Lara SANTINI - neporaziteľná wellnessfitness hviezda

Lara SANTINI - neporaziteľná wellnessfitness hviezda

Lara Santini je hviezdou kategórie wellness fitness a to aj napriek tomu, že súťaží iba krátko. Avšak to, že s ňou musíme počítať na každej svetovej súťaži v tejto novokreovanej nominácii wellnessfitness dala jasne najavo svojimi dvoma titulmi absolútnej majsterky sveta z juniorského šampionátu a tiež z Majstrovstiev sveta žien. Aká bola Larina cesta do tejto kategórie? Prečítajte si jej odpovede na otázky týkajúce sa jej fitness kariéry.

Z bodyfitness do wellness fitness

Dvadsaťtriročná študentka kineziológie Lara pracuje aj v posiňovni, s ktorou je spätý jej koníček. Už odmala však bola aktívna a venovala sa gymnastike, tancu aj atletike. „To všetko som robila pred nástupom na strednú školu, kde som začala chodiť do posilňovne a tiež som v tom čase experimentovala s crossfitom,“ spomína Lara. Keď prišiel čas rozhodnúť sa medzi šprintami a posilňovaním, Lara Santini si vybrala fitko. Prečo? „Pri posilňovní neexistoval žiaden špecifický čas a rozvrh, kedy by som mala trénovať,“ hovorí.

Súťažiť neskôr začala preto, že to pre ňu bolo zaujímavé a dievčatá, ktoré súťažili Laru ohúrili. „Popri škole som mala nejaký voľný čas a tak som sa rozhodla skúsiť to. Chcela som sa vidieť v tomto svetle a tiež nabrať nové skúsenosti, spoznať nových ľudí a naučiť sa princípy fungovania môjho tela,“ vysvetľuje Santini.

Cesta úspešnej wellness fitnessky sa však začala v kategórii bodyfitness, rovnako ako kariéra jej trénerky Evy Kvasničkovej. „Na národných a medzinárodných súťažiach som súťažila v bodyfitness. Potom však prišli Majstrovstvá Európy, kde mi bola ponúknutá možnosť súťažiť vo wellness, pretože si niektorí mysleli, že mi táto kategória vyhovuje viac ako bodyfitness,“ opisuje Lara. Od Európskeho šampionátu 2019 teda súťaží a súťažiť bude vo wellness fitness. „Nemožem povedať, že som si túto kategóriu vybrala. Povedala by som, že mi na základe mojej genetiky vyhovuje najviac,“ hovorí.

Lara sa sprvu bála svojej rodine povedať o tom, že začala prípravu a rozhodla sa začať súťažiť. „Moja mama si vždy myslela, že mám veľa svalov a predstava, že ešte nejaké naberiem jej naháňala strach,“ spomína Lara. Neskôr však Larina mamina rovnako ako celá jej rodina pochopili, že pre úspešnú wellness fitnessku je tento šport naozaj ako šitý a dokonca si prišli pozrieť jej účinkovanie na svetovom šampionáte v Bratislave, čo pre Laru naozaj veľa znamenalo.

Samé zlaté medaily

Prvá súťaž, na ktorej sa Lara zúčastnila sa konala v apríli 2019. Boli to národné majstrovstvá v meste Sisak. „Veľmi som sa bála, potila som sa a triasla. Myslím, že ma ten pocit neopustil až do mojej poslednej súťaže – Majstrovstiev sveta v Bratislave,“ hovorí Lara. Avšak už od svojej prvej súťaže Lara vždy vyhrávala – ako bodyfitnesska aj wellness fitnesska. Aj prvá súťaž v kategórii wellness fitness na Majstrovstvách Európy 2019 mala zlatú príchuť.

„Toto víťazstvo som naozaj nečakala a to aj preto, že to bol môj tretí štart od začiatku súťaženia. Najprv som si neuvedomila, čo sa deje, no potom som zišla z pódia a začala som spracúvať, čo sa stalo,“ vysvetľuje Lara, ktorá sa následne rozplakala, pretože si v hlave prehrávala národnú hymnu, ktorá hrala na jej počesť.

Po vydarenom Európskom šampionáte od Lary veľa ľudí očkávalo dobrý výsledok aj na vrcholných súťažiach jesennej sezóny.

A Lare to naozaj vyšlo – ako overall víťazka odchádzala z majstrovstiev sveta žien aj juniorov. „Juniorský šampionát bol skvelý. Najlepším momentom bol ten, keď som vyhrala overall s perfektným skóre. Som rada, že ma na tieto preteky prišli podporiť aj moji kamaráti a priateľ,“ dodáva Lara. Po absolútnej výhre na týchto majstrovstvách bola samozrejme veľmi rada a chvíľu nemohla uveriť. „Stalo sa to hneď v prvom roku mojej cesty s IFBB. Som hrdá, pretože všetko, na čom som celý život pracovala sa konečne ukázalo a naučilo ma to veriť si viac,“ hovorí Lara.

Už o týždeň bola mladá, talentovaná pretekárka pripravená postaviť sa na pódium medzi seniorské pretekárky. A ako sme predpokladali, Lara bola výraznou postavou počas celej súťaže. „Súťaž v Bratislave je mojou obľúbenou, pretože som sa nebála a súťaž som si veľmi užila. Po prvý raz som nepanikárila a netriasla som sa,“ opisuje Lara Santini súťaž, v ktorej dosiahla na titul absolútnej majsterky sveta a tiež sa postavila na pódium po boku Filipa Dropulića, s ktorým súťažili v kategórii Mixed Pairs. „Bola som prvou wellness fitnesskou, ktorá súťažila v Mixed Pairs,“ dopĺňa. Celé majstrovstvá opisuje len superlatívmi, čo určite utvrdil aj fakt, že Laru prišla podporiť jej rodina a po prvýkrát videli súťaž, na ktorej pretekala. „Tak hlasno kričali moje meno, že som ich počula aj na pódiu a to je veľmi vzácne,“ hovorí Lara.

Tréning vršku si užíva rovnako ako tréning nôh

Sama Lara Santini však priznáva, že pózing možno netrénuje tak často, ako by mala. „Mimo súťažnej prípravy pózujem raz do týždňa, no počas prípravy som si našla trénerku a pózovala som s ňou dvakrát do týždňa a tiež sama,“ hovorí Lara. Napriek skvelému svalovému rozvoju nôh a gluteálov si tréning vršku tela užíva rovnako ako tréning nôh. „Jediná vec, ktorú nerada cvičím sú ruky,“ doplnila s úsmevom Lara. Odpoveď na otázku „koľkokrát do týždňa cvičiť nohy“ však Santini dať nevie. Prečo? „Na túto otázku neexistuje správna odpoveď, pretože to závisí od mnohých faktorov. Ja trénujem nohy a zadok 3x do týždňa, ale pre niekoho to môže byť príliš veľa a nedokážu svaly po toľkých tréningoch zregenerovať,“ odpovedá Lara.

Obľúbeným cvikom je pre ňu hipthrust, pri ktorom cíti najlepšie zapojenie gluteálnych svalov. Čo sa týka nôh, pre Laru sú najobľúbenejším cvikom všetky možné varianty drepov – napríklad drep s veľkou činkou alebo bulharské drepy.

Santini prezradila aj to, ako vyzerá jej príprava na súťažné pódiá. „Môj deň začína skoro ráno okolo piatej až šiestej, keď si pripravím jedlo na celý deň. Idem do posilňovne, kde pracujem a svoj tréning odcvičím približne okolo jednej, vždy po druhom alebo treťom jedle dňa,“ opisuje Lara. Potom ide domov, kde oddychuje a pracuje na veciach, ktoré potrebuje v daný deň zvládnuť. „Avšak nie všetky dni sú rovnaké, závisí to od času a rozvrhu, ktorý v daný deň mám. Počas prípravy mám 5-6 tréningov, niekedy viac, ak potrebujem odcvičiť aj kardio. Jem šesťkrát denne a spávať chodím okolo desiatej večer,“ dodáva Lara, ktorá je jednoznačne jednou z veľmi disciplinovaných pretekárok.

Uvidíme Laru v Elite PRO?

Ani počas náročného koronavírusového obdobia však Lara Santini nezaháľala a v súkromnej posilňovni cvičila dvakrát do týždňa. „Tiež som však cvičila doma s odporovými gumami, kettlebellmi a činkami,“ dodáva talentovaná wellness fitnesska. Z medzinárodnej scény sleduje hviezdy, akými sú Angela Borges, Carina Marques alebo Francielle Mattos. A napriek tomu, že sama by mohla žiadať o prestup medzi Elite PRO pretekárky, tak skoro sa tento prestup podľa jej slov neudeje. „Som šťastná v amatérskej divízii. Myslím, že na prestup potrebujem viac skúseností a odsúťažených sezón,“ vysvetľuje Lara.

Ak bude situácia aj naďalej stabilná, Santini by sa rada na súťažné pódium postavila už v septembri. A na súťaže sa určite teší aj kvôli čoraz kvalitnejšej súťaži, ktorú kategória wellness fitness ponúka. „Dievčatá sa každý rok vracajú na pódium lepšie. Sú medzi nimi naozaj dobré súperky. Len preto, že som bola šampiónkou minulý rok, neznamená to, že ňou budem aj v roku 2020. Nie je žiaden čas na oddychovanie, vždy musím pracovať naplno a dúfať v to najlepšie,“ hovorí Lara Santini.

Práve na túto neustálus nahu nadväzuje aj Larin cieľ, ktorý si vytýčila. „Chcem byť najlepšou verziou seba samej v každom smere. Chcela by som zostať úspešňou športovkyňou počas dlhej doby, nechcem aby to bola len jednorazová záležitosť,“ vysvetľuje Lara. V plnení svojho cieľa si našla aj dobrú motiváciu. Už spomínané hviezdy wellness fitness kategórie – Angelu Borges, Francielle Mattos a Carinu Marques. My budeme Lare držať prsty a veríme, že budeme svedkami mnohých jej úspechov.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia