AKO NABRAŤ SVALY (I) – faktory rastu svalovej hmoty, stavba svalu

AKO NABRAŤ SVALY (I) – faktory rastu svalovej hmoty, stavba svalu

Posledných 7 rokov som takmer denno-denne v kontakte s Igorom Kopčekom, s ktorým okrem rôznych postupov súvisiacich s mojou tréningovou prípravou, technikou cvičenia, suplementáciou a výživou, niekedy rozoberáme aj súčasnú kulturistiku.

Mladí (bez ohľadu na to, či sú to chlapci, alebo dievčatá) očakávajú od posilňovania zmeny v krátkom časovom úseku (rádovo týždňoch), často bez adekvátne vynaloženej námahy, nezriedka sa spoliehajú výlučne na rastový efekt najnovších doplnkov výživy, ktoré reklama odporúča ako najlepšie riešenie na naberania masívnej svalovej hmoty, prípadne likvidáciu podkožného tuku.

Začiatočníci si ešte neuvedomujú, že vhodne zvolený tréning s optimálnymi záťažami, počtami sérií a opakovaní,  uplatnenie základných pravidiel vo výžive, ktoré veľmi dobre poznáme my, ktorí máme za sebou 20 rokov pravidelného tréningu (prirodzene, aj naši tréneri), im dokážu za 9-12 mesiacov priniesť tak výrazné zmeny, na ktoré budú musieť neskôr čakať celé roky. Začiatočníci reálne dokážu za 9-12 mesiacov zvýšiť hmotnosť aj o 10-15 kilogramov, získať slušnú svalovú hmotu, nehovorím už o výrazných zmenách v silových výkonoch. Ľahko, rýchlo, bez problémov!

Stačí im k tomu v podstate základný, ekomplikovaný tréningový a výživový plán postavený na praxou overených princípoch (ak ich dodržiavajú, dosiahnu svoje ciele bez zbytočných omylov a chýb, ktoré proces naberania svalovej hmoty iba spomalia a často výrazne oddialia), pravidelnosť, dôslednosť a vytrvalosť. Začiatočníci nemusia experimentovať, hľadať cestu na prekonanie stagnácie, kopírovať tréningy profesionálnych bodybuilderov, triediť a selektovať niekedy ťažko zrozumiteľné informácie, uvažovať nad dopingom. Musia sa však vzdelávať! Čítať, aby sa nás v poradenstve, ktoré je súčasťou internetového obchodu ObchodRonnie.sk, nepýtali doslova základy - tie si predsa môžu ľahko dohľadať (ak nie sú pohodlní).

Stačí im jednoducho na začiatok si vytýčiť čiastkový cieľ (doplním – reálny čiastkový cieľ) a po jeho dosiahnutí ďalší a ďalší a ďalší. Reálna kulturistka je o dosahovaní čiastkových cieľov - o tom je aj naberanie svalovej hmoty! O postupnom zlepšovaní sa, pridávaní milimetrov svalov na pažiach, stehnách alebo hrudníku, týždeň po týždni, mesiac po mesiaci, rok za rokom.

Ak aj vy považujete posilňovanie a kulturistiku za aktivitu, ktorej by ste sa chceli venovať, spoločne s mojim trénerom Igorom Kopčekom vám v nasledujúcej sérii článkov poradíme, ako „nabrať na svalovej hmote“ bez zbytočných omylov.


Úplné znenie článku, ktorý pre vás spracovali Marián Čambal a Igor Kopček, nájdete na našom partnerskom edukatívnom projekte FitnessTreneri.sk.


Diskusia k článku:

AMIX diskusia