnia nám získať základné informácie, ktoré nám pomôžu v hľadaní konkrétnej odpovede na konkrétnu otázku.

Analýzou otázok, ktoré nám prišli prostredníctvom spomínaného internetového obchodu na predaj doplnkov výživy ObchodRonnie.sk od januára do marca 2013 sme zistili, že 74% pýtajúcich chce radu „ako ľahko a rýchlo nabrať svalovú hmotu“ (nič prekvapujúce). Ešte zaujímavejšie však bolo zistenie, že tí, ktorí majú problémy s naberaním na svalovej hmotnosti, seba samých považujú za tzv. hardgainerov (označenie pre niekoho, kto má problémy s výstavbou svalovej hmoty aj napriek tomu, že dodržiava bežne známe a efektívne postupy platné pre rast masívnej svalovej hmoty – sú to tzv. ťažko priberajúci jedinci). Takmer každý z nich si myslí, že pre naberanie svalovej hmoty robí maximum. Omyl, priatelia!

Jednoduchý pohľad do jedálnych lístkov týchto hardganierov ukázal, že dve tretiny z nich trpia kulturistickou podvýživou (nízky príjem kalórií zo stravy, ktorá navyše mala nedostatočný príjem bielkovín), často v kombinácii s pričastými tréningami (tréning systémom 3 dni tréning, deň voľno je pre začiatočníkov, resp. tých, ktorí majú problém s naberaním svalovej hmoty, jednoznačne zlá voľba – výsledkom je len a len pretrénovanie a nulový progres) a určite za neúspechom v snahe "nabrať na svalovej hmote" stoja aj výpadky v tréningu. Aké výpadky? Dlhodobé.

Zaujímavosťou totiž aj to, že vysoké percento týchto hardgainerov pri celkovej dobe tréningu uviedlo údaj „s prestávkami rok, rok a pol, dva roky“.  Prestávky sú teda v podstate tréningové výpadky, ktoré trvajú radovo (budem optimistom) v týždňoch.
Neustála aplikácia spôsobu cvičenia 3 mesiace trénujem, štyri týždne som bez tréningu, je pre svalový rast určite kontraproduktívna, okrem iného však výraze znižuje vaše šance na zisk masívnej svalovej hmoty.  Nielen z krátkodobého, ale aj z dlhodobého hľadiska. Prečo? Vysvetlím!


Úplné znenie článku, ktorý pre vás spracoval Marián Čambal, nájdete na našom partnerskom edukatívnom projekte FitnessTreneri.sk.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
Miro
autor: admin | dátum: 27.11.2013 12:43:02
Odpoveď by prišla ešte skôr, ale mal som problém skontaktovať sa s Marianom, aktuálne je v tréningovom kempe v Thajsku. Som rád, že sme Vám pomohli.
super:)
autor: mirber | dátum: 27.11.2013 01:01:49
dakujem za bleskovu odpoved! ste fakt borci!
Miro
autor: admin | dátum: 26.11.2013 16:10:16
Kontaktoval som Mariana, obaja sme sa zhodli, že rozhodujuce je mať nepretržitý spánok v dĺžke 8 hodín, od "zobudenia" do tréningu je optimálne zjesť 2-3 jedlá. Takže poďme na časy - o 23:00 končíte prácu (v práci jete podľa štandardného plánu), o 24:00 by ste mohli byť v posteli, 8:15 budíček, 8:30 prvé jedlo, 9:30 druhé jedlo, 11:30-13:00 tréning, potréningu jedlo a odchod do práce, kde zjete zvyšné 2-3 jedlá.
co s tym?
autor: mirber | dátum: 25.11.2013 21:39:39
dobry den Marian,
rad by som vedel vas nazor na moju dilemu,ktora sa tyka nasledovneho: moja pracovna doba je od 14.00 do 23.00,takze musim chodit do fitka doobeda. doteraz som chodil od 9.00 do 10.00.potom obed a hodinka spanku, no a do roboty..no ale mam pocit,ze takto doobeda mam slabsiu vykonnost,som taky rozospaty este v tej posilke.tak teda k tej mojej otazke : ze ci by nebolo lepsie dlhsie si pospat rano,potom ist do fitka napr.od 11.30 do 12.30 potom obed , vynechat tu hodinku spanku a ist rovno do roboty.bol by som vam za vas nazor velmi vdacny. s pozdravom miro