Kto je Oliver KUREK, mas wrestling šampión zo Slovenska?

Kto je Oliver KUREK, mas wrestling šampión zo Slovenska?

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Ako už bolo napísané v tomto článku, Olympia Weekend, podobne ako Arnold Classic, už roky nie je iba o kulturistike a fitness. Organizátori v priebehu času pochopili, že divákom a návštevníkom EXPO výstavy musia ponúknuť aj inú "športovú zábavu". V rámci Olympia Weekend-u a Arnold Classic tak priestor dostávajú organizátori súťaží z federácií, kde silový výkon zohráva podstatnú úlohu - okrem strongmanov a powerlifitngu reč je aj o mas wrestlingu, ktorý na Slovensku zastrešuje Slovenská asociácia mas wrestlingu. A práve mas wrestling sa stal športom, ktorý mimoriadny úspech priniesol pre Olivera KUREKA.
Olympia Mas Wrestling

Meno Oliver KUREK zrejme bude poznať iba pár fanúšikov silových športov. Aj preto by bolo najlepšie hneď v úvode sa predstaviť aj tým, ktorí by sa mohli zaujímať nielen o powerlifting, ale aj mas wrestling.
Volám sa Oliver Kurek, v marci budem mať 24 rokov, študujem na Univerzite Mateja Bela na filozofickej fakulte (na katedre telesnej výchovy a športu) v Banskej Bystrici. Okrem školy venujem sa trénerstvu a zo športov hlavne powerliftingu a mas wrestlingu.

Aká bola tvoja cesta k mas wrestlingu?

Koncom roka 2019 nás s mojim trénerom silového trojboja Karolom Repiským pozval prezident Slovenskej asociácie mas wrestlingu p. Matej na stretnutie s otázkou: "Chcete rozvíjať mas wrestling na strednom Slovensku?" Chceli sme. Mas wrestling ma veľmi zaujal. Prečo? Už niekoľko rokov sa venujem silovému trojboju, tak som si povedal, že práve tu by som vedel využiť aj môj mŕtvy ťah.
Zaujalo ma tiež rozprávanie p. Mateja o mas wrestling Majstrovstvách sveta, ktoré sa každoročne konajú  v rodisku tohto športu, v meste na ruskom Ďalekom východe, v Jakutsk, ktoré je centrom najväčšej republiky Ruska s názvom Jakutsko (pozn. IK ... rozlohou je cca 60x väčšie ako Slovensko, má však iba o niečo viac ako milión obyvateľov). Práve tu sa konajú najprestížnejšie medzinárodné súťaže v mas wrestlingu, ktorý by sa chcel dostať v priebehu času aj na zoznam olympijských športov.
Oliver KUREK
Po stretnutí s p. Matejom kúpili sme si tréningovú dosku, začali s tréningom a v roku 2020 sme už organizovali aj prvú mas wrestling súťaž v priestoroch fitness centra Fitness Sásová Banská Bystrica. Súťažil som spočiatku pod klubom silového trojboja ŠK Kornel, ale na jeseň 2022 sme si už založili športový klub, ktorý sa venuje výhradne mas wrestlingu. Jeho meno? Športový klub Mas Wrestling Banská Bystrica. Každý týždeň organizujem tréningy v Banskej Bystrici nielen pre našich pretekárov, ale aj pre nováčikov, ktorí by chceli začať tento šport robiť - takže ak je záujem aj o poradenstvo, stačí sa ozvať.

Ako dlho sa venuješ mas wrestlingu a aké výsledky si už dosiahol v tomto športe?
Aj keď mas wrestlingu sa venujem iba o niečo viac ako dva roky, za ten krátky čas sa mi podarilo vyhrať niekoľko Slovenských súťaží v kategórií do 75kg, do 80kg a taktiež do 90kg.
Mojou prvou medzinárodnou súťaž bola septembrová súťaž v Istanbule v roku 2019, kde som po prvý krát zistil, aké je to súperiť so svetovou špičkou tohto športu. Bol som veľmi prekvapený, koľko je v tomto na prvý pohľad jednoduchom športe techník, koľko možností majú súťažiaci porážať súperov a ako ľahko dokážem s nimi aj prehrávať. Umiestnil som sa na 7. mieste v hmotnostnej kategórií do 80kg, iba po jednom vyhratom zápase. Dovtedy som na súťaže v mas wrestling nemal žiadnu špeciálnu tréningovú prípravu, pretože som si myslel, že ako základ mi stačí môj tréning silového trojboja plus občasný tréning na platforme (pozn. IK ... práve na nej sa súťaží v mas wrestlingu). Bol to veľký omyl.

Po súťaži v Istanbule som bol veľmi namotivovaný a odhodlaný riešiť tréningový proces. Začal som študovať literatúru venovanú  tomuto športu (tá je v ruštine a je to jediná dostupná literatúra tohto druhu), dlhé hodiny som strávil rozmýšľaním nad pohybmi na platforme, pomocou videoklipov som sledoval svojich súperov. Zistil som, že aj v mas wrestlingu sú špeciálne cviky, ktoré som zaradil do tréningového procesu. A krátko na to prišli aj výsledky z medzinárodnej súťažnej scény.

V decembri roku 2021 som sa vo Fínsku zúčastnil Svetového pohára v mas wrestlingu, kde sa mi v kategórií do 80kg podarilo zdolať všetkých mojich súperov, vrátane najlepšieho, neporazeného pretekára z Ruska a získal som 1. miesto. Všetci boli veľmi prekvapení, dokonca mám informáciu, že v Jakutských (Sibír) novinách sa hovorilo o senzácií na Svetovom pohári.
Oliver Kurek
Ďalšia príprava smerovala k roku 2022, v ktorom som mal v pláne ukázať svoju výkonnosť aj na Majstrovstvá sveta v mas wrestlingu. Kde inde ako v Jakutsku, v Rusku. Bola to moja zatiaľ najdlhšia cesta, akú som za súťažením absolvoval, časový posun je v Jakutsku obrovský - keď u nás je polnoc, v Jakutsku je už 8 hodín ráno. Už na letisku v meste Jakutsk nás čakali fanúšikovia z celého mesta, novinári, delegáti a dobrovoľníci. Veľmi sa mi to celé páčilo, užíval som si prílet, kde hneď v letiskovej hale som absolvoval prvé dva rozhovory - pre televíziu aj noviny. Každému národnému tímu organizátori pridelili dobrovoľníkov, ktorí nás sprevádzali takmer na každom kroku a v prípade potreby pomohli. Môj výsledok? Na Majstrovstvách sveta v mas wrestlingu (ktoré sa konali v obrovskej športovej hale a povzbudzovali nás tisícky fanúšikov) som napokon skončil na 2. mieste. Práve za tým ruským pretekárom, ktorého sa mi podarilo poraziť vo Fínsku.

Ďalšiu súťaž som absolvoval až v ďalekom Vladivostoku, na turnaji, kam som získal špeciálne pozvanie za výkony z Jakutska a Fínska - súťažil som už v kategórii do  90kg a opäť z toho bolo 2. miesta.

Nuž a záver súťažnej sezóny 2022 patril Olympia Weekend-u v Las Vegas, kde sa konala súťaž Olympia mas wrestling a ako ste už uviedli na vašom portáli, na Slovensko som sa z USA vrátil so zlatom.

Ak by ste sa ma opýtali, ktorý výsledok si najviac cením, odpovedal by som, že prvenstvo vo Svetovom pohár v mas wrestlingu, ktorý sa konal vo Fínsku. Prečo? Tri mesiace tvrdého tréningu, zdokonaľovanie techniky, práca na sile a premýšľanie nad tým, ako "zaskočiť súpera" mi priniesli výsledkový posun zo siedmeho miesta na miesto prvé. Čo sa ale súťaží týka, žiadna z tých, na ktoré som nastúpil, sa nemôže porovnávať so Svetovým šampionátom v Jakutsku. Súťažiť tam bol zážitok, ktorý si veľmi rád zopakujem. Tam je mas wrestling národným šport a ľudia ním v tejto časti Sibíri žijú ako u nás fanúšikovia hokejom alebo futbalom.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na mas wrestling?
Môj tréningový proces zameraný na mas wrestling nie je ešte perfektný. O tomto športe vieme na Slovensku zatiaľ málo, aj preto snažím sa komunikovať so zahraničnými pretekármi z východnej strany sveta. V tréningu využívam hlavne klasické prvky silovej prípravy, pridávam špeciálne cviky, ktoré sú podobné pohybom na platforme. Dlho som svoju prípravu na mas wrestling súťaženie spájal s prípravou na silový trojboj, keďže som súťažil aj v silovom trojboji. V roku 2023 bude moja príprava zameraná čisto už iba na mas wrestling, s jendou súťažou v silovom trojboji, ktorá by som mal absolvovať v septembri.
Oliver KUREK
Viac ako samotná hrubá sila je pre úspech v mas wrestlingu dôležitejšia technika. U nás sme prešli na mas wrestling zo silového trojboja. ale východné krajiny trénujú svojich pretekárov už od nízkeho veku výhradne na mas wrestling a pracujú hlavne na zdokonaľovaní techniky. Pre porovnanie, moji súperi na mojej prvej súťaži v Turecku potiahli na mŕtvy ťah ďaleko menej, rozdiel v našich výkonoch bol aj 100kg, ale s ľahkosťou ma porazili.

Hlavnou zložkou môjho tréningového procesu sú samozrejme drepy. V mas wrestlingu je hlboký drep úplne zbytočný, takže pridávam dosedy na rôzne výšky lavičky, variácie výskokov a preskokov, cviky na zadnú časť stehien, mŕtvy ťah (klasický, z deficitu aj z boxov). Pridávam cviky na rozvoj úchopu a hlavne sparingy na platforme. Veľký dôraz kladiem na základné cviky ako je drep a mŕtvy ťah pri ktorých samostatne strávim aj viacej než hodinu. Spolu mi každý tréning zaberie okolo dvoch hodín. Tréningy prebiehajú v Banskej Bystrici, vo Fitness Sásová. V mas wrestlingu som sám sebe trénerom, taktiež trénerom pretekárov v našom klube. V rámci tréningového procesu sa používajú už aj špeciálne mas wrestlingové stroje, ktoré žiaľ ešte nemáme, kvôli ich vysokej cene.

Príprava na súťaženie v mas wrestlingu si vyžaduje aj úpravu jedálneho lístka?
Ako pri každom športe, tak aj v mas wrestlingu je strava určite dôležitá a už v prípravnej fáze sa snažím jesť kvalitne. Výhodou je, že mám výborný zdroj na divinu keďže môj starký je poľovník - čo sa týka mäsa tak jem na 90% iba divinu.

Čo sa týka suplementácie, tá nie je mimoriadne pestrá. Ráno začínam vždy vitamínmi C, D, pridávam zinok a omega 3. Pred ťažším tréningom si dám kofeín, veľmi zriedkavo nejaký ten pre-workout - ale to sa stáva naozaj iba výnimočne. V súťažnej sezóne pridávam kreatín, po tréningu proteín a pred spaním užijem ešte magnézium.

Ako reaguje tvoje okolie na informácie, že sa venuješ "neznámemu" mas wrestlingu a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Z môjho okolia je najviac na mňa hrdá moja rodina. Moje úspechy ich samozrejme tešia a veľmi ma podporujú. Nielen v mas wrestlingu, ale v každom jednom športe. Čo sa týka širšieho okolia, zatiaľ počúvam len pozitívne správy, samozrejme na Slovensku treba robiť ešte veľkú osvetu ohľadom mas wrestlingu. Aby ľudia tento šport lepšie spoznali.

Olympia Weekend a mas wrestling – kde vznikla myšlienka zúčastniť sa tejto súťaže, zorganizovanej v USA?
Keď som začínal so silovým tréningom, sníval som o Olympii. Obdivoval som všetky tie veľké kulturistické mená a v tom čase som si myslel, že Olympia je iba o kulturistike a fitness. Keď sa dostala ku mne prvá informácia o tom, že súčasťou Olympia Weekend-u  bude aj mas wrestling, vravel som si, že budem už v mimo sezónnom období a tak sa jej nezúčastním. V priebehu času mi ale už chýbalo súťaženie na medzinárodnej scéne, vrhol som sa do prípravy a napokon som do USA neodchádzal sám.
Oliver KUREK
Naša výprava na Olympia Weekend sa rozrástla o ďalších súťažiacich (pozn. IK - podľa informácií zverejnených na oficiálnej stránke SAMW, Slovensko v USA v mas wrestlingu reprezentovalo 6 športovcov). Priamo na Olympia Weekend-e v Las Vegas už ma ani tak nezaujímali tie veľke kulturistické mená, väčším zážitkom pre mňa bola možnosť odfotiť sa s TOP borcami z powerliftingu ako je Taylor Atwood, Ed Coan a Andy Huang. Expo na Olympii som si určite užil ako sa len dalo, aj keď pravdou je, že som od toho čakal trošku viac. Musím priznať, že keď som bol na EVLS v Prahe, páčilo sa mi tam viacej.

Keď tak spätne rátam, celý tento výlet na Olympia Weekend ma vyšiel so všetkým na 1800€. Nemôžem zabudnúť na firmu Ride.sk ktorá mi finančne pomohla, taktiež musím poďakovať za finančnú pomoc aj mojej rodine. Stále je tu veľké množstvo financií ktoré som na túto súťaž dal z vlastných zdrojov. Ako Slovenská asociácia fungujeme výborne, zatiaľ sme v menšom počte oproti iným športom, no každým rokov sa hlási k nám viac a viac pretekárov. Snáď raz bude aj mas wrestling na Slovensku zastrešený národným športovým zväzom, vďaka čomu získame financie od štátu a následne niektoré položky budú mať aj naši pretekári hradené.

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Priznávam, že TOP súťaže v mas wrestlingu ma doslova ohúrili. Svetový pohár, Majstrovstvá Európy a Majstrovstvá sveta sú vďaka podpore od Svetovej mas wrestling federácie organizované na mimoriadne vysokej úrovni, ktorá je výnimočná aj v olympijských športoch. Podpora federácie je reálne mimoriadna. Príklad?

Na Majstrovstvách sveta, ktorých sa sa zúčastnili reprezentácie z viac ako 40 krajín sveta, všetkým účastníkom boli hradené letenky z Moskvy do Jakutska, najlepší získavali aj finančné odmeny. Aj do Vladivostoku mi bola hradená celá spiatočná letenka, nič som neplatil za ubytovanie a stravu počas celého pobytu, opäť sa tam bojovalo aj o finančné odmeny.

Plán na rok 2023 je viac menej pre mňa jasný - doštudovať a odovzdať bakalársku prácu práve o mas wrestlingu, pracovať na sebe po fyzickej či psychickej stránke, pracovať s mládežou v mas wrestlingu, pokračovať v projekte mas wrestling na školách. Chcel by som obehnúť minimálne všetky stredné školy v Banskej Bystrici s prednáškou o mas wrestlingu. A popri tom pripravovať sa na Majstrovstvá Európy v mas wrestlingu (tie sa uskutočnia v júli v Azerbajdžane), na jesenné Majstrovstvá sveta a ak budem mať financie, v apríli by to mohol byť aj súťaž Arnold Classic v Brazílii. Situácia so sponzorstvom u nás je obzvlášť pri takomto malom športe biedna. Nikto ho nepozná, nikto nepozná vaše výsledky, takže celé financovanie je spravidla na samotnom pretekárovi. Je veľmi ťažké dosahovať takú výkonnosť ako moji súperi z Ruska, Kyrgyzstanu alebo iných krajín na východe, kde oni si za to, že robia tento šport aj celkovo slušne platení a na konci roka, za dosiahnuté výsledky ešte získavajú zaujímavú prémiu. Oni majú všetko preplatené, nemusia celý rok pracovať, môžu sa venovať len športu a byť v ňom najlepší. Bol by som rád, ak by sa na Slovensku situácia zmenila a na šport u nás išlo viacej peňazí, resp. tie by reálne skončili pri ŠPORTOVCOCH. Napriek všetkému, urobím všetko pre úspech v mas wrestlingu.
Oliver KUREK
Nesmiem zabudnúť, že predbežne 3. júna 2023 mám v pláne zorganizovať s podporou Double Red druhý ročník súťaže Double Red mas wrestling cup. Čo sa powerliftingu týka, ten v mojom prípade je na "druhej koľaji", ale možno v septembri, v rámci XPC powerlifting, absolvujem súťaž v silovom trojboji v Poľskom meste Siedlce - už ako profesionál, pretože PRO kartu som získal minulý rok.

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať okrem kulturistiky, fitness, powerliftingu aj o mas wrestling?
Viem, že mas wrestling je pre veľké množstvo ľudí úplne neznámym športom a iba vďaka médiám, aktívnou prácou s mládežou a vyššiemu počtu súťaží múže stúpať jeho popularita na Slovensku. Mas wrestlingu sa určite netreba báť. Pri ňom nezáleží na tom koľko máš rokov, či si žena, či chlap, pokiaľ udržíš v ruke drevenú palicu a nohami sa vieš zaprieť o stredovú dosku, môžeš sa mu venovať. Na začiatok ti reálne netreba poznať žiadne techniky, stačí uchopiť tyč a ťahať. Už na prvý pohľad je to úplne jednoduchý a jasný šport, pri ktorom skoro vždy vie aj divák/laik jednoznačne povedať, kto vyhral. Okrem toho mas wrestling má mnoho benefitov - ten, kto sa mu venuje, zapojí pri ňom do činnosti komplet celé telo, preverí zdatnosť. Odporučil by som ho aj iným športovcom ako dokonalý doplnkový šport na spevnenie celého tela.

Ako som už spomínal, pracujeme na projekte mas wrestling na školách, takže zaradenie mas wrestlingu do osnov telesnej výchovy by bola jedna z najlepších možností pre rast tohto športu. Myslím, že pri momentálnej situácií s telesnou výchovou je mas wrestling reálne zábavnou formou pre zapojenie detí do športovania. Okrem zábavy totiž pri mas wrestlingu precvičia svaly celého tela, jeho výhodou je bezpečnosť (v rekreačnej podobe evidujeme v ňom veľmi málo zranení), finančná nenáročnosť, môže ho robiť skoro každý a takmer kdekoľvek.
Oliver KUREK
Ak by mal niekto záujem o tento šport na Slovensku, môže napísať priamo mne, alebo na Slovenskú asociáciu mas wrestlingu, ktorú nájdete na instagrame a facebooku. Kluby mas wrestlingu sa nachádzajú na západnom, stredom a aj východnom Slovensku. V Banskej Bystrici fungujeme ako Mas Wrestling Banská Bystrica – máme instagram aj facebook.

Ak by mali záujem o tento šport žiaci a študenti, môžete poprosiť vášho učitela telesnej výchovy aby kontaktoval vedenie Slovenskej asociácie Mas-Wrestlingu (saspmw.webnode.sk) a dohodnúť si s ním prezentáciu mas wrestlingu na vašej škole. Určite prídeme.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia