Dagmar LIPTÁKOVÁ - powerliftérka, ktorá uspela aj vo fitness

Dagmar LIPTÁKOVÁ - powerliftérka, ktorá uspela aj vo fitness

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Aj 19. ročník športovej ankety krajskej samosprávy Športovec Prešovského samosprávneho kraja priniesol  pre širokú verejnosť možnosť nominovať jednotlivcov, alebo kolektívy, a následne hlasovaním určiť, kto sa stane Športovcom kraja. Medzi nominovanými z našich športov sa nachádzajú aj mená štyroch športovcov, ktorých podporiť môžete hlasovaním na tejto stránke. Svojím hlasom podporiť môžete aj rekordérku v powerliftingu a súťažiacu z fitness nominácie Dagmar LIPTÁKOVÚ.
2022 Športovec roka Prešovského samosprávneho kraja
Kto nesleduje súťaže v powerliftingu, alebo fitness figure, tvoje meno bude poznať iba ťažko. A určite nič nebude vedieť o úspechoch, ktoré si dosiahla. Predstav sa preto hneď na úvod čitateľom nášho portálu.

Volám sa Dagmar Liptáková, pochádzam a pôsobím v Bardejove, vo februári budem mať 47 rokov, mám dvoch synov. Mám ukončené vysokoškolské vzdelanie a pracujem ako špecializovaná psychiatrická sestra na ambulancii, aj ako osobná trénerka v Excalibur gym and fitness Bradejov. Roky sa totiž súťažne venujem kombinácii fitness – silový trojboj a rada poradím aj svojim klientom.

Aká bola tvoja cesta k powerlifitngu a fitness figure?
Vstup do sveta fitnessu bol pre mňa jediné východisko ako ostať vo svete športu, ktorý tak milujem. Mojou srdcovou záležitosťou bola a vždy bude disciplína, ktorá je súčasťou powerlifting súťaží - rečo je o benchpress tzn. tlaku v ľahu na rovnej lavičke. Benchpressu som sa súťažne venovala cez 20 rokov, bohužiaľ, po operácii v driekovej chrbtici, som sa ho musela na nejaký čas v súťažnej podobe vzdať. S odstupom rokov musím povedať, že nikdy som sa ho nadobro nevzdala. Iba som trochu ubrala plyn.

Dagmar Liptakova

Dnes si už určite netrúfam na výkony, ktoré som dosahovala pred zranením. V tom čase som zvládla v tlaku v ľahu na lavičke 95kg (RAW) a 141,5kg (EQ), čo je ešte stále svetovým rekordom Na 2017 Majstrovstvách sveta v trojboji a tlaku na lavičke v Prahe som oslovila kolegu z brandže Miloša Šnajdra s otázkou, či by to vôbec stálo za to postaviť sa v mojom veku na pódium v plavkách (poznámka: Dagmar mala v tom čase už viac ako 40 rokov tzn. bola v masters veku). Jeho odpoveď bola pre mňa povzbudením: „Podľa toho ako ťa poznám a čo vidím na tvojich fotografiách, ktoré pridávaš na FB, tak áno, v žilách ti koluje železo“. A tak začala naša spolupráca.

Čo sa týka silového trojboja, spočiatku som ho robila celý (tzn. venovala som sa drepu, tlaku aj mŕtvemu ťah). Ale po dvoch deťoch bolo času menej, ale chuti dosť, tak padlo rozhodnutie - špecializovať sa budem len na tlak na lavičke! V nasledujúcich rokoch som naprieč federáciami vybojovala množstvo titulov. Od Majsterky Slovenska, Európy, až po Majsterku sveta, zapísala som aj niekoľko svetových rekordov v RAW aj EQ divízii.

Ako dlho sa venuješ fitness figure a aké výsledky si dosiahla v tomto športe?
Spolupráca s Milošom Šnajdrom začala v podstate okamžite po spomínanom rozhovore a na súťažné pódium ma postavil už po pol roku tréningu pod jeho vedením. Bolo to v roku 2018. Boli to komické chvíle, keďže čo sa týka fitness figure, tak tam som „nevedela kde je sever“. Všetko som učila za pochodu, často až priamo na súťažiach som zistila, čo všetko musím zmeniť a hlavne riešiť. Musím povedať, že mala som šťastie na baby, ktoré rady pomohli či s líčením, úpravou vlasov, alebo radami v pózingu (ďakujem Vám, Lucia Fraňová a Kateřina Moravcová).

Dagmar Liptáková

Roky strávené pri silových športoch priniesli za pomerne krátky čas výsledky, s ktorými som ani nepočítala. Postupne som získala tie najcennejšie tituly vo federácii naturálnej kulturistiky a fitness (poznámka: jedná sa o federáciu SANK/INBA), na Slovensko som priviezla titul absolútnej Majsterky sveta vo fitness figure masters, v USA, v Las Vegas som získala titul absolútnej víťazky 2019 Natural Olympia.

Osobne si však najviac cením minuloročnú sezónu 2022, počas ktorej som sa zúčastnila až 9. súťaží. V powerlifitngu, ale aj fitness. Na domácich aj medzinárodných súťažiach som postupne získala 13 víťazstiev (všetko v kategórii Open, nad 35 rokov, v benchpresse EQ a RAW), jeden titul absolútnej majsterky sveta a tretie miesto na Natural Olympii.
Dagmar Liptakova
Na jar 2022 (tzn. súbežne počas prípravy na fitness) som sa zúčastnila Česko - Slovenského šampionátu v tlaku na lavičke GPC/WPC , ktorý sa konal v Nitre a v hmotnostnej kategórii do 67,5 kg (RAW) s výkonom 85 kg získala titul Majsterky Slovenska a titul som získala aj za EQ s výkonom 117, 5 kg, čo bol zároveň svetový rekord. V powerliftingu som súťažila aj počas jesene - v Trnave sa konali Majstrovstvá sveta GPC, na ktoré som si ,,odskočila „ 2 tyždne pred ME vo fitness (tzn. takmer na vrchole diétneho režimu) a napriek tomu som v hmotnostnej kategórii do 60 kg, M2 (EQ) a s výkonom 105 kg získala titul Majsterky sveta, vytvorila nový svetový rekord, získala ocenenie za najvyšší ženský výkon a stala som sa absolútnou Svetovou šampiónkou.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie vo fitness nominácii?
Trénujem systémom 3+1, v deň voľna v príprave na súťaž väčšinou dávam ľahké kardio a kompenzačné cviky, ktoré mi pomáhajú po operácii driekovej a krčnej chrbtice. Tréningy mám vždy časovo prispôsobené práci a klientom. Niekedy trénujem o 5. ráno, o 16. po práci, nezriedka aj po 19., kedy odtrénujem všetkých klientov. Nie je to jednoduché, času mám naozaj málo a po príchode domov si ešte varím - niekedy mám pocit, že mi domácnosť padá na hlavu a chodím domov iba spať.

Dagmar Liptakova
S trénerom Milošom Šnajdrom sme v dennom online kontakte a raz za mesiac za ním prídem do Nitry, aby ma „videl naživo“. Príprava je dlhá, rovnaký dôraz ako na objemovú fázu, kladiem aj na „rysovaciu“ časť, ktorá rozhoduje o forme a výsledku. Tréningy mávam najčastejšie v domácom Excalibur gym and fitness, keď som na cestách, obľúbila som si Gymstar Košice a 365 Gym Nitra.

Príprava na súťaženie v bodyfitness si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
Osvedčilo sa mi „nevyžrať sa v objemovej fáze“. Jedálniček si zostavujem sama, podľa jednotlivých makier, ktoré určuje tréner. Ak cítim, že je niečoho veľa, alebo naopak málo, hneď to konzultujem s Milošom. Osvedčilo sami sledovať spracovanie a zloženie jednotlivých potravín. Už viem, čomu sa mám vyhýbať, aby na mňa na mňa zbytočne nič nenalepilo. V trénerovi mám maximálnu dôveru a nikdy neexperimentujem a keď navrhnem zmenu, vždy čakám na jeho názor. A on sa nikdy nemýli! Z doplnkov užívam pravidelne kreatín, kombináciu isolat/koncentrát/gainer, povolené spaľovače, tyrosin, HMB a občas nejaké predtréningové nakopávače.

Čo sa týka podpory od nejakej výživovej firmy, tak za celé roky som v podstate nezískala žiadneho sponzora či pomoc, aj keď som sa o to snažila. Pravdou je, že všetko, čo zarobím z trénovania klientov, následne použijem na financovanie prípravy, hradím z toho náklady na súťaže, cesty za trénerom atď. Minulý rok mi však finančne veľmi pomohol kamarát Stano Soroka. Vďaka nemu sa mi financovanie môjho súťaženie výrazne uľahčilo.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ silový športom a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Myslím, že za tie roky si už zvykli. Najbližší berú moje súťaženie ako samozrejmosť, aj keď ja každú súťaž prežívam rovnako. Ako keby som mala nastúpiť na súťažné pódium po prvýkrát. Je pekné, že množstvo ľudí mi fandí, po súťažiach mi píšu a gratulujú, pred súťažou mi držia palce. Je to naozaj milé. Ale už som zažila a pocítila aj odvrátenú stranu takejto „slávy“.

Máš resp. mala si športové vzory?
Vzory nemám. Mám množstvo zdravotných obmedzení (a tým pádom sa nemôžem prirovnávať s nikým) a reálne som vďačná, že aj napriek tomu si môžem plniť sny. Kráčam po vlastnej, aj keď ťažšej ceste. To ale neznamená, že sa mi nepáčia mnohé bodyfitnessky, wellnesky a aj niektoré bikiny.
Dagmar Liptáková

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Na rok 2023 mám iba jeden plán a verím, že ho zvládnem na 100%. Chcem uspieť v boji, ktorý sa začal v decembri 2022 – musím definitívne poraziť rakovinu štítnej žľazy! Operáciu a teda prvú polovicu liečby mám za sebou, teraz som v prípravnej fáze, ktorá bude ukončená rádio terapiou. Verím, že po nej budem môcť nadobro uzavrieť aj túto nepríjemnú kapitolu môjho života. Nerobím si žiadne iné plány a platí to pre osobné, ale aj športové. To, ale neznamená, že nemám sny - som stále v modifikovanom tréningu (používam ho ako mentálnu hygienu), aby návrat pred december 2022 bol rýchlejší.

Nečakám ľútosť. Napriek tomu, že to čím si aktuálne prechádzam, mi odoberá veľa energie, mám šťastie na rodinu, najlepších priateľov a ľudí v oboch prácach. Tí ma podporujú, mám trénera s veľkým srdcom a tých najlepších lekárov, no a NIEKTO TAM HORE MA MÁ RÁD.

Prečo by sa mali ženy zaujímať o silové športy, aj o bodyfitness?
Nepoviem nič nové. Silový tréning je predsa vhodný nielen pre mužov, ale aj pre ženy. Samozrejme každý máme iný vkus, ale vo všeobecnosti, nie každá žena, ktorá zvládne trénovať s väčšími záťažami, má hneď svaly ako muž. To mnoho žien nevie, alebo nechce pochopiť. Ženy by však mali vedieť, že práve pri ťažšom silovom tréningu dokážeme spáliť viac kalórií, ako keď si s ľahkou váhou „kyvkáme donekonečna“. Z môjho pohľadu je krajší pohľad na ženu, ktorá má spevnené telo. A nemusí byť úplne štíhla. A ak sa už niekto rozhodne súťažiť, tak musí sa tomu oddať telom aj dušou. V noci s tým ísť spať a ráno sa s tým budiť. Pochopiť, že disciplína, férovosť voči sebe samému, viera a sústavnosť – to sú dôležité aspekty úspechu. V powerliftingu aj v bodyfitness.

Foto Facebook Dagmar Liptáková

Diskusia k článku:

AMIX diskusia