Larry SCOTT - prvý víťaz Mr. Olympia, kulturistická legenda 60. rokov

Larry SCOTT - prvý víťaz Mr. Olympia, kulturistická legenda 60. rokov

Larry SCOTT a Igor KOPČEK
Američan Larry SCOTT sa narodil 12. októbra 1938, vo vtedy približne tri a pol tisícovom mestečku Blackfoot v štáte Idaho. Jeho kulturistické začiatky sa nijako nelíšili od začiatkov mnohých hviezd svetového bodybuildingu. Dôvod, prečo začal so silovým tréningo? Výškou bol vždy menší než väčšina ostatných a túžil po rešpektu a uznaní. Zlomový okamih, ktorý ho priviedol k práci s činkami, prišiel vo chvíli, keď jedného dňa roku 1956 na smetisku zbadal kulturistický časopis, kde ho upútala fotografia vtedajšej hviezdy bodybuildingi s nápisom: "Aj ty môžeš behom tridsiatich dní získať také paže!" Okrem spomínanej fotografie časopis obsahoval aj popis jednotlivých cvikov, ktoré mali mladého čitateľa k získaniu pôsobivých paží doviesť. Larry si v tú chvíľu pomyslel, že by tréning uvedený na stránkach magazínu mohol skúsiť. Doma mal hrazdu zhotovenú z nápravy od traktora, rád improvizoval, tak hrazdu odmontoval a začal ju používať ako činku. A tak všetko začalo.

SCOTT bol v tej dobe v ideálnom stredoškolskom veku a jeho svaly začali naozaj rásť! Poprvýkrát spoznal, čo je to napumpovanie a nemohol tomu pocitu uveriť.
V tímových športoch sa mu nikdy nedarilo a až keď objavil kulturistiku, zistil, že je to niečo presne pre neho - tu mohol trénovať na vlastnú päsť. Nebol na nikom závislý a postupne vo svojom novom športe začínal vynikať. Kulturistika ho úplne pohltila. Nikdy nezmeškal tréning  a na jeho vynechanie dokonca nedokázal ani pomyslieť.

V roku 1958 sa dvadsaťročný Larry sťahuje do Kalifornie, kde trénuje v posilňovni víťaza AAU Mr America z roku 1938 Berta Goodrichea. Tu tiež v osobe Loua Degniho, filmovej a kulturistickej hviezdy, nachádza svojho prvého sparing partnera. Goodrichovu posilňovňu Scott čoskoro vymení za známejší Vince's Gym, kde začal budovať nielen svoje telo, ale aj priateľstvo s legendárnym Vinceom Gironde.

Na prelome 50./60. rokov sa Larry rozhodol, že je na čase začať súťažiť. Na krátko sa vracia do Idaha, kde víťazí na súťaži Mr. Idaho 1959, no v roku 1960 už je späť v Kalifornii - z Mr. Los Angeles si odnáša tretie miesto aj hlboký dojem, ktorý v ňom zanechalo vystúpenie víťaza súboja o najsvalnatejšieho pretekára (Most Muscular; tým sa stáva Franklin Jonesa).

O tri mesiace neskôr mal SCOTT súťažiť na Mr California a hoci si nerobil nádeje na to, že by mohol ovládnuť celé preteky, sníva o tom, že tu vybojuje aspoň prvé miesto v súťaži Most Muscular a napodobní tak Jonesov úspech.

V príprave na Mr California 1960 Scott s Girondovou pomocou okrem iného piloval aj pózing (v archívnych dokumentoch som našiel zmienku, že počas troch mesiacov Scott dokázal nabrať na svalovej hmote cca 5kg vďaka tomu, že ho Gironda zasvätil do tajomstva "York Barbell Gangu" - tým bol anabolicko-androgénny steroid Dianabol). Larry vďaka zlepšeniu získava víťazstvo nielen v súťaži Most Muscular, ale ovládol aj celé preteky - v súboji o celkový titul poráža práve Jonesa aj výborného Huga Labre. Scott svojím triumfom z Mr California odštartoval sériu prvenstiev , ktorá sa s výnimkou jedného neúspešného súboja o absolútny titul, nepretržite tiahla až do roku 1979 - vtedy absolvoval comeback, pri ktorom v inej ére a pri inej výkonnosti už na svojich súperov výkonnostne nestačil.

Po úspešnom roku 1960 ďalšou súťažou pre 170 cm vysokého mladého kulturistu bola Mr. Pacific Coast 1961. V ceste za víťazstvom mu tu bol najvýraznejším súperom šampión Mr. Hawaii 1957 Roy Smith Jr., ale aj s nim si Scott poradil.

O sezónu neskôr Larry nastupuje na IFBB Mr. America a po ďalšom víťazstve zvažuje účasť na súťaži ešte vyššieho kalibru - IFBB Mr. Universe. Na súťaž Scott nastupuje v roku 1963, do súboja o celkové prvenstvo sa z jednotlivých kategórií prebojovali Yvon Brunet, Harold Poole a práve Larry. Yvon Brunet, víťaz Mr. Canada 1958, súťažil v životnej forme, no divákom v sále bolo jasné, že o celkový triumf budú bojovať iba Poole so Scottom. Obaja v tej chvíli predstavovali najväčších gigantov svojej doby, obaja boli tak fantastickí a vyrovnaní, že si búrlivé publikum opakovane vyžadovalo ich vzájomné porovnávanie  - rozhodcovia mali pred sebou možno najťažšiu úlohu v doterajšej histórii bodybuildingu, vybrať víťaza.
Mladučký Poole bol extrémne svalnatý a výborne vyrysovaný, no aj
Scott na súťaž nastúpil v skvelej forme a bol ešte lepší, ako pri víťazstve na IFBB Mr America 1962, kde bol (podľa názoru odborníkov) excelentný. Ale mohol Poola poraziť ? Rozhodcovia nakoniec uprednostnili Larryho súpera, ktorý disponoval lepšími chrbtom, no výsledný verdikt bol bodovo veľmi, veľmi tesný.

Scott zaznamenal porážku a tak mal pred sebou pre ďalšiu sezónu jasný cieľ - dosiahnuť to, čo sa mu na IFBB Mr Universe 1963 nepodarilo a na prestížnej súťaži vybojovať absolútne víťazstvo. Poole sa ako absolútny víťaz súťaže (vzhľadom na vtedajšie platné pravidlá) už Mr Universe nemohol zúčastniť, a tak na Larryho v štartovom poli čakali iní súperi. Nikto z nich na neho ale výkonnostne nestačil, Larryho Scotta na IFBB Mr Universe 1964 jednoducho nebolo možné poraziť. Larry SCOTT

Bud Parker, vtedajší riaditeľ americkej IFBB, ktorý súťaž zaznamenal v reportáži pre magazín Muscle Builder , k Scottovu vystúpeniu na IFBB Mr Universe 1964 uviedol:
"Za všetky roky vo svete železa som nikdy nebol svedkom niečoho podobného. Každý Scotta miloval a diváci od neho chceli opakovane každú jeho pózu. Keď pózoval, tlieskal , kričali, jačali, pískali, dupali nohami a dievčatá omdlievali. Mnoho ľudí v publiku naozaj cítilo, ako sa pod nimi chveje podlaha. Scott však bol na pódiu majstrovský - pokojne, rozvážne, v pohode a s gráciou preplával od pózy k póze . Keď zo stupienka pre pózovanie zostúpil , diváci volali "ešte, ešte" a Scott sa na niekoľko póz musel vrátiť. Fanúšikovia boli spokojní a od čias Steva Reevesa sa nikomu nedostalo takých ovácií. A hoci som Reevesovo súťaže nezažil, som si istý, že ovácie pre neho neboli tak veľké, ako pre Scotta."

Po celkovom triumfe na IFBB Mr. America aj IFBB Mr. Universe sa Larry nachádzal v ťažkej situácii  - stále totiž platilo pravidlo, ktoré vo federácii IFBB neumožňovalo už absolútnym víťazom ich tituly obhajovať a tak v podstate Scott (a tiež už spomínaný Poole) už nemal kde súťažiť. Reálne teda hrozilo, že súťažné plavky zavesí na klinec a bude sa venovať niečomu inému, čo by mu na rozdiel od kulturistiky umožnilo zarobiť si nejaké peniaze. Alebo súťažiť pod hlavičkou inej organizácie. Spoluzakladateľ federácie IFBB a už vtedy známy vydavateľ kulturistických magazínov Joe Weider však niečo také v žiadnom prípade nechcel pripustiť  a v roku 1965, do aprílového čísla časopisu Muscle Builder (najmä v súvislosti so Scottovým prípadom) napísal:
"Potrebujeme šampiónov! Chceme, aby trénovali tvrdšie chceme aby ďalej súťažili - pre ich vlastný osobný prospech, aj pre vedomosti, ktoré môžu dať celému svetu. Chceme vidieť, ako ďaleko môžu zájsť v budovaní masívnych svalov a aj vďaka ich znalostiam sa kulturistika bude rozvíjať a bude zaznamenávať rýchlejší pokrok. IFBB preto musí mať aj súťaž pre absolútnych, najväčších šampiónov a prostredníctvom nej objaviť toho najlepšieho z najlepších."

K objavovaniu najlepšieho z najlepších malo po prvý krát dôjsť v sobotu, 18. septembra 1965 v sále Brooklinskej hudobnej akadémie na novej súťaži nesúcej názov  Mr. Olympia a Larry Scott bol samozrejme jej účastníkom! Súťaž nadväzovala už na osvedčený koncept - Weiderovci v jeden deň, na jednom mieste zorganizovali súťaž o titul IFBB Mr. America, IFBB Mr. Universe (amatérski súťažiaci sa mohli zapojiť iba do jednej, nie súčasne do oboch súťaží) a večer bol určený súťaži šampiónov - Mr. Olympia.

Scotta na zápolení čakal opakovaný súboj s Haroldom Poole, ktorému mal tak možnosť vrátiť porážku z IFBB Mr. Universe 1963, tiež sa mohol tešiť na nového súpera v osobe Earla Maynarda, ktorý právo nastúpiť na pódium Mr. Olympia získal vďaka absolútnemu prvenstvu na 1965 IFBB Mr. Universe. Ako súťaž dopadla, nie je zrejme pre žiadneho fanúšika kulturistiky hádankou. Pre priblíženie fantastického a nakoniec víťazného vystúpenia Larryho Scotta na Mr Olympia 1965 najlepšie opäť poslúžia dobové pramene, presnejšie Jon Twichell, ktorý pre magazín IronMan uviedol:

"Po hode mincí šiel Harold Poole na pódium prvý a pri pózovaní pôsobil výrazne masívnejším dojmom, ako kedykoľvek v minulosti. Druhým, kto nastúpil na súťažné pódium, bol Earl Maynard s jeho senzačným vyrysovaním, detailným prepracovaním svalovej hmoty a skvelým pózingom - vďaka nim sa pred malou chvíľkou stal absolptnym víťazom súťaže IFBB Mr. Universe. A nakoniec prišiel Larry Scott. Akékoľvek slová, ktoré by popisovali ovácie, akých sa mu dostalo po príchode na pódium, by nestačili na opísanie atmosféry, ktorá vládla v sále. Ľudia, ktorí sa súťaže federácie IFBB zúčastnili po prvýkrát tvrdili, že to boli tie najväčšie ovácie, ktorých sa komukoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek dostalo. Snažiť sa popísať Scottovu postavu tiež nie je ľahká vec! V jeho prípade sme si zvykli, že každý rok vyzerá lepšie a lepšie, no na historicky prvej Mr. Olympia Larry predviedol robustnejšie hrudník aj ramená, jeho pas bol štíhlejší a bol v lepšej forme, ako kedykoľvek predtým. Každý, kto ho videl, ani na okamih nepochyboval o jeho víťazstve - mohol by poraziť Pearla, Parka a všetky ostatné hviezdy bodybuildingu, kedykoľvek si bude priať."

Ďalší pohľad na Scottovo vystúpenie na Mr Olympia 1965 priniesol magazín Muscle Builder:
"Keď Scott  vstúpil do žiary reflektorov, dostalo sa mu búrlivých ovácií, no jeho fanúšikovia skandovali "chceme Scotta , chceme Scotta" ešte skôr, ako prišiel na pódium. Keď sa tak napokon stalo, hľadisko explodovalo búrlivým potleskom, rev bol ohlušujúci, blesky fotoaparátov zaplavili pódium takým svetlom, že to vyzeralo ako východ slnka. Dav šalel pobláznený vzrušením a nadšením, bolo jasné, že Scott je víťaz - jednomyseľne bol vyhlásený za najlepšieho kulturistu sveta, prvého z veľkých kulturistov, prvého víťaza Mr Olympia. Myslíte , že je táto reportáž zveličená? Verte nám papier, nemôže zachytiť to nadšenie, aj preto pripojte sa k nám budúci rok a príďte sa pozrieť na najlepšiu zo skvelých kulturistických show."
Larry SCOTT
Tí čitatelia, ktorí výzvu v závere reportáže magazínu Muscle Builder vypočuli, v roku 1966 na Mr Olympia videli druhý Scottov triumf. Larry po ňom vo veku iba 28 rokoch ukončil kulturistickú kariéru - chcel ostať verný IFBB , v NABBA organizácii nikdy nesúťažil. Na súťažné pódium sa ešte na okamih vrátil o 13 rokov neskôr (v roku 1979), no aj v kulturistickom dôchodku sa vo veku blížiacemu k sedemdesiatke udržiaval vo skvelej forme, vďaka ktorej pre neho nebolo problémom počas stretnutí s fanúšikmi ukázať výborné paže - tie ho v dobe zlatej éry bodybuildingu najviac preslávili.

Larry Scott zomrel 8. marca 2014, po niekoľkých rokoch boja s Alzheimerovou chorobou.

Výsledky, ktoré dosiahol Larry Scott
1960

  • Mr California - AAU, Winner
  • Mr California - AAU, Most Muscular, 1st
  • Mr Los Angeles - AAU, Most Muscular, 3rd
  • Mr Los Angeles - AAU, 3rd

1961

  • Mr Pacific Coast - AAU, Most Muscular, 1st
  • Mr Pacific Coast - AAU, Winner

1962

  • IFBB Mr. America - Medium, 1st
  • IFBB Mr. America - Overall Winner

1963

  • IFBB Mr. Universe - IFBB, Medium, 1st

1964

  • IFBB Mr. Universe - IFBB, Medium, 1st
  • IFBB Mr. Universe - IFBB, Overall Winner

1965

  • IFBB Mr. Olympia - Winner

1966

  • IFBB Mr. Olympia - Winner

1979

  • Canada Diamond PRO Cup - IFBB, 9th
  • Grand Prix Vancouver - IFBB, Did not place

Diskusia k článku:

AMIX diskusia