Silvia KOPČEKOVÁ - cez hokej až k súťažnému bodyfitness

Silvia KOPČEKOVÁ - cez hokej až k súťažnému bodyfitness

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Vo svete bodybuildingu a fitness by ste bez problémov našli súťažiacich zo Slovenska, ktorí pôsobia v USA, Veľkej Británii, Rakúsku, Švajčiarsku, alebo aj v Španielsku. Práve v Španielsku dlhodobo žije a pôsobí Slovenka Silvia KOPČEKOVÁ, ktorá v tomto roku výrazne zasiahla do výsledkových listín súťaží určených pre bodyfitness.
Silvia KOPČEKOVÁ

"Je to tak, pochádzam zo Slovenska, presnejšie zo Zvolena," odpovedala Silvia na moju prvú otázku súvisiacu s jej rodiskom a aktuálnym miestom pôsobenia. "V budúcom roku oslávim 40. narodeniny a posledných 13-14 rokov naozaj pôsobím v Španielsku, neďaleko Barcelony. Ešte na Slovensku som v Banskej Bystrici, na Univerzite Mateja Bella, vyštudovala odbor medzinárodné vzťahy a diplomacia, politické vedy som zameraním na strednú a východnú Európy som študovala vo Francúzsku na Université de Reims Champagne-Ardenne, absolvovala som jazykové kurzy so zameraním na angličtinu, taliančinu a španielčinu, mám za sebou aj stáž v Európskom parlamente."

A čomu sa venuješ aktuálne?
"Posledný rok mám otvorený obchod s doplnkami výživy a pretože som v Španielsku absolvovala aj univerzitné štúdium zamerané na športovú prípravu a nutričné poradenstvo, venujem sa tiež klientom ako osobný tréner a poradca. Pripravujem pre nich tréningové a stravovacie plány, kto chce, môže so mnou absolvovať aj tréning."

Ako si sa dostala k športu, silovým tréningom a k súťaženiu v bodyfitness?
"K športu som dostala už v detstve, presnejšie ku kolektívnym športom. Na základnej škole som skúšala vybíjanú, volejbal, hádzanú, basketbal, ale napokon som na 10 rokov zakotvila v ľadovom hokeji - 10 rokov som chytala v bráne za Zvolen, jednu sezónu za Topoľčany. Pravdou ale je, že aj svet fitness ma fascinoval, hokej však v tom čase mal prioritu a práve v hokeji sme spoločne s ostatnými dievčatami súťažili aj na medzinárodných turnajoch, kde našimi súperkami boli hokejistky z Kanady, Česka, Ruska.

Zmena prišla až v momente, kedy som hokejovú kapitolu definitívne uzavrela – prakticky hneď som presedlala k fitness a k silovým tréningom. Samozrejme, neprišlo to hneď, ale časom som uvažovala aj nad súťažením a odpoveď na otázku „tak v akej kategórii by si chcela súťažiť?“ mi ukázala moja telesná stavba. Na bikinifitness som príliš masívna, na muskulatúrnejšiu nomináciu women´s physique by som musela mať podstatne viac svalovej hmoty a tak zlatým stredom pre mňa sa stalo bodyfitness. Bodyfitnessky môžu byť svalovo disponovanejšie ako bikinifitnessky a keď to zbytočne nehrotia, nestrácajú ani ženskosť.

Silvia KOPČEKOVÁ

"Napriek tomu, že mám za sebou roky tréningu, pomocnú ruku v príprave na súťaže som hľadala kde sa dalo. Súťažiť som začala v roku 2018, kedy som na španielskych regionálnych súťažiach končila na 2. – 3. priečke, najlepším mojim výsledkom na Majstrovstvách Španielska bolo 5. miesto. V roku 2019 som si vyskúšala aj súťaženie na Slovensku, absolvovala som aj niekoľko IFBB Diamond Cup-ov, kde som získala 2. až 4. miesta.

V priebehu času som vystriedala niekoľko trénerov, ktorí pôsobia v Španielsku, ale nakoniec som zakotvila pri našom slovenskom TOP trénerovi Alexandrovi HLOBIKOVI. V priebehu roka podstatnú časť prípravy riešime online, keď výnimočne prídem na Slovensko, v krátkom čase spoločne absolvujeme 2-3 tréningy v 365 Gym-e v Topoľčanoch."

Pre mňa je prekvapujúce, že po rokoch súťaženia pod hlavičkou IFBB a v Španielsku pôsobiacej organizácie IFBB, si sa rozhodla súťažiť v alternatívnej federácii.
"Je to tak, v tomto roku som prestúpila do organizácie NPC. Najprv som vďaka spolupráci s Alexandrom zapracovala na nedostatkoch, dosiahla najlepšiu formu, akú som doposiaľ mala a s ňou hneď na premiérovej súťaži v novej organizácii prišli aj cenné výsledky. V júni som v Alicante (Španielsko) absolvovala súťaž Empro Classic, na ktorej som v kategórii Bodyfitness Novice zvíťazila a v masters kategórii som bola na 3. mieste. pred pár dňami som na súťaži Bigman Weekend v Benidorme zvíťazila v kategórii masters žien, medzi ženami som vo svojej výškovej kategórii tzn. do 168cm získala 2. miesto."
Silvia Kopčeková

Mohla by si nám priblížiť spôsob tréningu a skladbu jedálneho lístku, vďaka ktorým si dosiahla spomínané výsledky?
"Samotná príprava na súťaž trvala 4 mesiace a bola rozdelená do fáz, v ktorých sa menil tréning, ale aj jedálny lístok. Začala som so systémom 2+1+2+voľný weekend (tzn. po dvoch silových tréningoch som 3. deň absolvovala hodinové kardio, 4. a 5. deň bol opäť venovaný silovým tréningom a cez weekend som už odpočívala), čo sa postupom času zmenilo  na 3+1+3 (tzn. po troch tréningových dňoch prišiel deň venovaný kardioaktivitám, odpočinkovým dňom bola iba nedeľa). Menil sa výber cvikov, počty sérií, opakovaní. Menil sa aj čas, ktorý som venovala kardioaktivitám - spravidla to bol bicykel.
Silvia Kopčeková
V špecificky diétnom režime som bola dlhodobo, prísny režim, v ktorom priestor bol iba pre bielu rybu, kuracie mäso, vaječné bielka, množstvo zeleniny a nejaké sacharidy (ryža mi nesedí, tak uprednostňujem zemiaky a ovsené vločky) prišiel cca 4 týždne pred súťažou. Súčasťou jedálneho lístku sú aj doplnky výživy – multivitamíny, vitamín C, magnézium, glutamin kombinujem s BCAA, niekedy používam aj predtréningové doplnky výživy. V mimosúťažnom období používam kreatín aj proteín."

So žiadosťou o pomoc v príprave si sa obrátila na Alexandra HLOBIKA, kto ti pomáha s výberom plaviek, pózingom?
"V predchádzajúcich rokoch som používala plavky od Karnabel a Sallut, aktuálne mám plavky od Adriany KLIMOVEJ. Nechala som jej voľnú ruku, riešila komplet všetko čo sa týka dizajnu a výsledok je absolútne TOP- Vrele odporúčam jej prácu. Pózing som riešilia so Simonetou ŠIPKOVSKOU, ktorá ako viete, v tomto roku tiež prestúpila do alternatívnej federácie NPC, kde získala PRO kartu v nominácii women´s physique. Moje veľké ďakujem adresujem obom, Adriane a aj Simonete, za pomoc a podporu."

Ako reaguje tvoje okolie na fakt, že si z hokeja presedlala na súťažné bodyfitness?
"Je to rôzne. Rodina, priatelia, klienti sa tešia z každého môjho výsledku, z každého pokroku, stretávam sa však aj s negatívnymi rekciami. Podstatné je, nerobiť si z ich rečí ťažkú hlavu, pretože robím to, čo ma baví, čomu sa venujem s radosťou a čo ma napĺňa. Bodyfitness je moja voľba."

Silvia Kopčeková

Máš v bodyfitness vzor, ktorý ťa inšpiruje?
"Osobný vzor nemám a ani som nemala, aj keď páči sa mi hneď niekoľko súťažiacich. Na amatérskej, ale aj profesionálnej scéne. Na Slovensku, bez ohľadu na to, o akej federácii hovoríme, je roky jasne najlepšou Adela ONDREJOVIČOVÁ, s ktorou som sa osobne stretla v Alicante. Som nesmierne rada, že po Španielsku a Portugalsku sa rozhodla súťažiť v tomto roku aj v USA, kde pred americkými rozhodcami získala neuveriteľné 1. a 2. miesto."

Mnohé dievčatá a ženy sa venujú silovým tréningom, sú tiež také, ktoré by do fitnesscentra nikdy nevstúpili. Ako by si ich presvedčila, že silový tréning je pre nich reálne dobou voľbou?
"Stačí si prečítať, aké pozitíva na zdravie prinášajú pravidelné silové tréningy a máš odpoveď, na otázku, prečo som veľkým zástancom silovej prípravy pre ženy. Navyše, vďaka silovému tréningu je možné vyformovať postavu, telo je určite pevnejšie. Súťaženie je vždy iba vrcholom, na ktorí nie každý dosiahne. Ale ten, čo zažil, aké je to stáť na súťažnom pódiu po týždňoch prípravy, získa skúsenosť a spomienky doslova na celý život. Vyžaduje si to však veľké úsilie, pevnú vôľu, nastavenia sa na cieľ. Osobne želám všetkým bodybuilding a fitness súťažiacim veľa úspechov a tým, ktorí nad súťažením uvažujú, ale nevedia sa ešte odhodlať, odkážem: "Vyskúšajte si to!"

Diskusia k článku:

AMIX diskusia