Aký bol 2021 Olympia týždeň v Orlande na Floride?

Aký bol 2021 Olympia týždeň v Orlande na Floride?


Ako dopadla finančná kontrola Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v SAFKST?
KLIKNI a ČÍTAJ!Fiančná kontrola SAFKST


Je to tak. 2017 Olympia Weekend bol posledným, ktorého som sa zúčastnil osobne. A v tomto roku som sa k Olympii vrátil - nie, nie osobnou účasťou. Kúpou online vysielania. Obetoval som (tak ako zvyšní členovia nášho teamu) 51€ a pár centov, zmenil som denný režim (finálové časti súťaže začínali po jednej hodine ráno) aby som priamo na veľkoplošnom paneli mohol sledovať, komu rozhodcovia "priklepnú" trofeje pre víťazov v každej kategórii. Opravím sa - zaujímali ma kategórie Classic Physique, Bodybuilding a Wellness, na Bikini, Figure, Fitness sa sústredili dievčatá z partnerského projektu Bikinifitness.sk, takže tu to bolo z mojej strany menej intenzívne sledované. A kategóriu Men´s Physique (v ktorej sa do Orlanda kvalifikovalo 35 borcov, z nich 8 bolo z Európy; 3x zastúpenie malo Taliansko, 2x Francúzsko, po 1x Španielsko, Holandsko a Rumunsko) som vynechal úplne.
Viem, viem, ťažko písať bez subjektivity o niečom, čo vidíte sprostredkovane cez monitor (aj keď väčších rozmerov), takže čo budete čítať bude určite skreslené kvalitou online vysielania (zachytil som, že ho kritizoval Phil HEATH), prípadne prácou, ktorú v čase súťaže odviedla réžia, skupina kameramanov a operátorov. Veľa momentov kamera určite nezachytila, čiže tak ako mne, museli uniknúť aj ďalším divákom. Ale na Slovensku a v Čechách si prečítate iba málo reportov (ak vôbec nejaký) od priamych účastníkov PRO súťaží. A je jedno, či sú to súťaže Elite PRO, IFBB PRO League, PCA, NABBA atď.

Začalo to tragédiou

2021 Olympia Weekend odštartoval tragickou udalosťou (úmrtím jedného zo súťažiacich s TOP ambíciami v kategórii Bodybuilding 212lbs) a zaregistroval som hlasy, že PRIPRAVENOSŤ ZA KAŽDÚ CENU nemusí byť tou najlepšou cestou k TOP výsledkom. NPC a PRO League je roky opakovane kritizovaná fanúšikmi (ale aj Arnoldom) práve za presadzovaný štýl rozhodovania (resp. toleranciu k defektom, ktoré sa v IFBB International neprehliadnu), otázkou pre mňa bolo, že či úmrtie súťažiaceho (nie prvé v tejto organizácii) zmení štýl práce rozhodcovského zboru. A hľadanie odpovede na túto otázku bolo aj primárnym dôvodom, prečo som tohtoročnému Olympia Weekend-u venoval o niečo viac pozornosti.

Sekundárny dôvod? Úspechy a hlavne rapídne zlepšenie sa 31 ročného Elite PRO šampióna Michala KRIŽÁNKA za posledný rok. Tušil som, že po 2021 Olympia Weekend-e začne kolotoč virtuálnych porovnávaní z oboch strán. Tak aby som si vytvoril vlastný názor na to, aký progres dosiahli v PRO League borci, ktorých je možné považovať za Krížových rovesníkov a niekedy v budúcnosti možno aj súperov.
michal križánek
Terciálny dôvod? S Krížom a jeho trénerom Hlobíkom sa pravidelne stretávame (a keď nie, voláme si) a myslím, že reč príde aj na Olympiu a aj ich odhady výsledkov. Teším sa na debatu na túto tému s nimi. Po 2021 Olympia Weekend-e vidím (a hovorím to so všetkým rešpektom k PRO League borcom), že získali pár ďalších argumentov, ktoré iba potvrdia správnosť rozhodnutia súťažiť pod hlavičkou Elite PRO a profitovať z postavenia, ktoré nikdy nemal bodybuilder zo Slovenska. V žiadnej bodybuilding organizácii.

Áno, Olympia je stále najväčšia

Keď Olympia projekt začínal v roku 1965, bola to súťaž určená pre bodybuilderov, ktorí sa na záver amatérskych súťaží (IFBB Mr. International resp. IFBB Mr. Universe, IFBB Mr. America, IFBB Mr. USA) stretli na jednom pódiu a dali odpoveď na otázku "kto je aktuálne najlepším bodybuilderom sveta" (v organizácii IFBB). Z jednodňovej záležitosti sa počas 57 rokov existencie Olympia konceptu stáva niekoľkodňový weekend (presnejšie 3-4 dni). Aktuálny formát už hovorí, že súťaženie v Orlande, dejisku 2021 Olympia Weekend-u, sa natiahlo na celý týždeň. Dôvod? Organizátori už v roku 2017 po prvýkrát do programu zaradili aj súťaž Olympia Amateur, aktuálne sa kvôli komfortu súťažiacich (organizátorov, ale aj rozhodcov) k pôvodnému programu pridávajú ďalšie a ďalšie dni. Tohtoročný program bol nasledovný:

  • pondelok ... počas dňa registrácie amatérskych súťažiacich
  • utorok ... počas dňa hodnotenie všetkých amatérskych bodybuilding/fitness nominácií určených pre ženy
  • streda ... počas dňa hodnotenie všetkých amatérskych bodybuilding/fitness nominácií určených pre mužov; večer tradičné stretnutie PRO Bodybuilderov z Open kategórie a do 212lbs - v prvom prípade sa odovzdávali pokyny pre nasledujúce dni a tak ako v druhom prípade, rozdávali sa aj štartovné čísla; v druhom prípade bolo aj povinné váženie
  • štvrtok ... na poludnie press meeting a večer stretnutie fanúšikov so súťažiacimi
  • piatok a sobota ... konalo sa samotné súťaženie v PRO kategóriách - dopoludnia semifinále, večer finále (v sobotu aj semifinále Mr. Olympia); niečo sa uskutočnilo na Expo pódiu, kde bolo výrazne lepšie osvetlenie ako na hlavnom pódiu - to, okrem toho, že bolo mimoriadne veľké (súhlasím, tak veľké pódium ešte žiadna bodybuilding súťaž nemala), vďaka veľkoformátovým screenom, video projekcii a aj napriek kombinácii s oranžovými kulisami pripomínajúcimi historické múzeum na Muscle Beach, pôsobilo mimoriadne technologicky (myslel som, že aspoň semifinálové porovnávania sa na tomto pódiu uskutočnia v tradičnom úspornom formáte, ktorý dáva vyniknúť pripravenosti súťažiacich a uľahčí rozhodovanie rozhodcovskému zboru tzn. TOP osvetlenie plus čierne pozadie); protisvetlo zo screenov však výrazne zhoršuje možnosť vnímať dianie na pódiu a rušivo pôsobí aj na rozhodcov, ktorí v prvom rade (podľa môjho názoru) vnímať by mali súťažiacich, ich proporcie, formu - to sa lepšie dalo práve na malom Expo pódiu
  • nedeľa ... dopoludnia seminár s najlepšími z najlepších
  • a popri tom Expo a World Fitness Festival, počas ktorého sa vo vyhradenom priestore v Expo hale Orange County Convention Center súťažilo v powerliftingu, masswrestlingu, armwrestlingu, armliftingu, v disciplínach strongmanov atď.

Olympia Beach
Áno, týždeň trvajúce súťaženie v bodybuildingu a fitness, kde sú kombinované súťaže amatérov a profesionálov v tomto roku ste mohli nájsť len na Olympia Weekend-e.

Pre poriadok iba pripomeniem, kto zo Slovenska v tomto miléniu (tzn. za 21 rokov) nastúpil na súťažné pódium Olympia Weekendu - počítate správne, bolo to iba 6 športovcov, z ktorých reálne s najlepšími (tzn. v prvom porovnávaní a následne vo finále) bol porovnávaný iba jeden, jediný. Áno, iba Jaro HORVÁTH:

  • 2002 ... Jaroslav Horváth (23. miesto v kategórii bodybuilding)
  • 2008 ... Jaroslav Horváth (9. miesto v kategórii bodybulding do 202lbs)
  • 2010 ... Jaroslav Horváth (6. miesto v kategórii bodybuilding do 202lbs)
  • 2011 ... Jaroslav Horváth (4. miesto v kategórii bodybuilding do 202lbs)
  • 2013 ... Marián Čambal (mimo TOP15 v kategórii bodybuilding do 212lbs)
  • 2014 ... Andrej Mozoláni (mimo TOP15 v kategórii bodybuilding do 212lbs)
  • 2014 ... Natália Lenártová (mimo TOP15 v kategórii figure)
  • 2015 ... Adela Ondrejovičová (14. miesto v kategórii figure)
  • 2016 ... Adela Ondrejovičová (12. miesto v kategórii figure)
  • 2017 ... Adela Ondrejovičová (13. miesto v kategórii figure)
  • 2019 ... Tomáš Tabačiar (15. miesto v kategórii do 212lbs)

Classic Physique Olympia - kategória, ktorá sa musí každému páčiť

Od momentu, kedy do portfólia IFBB a následne NPC pribudla nominácia classic physique, som jej veľký fanúšik. Pravdou je, že v NPC platia vyššie hmotnostné limity (v prepočte k výške súťažiacich) a tak aj PRO súťažiaci v tejto organizácii majú viac svalovej hmoty, ktorá ak je rovnomerne poukladaná na vhodnú kostru, pôsobí mimoriadne impozantne. Myslím, že ani v tomto roku nik nepochyboval o tom, že Christopher BUMSTEAD (26 rokov, 185cm) vďaka výške, proporciám a pripravenosti prekoná svojich najväčších, ale výrazne nižších súperov (Terrence RUFFIN, 27 rokov, 165cm; Breon ANSLEY, 41 rokov, 170cm). Z Európy (z Nemecka) mu však pribudli hneď dvaja potencionálne silní súperi. 23 ročný Urs KALECINSKI (iba pred nedávnom ešte súťažil v naturálnych federáciách) u mňa bol na jasnom 3. mieste a Ansley (ten skončil na 3. mieste) za ním viditeľne zaostával.

Urs Kalecinski

Boj v TOP5 by som doprial aj ďalšiemu Nemcovi, ktorým bol 24 ročný Mike SOMMERFELD (u mňa výsledkovo "preskočil" Cambronnera z Kostariky aj Queiroza z Brazílie) - ten napokon skončil z 27 súťažiacich na 7. mieste.

Mike SOMMERFELD

Z Američanov najvyššie v tejto kategórii skončil mimoriadne estetický a iba 165cm vysoký RUFFIN na 2. mieste (v tejto kategórii bolo 13 súťažiacich z USA, 9 z Európy tzn. 2x Nemecko, 2x Španielsko, 2x Maďarsko, po 1x Holandsko, Rakúsko a UK), Američan bol aj druhý Ansley a to bolo vo finále v tejto kategórie zo strany USA všetko. Prečo to spomínam? V polemikách okolo Kríža som si sem tam prečítal, že pripravenosťou (údajne) ešte nemá na súťažiacich z USA, tak aby sme v tom mali o niečo jasnejšie - ako to bolo s USA súťažiacimi aj v tejto kategórii.

Wellness - prvou víťazkou Olympia takmer Elite PRO súťažiaca

Kategória Wellnes mala v tomto roku na Olympia Weekend-e premiéru a hneď, ako sa objavila informácia o tom, že wellness bude súčasťou tohto projektu, bolo už iba otázkou času, kedy bojovať o trofej víťazky Olympie sa rozhodnú aj TOP wellness fitnessky z organizácie Elite PRO. Tie, ktoré žijú v Brazílii. Predsa len je jednoduchšie z Brazílie cestovať do USA, ako do Európy. Hviezda Wellness Elite PRO Angela BORGES prakticky obratom ruky získala PRO kartu v organizácii Jim Maniona, následne víťazstvo na PRO súťaži a tým aj postup na 2021 Olympia Weekend.
V Orlande bola porovnávaná s aktuálne najlepšími wellnessfitnesskami organizácie Elite PRO League v prvom porovnávaní a napokon skončila na 2. mieste, hneď za mimoriadne estetickou, proporčne vyváženou a prirodzene krásnou krajankou Franciele MATTOS. Mimochodom, v kategórii Wellness sa na Olympiu kvalifikovalo 24 súťažiacich, z toho 8 reprezentovalo Brazíliu, 4 wellnessfitnessky boli z Európy. Američanky? Na Instagrame mimoriadne obľúbená Yarishna Ayala získala 4. miesto (vo finále však vyzerala výrazne horšie, ako v semifinále), v TOP5 kategórie wellness boli hneď 4 dievčatá z Brazílie.

2021 Olympia Wellness

Bodybuilding do 212lbs

Časy, kedy Európa bojovala o TOP3 miesta v bodybuildingu do 202 resp. 212lbs na Olympia Weekend-e reálne skončili s ukončením kariéry Jaroslava Horvátha v roku 2011. Je známe že Flex LEWIS síce je z UK, ale pôsobí v USA, takže jeho úspech Európe je možné pripísať iba s prižmúrením oka (svetlou výnimkou je rok 2017 a 6. miesto Milana ŠÁDKA z Čiech). 

V ročníku 2021 sa víťazom v tejto kategórii stal "večne druhý" Derek LUNSFORD z USA, ktorý konečne na súťažné pódium nastúpil nielen s pre túto kategóriu žiadanou kombináciou proporcií a muskularity, ale konečne aj v slušnej súťažnej forme. Z Európy sa na 4. miesto prebojoval Španiel Angel Calderon FRIAS, za ktoré získal šek 5.000USD. Víťazný Američan Lunsford získal 50.000USD.

V kategórii Bodybuilding 212lbs  sa na súťažné pódium kvalifikovalo 20 borcov, z toho 5 bolo z Európy (jeden z krajín bývalej východnej Európy, tzn. z Moldavska). Osobne si myslím, že práve LUNSFORD, BUMSTEAD (Classic physqiue) a RUFFINI v Orlande ukázali to, čo vedia ako estetický bodybuilding akceptovať aj priaznivci tzv. starej školy kulturistiky.

Derek LUNSFORD

Open Bodybuilding

Keď ma na Facebooku pred niekoľkými dňami vyzval Vlastimil KALAŠ s tým, aby som povedal svoje odhady na súťaž 2021 Mr. Olympia, odpísal som mu nasledovné:

Kopcek Mr Olympia 2021
Dôvod, prečo som favorizoval Curryho bol jednoduchý:

  • predpokladal som, že príde lepší ako pred rokom (čo sa aj stalo; ako tak dorovnal disproporcie v nohách, ale spôsob online prenosu resp. osvetlenie na hlavnom súťažnom pódiu nedali vyniknúť jeho forme - porovnajte si fotografie/video z Expo pódia s tými z hlavného pódia, rozdiel je priepastný; Expo pódium bolo výrazne menšie a logicky svetelná rampa nad pódiom bola umiestnená nižšie, takže súťažiaci na Expo mali svetlo s vyššou intenzitou, bolo aj tvrdšie tzn. lepšie kreslilo detaily; uvdíte čo sa bude diať ako dôsledok zlého osvetlenia na hlavnom pódiu - najlepšie fotografie z hlavného pódia prejdú rozsiahlymi počítačovými úpravami, ktorých cieľom bude odstrániť nedostatky osvetlenia; pravdou ale je, že ukážu formu, akú všetci súťažiaci v daný moment nemali a a ani nemohli mať na súťažnom pódiu - je smutné, že HDR filter sa aj pri takto významnej súťaži stáva žiadaným foto štandardom)
  • predpokladal som, že Big Ramy naopak nezopakuje formu takú, akú mal pred rokom a rozhodcovia mu to spočítajú (zopakujem čo som už povedal vyššie - spôsob online prenosu resp. osvetlenie na súťažnom pódiu nedali vyniknúť jeho forme takže ťažko povedať, či bol/nebol lepší ako v roku 2020; on teraz všeobecne obdivovanú masívnosť ukazuje na súťažnom pódiu už posledných 4-5 rokov a vždy iba forma na súťažnom pódiu bola jeho slabinou)
  •  nech príde Choopan v životnej forme, kombinácia Iránec bez znalosti angličtiny je pre mohých veľmi negatívny faktor, ktorý akokoľvek disponovaného kandididáta "zrazí" výsledkovo o jedno až dve niesta nižšie - takže iba 3. miesto v jeho prípade som videl ako reálne dosiahnuteľné maximum; semifinále a finále 2021 Mr Olympia úkazalo, že to nebol zlý predpoklad; Choopan aj napriek osvetleniu, pôsobil na pódiu ako najlepšie pripravený súťažiaci celej kategórie, navyše bez zjavných proporčných defektov ako nepomer v dĺžke nôh a trupu, neakceptovateľne široký pás, tehotenské brucho atď. (olej kde tu vpichnutý do pleca sa v NPC nerieši tak striktne, ako v IFBB International), no nestačilo to na lepšie, ako 3. miesto a odpoveď na otázku "prečo neskončil na mieste 2." by som hľadal v riadkoch vyššie

Nebudem zbytočne špekulovať nad férovosťou-neférovosťou rozhodovania na Olympia Weekend-e (spomeňte si, na akom mieste skončil na svojej poslednej súťaži totálne nepripravený Coleman, alebo ako končili niektoré súboje Heath vs Greene, pripomeniem 4. miesto Jara Horvátha a následnú nesúhlasnú reakciu amerických médií s tým, že ho prekonal aj Jose Raymond, prehru Flex Lewisa s Kevinom Englishom, alebo tí starší nech si spomenú na ročníky 1980/1981, prípadne tí, ktorým pamäť ešte totálne nezlyhala aj na ročník 1971 - proste nájdu sa príklady, ktoré sa dajú použiť ako dôkaz akejsi neférovosti). Za všetko asi najlepšie hovorí skutočnosť, že Choopan po druhýkrát za sebou na Olympia Weekende získal cenu divákov/fanúšikov ako najlepší súťažiaci Olympie. A zdá sa mi, že v doterajšej krátkej histórii tejto ceny, ani raz ju nezískal víťaz Mr. Olympie (neoveroval som si to, spolieham sa iba na svoju pamäť a tá môže zlyhať), takže názor rozhodcov sa s názorom fanúšikov (aj tých veci znalých) nezhoduje.

Hadi Choopan

Pre mňa oveľa zaujímavejší, ako boj o 1. miesto, bol v tomto ročníku súboj o 4. a 5. miesto, kde som hlavných kandidátov videl v jedinom zástupcovi Európy s potencionálom bojovať o TOP5 pozíciu na súťaži Mr. Olympia (reč je o 39 ročnom a 170cm vysokom Williamovi BONACOVI z Holandska), v dvojici mladíkov z USA (reč je o 29 ročnom Hunterovi Labradovi a 27 ročnom Nick Walkerovi), šancu som dal (napriek tohtoročnej celkovo pokazenej súťažnej sezóne) aj Winklaarovi (44 rokov, 168cm).

Priebeh súťaže ukázal, že rozhodcovia prednosť dali proporčnej vyváženosti, pred pripravenosťou, ktorou Walker disponoval (ale jeho pomer medzi "dlhou" hornou a "krátkou" dolnou časťou tela mi v jeho prípade pripomína ďalšieho Nicolasa, masívneho aj dobre pripraveného Švajčiara VULLIOUDA z kategórie 212lbs, ktorý predčasom rezignoval a súťažnú kariéru ukončil). Asi aj Walkeroví priaznivci uznajú, že Labrada je proporčne úplne niekde inde (pravdou ale je, že Hunterova pripravenosť nebola najlepšia a vo finále, kde TOP4 borcov "žmýkali" 3x, s každým kolom pózovania sa jeho forma zdala byť horšia a horšia a jeho svaly už akoby "plávali vo vode"; s Walkerom sa už ani nepočítalo ako so súperom pre najlepších).

Rozdiel 5 bodov vo finále v prospech Huntera (resp. v neprospech podstatne populárnejšieho Nicholasa; na pódiu Olympia Weekend-u však počet "sledovateľov" na Instagrame nič neznamená - tých má Nick cca 3x viac ako Hunter) je rozdielom priepastným. Či v tom zohrala úlohu aj  smrť už spomínaného Georgi Petersona (a snaha rozhodcov ukázať, že uspieť sa ako tak dá na Olympia Weekend-e aj mimo formy tzn. bez postupov, ktoré ju síce vylepšia, ale sú pre telo drastickou záťažou), ťažko súdiť. Nespochybniteľným faktom je aj skutočnosť, že rovnako priepastný (čo sa bodov týka) bol aj rozdiel medzi 34 ročným (a 169cm vysokým) Choopanom  a Labradom (ten má výšku 175cm). "Mladé pušky" sa síce posunuli do TOP5 skupiny, reálne však nemajú najmenšiu šancu ohroziť postavenie trojice Elssbiay - Curry - Choopan.

Labrada vs Choopan

Na záver iba dodám, že na súťaž 2021 Mr. Olympia sa kvalifikovalo 19 borcov, z nich okrem Williama BONACA iba dvaja ďalší boli z Európy - Ukrajinec Vladislav SUCHORUČKO nesúťažil, Talian Andrea PRESTI skončil na poslednom mieste. A finančné odmeny? Tie zaujímavé sa delili medzi TOP5 borcov. Ako? Nasledovne:

  • 1. miesto ... Mamdouh Elssbiay, EGYPT (400.000USD)
  • 2. miesto ... Brandon CURRY, USA (150.000USD)
  • 3. miesto ... Hadi CHOOPAN, IRÁN (100.000USD)
  • 4. miesto ... Hunter LABRADA, USA (40.000USD)
  • 5. miesto ... Nick WALKER, USA (35.000USD)
  • Big Ramy

Záver

V tomto roku sa Olympia Weekend zmenil na Olympia týždeň, aktuálne diváci okrem stoviek amatérskych súťažiacich môžu sledovať na dvoch súťažných pódiách aj súťaženie v celkovo 11. PRO kategóriách. Program je tak rozsiahly a súťažiacich je tak veľa (v tomto roku právo nastúpiť na pódium 2021 Olympia Weekende získalo 235 PRO športovcov; okrem iného aj 39 bikinifitnessiek, 35 men´s physique súťažiacich, 30 classic physique súťažiacich atď.), že sa opäť bude otvárať otázka zmeny kvalifikačných pravidiel tak, aby ich výrazne ubudlo. Aké zmeny prídu nikto netuší.

Aby ste mali nad čím premýšľať, dodám vám ešte jednu informáciu. Z 235 PRO kvalifikovaných účastníkov 2021 Olympia weekendu bolo 54 z Európy, v kategóriách Bodybuilding Open a Bodybuilding 212lbs ich bolo 7 (2 + 5). Organizátori Olympia Weekend-u určite ani v postcovidovom odbobí (apoň podľa publikovaných informácií) netrpia stratou podpory od partnerov, sponzorov a podporovateľov.

Rozhodovanie a trendy v rohodovaní v NPC a PRO League budú aj po 2021 Olympia Weekend-u predmetom mnohých debát. Zdá sa, že v prípade Classic Physique a Bodybuilding 212lbs majú rozhodcovia jasno - víťazí kombinácia proporčnosti, estetiky, dostatočného (nie nadmerného) svalového rozvoja a TOP forma k tomu ako bonus. Horšie je to už s kategóriou Bodybuilding OPEN, kde u každého z TOP5 súťažiacich je možné nájsť nejaký nedostatok/defekt, na ktorý budú upozorňovať oponenti. Čo som zachytil reakcie fanúšikov, tak tí tvrdia, že:

  • jasne najmasívnejším bol ... Mamdouh Elssbiay (a ja súhlasím, na pódiu nebolo väčšie zviera ako on)
  • jasne najpripravenejším bol ... Hadi Choopan (a ja súhlasím s poznámkou, že škoda deformitov v pleciach)
  • jasne najproporčnejším bol ... Brandon Curry s Hunterom Labradom (nebyť abscesu v prsom svale, za mňa by som ruku dal hore za Labradu)
  • jasne najkomplexnejším (tzn. všetky tri hodnotené zložky spolu) bol ... spomína sa Hadi Choopan (za mňa by som ruku hore dal za Lunsforda, alebo za Bumsteada)

Je jasné, že pre majiteľa značky Olympia Jake WOODA táto megaakcia nie je primárnym zdrojom príjmov, ale len (aj keď finančne náročnou) záľubou. Je o ňom známe, že má rád bodybuilding a fitness, je mimoriadne bohatý (podľa slov Patrika KAMAČAJA, ktorý s nami roky prichádzal na súťaže Arnold Classic USA a Olympia Weekend-y, rozhodujúce príjmy má vďaka patentom, ktoré vlastní v súvislosti s výrobou súčastok pre letecký priemysel) a neváha svoj finančný vplyv premietnúť aj do podpory tejto akcie.

Aktuálne je však jasné, že nielen akceptovateľný (a fanúšikmi ocenený) úspech, ale pomaly už aj obyčajná účasť súťažiacich na Olympia Weekend-e bude pre súťažiacich z Európy iba vzdialeným snom. Ako vzdialeným, ukáže už najbližia budúcnosť. A čo sa smerovania bodybuildingu týka, pár otázok:

  • koho z aktuálnych PRO šampiónov by ste neváhali ukázať ako nasledovaniahodné vzory?
  • aké by boli výsledky Olympia Weekend-u, ak by sa (tak, ako nejaký čas v 70. rokokoch) v súboji o trofej pre víťaza na jednom pódiu stretli šampióni kategórií Bodybuilding Open, Bodybuilding 212lbs a Cassic Physique? Kto by bol vašim šampiónom šampiónov?
  • a sú aktuálni súťažiaci z kategórie Bodybuilding Open reálne lepší, ako borci z pred 10-20-25 rokov?

Diskusia k článku:

AMIX diskusia