Report 3 - aké boli 2022 IFBB Majstrovstvá sveta v kulturistike?

Report 3 - aké boli 2022 IFBB Majstrovstvá sveta v kulturistike?

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Hall of Fame SVK


Okrem Mokoša a Sotáka v masters teame malo Slovensko na 2022 IFBB Majstrovstvách sveta v kulturistike aj ďalšie výrazné osobnosti. Patrí medzi nich aj dvojica súťažiacich Radovan BEŽO a Peter TATARKA.

Radovan BEŽO

Darmo by ste pozerali do archívu, na Slovensku by ste nenašli kulturistu, ktorý sa môže pochváliť výsledkami, aké za cca 6 mesiacov súťaženia dosiahol pod vedením trénera Jozefa PIRYHO masters bodybuilder Radovan BEŽO (áno, je to tak - Bežo na súťažné pódium nastúpil v apríli 2022 ako začiatočník a už na štyroch domácich súťažiach vždy zvíťazil). Ale počas jarnej súťažnej sezóny na domácich súťažiach Bežo pútal pozornosť nielen svojou neporaziteľnosťou (tú si udržal do IFBB Majstrovstiev Európy), ale predovšetkým formou. Práve vďaka nej uspel aj na medzinárodnej scéne, na IFBB Európskom šampionáte, odkiaľ sa vrátil s týmito výsledkami

  • OVERALL CHAMPION ... Masters Games Cassic Bodybuilding
  • 1. miesto ... Masters Game Cassic Bodybuilding 40-44y
  • 2. miesto ... Masters Bodybuilding 40-44y, 80kg
  • 3. miesto ... Masters Classic Bodybuilding 40-44y
  • 3. miesto ... Masters Classic Physique 40-44y

Na 2022 IFBB Majstrovstvách sveta v kulturistike tentokrát nesúťažil Bežov najvážnejší súper z Európskeho šampionátu Boris PALOVIČ a tak šanca na zisk nie jedného, ale hneď niekoľkých cenných kovov bola veľmi reálna. Asi som nebol sám, kto predpokladal, že BEŽO získa aspoň jedno zlato. Výsledok?
BEŽO na súťažné pódium 2022 IFBB Majstrovstiev sveta v Santa Susanna nastúpil v štyroch masters kategóriách, v ktorých získal 2x zlato, 1x striebro a ako "prémiu" aj titul absolútneho Majstra sveta. V akých kategóriách súťažil?

  • OVERALL CHAMPION ... Masters Games Classic Bodybuilding 40-44y
  • 1. miesto (10 súťažiacich) ... Masters Classic Physique 40-44y
  • 1. miesto (6 súťažiacich) ... Masters Games Classic Bodybuilding 40-44y
  • 2. miesto (19 súťažiacich) ... Masters Classic Bodybuilding 40-44y
  • 6. miesto (9 súťažiacich) ... Masters Bodybuilding 40-44y, 80kg


BEŽO na súťažnom pódiu opäť ukázal "žiletkovú formu" a dominantnú dolnú časť tela. Vzhľadom na to, že jeho cieľom bolo súťaženie v troch nomináciách, pre ktoré platia tri rôzne váhové limity, pred registráciou drasticky upravoval hmotnosť do Games Classic Bodybuilding (táto nominácia určuje pre súťažiacich najnižšiu hmotnosť vzhľadom k výške) a prejavilo sa to na strate svalovej hmoty z hornej časti tela - dolná časť, rovnako ako na IFBB Majstrovstvách Európy, bola opäť dominantná.

BEŽO na súťažnom pódiu Svetového šampionátu pôsobil výrazne pokojnejšie, ako tomu bolo na Európskom šampionáte, nezaznamenal som žiadne výrazné chyby v pózingu, pochválim ho aj za voľnú zostavu (tá jeho v kategóriách, kde získal cenný kov, patrila medzi TOP3). Dobrým signálom je aj fakt, že napriek hmotnostnému deficitu, bol viac ako konkurencie schopný súperom z nominácií Classic Bodybuilding aj Classic Physique a zaslúžene sa stal najúspešnejším súťažiacim vo výbere Slovenska.

Čo sa budúcnosti týka, BEŽO v nominácii Games Classic Bodybuilding dosiahol maximum možného tzn. nebudem prekvapený, ak v súťažnej sezóne 2023 sa sústredí už iba na súťaženie (v masters vekovej kategórii) na nominácie Classic Bodybuilding a hlavne Classic Physique. Tam má reálny priestor na zlepšenie sa a "dotiahnutie" hornej časti tela k dominantným stehnám. 4 až 8 kg kvalitnej svalovej hmoty (ktoré v týchto nomináciách môže "nalepiť" ešte na svoju výšku) mu dávajú šancu uspieť nielen medzi masters súťažiacimi, ale aj mužmi. Uvidíme, čo mu prinesie rok 2023.

Peter TATARKA

Rovnako ako Michal MOKOŠ, aj Peter TATARKA sa v tomto roku "presunul" do vyššej vekovej kategórie a bol som zvedavý, či sa naplnia moje rok staré prognózy súvisiace s jeho výsledkami. V reporte k 2021 IFBB Majstrovstvám sveta v kulturistike som totiž na jeho adresu napísal:

Peter TATARKA

Podľa predpokladov, TARKA jednoznačne dominoval masters kategórii Classic Physique a chýbalo málo, titul šampióna by získal aj medzi mužmi. A že sa nebojí výziev dokázal v momente, keď na súťažné pódium nastúpil aj  v kategórii kulturistika mužov do 90kg (7. miesto zo 16. súťažiacich sa vám možno nebude zdať výnimočným výsledkom, ale musím dodať, že TATARKA bol najstarším súťažiacim v TOP 10 v tejto kategórii a postup do finále mu unikol iba o vlások - v semifinále mal totiž rovnaký počet bodov ako zo 6. miesta postupujúci Slovinec Tomazin).



Ďalší významný výsledok v prípade Petra TATARKU je aj 2. miesto v Classic Physique medzi mužmi, keď ho poraziť dokázal iba o 20 rokov mladší Joseph Peter z Belgicka - medzi týmito dvoma borcami bol vo finále (v bodovaní rozhodcov) rozdiel iba jeden bod. O víťazstve Belgičana tak v podstate rozhodla iba lepšie hodnotená voľná zostava.

Úprimne poviem, možno po prvýkrát, čo sledujem TATARKU na súťažných pódiách, nemám mu čo zásadného vytknúť a tak ako pred rokom, aj teraz poviem už iba to, že sa teším na jeho ďalšie súťaženie v nasledujúcich 3-5 rokoch. Som presvedčený, že o 3-5 rokov bude reálne "bohatší" minimálne o 3-5 tituly Majstra sveta.

Aké výsledky dosiahol Peter TATARKA na 2021 IFBB World Championships:

  • absolútny víťaz (3 víťazi kategórií) ... Peter TATARKA, Master Classic Physique
  • 1. miesto (7 súťažiacich) ... Peter TATARKA, Master Classic Physique 45-49y
  • 2. miesto (12 súťažiacich) ... Peter TATARKA, Classic Physique up to 180cm
  • 7. miesto (16 súťažiacich) ... Peter TATARKA, Bodybuilding 90kg

Diskusia k článku:

AMIX diskusia