Príprava na súťaž - od A do Z s BioTechUSA, 2. časť

Príprava na súťaž - od A do Z s BioTechUSA, 2. časť

BioTechUSA

Roky tréningu a faktory uvedené v predchádzajúcej kapitole vás priviedli k rozhodnutiu, že sa zúčastníte súťaže. Veľmi dobre. Poďme sa teda zaoberať tým, čo budete potrebovať vedieť práve teraz.

Malé veci, ktoré si musíme na začiatku vyjasniť

Teraz, keď ste sa už rozhodli zúčastniť súťaže, musíte vedieť dve veci: Byť úspešný na súťaži znamená presné, postupné plánovanie celého procesu (výživa, tréning, časový manažment), bez akýchkoľvek chýb alebo výpadkov, plánovanie, ktoré bude na správnom mieste a dokážete ho plniť.

Úspech celej tejto snahy závisí nielen od plánovania, ale aj od spôsobu, akým zvládnete externé prvky (priateľov, rodinu, ľudí okolo vás, stres, prácu, nečakané udalosti), ktoré nesmú narušiť váš plán, alebo inak zvyšovať stres a starosti, faktory, ktoré už boli spomenuté v samotnom procese. To môže spôsobiť vaše zlyhanie v najdôležitejší deň D.

Samozrejme, že príprava na súťaž nie je porovnateľná s každodenným životom, vyžaduje si obrovské obete – vplýva na váš spoločenský a rodinný život, skracuje čas strávený s priateľmi, obmedzuje vaše stravovanie v reštauráciách a iné gastronomické potešenia, musíte si zvyknúť na kratší spánok a nepretržitú únavu... pretrénovanie a podvýživu – a to bol len krátky úvod do bežného dňa človeka, ktorý sa pripravuje na súťaž. Žiť týmto spôsobom môže byť ťažké nielen pre vás, ale aj pre vašich blízkych, v osobnom aj profesnom živote.

Ak sa chcete stať šampiónom, bude to ťažké. Bude to váš každodenný boj samého proti sebe a okolitému svetu, ktorý vám nerozumie a bude proti vám. Ale – a musíte to vedieť – všetci šampióni si tým prešli. Všetci, bez výnimky. Nikdy to nie je jednoduché a práve preto je to tak stimulujúce.

Dôležité informácie I. Buďte pripravený Súťaž si vyžaduje určitú úroveň fyzickej a duševnej disciplíny. Navštívili ste už niekedy súťaž? Skôr než začnete ťažkú cestu prípravy, premeňte sa na chvíľu na diváka a sledujte súťaž.

Pozerajte sa naokolo

  • Pozorujte typy postavy a formu súťažiacich. Sledujte kategóriu, v ktorej chcete súťažiť. Vyhodnoťte aktuálnu úroveň súťažiacich vo vašej kategórii. Začnite s národnými súťažami. Budete mať ešte veľa času na to, aby ste sa ďalej rozvíjali a zvyšovali úroveň neskôr. Je "rozhodujúce", aby vaša postava bola skutočne pripravená na prezentáciu na javisku, a musíte byť realista, neuponáhľajte to. Ak bude potrebovať na dosiahnutie potrebnej formy viac času – dobre, tak budete. Stále lepšie ako sklamanie a strata motivácie, keď zlyháte vo váš súťažný deň.
  • Poznajte kritéria hodnotenia Každá kategória má vlastné kritériá hodnotenia pozostávajúce z viacerých bodov (hodnotenie postavy, prezentácia, povinné pózy, voľné pózovanie atď.). Musíte ich poznať, pretože sa líšia od jednej federácie k druhej, od súťaže k súťaži. Vašu prípravu bude pretoMr Olympia potrebné optimalizovať, aby ste dosiahli požadované kritériá, ktoré vám dajú väčšie šance na úspech. Zistite si tieto pravidlá a postupujte podľa nich. Musíte byť v správnej forme, na správnej súťaži, v správnom čase.
  • Udržujte si chuť na súťaženie Váš cieľ by mal byť dostať sa do top 6. Treba si povedať, že top 6 je jedinou možnosťou. Tento cieľ je realistický a pozitívny pre každého začiatočníka, pričom dostať sa do top 6 je všeobecne považované za veľmi „dobré", a medzi výsledkami v bodovacej karte sú len veľmi malé rozdiely, pretože úroveň je už vyrovnaná (to je všeobecne pozorovateľné). Povedať si, že „budem v prvej 6", vám vytvorí nadšenie a energiu, ktorú potrebujete na udržanie správneho tlaku počas celej prípravy. Nikdy sa nepozerajte – NIKDY – na fotografie a videá vašich potencionálnych konkurentov pred súťažou. To je VEĽMI dôležité, musíte zostať „nedotknutý". Súťaž sa koná presne v deň-D, nie skôr a nie neskôr, nepotrebujete na seba vyvíjať ešte väčší tlak tým, že budete zbierať detaily o súťažiacich, ktorí budú stáť proti vám na pódiu.
  • Genetika Niektorí ľudia majú dar, ktorý možno považovať za perfektnú genetiku - a tiež rýchly metabolizmus. Avšak väčšina z nás nemá takéto výhody. Ektomorf, endomorf, mezomorf - alebo ich kombinácia, vysoký alebo nízky... je veľmi ťažké nájsť dokonalé telo, to však neznamená, že nemôžete urobiť niečo s vašim telom, aby sa blížilo dokonalosti. Tvrdá práca, starostlivo sledovaná výživa a regenerácia, primerané množstvo doplnkov sú účinnejšie ako dobrá genetická východisková pozícia.
  • Tréningový partner Máte tréningového sparring partnera? A čo podporný tím? Keď trénujete, požiadajte svojho sparringa, aby vás pozoroval a aby vás mohol opraviť alebo vám pomohol, ak je to potrebné. Nezáleží na tom, ako dobre na tom ste, vždy potrebujete vonkajší pohľad, aby ste sa uistili, že robíte veci správne. Uistite sa, že váš partner vám povie, ako skutočne veci robíte, a nie to čo chcete počuť, pretože by to bolo kontraproduktívne. Váš tréningový partner tu nie je na to, aby vám masíroval ego. Ak robíte veci nesprávne, ak sa vaša forma nezlepšuje, tak vám to musí povedať bez toho, aby niečo skrýval. Musí vám pomôcť, tlačiť vás, ale tiež otvoriť vám oči a opraviť potrebné veci, aj keď ho v danej chvíli budete nenávidieť. Je lepšie skúsiť to odznova a opraviť to teraz, keď si myslíte, že ste dobrý ako byť potom sklamaný v deň D, pretože nikto nebol dosť odvážny, aby vám povedal pravdu.

Vypracujte si plán

Teraz, keď sme si prešli niektorými dôležitými kapitolami, je čas zamerať sa na samotné srdce prípravy: plánovanie stravy, tréningu, doplnkov – všetkého potrebného pre hladký priebeh prípravy na súťaž. Nezabudnite: všetko musí byť napísané, jasne definované, merané, overené a zobrazené na „stene", aby ste to mohli doslovne sledovať. Diéta, pretrénovanie, nedostatok spánku a únava ktorá z nej vyplýva, má tendenciu zahmlievať vašu myseľ a zabrániť tomu, aby ste na veci zabudli. Ak budete mať plán len tie presne napísané veci budú tam, aby vás dostali späť na správnu cestu.

Dúfam, že rady, ktoré budeme publikovať v nasledujúcom článku, vám pomôžu pripraviť sa správne, aby ste mohli vyhrať vašu budúcu súťaž. Bez ohľadu na vašu úroveň nie je akčný plán ničím iným, než nevyhnuteľnosťou, čo uľahčí vašu prípravu na súťaž... nezabudnite, že veľa športových trénerov si účtuje veľké sumy za tréningy, aby spravili všetky prípravné práce za vás. Mohli by sme povedať, že je to nepríjemná práca, ale v skutočnosti je to veľmi fascinujúca práca, pretože vám umožňuje zistiť ako vaše telo funguje, aké sú jeho reakcie, aké sú jeho potreby. Môžete sa naučiť veľa o sebe, a stojí to za to.
BioTechUSA

Diskusia k článku:

AMIX diskusia