Juliána Melišová - Instagram nie je realita

Juliána Melišová - Instagram nie je realita

Tento článok bol prevzatý z partnerského projektu BikiniFitness.SK

Nie je to tak dávno, čo Daniela Bečková, česká profesionálna bikina uverejnila na sociálnych sieťach svoju fotografiu v spodnom prádle. Na tom by nebolo nič zvláštne, veď je bikina a fotografie formy sú predsa v jej prípade na mieste. Daniela však uverejnila fotku, ktorá nespĺňala očakávania jej sledovateľov. Namiesto vyrysovaných svalov, štíhleho pásu a vychudnutej tváre ukázala svetu samu seba v úplne inej podobe. V "offseason".

Reakcie na seba nedali dlho čakať a debatné krúžky na tému "Bečková je tlustá", prípadne "takto by sa fitnesska ukazovať nemala" sa už neviedli len na sieťach, ale aj mimo nich. Možno táto téma neušla ani vám, možno ste aj vy boli jednou z tých, ktorá si neodpustila uštipačnú poznámku na jej adresu. Každý čakal, že túto "nehanebnú", a celú fitness komunitu  pohoršujúcu fotografiu zo svojich stránok stiahne, ale opak bol pravdou.

Nasledovala ďalšia fotografia a niečo naviac - fotografia podobného rázu ďalšej bikiny v mimosezónnej forme. Bola to fotka Julky Melišovej, ktorá mimosezónne pribrala 5 kíl, teda nič, čo by sa vymykalo norme, no jej telo predsalen vyzeralo inak, ako vo chvíli keď stála na súťažnom pódiu. Výsledok? Pohoršenie tých, ktorí nezvládli pohľad na prvú fotografiu sa vystupňovalo, ale pribudlo nemalé množstvo fanúšikov, ktorým sa odvaha a ochota mladých žien ukázať svetu druhú stranu mince páčila. 

Julka a Dani tak založili blog  "she-up.blogspot.cz", prostredníctvom ktorého priblížili ženám, ktoré majú problém s nárazovým priberaním po diéte systém tzv. reverznej diéty, o ktorej existencii väčšina žien ani nevie, a ak áno, tak netušia ako na to. Priznám sa, celé som to sledovala a už dosť dlhú dobu uvažovala, čo s tým. K rozhodnutiu napísať tento článok a vyspovedať Julku Melišovú prispel fakt, že na príprave bikinárky Zuzany Kardošovej, ktorá za niekoľko týždňov svojej súťažnej kariéry dosiahla na vrchol (ako jediná z bikinifitnessiek zo Slovenska získala zlato na 2017 IFBB Majstrovstvách Európy) a stala sa majsterkou Európy sa výrazne podieľala práve - Julka (čím práca Melišovej prekonala výsledky snaženia mnohých skúsenejších bikinifitness trénerov resp. tých, ktorí sa za odborníkov považujú).

Malá Zuzka sa v príprave totiž netrápila nezmyselnými sacharidovými nulami, ani nevyradzovala zo stravy tuky. Tak racionálnu prípravu pretekárky s ohľadom na jej zdravie, budúcnosť či už kariérnu alebo súkromnú som nevidela už veľmi dlho. 

Pred pár mesiacmi ste začali spolu s Dani Bečkovou uverejňovať na sociálnych sieťach fotografie vašich postáv v „off-season“. Aké boli reakcie ľudí?
Reakcie boli rôzne. Osobne som sa stretla len s pozitívnymi ohlasmi. Veľmi veľa dievčat, žien, ale aj mužov nám písalo o ich problémoch. Netýkali sa len „fitnessákov“, ale aj bežných ľudí, na ktorých sila sociálnych sietí a médií vo všeobecnosti pôsobí. Ale dostali sa ku mne z iných zdrojov reakcie negatívne, alebo skôr ... posmešné.

Ako si zvládala negatívne reakcie?
Konkrétne – posmešky a hlúpe narážky išli od ľudí, ktorí sami nič nedokázali . Je to len forma reakcie človeka bez empatie a pre mňa bez charakteru. Úprimne, všetky súťažiace veľmi dobre vedia o čom píšeme. Prešli si tým ženy aj zvučnejších mien, no nechcú o tom hovoriť, alebo hovorili krátko a už je to v zabudnutí, lebo už vedia čo treba. V zahraničí s tým vyšlo už viac žien, pretekárok aj úspešných, aj menej úspešných a je vidieť, že to vyvoláva veľký rozruch, no z môjho pohľadu to vnímam ako pozitívum.

Myslia pretekárky na to, že raz svoju kariéru ukončia? Čo potom? Treba si uvedomiť, že je rozdiel byť offseason, trénovať 6x týždenne a jesť 1200kcal kvôli forme,  a je rozdiel ukončiť kariéru, trénovať pre radosť 3-4x týždenne a pri optimálnom kalorickom objeme (čiže vyššom na akom som sa držala kvôli offseason forme). Samozrejme, nemusí to byť každým pochopené a nikoho nenútime, aby zdieľal náš názor. Ak má náš projekt pomáhať a ja verím, že pomáha (na základe správ a výsledkov), budeme pokračovať aj naďalej.

Na fotkách v „off-season“ ste s Dani vyzerali ako normálne ženy, nie ženy trpiace obezitou, nie ženy, ktoré sedia celý deň pred televízorom, alebo s mobilom v ruke a pchajú do seba pizzu. Percento tuku na vašom tele zodpovedalo zdravému BMI,  je preto zarážajúce, že reakcia verejnosti bola taká negatívna. Myslíš si, že myslenie ľudí v dnešnej „fitness“ dobe je zdegenerované?
Napísala si to úplne presne – zdegenerované myslenie. Našimi fotkami sme nechceli nikoho pohoršovať. Je jasné, že keď niekto robí fitness a vôbec sa pohybuje v tejto oblasti, ide o nejaký životný štýl, ktorý zahŕňa zdravú, vyváženú a teda racionálnu stravu a pohyb.  Čím sa my momentálne aj riadime. Rozdiel je však ten, že sme prestali hladovať, prestali sme riešiť smiešne výpočty  typu +3kg hmotnosti po súťaži je optimálne. Ja neviem kde a kto berie tú odvahu hovoriť čo je optimálne a čo nie.

Čo ženy, ktoré zadržujú viac vody? Čo ženy, ktoré majú pomalší metabolizmus? Znamená to, že keď nemám pás 60cm, ale 65cm, tak už nie som fit? (Lebo keď sa zohnem spraví sa mi záhyb na bruchu?) Znamená, že keď mám guľatejšie stehná, automaticky musím byť považovaná za tučnú a od rána do večera sa teda napchávam "Mekáčom" a zajedám ho tlačenkou ... či naopak?

Chodím do fitka už X rokov, milujem cvičenie, pre ten pocit – keď nevládzeš, ale ideš, lebo to tak bolí až si šťastná:) Zdravo sa stravujem, lebo viem, že mám iba jedno zdravie a chcem ísť príkladom svojmu okoliu a raz svojím ratolestiam. Ale nemôžem si dať raz za čas niečo nezdravé? Ale môžem! A aj tak si myslím, že som stále fit. Ide o postoj k sebe a k druhým. Keď si nedokážeš vážiť seba, nevieš si vážiť ani druhých.

Keď porovnáme ženu, ktorá sa venuje fitness a má nejaký ten svalový tonus so ženou, ktorá sa športu nevenuje, pričom obe budú mať na tele rovnaké percento tuku, športovkyňa vždy bude opticky vyzerať objemnejšie - pritom ona je tá vitálnejšia. Ľudia však hodnotia ženské telo podľa jeho veľkosti a neboja sa vyjadriť svoj názor mnohokrát vulgárnym a urážajúcim spôsobom bez ohľadu na pocity tej, ktorej sa to týka. To má za následok, že mnohé fitnessky upadajú v off season do depresie, boja sa jesť a boja sa ubrať z tréningového tempa, ktorého sa držali počas súťažného obdobia.
Mnohokrát sa obdobie, kedy by si malo ich telo oddýchnuť, zmení na nočnú moru a kolotoč diét, z ktorého sa nevedia dostať. A občas ich práve tento prístup vyradí z ďalšej súťažnej sezóny. Je tak?

Bohužiaľ, tento rozdiel chápe málokto.  No najdôležitejšie je aj tak, aby to chápali dievčatá samé. Keď sa rozhodnú pre väčší svalový objem musia rátať s tým, že v "offke" to bude vyzerať guľatejšie než možno boli zvyknuté. Názor okolia? Neriešiť. Načo?

Vždy budú ľudia, ktorí nedoprajú a vidia iba svoju dokonalosť. Nikdy nepochopia, že možno sa to takto tej druhej strane páči. Nie každý je na zoschnuté telá.

Ďalšia otázka znie: "Prečo sa toho boja?" Z vlastnej skúsenosti píšem – áno aj ja som sa bála, ale čoho? Kto má  právo ma vôbec kritizovať? Treba si uvedomiť jedinú a zásadnú vec- robíme to pre seba, pre radosť, pre úspech, ale aj pre zdravie.
PRE ZDRAVIE – zdôrazňujem. Takže koľko telu v diéte odopieram, toľko ho musím hýčkať v offseason (hýčkanie tzn. oddych, relax, zdravá strava, znížiť tempo, venovať sa rodine, sebe a svojej práci)

S Dani ste dve odvážne baby, ktoré sa rozhodli ukázať ľuďom pravdu takú, aká naozaj je. Založili ste blog she-up.blogspot.cz, v ktorom mapujete tvoju reverznú diétu.  Práve to má pomôcť ženám v off season nepribrať nárazovo a vyhnúť sa už spomínanému kolotoču diét. Povedz nám niečo o reverznej diéte v praxi. Ako to funguje?
Na blogu sme priblížili naše postupy. Konkrétne ten môj, ktorý môže byť odrazovým mostíkom pre iné dievčatá, no nemusí to fungovať u každého rovnako. Mojím pretekárkam vždy poviem: " Teraz je čas uberania a naberania tým správnym smerom."

Čo sa tréningu týka, uberáme na intenzite a meníme tréningový systém z predsúťažného na nazvem ho "relaxačný". Zaraďujeme tréning na veľké svalové partie, cviky, pri ktorých pracuje viac svalov naraz. Opakovania sú ako pri ťažkom silovom tréningu 8 – 10, no netrénujeme maximálnou intenzitou, dbáme na dostatočné dlhé prestávky medzi cvikmi a 100% techniku prevedenia. Ide o to, aby telo nepracovalo pod stresom a snažíme sa vyhnúť svalovej horúčke.

Naopak v jedle naberáme a to je rôzne, záleží od jedinca a ako veľmi to „zrážal“ v samotnej diéte. U mňa sme nastavili bazálny metabolizmus s tým, že sme nechali telo nech sa adaptuje 2 týždne,  keď sa hmotnosť ustálila postupne sme pridávali 20g sacharidov – u mňa to bolo každý týždeň, u mojich dievčat sme naberali omnoho rýchlejšie, s tým, že išli menej drastickú diétu než ja. Postupne zaraďujeme aj ovocie, proteín a bielkoviny som nachvíľu – cca na 1 týždeň znížila, pričom sme navýšili tuky, až sa postupne dostávame k hodnotám u mňa:
  • 200-250g sacharidov
  • 50-60g tukov
  • cca 100g bielkovín

A vtedy prestávam rátať a vážiť. A opäť je to pre mňa trošku slobodnejšie, bez rátania a číslovania.

Si trénerka, sama súťažíš v kategórii bikinifitness. Aké najčastejšie chyby podľa teba dievčatá v súťažnej príprave robia?
To  možno ani nie je chyba v dievčatách, ale v ich tréneroch. Väčšina z nich má nad sebou niekoho, coucha, trénera, ktorý im vedie prípravu. Treba si uvedomiť, že v pozícii trénera zodpovedáme aj za zdravie pretekára. Je na nás akým spôsobom ich vedieme, ako ich učíme sa počúvať, akú cestu im ukážeme. Keď nič nevediacej, no talentovanej a pekne „poskladanej“ dievčinke povie tréner: „inak to nedáš, musíš dať nulky na 3 mesiace, zo dve tri fázy tréningov a tamtie doplnky“ dievčinka pozrie, zozbiera peniažky po celej rodine, rozbije prasiatko a slepunko ide - a poslúcha. Lebo chce, lebo jej tréner hovorí ako na to má.

A ona aj má, a možno aj bude úspešná, ale čo potom? Chyba je, že sú dievčatá niekedy zaslepené. Že príliš tlačia na pílu, že sa nevedia počúvať... a preto buďme my tréneri zodpovední.Tu by som spomenula aj môj osobný mini prieskum, kedy za mnou chodia dievčatá, ktoré majú  možno kus talentu, ale metabolizmus zarazený tak, že sa z toho budú dostávať možno dlhšie než samé očakávajú. Takejto kočke som povedala: „Dokážem ťa pripraviť. Nebudeš jesť a budeš veľa trénovať. Spravíme super formu, no nebudeš vládať ani chodiť, budeš nervózna a unavená. A keď to dáme, po súťaži môžeš jesť. Priberieš o 20kg – to znamená že budeš minimálne o 10kg ťažšia ako dnes. A hormonálne ťažkosti ani nespomínam.

Jej odpoveď? „To nevadí, ja to chcem.“ U mňa to bolo radikálne nie, no viem, že keď príde za niekým druhým, to dievča zoseká a na nič sa pozerať nebude. Viem, že veľakrát pretekárom nie sú zdôrazňované riziká, čo je podľa mňa tiež chyba.  Takže opäť prosím - ROZMÝŠĽAJME! 
Aj to dnes 16-18 ročné dievča nebude mať v hlave večne len školu, cvičenie a kamošov. Raz bude chcieť rodinu, byť MATKOU ... a potom si spomenie.

Pravdou je, že mnoho trénerov na Slovensku aj v Čechách využíva v príprave pretekárok zastaralé metódy, ktoré babám viac ublížia ako pomôžu. Smutné je, že dievčatá dajú do prípravy všetko, vrátane financií a ostávajú sklamané, prípadne s následkami, ktoré sa ich ešte nejakú dobu držia. Čo by si babám pri výbere trénera odporučila?
Myslím, že výber trénera je v dnešnej dobe veľmi náročný. Certifikátmi o absolvovaní kurzu sa to na sociálnych sieťach hemží. Ďalej platí, že dobrý pretekár sa nemusí hneď rovnať dobrý tréner a naopak. Dobrý tréner nemusí mať X diplomov zo škôl a školení. Takže hľadá sa naozaj ťažko.

Možno by som mapovala samotných zverencov, klientov - ich spokojnosť a spýtala by som sa na stravu. Ako sa stravujú, ako sa cítia, či je spolupráca len do súťaže, prípadne či sa zaujíma tréner aj o pokračovanie v posúťažnom období. Ako prebiehajú tréningy, či sa tréner intenzívne venuje klientovi, alebo iba sebe - vlastnej sebaprezentácii. Či dostatočne upozorňuje na nedostatky, postoj, doťahovanie správneho technického prevedenia cviku.  Možno či chodí na čas, či sa venuje klientovi iba zaplatenú hodinu, alebo si chodí na tréningy, ako sa mu zachce.

Ďalej by som riešila osobnú konzultáciu – tu trošku pozor, možno ich absolvovať aj viac. Prečo? Tréner vie byť aj dobrý obchodník. Dať na svoj osobný pocit, urobiť si názor. Absolvovať pár tréningov a ten vzťah sa vykryštalizuje.

  • každopádne, ak vám niekto odporúča hladovať – odísť
  • ak vám niekto sľubuje markantné výsledky za krátky čas – odísť
  • ak sa niekto z klientov sťažuje na pretrvávajúce bolesti kĺbov po spolupráci s trénerom – odísť

A v dnešnej dobe už nie je problém absolvovať úvodné hodiny s viacerými trénermi, porovnať si ich prístup a posúdiť, čo vám najviac vyhovuje.

Čo si myslíš o dlhodobom vyraďovaní laktózy a lepku zo stravy? Bavíme sa o dievčatách, ktoré ani na jedno z toho alergiu nemajú, jednoducho si myslia, že sa to musí robiť a tak je to správne.
V tomto som možno trošku staromódna, ale nie som zástancom akéhokoľvek radikálneho vyraďovania určitého druhu potravín zo stravy. Je pravda, že produkty, ktoré nám obchodné reťazce ponúkajú už možno nie sú v takej kvalite ako v minulosti, no pokiaľ nie sme na niečo vyslovene alergický alebo intolerantný, nič by som zo stravy nevylučovala.

Dnešná doba nám ponúka aj mnoho dostupných možností  zaobstarať si kvalitné potraviny. Dokonca mojej mamine bola diagnostikovaná intolerancia na laktózu, ale mlieko a mliečne výrobky nevyradila. Po čase bola opäť na testoch a intolerancia sa nepotvrdila.Takže opäť- počúvať svoje telo. Ak mi niečo nerobí zle, prečo sa toho silou mocou vzdať?

A čo vyradzovanie tuku a dlhodobé sacharidové nuly?
No a tu vidím väčší problém. Tuk by som zo stravy nevyradila ani v najdrastickejšej časti prípravy. Je to veľmi tenká hranica a ženy môžu mať následky aj niekoľko rokov. Takže tukov sa nebáť a dokonca aj zdroje môžu byť rôzne, od vaječných žĺtok, cez avokádo, orechy či orechové maslá.
A sacharidové nuly? Tie vás úplne zarežú. Sacharidy by mali byť primárnym zdrojom energie človeka (môj názor). Poznáme vyjadrenia na internete "už šiesty deň ťahám nuly a idem trojfázové tréningy". Ja som vždy hovorila, že tento šport robia ľudia, ktorí sú trošku prepnutí :), ale toto už nemá podľa mňa nič spoločné so zdravým úsudkom. Kam sa chceme hýbať v diéte, keď si nulky zaradíme na začiatku prípravy? Podľa mňa telo nie je schopné fungovať bez tuku a sacharidov ani fyzicky, ani hormonálne.

Aj príprava by mala byť zvládnuteľná a nie žiť niekoľko mesiacov v utrpení – hlavne, že mám top formu. Čo sa začne diať po súťažiach, a nehovoriac po niekoľkých rokoch takýchto diét s človekom a jeho psychikou ani asi nemusím definovať. Treba si zvážiť čo sme ochotní obetovať a či naozaj neexistuje racionálnejšia cesta ako je nejedenie.

Taktiež pozor pre trénerov. Takýmto stravovaním sa dá veľmi ľahko docieliť porucha príjmu potravy a veľmi ľahko sa v takejto diéte „schová“ osoba, ktorá už tento problém má. Na základe blogu mi písalo pár žien, ktoré mi samé priznali, že bojovali v minulosti s anorexiou a toto je pre ne jednoduchšia cesta – cesta neustálej kontroly a monitorovania sa. Preto by tréneri prípravu svojich pretekárov nemali brať na ľahkú váhu.

Túto sezónu si zaznamenala veľký úspech, a pritom si sa ani nemusela postaviť na pódium. Zuzana Kardošová pod tvojim vedením a vedením trénera Tomáša Rezáka absolvovala prvé vystúpenie v kategórii bikinifitness. Nikto nečakal, že práve jej výsledok tzn. titul IFBB Majsterky Európy junioriek, bude najlepším výsledkom, ktorý si SAFKST donesie z kategórie bikinifitness zo Španielska domov, na Slovensko.
Pripomínam, že Zuzana do reprezentácie bola donominovaná v hodine dvanástej. Aký to bol pocit, keď ste sa s Tomášom napokon dozvedeli, že malá Zuzka je šampiónka Európy?

Pocit? Ja neviem ani či sa také niečo dá opísať. Trénujem 10 rokov. Nie vždy to bola oblasť fitness, ale zažila som si stáť na stage-i aj ako víťaz a zažila som aj to, že mi zvíťazí zverenec. A verte alebo nie, byť v úlohe trénera je omnoho viac! Samozrejme, úspech je Zuzkin, my s Tomášom si ceníme jej dôveru, urobili sme pre ňu maximum - a ona to len zúročila. Zo srdca sme jej to želali a neskutočne sa s ňou tešíme!

Ako dlho so Zuzkou spolupracuješ?
Zuzka s nami začala spolupracovať v auguste minulého roka. Bolo to obdobie, kedy bola dosť frustrovaná a viem, že uvažovala, že s cvičením nadobro skončí. Tu zaúradoval Tomáš, Zuzke povedal ako to vidí a že si myslí, že by to bola škoda. A tak sa to celé začalo... Malá Zuzka bola zrazu v našom teame :)

Viem o Zuzke, že miluje poriadne tréningy a nechce sa jej len tak „flákať“ a aj to, že je naozaj veľmi pohybovo nadaná. Neuvažovali ste, že by mohla neskôr súťažiť v kategórii fitness?
Práve kategória fitness bola tá, pre ktorú sme sa prvotne rozhodli. Dokonca sme už hľadali námety a hudbu, učili sme sa pózy. Zuzka si vybavila tanečnú sálu, kde sme pracovali na tanečných prvkoch, prechádzali sme metodický rad niektorých gymnastických prvkov, vždy dostala nejakú úlohu, ona na tom pracovala a posielala videá z tréningov. No bolo to veľmi časovo náročné.

My pôsobíme v Púchove, Zuzka navštevuje Bilingválne gymnázium v Sučanoch, dochádzať na tréningy do fitka, na gymnastiku, plus sa učiť – a to je naozaj náročná škola, sa nedalo zvládať. Tak sme spontánne prešli ku kategórii bikinifitness  (Zuzka má aj tanečnú minulosť, takže som sa nebála jej prejavu). Má peknú tváričku a celkovo milý zjav. Myslím, že ľutovať nemusíme. Dokonca som sa smiala. Po jej návrate z ME som jej oznámila, že ak chce byť ďalej bikina už si nezacvičí a ona na to s tým jej uhrančivým úsmevom „ja viem“ ... Zuzku treba zažiť, naozaj :)

A čo ty? Kedy uvidíme na pódiách teba?
Ťažko povedať.  Za posledného pol roka sa mi dosť obrátil život, zvažujem kam sa posunúť. Mám 25. Pódium ma láka, ale chcela by som sa posunúť aj v súkromnom živote. Všetko plynie tak ako má, tak to nechám ešte otvorené.

Čo ťa čaká medzitým? Predpokladám, že plánujete s Dani Bečkovou pokračovať v projekte, ktorý ste začali. Je tak?
Áno, s Dani určite pracujeme ďalej. Vidíme, že to má význam, tak nemáme dôvod s tým končiť. Plánujeme rozhovory s rôznymi ženami s rôznymi príbehmi. Obe pokračujeme v reverzke, takže napíšeme určite nejaké ďalšie diely o našich pocitoch, a taktiež chceme priblížiť reverzné diéty našich pretekárok, rozhovory s nimi, ako sa cítili počas diét, po nich a tak ďalej. Verím, že to bude užitočné pre ďalšie úspešné generácie bikín.

Čo sa týka teamu, s Tomášom tomu chceme dať nejakú „hlavičku“, aby ľudia vedeli, že to je práca nás oboch, nie iba o mne, alebo iba o ňom. Ďalej sa rozvíjať ako team, ako tréneri, ako ľudia. Cez leto sa plánujem povenovať trošku aj deckám z iného športového odvetvia, takže idem trénovať na športové kempy. Po lete začínajú súťaže, ďalší kolotoč, na ktorý sa už veľmi teším.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia