Končí sa rok 2023, prichádza čas bilancovať a hodnotiť

Končí sa rok 2023, prichádza čas bilancovať a hodnotiť

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Už iba niekoľko dní ostáva do konca roku 2023, súťažná IFBB sezóna sa v Európe definitívne ukončila súťažou 2023 IFBB Prezident Santonja World Cup Istanbul a archív EastLabs Photo Team-u je po poslednej súťažnej sezóne opäť bohatší o desiatky tisíc fotografií aj videoklipov. S výnimkou súťaže 2023 Siberian Power Show Krasnojarsk členovia EastLabs Photo Team-u boli na takmer všetkých rozhodujúcich medzinárodných bodybuilding a fitness súťažiach zrealizovaných pod hlavičkou organizácie IFBB.

Bez ohľadu na to, kto zo športovcov Slovenska v akej organizácii v priebehu roka 2023 súťažil, pozornosť fanúšikov bodybuildingu a fitness a médií na Slovensku pútali výsledky, ktoré aj v porovnaní s tzv. zlatými časmi bodybuildingu a fitness na Slovensku sú určite výnimočné. Prejavilo sa to aj v tom, že po rokoch má bodybuilding a fitness až troch kandidátov v zozname športovcov, z ktorého športoví redaktori mali vyberať do 22. decembra 2023 najlepšieho z najlepších v ankete Slovenský 2023 Športovec roka (do úzkej skupiny boli vybraní Miklová, Ondrušková a Križánek).

Samozrejme, aj mňa v súťažnej sezóne zaujali viaceré dosiahnuté výkony reprezentantov Slovenska resp. súťažiacich zo Slovenska. Mnohé z nich som videl na vlastné oči resp. cez objektív fotoaparátu resp. videokamery. Zaujali ma aj udalosti, ktoré priamo súvisia s našimi športmi. Na čo chcem aj vás upozorniť a čom vám dávam do pozornosti?

Aneta TICHÁ - lepšiu bikinifitnessku na Slovensku nemáme

Keď po dlhých 10. rokoch Aneta TICHÁ  získala pre Slovensko opäť titul Overall Champion na 2022 IFBB Majstrovstvách sveta v bikinifitness, očakával som, že sa stane nielen elitnou členkou TOP Team-u Slovakia (športovci tohto teamu majú priamu finančnú podporu od slovenského štátu), ale zároveň ju asociácia vyhlási za najúspešnejšiu športovkyňu SAFKST. Vyhlasovanie najlepších športovcov asociácie sa však opäť nekonalo (posledný krát sa oceňovali výsledky športovcov dosiahnuté ešte v súťažnej sezóne 2019), TICHÁ sa ale stala v roku 2022 športovou osobnosťou Kysúc.

Aneta TICHÁ

A to, že Tichá je jasne najlepšia bikinifitnesska na Slovensku (a zároveň nepochybne aktuálne aj výsledkovo najlepšou športovkyňou asociácie) potvrdila tiež v roku 2023. Jej výsledky zo súťažnej sezóny 2023 sú dôkazom, že ak asociácia bude oceňovať najlepších športovcov súťažnej sezóny 2023 (bude?), práve ona by mala získať trofej pre asbolútne najlepšiu súťažiacu:

  • 1. miesto Overall Champion IFBB Majstrovstvá Európy žien
  • 1. miesto IFBB Majstrovstvá Európy žien, Bikini 172cm
  • 2. miesto IFBB Majstrovstvá Európy, Junior Bikini 21-23y, 166cm plus
  • 1. miesto Overall Champion IFBB Majstrovstvá sveta, Junior Bikini
  • 1. miesto IFBB Majstrovstvá sveta, Junior Bikini 21-23y, 166cm plus
  • 1. miesto IFBB Majstrovstvá sveta žien, Bikini 172cm
  • 1. miesto Overall Champion IFBB Mr. Universe Prague
  • 1. miesto IFBB Mr. Universe Prague, Bikini 172cm
  • 1. miesto Overall Champion IFBB Dubai Muscle Classic
  • 1. miesto Overall Champion IFBB Dubai Muscle Classic, Bikini 164cm plus

Anna MIKLOVÁ - nečakaný úspech na Svetovom šampionáte

Anna MIKLOVÁ patrila na slovenskej fitness scéne k úspešným športovcom v detskom fitness, v ktorom v roku 2022 ukončila súťaženie titulom Slovenskej šampiónky v kategórii detí do 15 rokov (mimochodom, v Levoči, dejisku šampionátu, porazila aj Olíviu Hečkovú). 11. miesto, ktoré získala na 2022 IFBB Majstrovstvách Európy v detskom fitness v kategórii dievčat do 15 rokov, ale nebolo signálom k tomu, že rok 2023 bude pre MIKLOVÚ mimoriadne úspešný (v 22 člennom poli súťažiacich na 5. mieste skončila už spomínaná Hečková, 6. miestom Miklovú prekonala aj ďalšia reprezentantka Slovenska, Hanka Sedliačiková).
A ani rozhodovanie na domácej scéne nebolo pre MIKLOVÚ v roku 2023 priaznivé. Slovenskí rozhodcovia ju na nominačnej súťaži v Piešťanoch (kde sa potvrdila/vyvrátila nominácia na 2023 IFBB Majstrovstvá sveta) najprv dali na predposledné miesto (dokonca jej voľná zostava bola bodovo ohodnotená v kategórii ako najhoršia), o deň neskôr skončila na medailovej pozícii tzn. len tak tak získala nomináciu na 2023 Svetový šampionát v Santa Susanna.

Anna MIKLOVA

V Španielku, pred medzinárodným rozhodcovským zborom, MIKLOVÁ ale prekonala všetky fitness stálice zo Slovenska (Juricová Ondrušková, Novodomská), šancu nedala ani súperkám zo zahraničia a na Slovensko priviezla tieto výsledky:

  • 1. miesto Overall Champion, Majstrovstvá sveta - Junior Acrobatic Fitness
  • 1. miesto Majstrovstvá sveta, Junior Acrobatic Fitness16-20y, 163cm plus
  • 1. miesto Overall Champion, Majstrovstvá sveta žien, Acrobatic Fitness
  • 1. miesto Majstrovstvá sveta žien, Acrobatic Fitness 163cm plus
  • 1. miesto Majstrovstvá sveta, Junior Bodyfitness 16-20y

Radka SZOMBÁTHOVÁ - Elite PRO Bikini šampiónka

Slovensko malo v organizácii Elite PRO zásluhou Michala Križánka, Adely Ondrejovičovej a Alžbety Peťkovej Elite PRO Majstrov sveta, ku ktorým sa výsledkovo v tomto roku zaradila aj majsters bikinifitnesska Radka SZOMBÁTHOVÁ.

Radka SZOMBATHOVÁ

Organizáciu Elite PRO síce opustili v roku 2022 slovenské hviezdy Križánek - Ondrejovičová (a svoju mimoriadne vysokú súťažnú úroveň opakovane preukazujú v alternatívnej federácii), so súťažením v Elite PRO skončila aj Lucia Košecká, Radka SZOMBÁTHOVÁ však na súťaži 2023 Elite PRO World Championship Masters ukázala, že Slovensko stále má v tejto organizácii športovcov schopných uspieť.

Slováci v "službách" Českej republiky

Medzi najväčšie prekvapenia súťažnej sezóny 2023 bez váhania zaradím predovšetkým výsledky, ktoré dosiahli za Česko súťažiaci športovci zo Slovenska. O kom je reč? Okrem iných aj o týchto športovcoch:

Mariana PALOVIČOVÁ ... myslím, že nikto nepočítal s tým, že Mariana PALOVIČOVÁ napodobní svojho megaúspešného manžela Borisa a na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta v Santa Susanna získa zlato a titul Svetovej šampiónky v nominácii Bodyfitness Masters. Jej výsledok, doplnený úspechmi manžela Borisa, je určite výnimočný - v histórii IFBB sa ešte nestalo, aby na tých istých Majstrovstvách sveta získali manželia zlato v dvoch rôznych nomináciách. PALOVIČOVEJ zaslúžený úspech okrem iného výraznou mierou prispel k víťazstvu Českej republiky na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta v bodybuildingu a fitness v Pohári národov - masters žien (z 25 bodovaných krajín). Vysokú výkonnosť PALOVIČOVÁ potvrdila aj o dva týždne neskôr v Portugalsku, kde získala na súťaži 2023 IFBB Diamond Cup Lusofonia zlato (bodyfitness masters) a striebro (bodyfitness žien), aj na súťaži 2023 IFBB Jose Monteiro International Cup (striebro v bodyfitness žien).

Martina GROMOVÁ ... rovnako ako Palovičová aj Martina GROMOVÁ prispela zlatom k víťazstvu Českej republiky na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta v bodybuildingu a fitness v Pohári národov - masters žien. GROMOVÁ najprv získala 1. miesto medzi masters bikinifitnesskami v kategórii 35-39y do 164cm, hneď na to aj titul Overall Champion, čo doposiaľ v tejto vekovej kategórii nedosiahla žiadna súťažiaca zo Slovenska. Vysokú výkonnosť GROMOVÁ potvrdila o niekoľko týždňov neskôr, ked v Liberci na súžaži 2023 IFBB BFC Cup  získala zlato a titul Overall Champion vo vekovej kategórii bikinifitness masters a zlato v kategórii bikinifitness žien do 172cm. GROMOVÁ uspela aj na súťaži 2023 IFBB Diamond Cup Praha, kde získala 2x zlato a titul Overall Champion vo vekovej kategórii masters

Boris PALOVIČ ... je bez ohľadu na to, či sa pozrieme do reprezetačného výberu Čiech, alebo Slovenska, aktuálne najúspešnejší súťažiaci amatérskej bodybuilding scény a toto postavenie si udržal v priebehu celého súťažného roku 2023. Ak nepočítame pohárové súťaže, na ktorých nastupoval, medzi PALOVIČOVE najcennejšie výsledky súťažnej sezóny 2023 patria tie, ktoré dosiahol na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta vo vekovej kategórii masters. Výpočet týchto úspechov je naozaj impozantný - pre Českú republiku získal počas piatich súťažných dní 5 cenných kovov:

  • 1. miesto ... Overal Champion - Games Classic Bodybuilding Masters
  • 1. miesto ... Games Classic Bodybuilding Masters
  • 1. miesto ... Bodybuilding 45-49y, 90kg Masters
  • 1. miesto ... Classic Physique 45-49y Masters
  • 2. miesto ... Overall Champion - Classic Physique Masters
  • 2. miesto ... Classic Bodybuilding 45-49y Masters

Barbora Labudova

Barbora LABUDOVÁ ... opustila asociáciu po známych udalostiach v roku 2022 a podobne ako Palovičovci, Gromová, Girgoško a spol. aj ona aktuálne reprezentuje Českú republiku. Reprezentáciu Slovenska opustila v pozícii najúspešnejšej súťažiacej v nominácii fitmodel (v roku 2022 súťažila ako prvá zo Slovenska na 2022 IFBB Majstrovstvách Európy v nominácii FitModel a získala 4. miesto) a v tomto roku Česko reprezentovala aj na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta FitModel. Výsledok?
LABUDOVÁ potvrdila svoje postavenie najúspešnejšej súťažiacej na Slovensku (a v Čechách) v nominácii FitModel a na Svetovom šampionáte v Litve skončila v mimoriadne silnej konkurencii na 2. mieste, keď krátko pred šampionátom, na súťaži 2023 IFBB Diamond Cup Praha, získala zlato.

Ľubomír LUKÁČ - nový kráľ amatérskeho masters bodybuildingu

Ak rok 2022 bol rokom Radovana BEŽA (čo sa týka výsledkov dosahovaných na domácej, ale predovšetkým scéne medzinárodnej), v roku 2023 ho úspešne "nahradil" v masters kategórii zverenec Ladislava Korscha, masters súťažiaci Ľubomír LUKÁČ.

Ľubomír LUKÁČ

LUKÁČ prekvapil vystúpením na 2023 IFBB Majstrovstvách Európy, kde ukázal, že vďaka nemu (kombináciou vyváženej proporčnosti a zároveň formy) Slovensko má ďalšieho mimoriadne disponovaného masters bodybuildera. Po 7. mieste z 2021 IFBB Svetového šampionátu v kategórii Games Classic Bodybuilding Masters a 11. mieste v kategórii Classic Bodybuilding Masters LUKÁČ intenzívne zapracoval na masívnosti svalovej hmoty, výrazný progres zaznamenal vo forme a stanovil si vysoký cieľ - po domácej súťažnej scéne uspieť aj na scéne medzinárodnej. Podarilo sa! Výsledky, ktoré dosiahol na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta, boli najlepšie, aké dosiahol masters reprezentant Slovenska na tomto šampionáte.

Aj vďaka nim LUKÁČ získal pozornosť nielen moju, ale aj fanúšikov bodybuildingu a fitness, súperov/súťažiacich vo vekovej kategórii masters. Dokonca ako jediný dokázal poraziť v tomto roku v životnej forme súťažiaceho Borisa Paloviča. O akých výsledkoch hovorím?

  • 1. miesto Majstrovstvá Európy - Masters Classic Bodybuilding 45-49y
  • 2. miesto Majstrovstvá Európy - Masters Classic Physique 45-49y
  • 1. miesto Majstrovstvá sveta - Masters Classic Bodybuilding 45-49y (ako jediný dokázal poraziť Paloviča!)
  • 3. miesto Majstrovstvá sveta - Masters Classic Physique 45-49y

Michal VALAŠTEK - nový kráľ amatérskeho bodybuildingu?

Asociácia má úspešných bodybuilderov v nominácii Classic Physique, Classic Bodybuilding a Games Classic Bodybuilding, ale vo váhovej kulturistike mužov je ich menej ako šafránu. Áno, je tu absolútny IFBB Majster sveta Vladimír HOLOTA, IFBB Majster sveta Marek MITTERKO, v tomto roku úspešne súťažiaci ťažkotonážnik Ján BIRKA ... a okrem nich masters súťažiaci SOTÁK - KRÁL - BIRKA - GREGUŠ - MOKOŠ a spol. O to väčšiu pozornosť musí pútať mladý súťažaci zo Slovenska, ktorý dokáže prísť na súťažné pódium v hmotnostnej kategórii bodybuilding, poraziť súperov a v absolútnej kategórii úspene súťažiť o titul Overall Champion.

Michal VALAŠTEKV roku 2023 formou, proporciami a aj výsledkami by sa kráľom amatérskeho váhového bodybuildingu na Slovensku sa stal Michal VALAŠTEK (úprimne ... konkuroval by mu iba Ján BIRKA). V Prahe a o pár dní neskôr aj v Opave VALAŠTEK pozornosť pútal mimoriadne estetickými proporciami, vyzretou formou a až na drobné nedostatky aj zodpovedajúcou prezentáciou. Práve vďaka týmto atribútom sa VALAŠTEK viac ako vyrovnal aj borocom o pár desiatok kilogramov ťažším. Aké výsledky mu tieto atribúty priniesli?

  • 1. miesto 2023 IFBB Diamond Cup Praha, kategória do 80kg
  • 2. miesto + Elite PRO karta 2023 IFBB Diamond Cup Praha Overall Champion
  • 1. miesto 2023 IFBB Grand Prix PEPA Opava, kategória do 80kg
  • 1. miesto + Elite PRO karta 2023 IFBB Grand Prix PEPA Opava, Overall Champion

Úspešné fitnessky zo Slovenska

Anna MIKLOVÁ dosiahla na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta nečakaný, ale zaslúžený úspech. Pravdou ale je, že v nomináciách Acrobatic Ftness a Artistic Fitness Slovensko má aj ďalšie súťažiace, ktoré dosahli výnimočné výsedky v priebehu súťažnej sezóny 2023. Koho mám na mysli?

Tatiana ONDRUŠKOVÁ (UNITY Academy Trenčín)

  • 1. miesto Majstrovstvá sveta junioriek - Acrobatic Fitness16-20y
  • 1. miesto Majstrovstvá sveta žien - Acrobatic Fitness 163cm

Kristína JURICOVÁ (Nadácia S4S)

  • 1. miesto Majstrovstvá sveta junioriek - Acrobatic Fitness 21-23y
  • 3. miesto Majstrovstvá sveta žien - Acrobatic Fitness 163cm plus
  • 1. miesto Majstrovstvá Európy žien, Overall Champion - Acrobatic Fitness
  • 1. miesto Majstrovstvá Európy žien - Acrobatic Fitness 163cm plus
  • 1. miesto Majstrovstvá Európy junioriek - Acrobatic Fitness 21-23y

Nelli NOVODOMSKÁ (B-Star Zvolen)

  • 2. miesto Majstrovstvá sveta junioriek - Acrobatic Fitness16-20y, 163cm plus
  • 2. miesto Majstrovstvá sveta žien - Acrobatic Fitness 163cm plus
  • 1. miesto Majstrovstvá Európy junioriek, Overall Champion - Acrobatic Fitness
  • 1. miesto Majstrovstvá Európy junioriek - Acrobatic Fitness 16-20y, 163cm plus
  • 3. miesto Majstrovstvá Európy žien - Acrobatic Fitness 163cm plus

Olívia HEČKOVÁ (VTJ Technika a FBC Liptovský Mikuláš)

  • 2. miesto Majstrovstvá sveta žien - Acrobatic Fitness 163cm
  • 2. miesto Majstrovstvá sveta junioriek - Acrobatic Fitness16-20y, 163cm
  • 3. miesto Majstrovstvá sveta junioriek - Bodyfitness 16-20y
  • 2. miesto Majstrovstvá Európy junioriek - Bodyfitness 16-20y
  • 1. miesto Majstrovstvá Európy žien - Acrobatic Fitness 163cm
  • 1. miesto Majstrovstvá Európy junioriek - Acrobatic Fitness 16-20y, 163cm

 Nicol CELERÍKOVÁ (Best of Best Žilina)

  • 1. miesto Majstrovstvá sveta junioriek - Artistic Fitness 16-20y
  • 1. miesto Majstrovstvá Európy žien, Overal Champion - Artistic Fitness
  • 1. miesto Majstrovstvá Európy žien - Artistic Fitness 163cm

Daniela CIVÁŇOVÁ (GymGol klub Nitra)

  • 2. miesto Majstrovstvá Európy žien - Acrobatic Fitness 163cm plus
  • 2. miesto Majstrovstvá Európy junioriek - Acrobatic Fitness 16-20y, 163cm plus 

Tomáš SMREK a Martin SAGAN - úspešný návrat na súťažné pódiá

Tomáš SMREK aj Martin SAGAN sa na súťažné pódiá vrátili v jesennej časti súťažnej sezóny 2023 s jasným cieľom, ktorým bol reparát po výsledkoch dosiahnutých na poslednej súťaži. SMREK totiž na 2021 IFBB Majstrovstvách sveta v Games Classic Bodybuilding vypadol v eliminácii, SAGAN na 2022 Majstrovstvách sveta v Classic Bodybuilding získal 15. miesto a 8. miesto v Games Classic Bodybuilding.

Cieľ sa im podarilo splniť so vztýčenou havou. Obaja ukázali v Santa Susanna, na 2023 IFBB Majstrovstvách sveta progres vo forme, vďaka čomu získali mimoriadne výsledky - iba oni dvaja z mužských kategórií na Slovensko priviezli cenné kovyAsociácia vyslala na 2023 IFBB Svetový šampionát vo vekovej kategórii muži 8 reprezentantov a okrem dvojice Smrek - Sagan sa do 6 členného finále prebojoval už iba Peter Tatarka (ten spoločne so Zadňančinovou získal zlato v zmiešaných pároch).

Tomáš SMREK a Martin SAGANTomáš SMREK získal 1. miesto v kategórii Games Classic Bodybuilding 175cm a 7. miesto z Classic Bodybuilding 175cm. Martin SAGAN vybojoval 2. miesto z Games Classic Bodybuilding 175cm plus a 4. miesto z Classic Physique 180cm plus.

SMREK aj SAGAN si svojimi výsledkami vypýtali tiež miesto v TOP Team-e Slovakia (podobne ako ďalší reprezentanti asociácie), ktorý je priamo finančne podporovaný od slovenského štátu. Ak to nové Ministerstvo cestovnécho ruchu a športu schváli, môžu reálne získať na prípravu zaujímavé financie. V nasledujúcej tabuľke máte informácie o tom, koľko v roku 2022 bolo vedeniu SAFKST slovenským štátom poskytnuté na jednotlivých členov TOP Team-e Slovakia a aké sumy členovia VV SAFKST nahlásili vo vyúčtovaní na MŠVVaŠ SR tzn. oznámili, čo najlepším športovom asociácie boli  vyplatené nasledujúce sumy.

Vyúčtovanie SAFKST členov TOP Team-u 2022

Talenty a tí, čo ukázali veľký potenciál

Asociácia je povinná zverejňovať zoznamy talentovaných športovcov do 23 rokov, na ktorých musí každoročne vynaložiť 20% z finančného príspevku od slovenského štátu. Sú to desiatky tisíc €, z ktorých by mali čerpať materské oddiely na tých športovcov, ktorí nielenže patria medzi taletovaných mládežníkov, ale ukázali aj svoj potenciál. O kom hovorím? Predovšetkým o reprezentantoch Slovenska, ktorí dokázali uspieť na medzinárodných pohárových súťažiach, IFBB Majstrovstvách Európy, alebo IFBB Majstrovstvách sveta.

Sebastián GRÍSNIK

Okrem už spomenutých športovcov vám do pozornosti dávam mená týchto športovcov asociácie, ktorí reprezentovali Slovensko: Sebastián GRÍSNIK, Vladimír KOMOROVSKÝ, Marán PRIADKA, Oliver PROCHÁZKA, Sebastián TOMAĽA, Adam HUSERKA, Maroš DEMITROVIČ, Stanislav HUŇADY, Diana WILDOVÁ, Eszter PANYIKOVÁ, Viktória ĎURICOVÁ, Alica ŠVÁBIKOVÁ, Tamara KAJLOVÁ, Rebeka DUDUŠOVÁ, Pavlína BAJERLOVÁ, Laura HAČKOVÁ, Erika SIMAŠKOVÁ, Dominika SČASNÍKOVÁ.

Ale aj Samuel ADAM, Marek LIKAVČAN, Petra MULLER, Erika ŠIMÁŠKOVÁ, dvojica Peter TATARKA - Marieta ZADŇANČINOVÁ, Silvia SILVESTER, Darina VLČÁKOVÁ, Simona BABICOVÁ, Martina DRAGANOVSKÁ, Barbora SEČKÁROVÁ, Jana STACHOVÁ, Veronika VASKOVÁ, Jana REMIÁŠOVÁ, Marta MATUŠÍKOVÁ, Natália TRGOVÁ, Mária LORINCZOVÁ, Michaela KNAPIKOVÁ, Claudia HALACHANOVÁ, Róbert DVONČ, Radovan BEŽO, Peter ŠIMONIČ, Andrej MARKOVIČ, Peter CHMURA, Jozef GREGUŠ, Peter SOCHA, Roman VOLÁK, Adam HRITZ, Matej KRISTÍN, Paulína FARKAŠOVÁ a ďalší.

HLAVÁČKOVÁ, BIRKA, MOKOŠ a spol. - Elite PRO zo Slovenska

Aj v roku 2023 do organizácie Elite PRO vstúpili súťažiaci zo Slovenska, ktorí v predchádzajúcom období si Elite PRO kartu vybojovali priamo na súťažnom pódiu. Príklad? Hlaváčková, Birka, Mokoš. Kto vlastí (resp. vlastnil) Eite PRO kartu a súťaží/súťažil v Elite PRO organizácii?

  • Veronika FAKTOROVÁ ... Bodyfitness
  • Alžbeta PEŤKOVÁ ... Master Bodyfitness
  • Agáta HLAVAČKOVÁ ... Bodyfitness
  • Eva BÁNIKOVÁ ... Women's Fitness
  • Erik MALATÍN ... Bodybuilding
  • Solár RASTISLAV ... Bodybuilding
  • Ján BIRKA ... Bodybuilding
  • Roland BROSMAN ... Master Bodybuilding
  • Michal MOKOŠ ... Master Bodybuilding
  • Patrik ŠTIGLIC ... Classic Physique
  • Martin MAŇOVSKÝ ... Classic Physique
  • Natália LENÁRTOVÁ ... Master Bikini
  • Radka SZOMBATHOVÁ ... Master Bikini
  • Dominik ANTOŠ ... Men's Physique
  • Kristián RYBOVIČ ... Men's Physique
  • Adam CSIK ... Men's Physique
  • Štefan SALAJ ... Men's Physique
  • Jaroslav GIRGOŠKO ... Men's Physique, reprezentuje Česko
  • Roman VAVREČAN ... Bodybuilding, reamaterizovaný
  • Adela ONDREJOVIČOVÁ ... Bodyfitness, od roku 2022 súťaží v aterantívnej federácii
  • Lucia KOŠECKÁ ... Bikini, od roku 2022 súťaží v alternatívnej federácii
  • Michal KRIŽÁNEK ... Bodybuilding, od roku 2022 súťaží v alternatívnej federácii

Alternatívne organizácie na Slovensku

Keď na prelome rokov 2017/2018 došlo k ukončeniu spolupráce medzi organizáciou IFBB a v USA pôsobiacou federáciou NPC, bolo iba otázkou času, kedy tieto organizácie začnú aj na Slovensku "bojovať" o priazeň súťažiacich. Rok 2023 sa stal prelomovýcm rokom, kedy sa pod vlajkou alternatívnej federácie aj na Slovensku uskutočnila prvá súťaž v Trnave - zatiaľ iba regionálneho charakteru.

Povedomie o tejto organizácii aj na Slovensku plynule rastie od minulého roku, kedy dvojica TOP Elite PRO športovcov Michal KRIŽÁNEK - Adela ONDREJOVIČOVÁ si vybojovali IFBB PRO karty a spoločne s mladou, mimoriadne talentovanou fitnesskou Michaelou PAVLEOVOU nastúpili na súťažné pódium známej súťaže Olympia Weekend. Táto trojica súťažila úspešne na Olympia Weekend-e aj v tomto roku, kde Križánek dosiahol na 7. miesto, (čo je historicky najlepšie umiestnenie súťažiaceho v Open kategórii zo Slovenska/Česka na tejto súťaži). Na Olympia Weekend-e 2023 opäť úspešná bola aj dvojica PAVLEOVÁ - ONDREJOVIČOVÁ (tá dokázala ako prvá z našich krajín zvíťaziť priamo na súťaži v USA a dokonca si už zabezpečila účasť na Olympia Weekend-e 2024, čím má šancu stať sa počtom štartov najúspešnejšou súťažiacou v histórii z našich krajín).

Takmer 60. ročná história Olympia Weekend-u láka bojovať o PRO karty a aj v tomto roku na súťažné pódiá alternatívnych súťaží zorganizovaných v Európe vytrvalo nastupovali ďalší súťažiaci zo Slovenska. Slovensko má v alternatívnej federácii aj rozhodcu, ktorým je bývalý prezident SAFKST Milan ČÍŽEK (ten bol do roku 2022 hlavnou postavou Asociácie Elite PRO Slovakia resp. od februára 2017 občianskeho združenia Slovak PRO League Bodybuilding and Fitness Team).
PRO Slovakia
Tí najúspešnejší súťažiaci zo Slovenska získali PRO karty a pravdou je, že v tomto roku je ich reálne veľa. O kom je reč? Kto získal/má PRO kartu v alternatívnej federácii resp. v tomto roku nastúpil na súťažné pódium ako PRO súťažiaci?

  • Michal KRIŽÁNEK .. PRO Bodybuilding
  • Peter ZEMBJAK ... PRO Bodybuilding
  • Tomáš TABAČIAR ... PRO Bodybuilding
  • Adela ONDREJOVIČOVÁ ... PRO Bodyfitness
  • Michaela PAVLEOVÁ ... PRO Fitness
  • Olívia KOVÁČ – POHÁNKOVÁ ... PRO Bikini
  • Laura AUGUSTÍNOVÁ ... PRO Wellness 2023
  • Ján BEŇO ... PRO Classic Physique
  • Ladislav VOZÁR ... PRO Classic Physique 2023
  • Leo LEVICKÝ ... PRO Classic Physique 2023
  • Dávid MARUŠINEC ... PRO Classic Physique 2023
  • Tomáš SENTINEK ... PRO Classic Physique 2023
  • Simoneta ŠIPKOVSKÁ ... PRO Women´s Physique 2023
  • Poznámka: členovia EastLabs Photo Team-u na NPC súťažiach nepôsobia tzn. informácie o tom, kto a kde súťažil máme vždy iba sprostredkovane.

Roky na Slovenskej bodybuilding/fitness scéne pôsobí alternatívna organizácia SANK. Tá v roku 2023 prestala byť financovaná zo strany slovenského štátu, napriek tomu na Slovensku boli zorganizované súťaže aj pod hlavičkou SANK.

Podporu od slovenského štátu však získala organizácia ICN, ktorá sily spojila s projektom Fitness Weekend. Organizátori Fitness Weekend-u sa inšpirovali v zahraničí, kde sa bežne pod hlavičkou fitness festivalu resp. fitness weekendu na jednom a tom istom mieste, v tej istej hale, ale v rôzne súťažné dni, konajú súťaže rôznych federácií. Aj konkurenčných. Podľa dostupných informácií, organizátori chcú tento projekt ďalej rozvíjať aj v roku 2024. Pod hlavičou Fitness Weekend-u sa na Slovensku uskutočnili nielen ICN súťaže, ale aj WABBA súťaž.

Financovanie organizácií na Slovensku - kto má peniaze od slovenského štátu?

Po roku 2017, kedy bola ukončená spolupráca medzi organizáciami IFBB a NPC, súťažiaci zo Slovenska majú možnosť výberu ďalšej alternatívnej organizácie, v ktorej môžu naplniť svoje súťažné ambície. Okrem od roku 1992 existujúcej organizácie SAFKST (resp. IFBB) aktuálne na Slovensku pôsobí ICN, SANK, NABBA, prvú súťaž (vďaka organizátorom zo siete fitnesscentier 365 Gym) zorganizovala na Slovensku aj alternatívna organizácia NPC, ktorá sa v tomto roku etablovala na Slovensku aj vo forme občianskeho združenia.
Hlavnou postavou v tomto občiasnkom združení je Martin GAJŇÁK, ktorý ako majiteľ siete fitness centier 365 Gym ukončil spoluprácu so SAFKST. Priamu finančnú podporu od slovenského štátu majú však iba 2 na Slovensku pôsobiace bodybuilding a fitness organizácie:

  • SAFKST ... v roku 2023 získala od slovenského štátu po navýšení 738.258€ pre vetvu kulturistika a fitness (z nich Zákonom o športe 440/2015 Z.z. stanovených 15% tzn. 110.738€ traja členovia VV SAFKST odmietli vyplatiť oddielom podľa počtu aktívnych športovcov do 23 rokov) a pre vetvu silový trojboj 49.271€ (z nich opäť tí istí traja členovia VV SAFKST opäť odmietli vyplatiť oddielom podľa počtu aktívnych športovcov do 23 rokov 7.390€, čo je už spomínaných 15% z celkového ročného príspevku od slovenského štátu)
  • ICN ... v roku 2023 získala od slovenského štátu 18.100€, ktoré boli použíté v rozhodujúcom podieli na cestovné náklady športovcov na medzinárodné súťaže a na organizovanie domácich súťaž

IFBB Majstrovstvá Európy v detskom fitness v Bratislave

Asociácia zorganizovala v roku 2023 na Slovensku iba jednu medzinárodnú súťaž zapísanú v oficiálnom IFBB kalendári - boli  to novembrové 2023 IFBB Majstrovstvá Európy v detskom fitness. Podľa zatiaľ zverejnených účtovných dokladov (doklady zverejnené v období január - november 2023), asociácia priamo na konanie šampionátu vynaložila sumu cca 37.000€ (za ubytovanie a aj organizačné služby; napr. cca 2.100€ bolo minuté na strážnu službu, ktorá bola informovaná, koho majú/nemajú vpustiť do dejiska šampionátu).

2023 IFBB Majstrovtsvá Európy v detskom fitness

Na oficiálnej stránke IFBB boli spočiatku zverejnené iba výsledkové listiny nominácie detské fitness, podľa neskôr dostupných informácií, v Bratislave sa súťažilo aj v dvoch ďalších nomináciách - fitness challenge a fitness agility.

Aké cenné kovy získalo Slovensko v detskom fitness, kde súťažilo 109 športovcov z Maďarska, Rumunska, Poľska, Ukrajiny, Srbska a Slovenska (malo 35 reprezentantov)?

Fitness dievčat do 7 rokov (4 súťažiace, 3 zo Slovenska)
1. miesto ... Ema Poljačeková
3. miesto ... Malánia Vavrová

Fitness dievčat do 8 rokov (11 súťažiacich, 3 zo Slovenska)
2. miesto ... Zoe Smith

Fitness dievčat do 9 rokov (10 súťažiacich, 3 zo Slovenska)
bez cenného kovu

Fitness dievčat do 10 rokov (12 súťažiacich, 5 zo Slovenska)
bez cenného kovu

Fitness dievčat do 11 rokov (12 súťažiacich, 4 zo Slovenska)
2. miesto ... Lea Azorová

Fitness dievčat do 12 rokov (17 súťažiacich, 3 zo Slovenska)
2. miesto ... Nela Poljačeková

Fitness dievčat do 13 rokov (11 súťažiacich, 5 zo Slovenska)
2. miesto ... Hana Fraňová
3. miesto ... Alexandra Uhrínová

Fitness dievčat do 14 rokov (14 súťažiacich, 1 zo Slovenska)
3. miesto ... Emma Červeňová

Fitness dievčat do 15 rokov (8 súťažiacich, 3 zo Slovenska)
1. miesto ... Dominika Sirgeľová
2. miesto ... Michaela Rihová

Fitness chlapcov 8 - 9 rokov (3 súťažiaci, 1 zo Slovenska)
3. miesto ... Lukáš Smolár

Fitness chlapcov 10 - 11 rokov (3 súťažiaci, 2 zo Slovenska)
2. miesto ... Dávid Matlák
3. miesto ... Tommy Hadlik

Fitness chlapcov 12 - 15 rokov (4 súťažiaci, 2 zo Slovenska)
1. miesto ... Martin Koleda
2. miesto ... Filip Bodjan

Aké cenné kovy získalo Slovensko vo fitness agility, kde súťažilo 28 malých športovcov z Maďarska, Rumunska, Poľska, Srbska, Česka a Slovenska (malo 19 reprezentantov)?

Fitness agiltiy chlapcov do 8 rokov (3 súťažiaci, 3 zo Slovenska)
1. Wiliam Bondra
2. Likáš Smolar
3. Nikita Tatarko

Fitness agility chlapcov 9-10 rokov (4 súťažiaci, 3 zo Slovenska)
1. miesto ... Dávadi Matlák
2. miesto ... Bris Budzák
3. miesto ... Tommny Hadlík

Fitness agility chlapcov 11-12 rokov (3 súťažiaci, 0 zo Slovenska)
bez cenného kovu

Fitness agility dievčat do 8 rokov (6 súťažiace, 4 zo Slovenska)
1. miesto ... Janka Vyrosteková
2. miesto ... Daniela Fudalyová

Fitness agility dievčat do 9-10 rokov (6 súťažiace, 5 zo Slovenska)
1. miesto ... Aneta Hlinková
2. miesto ... Natália Marušincová
3. miesto ... Nikol Dohnálková

Fitness agility dievčat do 11-12 rokov (6 súťažiace, 4 zo Slovenska)
1. miesto ... Ema Hlinková
2. miesto ... Alexandra Lopatková
3. miesto ... Ema Bodjanová

Aké cenné kovy získalo Slovensko vo fitness challenge, kde súťažilo 127 malých športovcov z Maďarska, Rumunska, Poľska, Srbska, Česka a Slovenska (malo 54 reprezentantov)?

Fitness Challenge mini dievčat 7-8 rokov (17 súťažiacich, 9 zo Slovenska)
3. miesto ... Bianka Kollárová

Fitness Challenge mini dievčat 9 rokov (13 súťažiacich, 7 zo Slovenska)
2. miesto ... Ema Sitárová

Fitness Challenge mini dievčat 10 rokov (14 súťažiacich, 7 zo Slovenska)
2. miesto ... Natália Marušincová
3. miesto ... Michaela Vrbová

Fitness Challenge mini chlapcov 6-10 rokov (8 súťažiacich, 6 zo Slovenska)
1. miesto ... Dávid Matlák
2. miesto ... Tommy Hadlík
3. miesto ... Boris Budzák

Fitness Challenge dievčat 11 rokov (17 súťažiacich, 6 zo Slovenska)
1. miesto ... Ema Bodjanová
2. miesto ... Tatiana Budzáková
3. miesto ... Simona Svrbická

Fitness Challenge dievčat 12 rokov (14 súťažiacich, 5 zo Slovenska)
1. miesto ... Aôžbeta Fraňová
3. miesto ...Ema Hlinková

Fitness Challenge dievčat 13 rokov (10 súťažiacich, 5 zo Slovenska)
1. miesto ... Simona Kramárová
2. miesto ... Hana Fraňová
3. miesto ... Elisa Forróová

Fitness Challenge dievčat 14-15 rokov (15 súťažiacich, 4 zo Slovenska)
bez cenného kovu

Fitness Challenge chlapcov 11-13 rokov (6 súťažiacich, 2 zo Slovenska)
1. miesto ... Filip Bodjan

Fitness Challenge chlapcov 11-13 rokov (4 súťažiaci, 3 zo Slovenska)
1. miesto ... Fabian Tóth
2. miesto ... Andrej Hinka
3. miesto ... Martin Koleda

Diskusia k článku:

AMIX diskusia