Kto je Janka VAŠKOVÁ, mas wrestling šampiónka zo Slovenska?

Kto je Janka VAŠKOVÁ, mas wrestling šampiónka zo Slovenska?

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Ako už bolo napísané v tomto článku, Olympia Weekend, podobne ako Arnold Classic, už roky nie je iba o kulturistike a fitness. Organizátori v priebehu času pochopili, že divákom a návštevníkom EXPO výstavy musia ponúknuť aj inú "športovú zábavu". V rámci Olympia Weekend-u a Arnold Classic tak priestor dostávajú organizátori súťaží z federácií, kde silový výkon zohráva podstatnú úlohu - okrem strongmanov a powerliftingu reč je aj o mas wrestlingu, ktorý na Slovensku zastrešuje Slovenská asociácia mas wrestlingu. A práve mas wrestling sa stal športom, ktorý mimoriadny úspech priniesol pre Janku VAŠKOVÚ.
Janka VASKOVA mas wrestling
Meno Janka VAŠKOVÁ zrejme bude poznať iba pár fanúšikov silových športov. Aj preto by bolo najlepšie hneď v úvode sa predstaviť aj tým, ktorí by sa mohli zaujímať nielen o powerlifting a súťaže strongwoman, ale aj mas wrestling.

Som Ing. Jana Vašková, v apríli budem mať 29 rokov, som z Bardejova a vyštudovala som Vysokú školu bezpečnostného manažérstva v Košiciach. Pracujem, ako osobná trénerka v klube KSTaK Matej Bardejov, ktorý reprezentujem už viac, ako 10 rokov.

Aká bola tvoja cesta k mas wrestlingu, ako dlho sa venuješ mas wrestlingu a aké výsledky si dosiahla v tomto športe?
K mas wrestlingu som sa dostala úplne náhodou v roku 2018, keď mi prezident nášho klubu p. Ján Matej st. navrhol, či by som to nechcela skúsiť. S trénerom Marcelom Matejom sme pozreli pár videí a zhodli sa, že za skúšku by to stálo. Zhodou náhod, najbližšia medzinárodná súťaž sa práve mala uskutočniť v Jakutsku, boli to hneď 2018 Majstrovstvá sveta v mas wrestlingu, kde som chcela súťažiť. Prezident klubu a môj tréner vybavili všetko potrebné, aby som sa tomto Svetovom šampionáte mohla zúčastniť, vrhal som sa do tréningu mas wrestlingu na doske a po pár týždňoch tréningu sme naozaj odlietali do Ruska. Priamo na Majstrovstvá sveta v mas wrestlingu. Úprimne? Ani vo sne by ma nenapadlo na ceste do Jakustka, že tam vybojujem zlato! Bol to pre mňa najkrajší zážitok v celej mojej športovej kariére. Súťaž bola na vysokej úrovni, všetko dokonalé zorganizované, preplnená hala fanúšikov tohto športu, neuveriteľná pozornosť zo strany organizátorov, ale aj médií. Po tomto zážitku som vedela, že napriek tomu, že roky som sa venovala powerliftingu, Majstrovstvá sveta v mas wrestlingu určite nebudú poslednou súťažou v tomto športe.
Janka Vašková mas wrestling
V priebehu nasledujúceho roku som tvrdo trénovala a v roku 2019 som vyhrala trojkolový Svetový pohár v mas wrestlingu, v roku 2021 som získala prvé miesto v absolútnom poradí na Majstrovstvách sveta v mas wrestlingu, bez rozdielu hmotnosti. A pred pár týždňami som na Slovensko priviezla aj zlato z USA, kde sa v Las Vegas konal 2022 Olympia World Mas wrestling Championship. Okrem toho sa mi podarilo od roku 2018 až doposiaľ víťaziť aj na domácich súťažiach, prvá som bola ja na súťaži 2022 Nomad Games v Turecku.

Najviac si cením víťazstvo zo spomínaného Svetového pohára v mas wrestligu, kde prvé kolo bolo už mesiac po nečakanej operácií, po ktorej mi lekári neodporúčali športovať. No už len predstava, že budem musieť skončiť so športom, bola pre mňa nepredstaviteľný. Napriek zlej prognóze, prakticky hneď z nemocnice som zašla do fitka, opatrne sa vrátila do tréningového procesu, telo zregenerovalo, zmocnelo. Ak som chcela uspieť, musela som bodovať vo všetkých troch kolách, čo sa mi napokon aj podarilo dosiahnuť.

A samozrejme, aktuálne sa najviac teším z opaska z Olympia Wekend-u, ktorý som získala za víťazstvo na tomto prestížnom podujatí.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na mas wrestling?
Moje tréningy sú naozaj pestré a ich skladby závislá od toho, na akú súťaž sa pripravujem. Okrem mas wrestlingu totiž súťažím ešte aj v silovom trojboji (aj keď pravdou je, že už menej ako v predchádzajúcich rokoch), nebojím sa ani súťaží, ktoré organizátori vypisujú pre súťažiace z kategórie strongwoman.

Spravidla mávam klasické silové tréningy, do toho trénujem aj výbušnosť a dynamiku, pridávam náročné tréningy na mas wrestling doske, pri ktorých sa koncentrujem na techniku. Podľa toho, v akom štádiu prípravy som, počas týždňa absolvujem 4-5 silových tréningov. V prípade mas wrestligu, so špecializovanou prípravou začínam tak 6 týždňov pred súťažou, kedy už na tréningoch trávim viac času na doske, skúšam si aj samotné zápasy. Mám výhodu, že trénujem s chlapmi a aj keď sú s nimi zápasy náročnejšie, som lepšie pripravená na samotnú súťaž.

V našom klube KSTaK Matej Bardejov mám výborné tréningové podmienky. Mojím trénerom a človekom, vďaka ktorému som získala všetky tituly, je už nebohý Marcel Matej – ten nás v auguste minulého roka náhle a nečakane opustil. Momentálne trénujem podľa toho, čo ma za tých 10 rokov, čo sa mi venoval naučil a pri ťažkých tréningoch mi pomáha jeho brat Ján Matej ml.

Aj príprava na súťaženie v mas wrestlingu si vyžaduje úpravu jedálneho lístka?
Každý športovec, keď chce dosiahnuť najlepší výkon, musí si prispôsobiť aj stravu. Samozrejmosť je to aj v mojom prípade. Našťastie, nemusím často diétovať, keďže súťažím vo vyšších hmotnostných kategóriách, Jedávam 5-6 krát denne, hlavne sa snažím mať dostatočný príjem bielkovín. Používam aj klasické doplnky výživy - vitamíny a proteín celoročne, zvyšok podľa toho, v akej fáze prípravy sa nachádzam.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ mas wrestlingu a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Mám to šťastie, že v mojom blízkom okolí sú skvelí ľudia – tí ma v mojom športovom snažení podporujú, fandia mi a spolu so mnou sa tešia z mojich úspechoch.
Olympia Mas Wrestling
Olympia Weekend a mas wrestling – kde vznikla myšlienka zúčastniť sa tejto prestížnej súťaže?
Myšlienka štartovať na Olympia Weekend-e vznikla ešte v roku 2021, ale kvôli prísnym proti pandemickým opatreniam sme nemohli vycestovať do USA. Spoločne s mojim trénerom sme však sledovali živý prenos zo súťaže a keď skončila, s úsmevom na tvári sme sa zhodli, že takúto peknú trofej ešte v zbierke nemám. Aj kvôli tomi urobíme všetko pre to, aby som v roku 2022 v USA súťažila. Padlo rozhodnutie, ale keď nás Marcel Matej v lete opustil, bolo to pre mňa mimoriadne psychicky náročne. Počas desiatich rokov ma totiž Marcel prevádzal na každom tréningu, každej súťaži. Uspieť som chcela hlavne na jeho počesť, nič iné ako víťazstvo som si nepripúšťala.

Účasť na tejto súťaži je ale finančné náročná. Len letenka stojí 1.000€, ubytovanie zhltlo 500€, k tomu treba pripočítať jedlo, prepravu na letisko a z letiska, plus poplatky za štartovné aj členskú kartu vo výške 150€. Bez pomoci by som to nezvládla. To je dôvod, prečo chcem veľmi pekne poďakovať spoločnosti Ascensio holding, ktorá poskytla finančné prostriedky na všetky tieto náklady. A osobitne p. Matúšovi Ščavnickému z tejto spoločnosti – ten ma aj osobne sprevádzal na ceste do USA a bol mi oporou aj na súťaži.

Atmosféra na Olympia Weeken-d bola naozaj dobrá, bol tak mimoriadne veľký pohyb ľudí, súťažiacich, fanúšikov športu. Keď začínali súťaže v mas wrestlingu, domáce pretekárky mali neuveriteľne vysoké sebavedomie, ale to sa hneď po mojich dvoch vyhratých zápasoch zmenilo. Dokonca jedna domáca pretekárka ani nenastúpila proti mne.
Janka Vašková mas wrestling
Samozrejme, cesty na medzinárodné súťaže by neboli možné bez podpory SAMW. Myslím, že vďaka prezidentovi p. Jánovi Matejovi st. sa podarilo tento šport na Slovensku dostať do povedomia, rozrástla sa členská základňa. Vznikajú tiež nové kluby a hlavne prebiehajú súťaže - pre dospelých, ale aj pre mládež a na školách. Na popularizácii mas wrestlingu je potrebné neustále pracovať.

Aké sú tvoje športové, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Mojim hlavným športovým cieľom v tomto roku bude súťaženie v mas wrestlingu, kde hlavnou súťažou roka by mali byť v Sao Paule (Brazília) zorganizované Majstrovstvá sveta a Majstrovstvá Európy Baku (Azerbajdžan). Súťažiť budem v absolútnej kategórii. Samozrejme, nastúpim aj na súťaže zorganizované na Slovensku. Okrem toho (ak to budem tréningovo zvládať) v tomto roku by som chcela vylepšiť svoj svetový rekord v mŕtvom ťahu – v minulom roku som zvládla 251kg, v tomto chcem pár kilogramov pridať. A keď bude držať forma, nebudú zranenia, možno skúsim nejakú súťaž v silovom trojboji a v strongwoman.

A moje osobné plány? Chcem sa venovať dianiu v našom klube, zverencom a klientom. A dúfam, že mi popritom všetkom vyjde čas na nejakú dovolenku s blízkymi.

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať okrem kulturistiky, fitness, powerliftingu aj o mas wrestling?
Mas wrestling je šport, pre všetkých, dokonca aj pre tých najmenších. Je nenáročný na tréningové vybavenie – k súťaženiu, alebo tréningu stačí doska, palica a súper. Je jedno, či hovorím o súťažení alebo tréningu, mas wrestling je doslova adrenalínový šport, s priamym kontaktom so súperom. Samozrejme silové základy sú veľké plus v prípade, že cieľom je súťažiť, ale o konečnom výsledku naozaj nerozhoduje len hrubá sila. Úspešný mas wrestler v krátkom čase musí využiť viacero schopností a techník, aby vyhral a súpera porazil. Pri samotnom zápase sú v maximálnom napätí svaly chrbta, nôh, tiež predlaktia a zabrať dostáva aj úchop – to všetko sa dá zaťažiť vhodne volenými cvikmi počas tréningu. Ten však musí byť pravidelný, mládež sa tak pri tomto športe učí disciplíne, samozrejme si posilňuje telo aj ducha.

Kto by si chcel vyskúša mas wrestling, rada ho privítam v našom klube v Bardejove. Ms wrestling kluby máme už aj na strednom a západom Slovensku, kde vás tiež určite radi s týmto športom zoznámia. Alebo si to môžete skúsiť priamo na súťaži.

Tie v roku 2023 budú v týchto termínoch a mestách:

  • 11. 3. 2023 ... Majstrovstvá Slovenska mužov a žien, uskutočnia sa v Giraltovciach
  • 5. 5. 2023 ... Majstrovstvá Slovenska družstiev žiakov ZŠ, miesto konania sa určí dodatočne
  • 12. 5. 2023 ... Majstrovstvá Slovenska družstiev žiakov SŠ, miesto konania sa určí dodatočne
  • 3. 6. 2023 ... pohárová súťaž Double Red Mas-Wrestling, uskutoční sa v Brezne
  • 9. 6. 2023 ... Majstrovstvá Slovenska mládeže 12-13,14-15, 16-17, 18-21 rokov, uskutočnia sa v Bardejove November 2023 ... Slovenský pohár, miesto konania sa určí dodatočne

Diskusia k článku:

AMIX diskusia