Zuzana ŠTEFANKOVÁ - wellnessfitness šampiónka z východného Slovenska

Zuzana ŠTEFANKOVÁ - wellnessfitness šampiónka z východného Slovenska

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Aj 19. ročník športovej ankety krajskej samosprávy Športovec Prešovského samosprávneho kraja priniesol  pre širokú verejnosť možnosť nominovať jednotlivcov, alebo kolektívy, a následne hlasovaním určiť, kto sa stane Športovcom kraja. Medzi nominovanými z našich športov sa nachádzajú aj mená štyroch športovcov, ktorých podporiť môžete hlasovaním na tejto stránke. Svojím hlasom podporiť môžete aj výnimočnú wellnessfitnessku z Vranova nad Topľou, Zuzanu ŠTEANKOVÚ.
2022 Športovec roka Prešovského samosprávneho kraja
Do 17. februára 2023 bude možno hlasovať za športovcov Prešovského kraja, ktorí v roku 2022 dosiahli na domácej, ale predovšetkým medzinárodnej scéne výnimočné výsledky. Medzi nominovaným je aj Zuzana ŠTEFANKOVÁ. Prosím, predstav sa našim čitateľom a fanúšikom fitness.

Volám sa Zuzana Štefanková, pochádzam z Vranova nad Topľou a čoskoro budem mať 32 rokov. Vyštudovala som medicínu na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne, kde momentále pracujem ako praktický lekár pre deti a dorast plus ešte slúžim na pohotovosti v Detskej nemocnici.

Aká bola tvoja cesta k wellnessfitness?
Cvičiť v posilke som začala potom, čo som po 7. rokoch skončila s volejbalom. Nevedela som čo s časom. Do posilky ma vzal ocko, ale na čas som sa tomu prestala venovať, lebo som sa nechala ešte ukecať na hádzanú.

K posilke som však vrátila a už je to asi viac ako 10 rokov. Človek si k tomu postupne viac a viac tvoril vzťah, začal riešiť ako cvičiť (tzn. nielen bezducho "dvíhať činky), k tomu patrila i samozrejme časom strava.

Skúsenosti som pred silovými tréningami mala s rôznymi inými športmi. Basketbal, box, vzpieranie, vo volejbale som reprezentovala volejbalový klub ako žiačka, kadetka a juniorka, potom v hádzanej za dorast. V Českej republika chvíľu volejbal aj za ženy krajská súťaž.

Zuzana Stefankova

Trvalo roky, kým som začala súťažiť v naturálnej kulturistike. Na jar 2022 som si ešte hľadala kategóriu. Začala som ako šport model, potom som skúsila fitness model, ale forma nebola ešte dostatočne pripravená. Navyše, na tieto kategórie som bola dosť osvalená. V júli som dokonca vyskúšala i ženskú kulturistiku, kde som skončila 2. na Fitness Weekend-e. Wellness kategóriu v organizácii ICN na Slovensku a v Čechách otvorili až na jeseň a v októbri som pod novým trénerom absolvovala ICN Natural Cup. Výsledky?

Po 3. mieste v bodybuildingu a 1. mieste vo wellness. O mesiac neskôr som súťažila v Zemianskych Kostoľanoch, kde na súťaži 2022 3MC Cup bola nominačná súťaž na Majstrovstvá sveta. Zvíťazila som vo wellness i bodybuildingu a súťažnú sezónu ukončila na ICN Majstrovstvách sveta v naturálnej kulturistike, ktoré sa konali v Prahe. Umiestnenia? 4. miesto v bodybuildingu a 1. miesto vo wellness.

Vo wellness kategórii som sa našla, pretože táto kategória je charakterizovaná dominantnou spodnou časťou tela a v tom som predisponovaná aj ja. Priznávam však, že že bodybuilding ma baví tiež. Dokonca je mi bližší v tom, že na súťažnom pódiu v tejto kategórii sa nesúťaží v topánkach na podpätkoch, nevyžaduje sa v nej taká pohybová ladnosť, ako pri wellness.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v wellnessfitness?
Príprava na súťaženie bola prakticky celoročná s tým, že necelé 3 mesiace pred samotnou súťažou som začala riešiť aj úpravu stravy. Príjem kalórií postupne klesal, uberala som hlavne sacharidy, pri príjme bielkovín som celú dobu mala 2g/kg váhy. Trénovala som cca 5x týždenne silovo, cieľom bolo precvičiť celé telo 2x počas siedmich dní. Tréningy som mala rozdelené do troch tréningových dní:

  • nohy + zadok
  • chrbát + prsia
  • ramená + biceps + triceps

Aj teraz tréningy vždy musím prispôsobovať práci. Hlavne nočným službám, čo je náročné kvôli nedostatku spánku a spomalenej regenerácii. Zvlášť, keď to človek robí naturálne.

Zuzana Stefankova

K diéte som pridávala cardio, resp. HIIT na spinneri/rotopede asi 4x týždenne. Väčšinou som sa snažila zvládnuť ho ráno, pred prácou. Počas roku 2022 som spolupracovala s dvoma trénermi, aktuálne sa spolieham sama na seba.

Príprava na súťaženie vo wellnessfitness si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
Zloženie stravy je jednoduché - mäso, ryby a vajíčka ako zdroj bielkovín, ryža alebo zemiaky prevažujú ako zdroj sacharidov, tuky mám z avokáda, olivového oleja a vaječných žĺtkov. Zelenina a ovocie podľa toho, či sa blížia súťaže. Snažím sa jesť hlavne čo najmenej chemicky spracované potraviny (nepoužívam polotovary). Pri úprave využívam teplovzdušnú fritézu.

Z doplnkov som mala proteín, glutamín, chvíľu i kreatín, vitamíny D, C, koenzým Q, vápnik, horčík a omega mastné kyseliny. Ak som po 30 hodinovej smene v práci a pred tréningom potrebujem trošku vzpružiť, siahnem aj po predtréningovke. V príprave na súťaže som bola v diétnom režime pomerne dlho (3 mesiace), pretože nepatrím k typom, ktoré by rýchlo spaľovali tuk.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ wellnessfitnesss a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Niektorí z kolegov vedeli, že pravidelne trénujem, chodím do fitnesscentra a venujem sa silovým tréningom, ale o príprave na súťaže vôbec nevedeli. Po posledných súťažiach som ale zverejnila fotky, tak to pre viacerých bolo prekvapenie. Pre mnohých je to úplne iný svet. Aj moja rodina (mimo ocka) si na to musela zvykať. Ale boli ma podporiť na viacerých súťažiach, čo si veľmi cením. Je pekné vidieť, že je na vás rodina hrdá.

Máš wellnessfitness vzory?
Úprimne? Nemám. Myslím, že každý by sa mal snažiť byť najlepšia verzia seba samého. Posúvať svoje hranice, lebo každý sme dostali do "vienka" niečo iné. Niekto má dobrú genetiku na priberanie svalovej hmoty, iný zase nedrží veľa tuku v tele. Jednému rastú dobre ramená, inému nohy, niekto má od prírody široké plecia a úzke boky, iný je štíhly. Niečo sa síce dá dohnať tréningom, ale genetiku neoklamete, rovnako ako anatómiu tela. Podstatné je zosúladiť ambície s reálnymi možnosťami.

Kto je podľa teba aktuálne najlepšia z najlepších wellnesfitness a prečo?
Neviem povedať ktorá je najlepšia, ale bola som sa pozrieť na súťaži na EVLS Praha a tam sa mi páčila Kristýna Seidlová. Pravdu povediac, nemám veľký prehľad o súťažiacich v iných federáciách, zahraničnú wellnessfitness scénu nesledujem.

Fitness Weekend

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
S posledným trenérom sme sa rozprávali o súťažení v organizácii IFBB, ale s prestupom ešte nejaký čas počkám. V ICN ma najbližšia súťaž čaká na Slovensku, vo Zvolene, ktorá sa uskutoční v rámci Fitness Weekend-u. Chcela by som pokračovať vo wellness, ale ani bodybuilding nezatracujem. Cieľom je zlepšiť formu, nastúpiť na súťažné pódium lepšia, ako som bola na poslednej súťaži.
Rada by som Slovensko reprezentovala aj na Svetovom šampionáte, ktorý sa uskutoční v júni, v Španielsku. Zvažujem aj účasť na nejakej silovej súťaži.

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať aj o wellnessfitness?
Kto chce niečo zásadné urobiť zo svojim telom, dosiahne to pomocou silového tréningu – ten je základom. Ja doslova milujem silový tréning. V priebehu času sa posúvať vyššie v používaných záťažiach, vidieť ako telo silnie, formuje sa. Mrzí ma, že veľa žien si myslí, že keď bude cvičiť silovo, že budú hneď veľké, svalnaté. Ak by to tak fungovalo, tak by bolo mnoho kulturistov šťastných a vo svete fitness by dievčatá a ženy tak často nepoužívali pomocné látky na podporu rastu svalstva.

Silový tréning je vhodný pre mužom aj pre ženy. Vďaka nemu je telo zdravé, silné a funkčné pre život. A ak dospejete to do momentu, že chcete zistiť svoju výkonnosť, súťaženie je riešením, Wellnessfitness je určite zaujímavá súťažná kategória so svojím špecifikom - wellnessky majú masívnejšie stehná a zadok, ako súťažiace z iných kategórií. A stehná spoločne so zadkom sú aktuálne primárnym cieľom mnohých dievčat, ktoré začínajú so silovým tréningom.

Welness to nie je iba o tréningu, alebo strave a úspech si vyžaduje, aby ste naozaj vystúpili zo svojej komfortnej zóny. Súťaženie mne osobne prinieslo nové skúsenosti, človek musí vystúpiť z komfortnej zóny. Ja osobne som sa musela naučiť chodiť na podpätkoch, zvládnuť na pódiu ladný prejav a predovšetkým, nehanbiť sa pred hromadou ľudí vystavovať svoje telo v bikinách. Ale ... prinieslo mi to veľa zážitkov, spoznala som kopu zaujímavých a inšpirujúcich ľudí.

Zuzana Stefankova wellnessfitness

Aká bola tvoja reakcia na skutočnosť, že si sa svoje výsledky, dosiahnuté v priebehu roka 2022, bola navrhnutá ako jedna z športovkýň, ktoré reálne môžu získať titul Športovec Prešovského samosprávneho kraja?
No nečakala som, žeby moje výsledky mali taký ohlas. Keď mi to ocko hovoril, ja som mu ani veľmi neverila. Pre mňa bol aj tak najkrajší moment, keď som po súťaži, na Svetovom šampionáte, stála na pódiu s vlajkou Slovenska nad hlavou. Ten pocit hrdosti, to mi celkom stačilo. A popravde, aj váš záujem o mňa ma prekvapil - ja nie som typ rodený pre médiá.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia