Dominika BAJTGOVSKÁ - nemala by uniknúť vašej pozornosti

Dominika BAJTGOVSKÁ - nemala by uniknúť vašej pozornosti

Kto je Dominika Bajtgovská?

Mladá bodyfitnessky, ktorá sa na súťažnom pódiu po prvý krát objavila na jeseň 2014 a aktuálne by mala nastúpiť na súťažné pódium 2016 SAKFST Majstrovstiev Slovenska žien, ktoré sa aktuálne konajú v Nitre. Aké výsledky si zatiaľ pripísala na svoje konto?
  • 7. miesto ... 2014 Tatranský pohár, bikinifitness žien
  • 4. miesto ... 2015 SAKFST Majstrovstvá Slovenska, bodyfitness junioriek
  • 6. miesto ... 2015 SAKFST Majstrovstvá Slovenska, bodyfitness žien

Dominika BAJTGOVSKÁ - od fitness bikini k bodyfitness

„Od mala som mala vzťah k športu - mala som rada bicyklovanie, korčule ... všetky základné športy. Od šiestich rokov som sa venovala ľudovým tancom. Navštevovala som však súbor, ktorý bol len do veku 18 rokov, takže som potom musela skončiť,“ spomína na svoje športové začiatky Dominika.
Keď prestala s tancom, cítila, že jej chýba aktívny pohyb, ktorým by vypĺňala voľný čas a tak začala s crossfitom. „To ma bavilo, no chcela som na svojom tele viditeľnejšie zmeny. Od ľudí som dostala odporúčania skúsiť „železo vážnejšie“ a tak som sa dostala k cvičeniu v posilňovni,“ hovorí Dominika. Následne oslovila svojho trénera Tomáša Rezáka, či by jej vypracoval tréningový plán.
Vďaka Dominikinej pevnej vôli a dobrej stavbe tela boli na jej postave už po mesiaci systematického cvičenia viditeľné výsledky. „V tom čase sa ma tréner spýtal, či mám aj nejaké súťažné ambície, alebo to robím len pre seba. Vtedy bolo pre mňa súťaženie nepredstaviteľné. Postupom času sme cvičili ďalej a Tomáš za mnou jedného dňa prišiel s tým, že mám o mesiac súťaž. Tak sa stala aj Juliána Melišová mojou mentorkou a ja som sa začala pripravovať na súťaž,“ vraví o prvotnom impulze súťažiť Dominika.

Dominikina prvá súťaž bola Tatranský pohár v Poprade 2014. Tam sa však teraz 24-ročná Dominika Bajtgovská predstavila v kategórii bikinifitness. „Na to, že to bola moja prvá súťaž som bola so sebou spokojná. Horšie to bolo po prezentačnej stránke. Mala som strach, no keď som vystúpila na pódium, ten pocit bol úžasný. Ľudia tlieskali a my sme cítili to zadosťučinenie. Vtedy som si uvedomila, že to je to, čo chcem robiť,“ odhaľuje čosi z pocitov po prvej súťaži Dominika. „Vtedy mi však vytýkali, že mám viac svalnatú postavu a s vystupovaním na pódiu som tiež nebola stotožnená, nakoľko sa od bikinifitnessiek požadujú ladné a tanečné pohyby,“ hovorí Dominika Bajtgovská. A tak sa s tímom rozhodli v ďalšej sezóne práve pre bodyfitness, v ktorej dosiahla táto sympatická pretekárka z Trenčianskych Teplíc lepšie výsledky.

Ako 23 ročná sa v roku 2015 mohla poslednýkrát predstaviť medzi juniorkami a tak sme Dominiku mohli vidieť už v Hnúšti na Majstrovstvách Slovenska v už spomínanom bodyfitnesse, kde dosiahla na 4.miesto. „Cítila som, že táto kategória mi oveľa viac sadla, bola som si istejšia. Vedela som sa lepšie predať,“ vraví o Hnúšti 2015 Dominika. Následne absolvovala aj Majstrovstvá Slovenska žien, kde v tvrdej konkurencii obsadila 6. miesto.
„Tie pocity na pódiu sú neopísateľné. Človeku to dodá motiváciu stále sa zlepšovať. Vtedy viem, že chcem ešte viac pracovať a že túto sezónu chcem byť čo najlepšia. Zlepšenie a „osobné víťazstvo“ vidím aj v tom, že na svojom tele môžem pozorovať zmeny a viem, čo naň bude reagovať. Či už po stránke silových tréningov, alebo stravy- viem koľko čoho a kedy si môžem dovoliť. Zároveň považujem tieto M-SR žien za svoj najväčší úspech - a to nie len z hľadiska formy. Aj z toho hľadiska, že som mala možnosť spoznať mnoho ľudí. Nie len súťažiace, s ktorými som ostala v kontakte. Práve toto je veľké plus tohto športu - stretávať ľudí, s ktorými si môžeme poradiť a to pre mňa znamená naozaj veľa,“ hovorí študentka Policajnej akadémie Dominika.

A čo je podľa nej cestou k tomu, aby sa bodyfitnesska na pódiu odprezentovala čo najlepšie? „Napriek tomu, že máme viac svalov ako bikinifitnessky, aj v bodyfitness by mala byť zachovaná ženskosť. Dať tomu prejavu ladný pohyb, samozrejme úsmev, nezanedbať úpravu vlasov a tváre.“

Príprava na súťaž je však rovnako náročná, ako prezentácia na pódiu a Dominika musí v príprave často ukazovať, že je skutočná bojovníčka. „Pravdupovediac, keď som sa pripravovala na prvú súťaž, bolo to so mnou zlé - každý ma nahneval, na všetkých som bola zlá a najviac si to odniesli moji najbližší,“ spomína teraz už s úsmevom Dominika, ktorá sa síce naučila potláčať podráždenosť.

Okrem prezentácie je dôležité na pódiu dobre vyzerať, na čo Dominika Bajtgovská tiež patrične dbá. Farbu plaviek rieši so svojím okolím a dá si poradiť, no riadi sa heslom „v jednoduchosti je krása“. Mali sme možnosť ju vidieť medzi bodyfitnesskami v tmavomodrých kamienkovaných plavkách, no v tejto sezóne siaha táto mladá ambiciózna súťažiaca po farbe z opačného konca farebného spektra. „Mám pripravené žlté plavky s kamienkami,“ prezrádza Dominika.

Dominika BAJTGOVSKÁ - ako vyzerá môj tréning?

„Mojou obľúbenou partiou sú nohy a zadok. V súčasnosti môj tréningový plán pozostáva z drepov (4 série 15 opakovaní, pričom sú nohy vpredu a od seba), nasleduje legpress, ktorý cvičím 4 série 10-15 opakovaní (posledné 2 série vždy zhodím váhu na 50% a spravím 20 opakovaní) a nohy mám hore a v šírke ramien. Potom to je predkopávanie v sériách 10 opakovaní (v prvej sérii zhodím váhu 1x, v druhej 2x atď. - aj so zhodenou váhou urobím ďalších 10 opakovaní). Ďalším cvikom je zakopávanie a to 4 série po 10 opakovaní (rovnako ako predkopy). Ďalej sú to výpady na multipresse- 3 série po 20 opakovaní no a napokon výpony na lýtka v supersérii s výpadovými preskokmi pričom cvičím 4 série po 20 opakovaní z oboch.“ 

Dominika BAJTGOVSKÁ - vzory a plány

„Mám jeden veľký vzor a tým je Adela Ondrejovičová. Tým, že sme z pomerne blízkeho okolia som mala možnosť vídať ju na ulici a sledovať tú zmenu z bežného dievčaťa na skutočnú kráľovnú,“ hovorí Dominika Bajtgovská, ktorá sa plánuje v tejto sezóne zúčastniť na Majstrovstvách Slovenskej Republiky, ktoré budú akousi generálkou pred IFBB Diamond Cup v Žiline - tu chce byť Dominika čo najlepšie pripravená a konkurovať tým najlepším. Na jeseň by rada skúsila prestížnu súťaž v Prahe.
„Čitateľom by som chcela odkázať, že ak chcú zmeniť svoj život, mali by skúsiť fitness a posilňovňu. Nie len pre viditeľné fyzické výsledky, ale aj preto, že si tak nájdu čas pre seba a pomôže to ich psychike. V neposlednom rade chcem poďakovať môjmu trénerovi Tomášovi Rezákovi a mentorke Juliáne Melišovej, ktorí sa ma takto ujali,“ hovorí na záver Dominika, čím potvrdzuje, že sa cvičeniu a súťaženiu chce venovať aj naďalej.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia