Erik LESŇÁK - víťaz 2021 IFBB Diamond Cup Ostrava

Erik LESŇÁK - víťaz 2021 IFBB Diamond Cup Ostrava

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Opakujem sa, ale začnem klasickým úvodom - rok 2020 bol v SAFKST bez pódiových súťaží a aj tie, ktoré boli pripravené sa spravidla na poslednú chvíľu rušili. Už roky predchádzajúce boli rokmi výrazného úpadku počtu súťažiacich v nomináciách kulturistika a klasická kulturistika mužov, aj preto som bol zvedavý, či v tomto roku sa nájdu odvážlivci, cieľom ktorých bude nastúpiť na súťažné pódiá.

Potešujúce je, že sa našli a dokonca s ambíciou súťažiť na medzinárodných IFBB súťažiach. Pohľad do priebežného hodnotenia klubov/oddielov v bodovacej súťaže 2021 AMIX EastLabs Best (presnejšie po jarnej súťažnej sezóne) ešte bez započítania výsledkov na spomínanej medzinárodnej scéne, aj vám ukáže, že na Slovensku sa vyprofilovali 3 nové kluby, ktoré sú mimoriadne úspešné. Okrem Profit Academy Lipany (ktorý sa stal členom SAFKST v júli 2020 a aktuálne je na priebežnom 4. mieste, s dvojbodovým odstupom za VTJ Technika a FBC Liptovský Mikuláš) a Napratany bodybuilding club Košice (členom SAFKST sa stal v septembri 2019 a aktuálne je na 8. mieste, bod za IvetFit Nitra), do pozornosti vám chcem dať klub BPC SK Spišská Nová Ves – ten vznikol vo februári 2021, členom SAFKST je od marca 2021 a aktuálne je na priebežnom 13. mieste (bod za Fortúnou Trnava).
BPC SK Spišská Nová Ves
Všetky 3 kluby sa okrem prípravy skúsených súťažiacich venujú príprave mladej generácie, ich výsledky sú o to výraznejšie, že ich reprezentanti nemajú rozhodcovskú podporu v paneloch rozhodcov tak, ako je to v prípade ich konkurentov (aj keď vieme, že rozhodovať sa má objektívne, bez ohľadu na oddielovú príslušnosť). Klub BPC SK Spišská Nová Ves sa venuje (v porovnaní so spomínanými oddielmi v Lipanoch a Košiciach), bodyfitnesskám, wellnessfitnesskám, kulturistom a súťažiacim z nominácií klasická kulturistika aj classic physique, ktorí síce pôsobia v Spišskej Novej Vsi, spravidla aj trénujú vo fitnesscentre M-Gym, ale posledné roky súťažili za rôzne subjekty. Štatutár oddielu Ing. Ján JANKOVČIN vyhľadáva potencionálne talenty, ktoré po určitom čase môžu výsledkovo rásť. Medzi také patrí aj Erik LESŇÁK.

Kto je Erik LESŇÁK?

Aktuálne 29 ročný Erik Lesňák so súťažením začínal v roku 2019, kedy sa presúval z nominácie do nominácie, čo pravidlá SAFKST bez problémov stále umožňujú. Skúšal klasickú kulturistiku, classic physique a pretože v priebehu času zaznamenal progres v tomto roku to bola váhová kulturistika, presnejšie kategória do 80kg

Erik LESŇÁK
„Táto kategória mi vyhovuje podstatne viac ako klasická kulturistika, alebo classic physique, pretože pri mojej výške 172cm nemusím pracne zhadzovať hmotnosť do predpísaného limitu, ktorý je daný pomerom medzo výškou a hmotnosťou.“, povedal Erik LESŇÁK.Aj to sa výrazne podpísalo na zlepšených výsledkoch, ktoré som dosiahol v tomto roku na súťažiach. Ktoré to boli?

  • 2021 SAFKST Best Cup Vyšné Ružbachy ... 2. miesto, kulturistika do 80kg (poznámka: víťazom sa stal Andrej SOKOLOVSKÝ, VTJ Technika a FBC Lipt. Mikuláš)
  • 2021 IFBB Diamond Cup Ostrava ... 1. miesto, kulturistika do 80kg

Erik LESŇÁK
Sú to výrazne lepšie výsledky ako tie, ktoré som dosiahol vo svojej premiérovej súťažnej sezóne v roku 2019:

  • 2019 SAFKST Tatranský pohár Poprad ... 9. miesto
  • 2019 SAFKST Dynamic Cup Dolný Kubín ... 4. miesto
Erik LESŇÁK - 2019 Dynamic Cup

"S tréningom som začal pred mnohými rokmi v čase, kedy som hrával futbal a vážil som necelých 60kg.", pokračuje Erik LESŇÁK. "Dôvod? Chcel som trošku nabrať na hmote, lebo som bol veľmi subtílny. A z chvíľkovej zábavy sa postupom času stalo dlhoročné, cielené posilňovanie, ktoré pred dvoma rokmi vyústilo aj do súťaženia. Mojim trénerom je Ing. Ján JANKOVČIN, ktorý pôsobí v M-Gym Fitness Madaras v Spišskej Novej Vsi. Čo povie, je pre mňa doslova zákonom a v mojom prípade najefektívnejšie ťažké, intenzívne tréningy, v ktorých (napríklad v prípade stehien) nechýbajú gigantické série. V prípave na súťaže sa mi výrazne skrátili prestávky a čo sa diétneho režimu týka, moje telo reaguje na sacharidové vlny.“

Erik LESŇÁK - 2021 IFBB Diamond Cup Ostrava

LESŇÁKA som mal možnosť sledovať na súťažnom pódiu v Ostrave, kde získal svoje premiérové víťasztvo. Do centra severnej Moravy ho prišla podporiť početná skupina členov oddielu BPC SK Spišská Nová Ves, nechýbal ani tréner p. JANKOVČIN.
„Erik si prípravu na svoju prvú medzinárodnú súťaž doslova užíval, nemal žiaden stres v príprave aj keď je pravdou, že v súčasnej covid situácii bol pripravený aj na možnosť, že súťažiť sa napokon nebude“, povedal pre náš portál Ján JANKOVČIN. „Myslím, že každému súťažiacemu tzn. aj Erikovi, pomáha podpora rodiny – on má vedľa seba chápajúcu priateľku. Samozrejme, ako tréner vidím na ňom nedostatky, priestor na zlepšenie by som hľadal v komplexnosti svalového rozvoja, vo vylepšenej prezentácii, platí to aj o voľnej zostave. Všetko sú to veci, ktoré dokáže riešiť v priebehu času. Keď zvládol uzavretie fitnesscentier počas lockdownu, kedy si zriadil priestor na tréning v otvorenej garáži a kde trénoval bez ohľadu na počasie a v takýchto provizórnych podmienkach dokázal uspieť, chyby, ktoré spomínam zvládne tiež.“

Erik LESŇÁK

Úspechom na súťaži 2021 IFBB Diamond Cup Ostrava Erik LESŇÁK ukončil súťaženie v tejto súťažnej sezóne a aktuálne je už v príprave na súťažnú sezónu 2022. Kde bude súťažiť sa ukáže už na prelome januára/februára, kedy bude sfinalizovaný súťažný kalendár medzinárodných IFBB súťaží a verím, že už aj súťaží organizovaných pod hlavičkou SAFKST.

To, či aj ďalšia súťažná sezóna bude pre neho úspešná má vo svojich rukách. Dúfam, že ho budeme sledovať s fotoaparátom v ruke (tak ako je to už roky v EastLabs Teame zvykom), spoza chrbta rozhodcov. Držím mu palce! IFBB Fitness Akadémia Slovensko

Diskusia k článku:

AMIX diskusia