PRO súťaže - ako sa darilo súťažiacim zo Slovenska a Čiech?

PRO súťaže - ako sa darilo súťažiacim zo Slovenska a Čiech?

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Dôsledkom rozkolu medzi svetovou federáciou IFBB (pod vedením Rafaela Santonju) a NPC USA (pod vedením Jima Maniona) v roku 2017 bol vznik novej organizácie určenej pre profesionálnych bodybuilderov a fitnessky Elite PRO (ktorá je napojená na IFBB) a organizácie NPC Worldwide, ktorá sa stala amatérskou alternatívou organizácii IFBB PRO League. V tom čase v alternatívnej organizácii IFBB PRO (alternatívnej k Elite PRO) zo Slovenska súťažili prakticky iba Marián ČAMBAL a Tomáš TABAČIAR, ktorý sa v roku 2019 prebojoval v kategórii Bodybuilding do 212lbs až na Olympia Weekend. Z Českej republiky v IFBB PRO organizácii súťažilo v roku 2017 výrazne viac súťažiacich, z ktorých TOP výsledky dosahovala dvojica Lukáš OSLADIL - Milan ŠÁDEK.

So vznikom organizácie Elite PRO, z reprezentantov Slovenska členstvo v IFBB PRO League ukončila a prestup do Elite PRO oznámila Adela ONDREJOVIČOVÁ, Lucia KOŠECKÁ, Natália LEARTOVÁ a Elite Pro súťažiacim do júla 2022 bol aj Michal KRIŽÁNEK.

V priebehu nasledujúcich rokov PRO kartu v organizácii Elite PRO získalo hneď niekoľko reprezentantov Slovenska (samozrejme, aj z Čiech), z ktorých viacerí zvolili možnosť súťažiť v Elite PRO. Členmi Elite PRO boli resp. stále sú (vďaka tomu, že nárok na Elite PRO kartu majú vďaka svojim dosiahnutým výsledkom) aj reprezentanti Slovenska Alžbeta PEŤKOVÁ (Bodyfitness Masters), Martin MAŇOVSKÝ (Classic Physique), Radka SZOMBÁTHOVÁ (Bikini Masters), Eva BANÍKOVÁ (Fitness), Dominik ANTOŠ (Men´s Physique), Adam CSIK (Men´s Physique), Jaroslav GIRGOŠKO (Men´s Physique), Michal MOKOŠ (Bodybuilding Masters), Roland BROSMAN (Bodybuilding Masters), Agáta HLAVAČKOVÁ (Bodyfitness), Štefan SALAJ (Men´s Physique) a ďalší. Pre úplnosť dodám, že Elite PRO kartu už získali resp. nárok na ňu majú (zatiaľ však stále súťažia na amatérskych súťažiach IFBB) aj absolútni IFBB Majstri sveta z amatérskych súťaží - Vlado HOLOTA (Bodybuilding), fitnessky ONDRUŠKOVÁ - JURICOVÁ, bikinifitnesska Aneta TICHÁ, Radovan BEŽO, Elite PRO kartu získali zo Slovenska (prestup do organzácie Elite PRO však ešte nevyužili) napríklad aj Boris PALOVIČ, Matej KRISTÍN, Jozef GREGUŠ, Kristián RYBOVIČ, aktuálne aj Ján BIRKA a ďalší.

Súťažiacim zo Slovenska sa však darilo aj na súťažiach organizovaných pod hlavičkou NPC Worldwide a PRO kartu organizácie IFBB PRO League si vybojovali po roku 2017 Stanislava DOLINSKÁ (Fitness), Ján BEŇO (Classic Physique), Peter KOVÁČ (Bodybuilding 212lbs), Igor ILLÉS (Bodybuilding Open). Po ukončení členstva v Elite PRO a po prestupe do organizácie NPC Worldwide PRO kartu získala opäť v roku 2022 Adéla ONDREJOVIČOVÁ (následne získala postup na Olympia Weekend 2022),  v kategórii Bodybuilding Open PRO kartu v organizácii IFBB PRO League si v roku 2022 vybojoval aj Michal KRIŽÁNEK (následne aj postup na Olympia Weekend 2022), po ukončení členstva v SAFKST si v NPC Worldwide PRO kartu vybojovala v nominácii fitness Michaela PAVLEOVÁ (následne aj postup na Oympia Weekend 2022).
K nim pribudli v roku 2023 borci ako Ladislav VOZÁR (Classic Physique), Peter ZEMBJAK (Bodybuilding Open), Dávid MARUŠINEC (Classic Physique), Leo LEVICKÝ (Classic Physique), po ukončení členstva v SAFKST aj výnimočná Simoneta ŠIPKOVSKÁ (Women´s Physique). Za zmienku stojí aj skutočnosť, že Slovensko má už aj zastúpenie medzi rozhdocami alternatívnej federácie PRO League v podobe bývalého prezidenta SAFKST, Milana Čížeka.
Milan Čížek PRO League
Elite PRO ale aj IFBB PRO League súťažiaci zo Slovenska a aj Čiech nastupujú na súťažné pódiá aj v jesennej časti súťažnej sezóny 2023 - ako sa im darí?

2023 IFBB International Grand Prix Romania - Elite PRO

Prvým septembrovým týždňom odštartovala aj v Európe jesenná súťažná sezóna 2023 v organizácii IFBB, keď sa Rumunsku, v meste Sibiu, uskutočnila súťaž 2023 IFBB International Grand Prix Romania. Slovensko medzi amatérmi nemalo ani jedného, jediného súťažiaceho, Českú republiku reprezentoval v Rumunsku Vojtěch NADENÍČEK, ktorý získal 1. miesto (v kategórii súťažili 4 kulturisti) v kategórii bodybuilding mužov do 85kg, v kategórii Classic Bodybuilding Open skončil na 4. mieste (v kategórii súťažilo 5 klasických kulturistov).

Záver súťažného dňa patril Elite PRO súťažiacim, ktorí súťažili v dvoch nomináciách – Elite PRO Bikini a Elite PRO Men´s Physique. Medzi Elite PRO bikinifitnesskami na súťažné pódium nastúpila vo farbách Rumunska aj Marina MOCANU, ktorá roky reprezentovala Českú republiku (v Elite PRO za Česko na súťažné pódium nastúpila 14x v roku 2018, 4x v roku 2019, po súťažnej prestávke sa k súťaženiu vrátila v roku 2023, keď najprv získala 2. miesto na súťaži 2023 IFBB Elite PRO Jan Tana Sweden, následne až 10. miesto na súťaži 2023 IFBB Elite PRO Mr. Universe Prague). Výsledok Martiny MOCANU pod vlajkou Rumunska? Skvelé 2. miesto (v kategórii bolo 15 Elite PRO bikinifitnessiek).

Medzi Elite PRO mensfyzikmi v Rumunsku na súťažné pódium nastúpil reprezentant Slovenska Adam CSIK (má za sebou už súťaž 2023 Elite PRO Mr. Universe Prague, na ktorej skončil na 10. mieste z 15 súťažiacich; 8. miesto na tejto súťaži získal ďalší reprezentant Štefan SALAJ) a v Rumunsku mal v kategórii 8 súperov - CSIK napokon získal 8. miesto.

2023 Flex Weekend PRO Milano - PRO League

Druhý septembrový týždeň sa v Taliansku, v meste Miláno, konala súťaž alternatívnej organizácie IFBB PRO League, na ktorej Slovensko malo zastúpenie v kategórii Bodybuilding Open. Tomáš TABAČIAR na súťaži 2023 Flex Weekend PRO "opustil" kategóriu Bodybuilding 212lbs a v Open kategórii proti nemu nastúpilo 19 súperov. Výsledok? TABAČIAR napokon skončil na delenom 16. mieste tzn. nepostúpil do semifinálovej TOP15 - ky.

V rovnakej kategórii ako TABAČIAR súťažil aj Čech Jan TUREK (bývalý Elite PRO súťažiaci) - ten skončil na 8. mieste.

2023 Europa PRO Alicante - PRO League

Týždeň po súťaži 2023 Flex Weekend PRO Milano na súťažné pódium v Španielsku, v alterantívnej organizácii IFBB PRO League nastupovali opäť aj reprezentant Slovenska. Podľa zverejnených výsledkových listín Tomáš TABAČIAR súťažil nielen v kategórii Bodybuilding Open, ale aj v kategórii Bodybuilding 212lbs. Medzi ťažkotonážnikmi TABAČIAR nepostúpil do semifinálovej TOP15 (v konkurencii 23 súperov) a získal delené 16. miesto. Výrazne viac sa mu darilo v kategórii Bodybuilding 212lbs, kde súťažilo 12 borcov - Tomáš TABAČIAR tu tesne skončil pred finálovou TOP5 a získal 6. miesto.
Za zmienku stojí skutočnosť, že v kategórii Bodybuilding 212lbs zvíťazil bývalý Elite PRO súťažiaci z Ukrajiny Oleh KRYVYI a rovnako ako jeho reprezentačný kolega Roman Iushchenko (ten zvíťazil už skôr, na súťaži 2023 Mr. Big Evolution PRO), získal tak letenku na 2023 Olympia Weekend.

Medzi PRO fitnesskami Slovensko malo zastúpenie vďaka Michaele PAVLEOVEJ, ktorá je stále ešte iba v juniorskom veku. PAVLEOVÚ v Alicante súperky "potrápili" v kole, v ktorom sa hodnotila postava, vďaka voľnej zostave si však rozhodcov naklonila na svoju stranu a na svoje konto si pripísala už druhé víťazstvo na PRO súťaži (po roku 2022). Za víťazstvo v Alicante navyše získala aj letenku na  2023 Olympia Weekend. Trénerom PAVLEOVEJ (ale aj ONDREJOVIČOVEJ a KRIŽÁNKA - obaja tiež budú súťažiť na pódiu 2023 Olympia Weekend-u) je Alexander HLOBIK.

Michaela PAVLEOVÁ

Na súťaži 2023 Europa PRO Alicante opäť zastúpenie mala aj Česká republika. V kategórii Bodybuilding Open opäť súťažil Jan TUREK a rovnako ako v Miláne, aj v Španielsku získal 8. miesto.

Česko malo zastúpenie aj v ďalších dvoch kategóriách. V Classic Physique na súťažné pódium nastúpilo 22 súťažiacich a 11. miesto pre Česko získal Patrik HERCZIK. V kategórii Women´s Physique Česko reprezentovala Ivana DVOŘÁKOVÁ, ktorá v konkurencii 8 súťažiacich skončila na 4. mieste. V kategórii Bodyfitness/Figure na súťažné pódium v Alicante napokon nastúpilo 17 súťažiacich, medzi ktorými jasne vynikala Gabriela LINHARTOVÁ - tá získala nielen 1. miesto, ale rovnako ako jej setra Tereza (ktorá zvíťazila v Londýne, na augustovej súťaži 2023 T.R.U. Athlete UK PRO) aj letenku na 2023 Olympia Weekend.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia