Natália KOLENIČKOVÁ - aké má plány juniorská wellnessfitness šampiónka?

Natália KOLENIČKOVÁ - aké má plány juniorská wellnessfitness šampiónka?

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Aj na Slovensku máme wellnessfitness talenty, ktoré úspešne súťažia (alebo môžu úspešne súťažiť) aj na medzinárodnej súťažnej scéne. Bez ohľadu na to, v akej federácii nastúpia na súťažné pódium. Nemcová, Poprocká, Babicová, Koleničková, Kajlová, Chromeková a spol. sú mená, ktoré by sme si v súvislosti so slovenským wellnessfitness mali opakovane pripomínať.

Wellnessfitness sa na Slovensku reálne postupom času stáva nomináciou, ktorá oslovuje tiež dievčatá v juniorskom, často ešte iba v dorasteneckom veku. A to napriek tomu, že silovým tréningom rozvinúť dolnú časť tela (presnejšie zadok a stehná) určite nie je jednoduché.

V roku 2022 do sveta wellnessfitness razantne vstúpila aktuálne stále iba 20 ročná juniorka Natália KOLENIČKOVÁ, ktorá sa z IFBB Majstrovstiev Európy v Santa Susanna vrátila so zlatom (za víťazstvo v kategórii wellnessfitness junioriek 16-20 rokov) a 4. miestom (cenný kov jej unikol v kategórii wellnessfitness žien do 163cm). Pozornosť pútala nielen vekom (TOP výsledky totiž získala v máji 2022 tzn. v čase, kedy bola iba 19 ročná – 20. narodeniny oslavovala až koncom decembra), ale aj proporčnosťou a na kategóriu wellness a jej výšku určite netradičným pomerom medzi hornou a dolnou časťou tela (môžete mi veriť, že dlhé nohy a požadovane masívne stehná vo wellnessfitness nominácii súťažiace majú iba výnimočne - zvlášť tie, ktoré súťažia vo výškových kategóriách pod 163cm majú spravidla kratšie nohy resp. ich dĺžka je proporčne vyrovnaná s hornou časťou tela).

Natalia KOLENIČKOVÁ

Natália, hneď na úvod článku o tebe ťa poprosím – predstav sa v krátkosti priaznivcom portálu EastLabs.sk
Volám sa Natália KOLENIČKOVÁ, narodila som sa v decembri 2002 tzn. vekom som stále ešte juniorka. Úspešne som ukončila gymnázium v Banskej Bystrici, kde som sa aj narodila, no momentálne žijem v Bratislave a pôsobím ako osobná trénerka v Urbanfitness.

Aká bola tvoja cesta k súťažnému fitness a súťaženiu v nominácii wellnessfitness?
V detstve som robila viac športov - modernú gymnastiku, atletiku a chvíľu aj tenis. V gymnastike som získala aj niekoľko ocenení. A silovým tréningom som sa začala venovať na základe toho, že som nebola spokojná so svojou postavou. Neskôr ma to chytilo natoľko, že som uvažovala nad súťažením. Tri roky som trénovala a na súťažné pódium som sa po prvýkrát postavila minulý rok (2022).

Natália Koleničková

Poča mojej prvej a zatiaľ jedinej súťažnej sezóny na Slovensku, som získala titul juniorskej Majsterky Slovenska, medzi ženami na SAFKST Majstrovstvách Slovensko som získala druhé miesto. Súťaženie pokračovalo na medzinárodnej scéne, kde som k titulu 2022 IFBB Majsterky Európy junioriek pridala víťazstvo aj medzi juniorkami na súťaži 2022 IFBB Mr. Universe v Prahe.

Napriek spomínaným výsledkom, za môj najväčší úspech považujem štvrté miesto medzi ženami na 2022 IFBB Majstrovstvách Európy, nakoľko som tam bola najmladšia a konkurencia vo výškovej kategórii do 163cm, v ktorej súťažím, bola veľmi silná.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie vo wellnessfitness?
Aktuálne trénujem 5-krát do týždňa s tým, že sa sústavne zameriavam na naberanie svalovej hmoty a jej skvalitnenie. Dôraz kladiem samozrejme na dolnú časť tela tzn. na stehná a zadok, ktoré sú v nominácii wellnessfitness rozhodujúce. V minulosti sa mi osvedčili tréningy, v ktorých som používala kombináciu ťažkých záťaží s menším počtom opakovaní, no momentálne skúšam zmenu – nekladiem už taký dôraz na veľkosť záťaže, ale každé opakovanie sa snažím robiť pomaly.

Natália Koleničková

Aktuálne som v objemovej fáze prípravy a na súťažné pódium sa chcem postaviť vtedy, keď budem dostatočne pripravená.

A kedy predpokladáš, že to bude?
Termín najbližšej súťaže vám povedať neviem, nakoľko mojim plánom je už súťažiť v alternatívnej federácii NPC – rozhodnem sa podľa aktuálneho súťažného kalendára. Na tejto ceste ma vedie môj nový tréner, ktorým je Milan Janeček.

Príprava na súťaženie vo fitness, bikinifitness aj wellnessfitness si vyžaduje úpravu jedálneho lístka. Čo sa tebe osvedčilo?
V príprave na súťaže sa mi osvedčila "klasika" - kuracie mäso, vajíčka, ryby, ryžová kaša, ovsené vločky, tvaroh, zemiaky, ryža. Moja strava vyzerá v diéte aj v objeme rovnako, jediné čo sa mení je množstvo jedla. Z doplnkov výživy používam proteín, citrulín, glutamín a všetky potrebné vitamíny a minerály.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ wellnessfitness a predovšetkým na skvelé výsledky, ktoré si dosiahla hneď vo svojej premiérovej súťažnej sezóne?
Na moje výsledky všetci moji blízki a známi reagujú pozitívne - tešia sa z toho rovnako, ako ja.

Natália Koleničková

Máš wellnessfitness vzory?
Samozrejme mám pár vzorov vo wellness, no najviac ma motivuje prekonávanie samej seba.

Kto je podľa teba aktuálne najlepšia z najlepších v nominácii wellnessfitness a prečo?
Podľa mňa je najlepšou wellnessfitnesskou Francielle Mattos, čo potvrdzuje aj jej prvenstvo na Olympií.

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať aj o bikinifitness?
Myslím si, že silové tréningy majú na ženy a mužov veľmi pozitívny vplyv čo sa odzrkadľuje nielen na ich postavách, ale aj zdraví. Samotné súťaženie buduje v človeku disciplínu, vytrvalosť a chtíč niečo dokázať sebe samému tým.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia