Jana KNOTKOVÁ - nemala by uniknúť vašej pozornosti

Jana KNOTKOVÁ - nemala by uniknúť vašej pozornosti

Táto sympatická, tridsaťšesťročná pretekárka z Trenčína sa objavuje v kategórii bodyfitness na pódiu len dve súťažné sezóny, no napriek tomu má na svojom konte viaceré medailové umiestnenia na slovenských pódiách. A dokonca mala možnosť zažiť atmosféru Európskeho šampionátu v Santa Susanna! Jej meno je Jana Knotková a na doteraz absolvovaných súťažiach sa môže hrdiť týmito výsledkami:

  • 3. miesto ... 2015 Tatranský pohár, bodyfitness open
  • 1. miesto ... 2015 Mozolani Fitness Cup, bodyfitness do 163cm
  • 3. miesto ... 2016 SAKFST Majstrovstvá Slovenska, bodyfitness do 165cm
  • 10. miesto ... 2016 IFBB Majstrovstvá Európy, bodyfitness do 163cm

Jana KNOTKOVA

Jana KNOTKOVÁ - som rada, že som si vybrala bodyfitness

„Od základnej školy som si prešla rôznymi športmi,“ otvára náš rozhovor pre EastLabs.sk Jana Knotková. "Najprv to bola gymnastika, potom som štyri roky plávala a neskôr som sa venovala už len kolektívnym športom.“ Janka taktiež hneď na úvod prezrádza, že po niekoľkoročnom pobyte v zahraničí a pôrode sa vrátila na Slovensko. A začala zhadzovať „popôrodné“ kilá, ktorých síce v Jankinom prípade nebolo veľa, no ona sa aj tak túžila dostať do formy. „Predtým, ako som sa dostala k fitness, som sa posledné roky venovala Dračím lodiam,“ odkrýva čosi zo svojej športovej minulosti Janka. „Nakoniec som sa rozhodla pre individuálnu dráhu, Jana KNOTKOVAkeďže som chcela vyskúšať niečo iné a vždy sa mi páčili dievčatá, ktoré mali úžasné vyšportované postavy. Tak som sa napokon rozhodla pre dráhu fitness,“ hovorí o svojom konečnom rozhodnutí Janka Knotková.

Cez odporúčania si našla trénerku Marianu Holbovú, s ktorou postupne pracovala na prvých úpravách v strave a absolvovala s ňou aj prvé tréningy. „Mesiac po tomto, som však musela podstúpiť operáciu kolena. Rehabilitácia bola dlhá, už som si myslela, že sa na súťažné pódiá nedostanem, pretože som mala veľké rozdiely na nohách, no naozaj tvrdo som makala,“ spomína na neľahký čas pred svojou prvou súťažou Janka. Napriek operácii, ktorú podstúpila, nakoniec neskončila v „jednoduchšej“ kategórii bikinifitness (ktorá však už v dnešnej podobe vyžaduje oveľa tvrdšie tréningy a viac svalov ako kedysi), ale na súťažných pódiách ju môžeme vidieť práve v bodyfitness.
„Kvôli zraneniu som sa rozhodla práve pre fitness bikini, no keď som začala cvičiť a naberať svalovú hmotu, s trénerkou sme videli, že mám lepšie predispozície pre bodyfitness kategóriu,“ vraví na margo výberu kategórie Janka, u ktorej dalo finálnu podobu tomuto rozhodovaniu aj pózovanie, keď si na tréningu vyskúšala pózy oboch kategórií. „Pózovanie na bikini mi až tak nesedelo, v pózach pre bodyfitness som si bola istejšia. Nakoniec  vôbec neľutujem, že som si vybrala túto kategóriu,“ povedala v rozhovore pre EastLabs Janka, pre ktorú bola jednou z najväčších motivácií pretekať aj trénerka, ktorá ju po celý čas nabádala a podporovala v rozhodnutí postaviť sa na stage ako súťažiaca.

„Mnoho ľudí bolo z tohto môjho rozhodnutia prekvapených, ale väčšina ma povzbudzovala - dodávali mi pozitívnu energiu. Najmä môj manžel a syn, ktorí sú mojimi najväčšími fanúšikmi,“ hovorí o reakciách vo svojom okolí slovenská bodyfitnesska Janka Knotková. „Priznávam, nebolo to jednoduché! Bolo veľmi náročné zvládať prácu, rodinu, štúdium na vysokej škole a prípravu naraz, najmä počas dní, kedy som mala menší príjem sacharidov. Vtedy mi však veľmi pomáhali tréningy, kde som si dokázala vybiť všetok stres a samozrejme aj rodina a blízki, ktorí mi v tejto predsúťažnej príprave pomáhali,“ spomína na náročnú diétu Janka Knotková, ktorá študuje už štvrtý rok na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka personalistiku a zároveň pracuje ako asistentka/účtovníčka firmy.

Čo sa týka stravovania, neprejedám sa,  stravujem sa zdravo, či je pred súťažou, alebo po súťaži. Mám výčitky zjesť niečo veľmi kalorické, pretože fitness je pre mňa životným štýlom,vracia sa k strave Knotková.  „Najväčším odreagovaním je pre mňa čas strávený s mojím synom, na ktorého mám popri tomto všetkom menej času, čo ma veľmi mrzí. Moja rodina ma veľmi podporuje a syn sa o mňa dokonca v Jana KNOTKOVAdiéte stará a vždy sa ma pri nákupoch opýta, či mám všetko, čo musím v príprave na súťaž zjesť,“ smeje sa bodyfitnesska z Trenčína.
Kým sa však Janka mohla postaviť na pódium, musela vyriešiť aj otázku vizuálnej prezentácie na pódiu, kde zohrávajú podstatnú úlohu plavky pretekárky. Ak sú zvolené správne, dokážu zaujať a vyniknúť, čím tvoria pre pretekárku „väčší priestor na pódiu“. „Plavky  vyberám s trénerkou, ktorá má už sama skúsenosti, keďže aj ona pretekala. Zvyčajne mám plavky tmavšej farby, no na Majstrovstvách Slovenska som mala bikini lososovej farby, o ktorej som si myslela, že vynikne - no opak bol pravdou,“ obracia sa do výberu plaviek Janka a priznáva, že na najbližších súťažiach sa pravdepodobne znova vráti do tmavých odtieňov súťažných plaviek.

Janka KNOTKOVÁ - mám za sebou už aj prvý štart na medzinárodnej súťaži!

„Svoju úplne prvú súťaž som absolvovala bez trénerky, takže som sa cítila trocha neisto, lebo som vôbec nevedela, do čoho idem,“ spomína na svoju prvú súťaž , Tatranský pohár na jeseň 2015. Vzápätí táto ambiciózna pretekárka dodáva: „Po prvej prezentácii na pódiu som sa však cítila omnoho lepšie, aj pózovanie mi prišlo prirodzenejšie.“

Samozrejme sa Jankina prezentácia po prvej skúsenosti so súťažným pódiom oveľa zlepšila a už na svojej druhej súťaži, ktorou bol 2015 Mozolani Fitness Cup bola v pózovaní istejšia a vďaka tomu odchádzala zo Žilinského pódia so zlatou medailou.
„Po Mozolani Cupe som sa začala pripravovať na tohtoročné jarné 2016 Majstrovstvá Slovenska, no v objemovej príprave som mala úraz hrudníka, ktorý bol znova komplikáciou v príprave,“  spomína si na obdobie pred touto súťažnou sezónou Janka. Nakoniec sa však na sezónu pripravila aj napriek tomu, že jej forma nebola úplne podľa jej predstáv. Janke sa napriek komplikáciám podarilo obsadiť na 2016 Majstrovstvách Slovenska tretie miesto, zúčastnila sa aj majstrovstiev Európy v Španielskej Santa Susanne, kde napokon medzi Európskou elitou obsadila krásne 10. miesto.
„Bolo pre mňa prekvapujúce, že som sa tam vôbec mohla dostať. Stáť na pódiu medzi najlepšími bodyfitnesskami Európy bol pre mňa neskutočný pocit. Na pódiu som sa cítila dobre a uvoľnene. Bolo to pre mňa veľmi motivujúce,“  vracia sa k zážitku spred pár mesiacov a k svojej prvej skúsenosti s medzinárodným pódiom ambiciózna Janka Knotková.
Podľa fotografií z jarných súťaží sme sa s trénerkou zhodnotili, že najlepšiu formu som predviedla na poslednej súťaži. Zväčšila som objem, aj keď je pravdou, že som nemala tak prerysované nohy, ako na 2015 Mozolani Cup. Tam bola forma dobrá, preto ma po súťaži oslovila reprezentačná trénerka Natália Lenártová. Povedala mi však, že na to, aby som sa dostala do reprezentácie, potrebujem nabrať viac svalovej hmoty - aj preto sme pred tohtoročnou jarnou sezónou zvolili trošku miernejšiu rysovacie fázu, aby som nebola tak veľmi chudá, ako na súťažiach na jeseň.

Počas súťaže v Španielsku (no nielen tam) si Janka všímala aj prezentáciu ostaných pretekárok. Sama si tvorí vlastný štýl prezentácie, v ktorom by malo byť zahrnuté všetko, čo podľa nej nesmie chýbať na prezentácii bodyfitnessky na pódiu. Čo je to podľa Jany Knotkovej? Jana KNOTKOVA

„Najdôležitejšie je sebavedomé pózovanie a schopnosť predviesť sa na pódiu úplne suverénne,“ hovorí Janka, ktorá sama trénuje pózovanie mesiac pred súťažou každý deň. Správne pózovanie pokladá skôr za vec cviku, ako za „strašiaka“ celej prezentácie. „Na Majstrovstvách Európy som mala možnosť spoznať sa s Luciou Košeckou, ktorá je pre mňa na Slovensku vlastne takým vzorom. Zo zahraničných bodyfitnessiek by som asi spomenula Renatu Benigno, ktorá patrí medzi svetovú špičku,“ odpovedá na otázku vzorov Janka Knotková.

Jana KNOTKOVÁ - ako trénujem?

„Momentálne  sa pripravujem na jesennú sezónu 2016, kde sa plánujem zúčastniť všetkých na Slovensku konaných súťažiach. Ak by to bolo v mojich silách, rada by som sa nominovala aj na súťaže medzinárodné,“ vraví zverenkyňa trénerskej dvojice Mariana Holbová - Milan Gabrhel, pod ktorých trénerskou taktovkou trénuje najradšej chrbát a ramená. V jednom tréningu sa viac zameriavam na ramená a v druhom tréningu na chrbát. Trénujem v splite 3+1, málokedy sa mi podarí dať dvojfázový tréning. Preferujem skôr ťažký silový tréning, ale našťastie úpravou stravy dokážem vyrysovať a zbaviť sa podkožného tuku,prezrádza čosi z tréningového kolotoča Janka. Tréning chrbta vyzerá u Janky Knotkovej nasledovne:

  • začína mŕtvym ťahom (2 série cvičí na rozcvičenie + 5 intenzívnych so záťažou)
  • pokračuje zhybmi na hrazde (4x po 8-10 opakovaní)
  • nasledujú príťahy na spodnej kladke (4x po 8-10 opakovaní)
  • tréning chrbta zakončí supersériou - strieda sťahovanie na hornej kladke s obrátenými príťahmi (oba cviky 3x po 15 opakovaní)

Jej tréning na ramená vyzerá takto:

  • začína tlakmi s veľkou činkou pred hlavou
  • pokračuje tlakmi z veľkou činkou za hlavou
  • nasledujú tlaky jednoručkami  (Janka cvičí s troma váhami pričom s každou váhou odcvičí jednu sériu)
  • ďalej je to rozpažovanie s jednoručkami (taktiež strieda v sériách váhy)
  • pokračuje predpažovaním jednoručiek v supersérii s priťahovaním EZ činky k brade
  • tréning zakončí upažovaním v predklone
  • pri každom z týchto cvikov Janka zvládne 4 série po 12 opakovaní

„Najväčšie ďakujem, ktoré môžem vysloviť patrí federácii SAKFST, za to že mi umožnili súťažiť a mohla som vďaka nim štartovať na Majstrovstvách Európy. Ďalej mojej trénerke a Fitness Gabrhel, za ktorých súťažím. Samozrejme ďakujem aj mojej rodine, blízkym a známym - všetkým, ktorí ma podporujú,“ uzatvára náš rozhovor Janka Knotková, cieľavedomá, tridsaťšesťročná bodyfitnesska z Trenčína, ktorú si určite budeme spolu s EastLabs teamom v jesennej sezóne 2016 na súťažných pódiách všímať pozornejšie.

Jana KNOTKOVA

Diskusia k článku:

AMIX diskusia