Alexandra TALAČOVÁ - mladá nádej bodyfitness na Slovensku

Alexandra TALAČOVÁ - mladá nádej bodyfitness na Slovensku


Tento článok je z partnerského projektu BikiniFitness.SK ... Saška TALAČOVÁ už absolvovala nielen vrcholné slovenské súťaže, ale aj niekoľko veľkých medzinárodných pohárových súťaží a tiež hájila slovenské farby na Majstrovstvách sveta juniorov 2019. Devätnásťročná talentovaná fitnesska v rozhovore prezradila aj to, v akej kategórii chcela začať súťažiť a aký má vzťah k fitness dnes.

Bikinifitness vs. bodyfitness

Saška Talačová aktuálne nastupuje do štvrtého a teda maturitného ročníka na strednej škole. Prázdniny jej vypĺňa brigáda a v osobnom živote je veľmi milá, priateľská a sčítaná. Fitnesska súťažiaca za klub M GYM Spišská Nová Ves spolupracuje s trénerom Jánom Jankovčinom a k športu bola vedená rodičmi už od útleho detstva. „Šport sa už stal mojou neodmysliteľnou súčasťou,“ hovorí Saška. Niet sa čomu diviť – už v deviatich rokoch začala súťažne plávať a v jedenástich okúsila prvýkrát chuť tréningov v posilňovni. „Postupne som si vyskúšala Spartan race, v pätnástich rokoch som si povedala, že chcem nabrať svaly a tak som kondičné tréningy vymenila za silové,“ vysvetľuje Talačová. Spolu so stúpajúcim počtom silových tréningov sa u Sašky zvyšoval aj záujem o súťaženie vo fitness. S myšlienkou spájajúcou sa so súťažením sa prvýkrát začala pohrávať, keď sledovala súťaž v Žiline v roku 2016 na vlastné oči. „Bola som ohúrená krásnymi športovkyňami, ktoré nechávali na pódiu vyniknúť svoje svaly a predvádzali dokonalú symetriu,“ spomína Saška.

Prvé jej kroky vo fitness svete však smerovali ku kategórii bikinifitness a Talačovú sme mohli v roku 2017 vidieť aj na BikiniFitness Campe. „Camp môžem súťažiacim v bikini kategórii len a len odporúčať. Na camp som išla najmä za účelom zlepšiť pózovanie v tejto kategórii, no môj tréner mi od samého začiatku tvrdil, že by som mala vyskúšať bodyfitness. To mi poradili aj tréneri na campe,“ spomína Talačová. Na bikinifitness bola v tom čase Saška veľmi osvalená, no medzi bodyfitnesskami pôsobila veľmi útlo. „Rozhodla som sa ísť ťažšou cestou, trénovať, naberať svaly a počkať, kým príde vhodnejší čas postaviť sa na pódiá,“ opisuje. Odozva od rodičov bola pozitívna a v snažení Sašku podporili. Horšie to však bolo so širšou rodinou a priateľmi. „Rozhodne veľmi nadšení neboli, keď som im ukázala, ako veľmi svalnato chcem vyzerať,“ konštatuje Alexandra, ktorú to však neodradilo.

Úspešná aj na medzinárodnom pódiu

Po prvýkrát súťažila Saška v roku 2019 – na Veľkej cene Levoče, kde tak mala možnosť predviesť sa na pódiu vo svojom rodnom meste. „Pamätám si na to, akoby to bolo včera. Prirodzene, mala som veľký rešpekt pred nástupom na pódium pred všetkých tých ľudí, ktorých zrak sa upieral na nás – súťažiacich. Napokon som si však odniesla tretie miesto,“ hovorí o svojej úspešnej premiére Alexandra. Deväť týždňov od svojej prvej súťaže na Slovensku sa postavila na medzinárodné pódium – súťažila na Diamond Cupe v Ostrave. A skúsiť si hneď počas svojej prvej sezóny takúto dlhú diétu je naozaj vyšepávajúce. 

„Diamond Cup Ostrava rozhodne patrí medzi súťaže, na ktoré spomínam najradšej. Veľmi som zvažovala, či na túto súťaž nastúpim, keďže to bolo po krátkej dobe od mojej prvej súťaže, ale svoje rozhodnutie neľutujem,“ hovorí Alexandra, ktorú sme si už vtedy pozorne všímali a náročnú prípravu zvládla bravúrne. Skvelá jarná sezóna však bola výsledkom náročnej prípravy, ktorú sama Saška hodnotí ako najťažšiu.

V nasadenom tempe však Talačová pokračovala a súťažila aj v jeseni 2019. „Už som vedela, čo mám od druhej prípravy očakávať, no v disciplíne som nepoľavila,“ komentuje. Jesennú sezónu okorenila napríklad skvelým umiestnením na Arnold Classic Europe.

„Popravde, zahraničné súťaže sa mi páčia omnoho viac, ako tie slovenské. Zo španielskej Barcelony si okrem zážitkov odnášam aj poučenie, že vo svete bodyfitness sa nehľadí len na svaly a formu, ale aj na vizáž,“ spomína Alexandra, ktorá si zo španielskeho letoviska odniesla štvrté miesto. Zo slovenských súťaží bola podľa Sašky najlepšie zorganizovaná súťaž Amix Patriot Cup. „Utkvela mi v pamäti. Mala som dokonca možnosť súťažiť v dorasteneckej, juniorskej aj ženskej kategórii a vládla tam veľmi príjemná atmosféra,“ hovorí Saška.

Veľmi vďačná bola mladá bodyfitnesska aj za nomináciu na Majstrovstvá sveta juniorov v Budapešti. „Súťaž však zbehla veľmi rýchlo. Ani sme sa nenazdali a už sme boli preč z pódia,“ spomína. Avšak druhé štvrté miesto za jednu sezónu bolo určite veľkým sklamaním. „Na Arnold Classic Europe ma od medaily delil bod, na Majstrovstvách sveta boli rozhodujúce dva body. Veľmi ma to zamrzelo, ale s odstupom času môžem povedať, že ma teší aj tá zemiaková medaila,“ hovorí s úsmevom Alexandra.

Kľúčové je usporiadať si priority

Svet fitness však nie je vždy ružový a sama Saška to už neraz zažila na vlastnej koži. Ako bývalá súťažiaca v plávaní bola totiž Talačová zvyknutá na iné pravidlá. „Medailové umiestnenia si veľmi vážim, no v porovnanví s plaveckými súťažami sa tento šport stopkami merať nedá,“ konštatuje Saška. Práve preto v poslednej dobe investovala energiu do rozmýšľania a rozhodla sa usporiadať si priority.

„Veľmi rada by som sa opäť postavila na súťažné pódiá, poučila sa z chýb, bola lepšia a splnila si niektoré z mojich snov, ale na druhej strane som si stihla všimnúť, ako rozhodovanie v tomto športe funguje. Krása je subjektívny pojem. A neviem, či sa chcem naháňať za medailami. Prehotnotila som svoje priority a viac sa zameriavam na prijímačky na lekársku fakultu. Momentálne cvičím pre radosť, snažím sa skvalitniť svalstvo a každým dňom sa posúvať dopredu,“ hovorí Alexandra.

Školu nikdy nekládla na vedľajšiu koľaj

Saškina príprava na súťaž vždy začína kvalitnou objemovkou, pokračuje menšími dávkami jedla a vrcholí dvoj až trojfázovými tréningami. „Ráno, pred odchodom do školy, som zvykla robiť kardio. Po vyučovaní som bežala do fitka na tréning, ktorý sprevádzalo ďalšie kardio. Po návrate domov ma čakali školské povinnosti, ktoré som nikdy nekládla na vedľajšiu koľaj,“ opisuje svoj bežný deň Talačová. Po učení si varila a pripravovala jedlo na ďalší deň a kolotoč sa opakoval.

„Nepatrím k tým, ktorí by sa po súťažnej sezóne prehnane prejedali. Skôr uprednostňujem robiť tento šport s rozvahou, reprezentovať ho aj mimo sezóny a dávať do toho maximum,“ vysvetľuje Alexandra, pre ktorú je srdcovkou tréning kvadricepsov (obľubuje najmä predkopy s ťažkou váhou) a ramien (pri tých sú pre Sašku favoritom hlavne tlaky na ramená s jednoručkami).

Sociálne siete sú od reality veľmi vzdialené

„Popravde, nemám nejakú favoritku v bodyfitness, ktorú by som nonstop sledovala na sociálnych sieťach, keďže tie sú častokrát veľmi vzdialené od reality,“ otvára ďalšiu tému Alexandra. Napriek tomu sa jej veľmi páčia postavy a formy, ktoré reprezentujú Američanky Corri Everson (bývalá Miss Olympia v kulturistike žien), Lauren Findley a víťazka Olympie Candice Lewis Carter.

Úspešná bodyfitnesska má však pre začínajúce pretekárky aj odkaz. Ako by sa teda mali správať všetky pretekárky vo svete fitness? „Určite by som dievčatám chcela odkázať, aby to robili pre seba, posúvali svoje limity a stávali sa lepšími. Nie kvôli okoliu, nie kvôli sláve, nie kvôli fotkám na instagram. Ale len kvôli sebe,“ hovorí Alexandra Talačová.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia