Bigger ukázal stúpajúci nezáujem o bodybuilding?

Bigger ukázal stúpajúci nezáujem o bodybuilding?

Bigger

V októbri 2018 v USA do kín prišiel film BIGGER, cieľom ktorého bolo priblížiť fanúšikom bodybuildingu život Joe WEIDERA, jedného z bratov, ktorí založili organizáciu IFBB a v roku 1965 stáli u zrodu aktuálne stále jasne najprestížnejšej bodybuilding akcie, ktorým je Joe Weider Olympie Weekend (vrátane súťaže Mr. Olympia).

Dva roky od uvedenia do kín film Bigger je prepadák (a určite nielen kvôli tomu, že scenár sa dôsledne nepridržiaval skutočností). Príklady?

  • najväčší súper Weider skupiny Bob HOFFMAN (šéf v USA do prelomu 70. a 80. rokov jasne prestížnejšej organizácie AAU/American Amateur Union, pod záštitou ktorej v USA dlhé roky pôsobilo vzpieranie a aj bodybulding) bol vykreslený ako zúrivý antisemista (Weiderovcvi mali židovské korene) s dôrazom na jeho rasistický prístup
  • chyby by sme našli aj v slede udalostí napr. Arnold porazil Sergio OLIVU pri svojej druhej účasti na súťaži Mr. Olympia, navyše Hoffman mal s Olivom spoločné akurát to, že "jeho" AAU organizácia mu v roku 1966 "nadelila" na súťaži AAU Mr. America až druhé miesto, čo Olivu znechutilo tak, že prestúpil do konkurenčnej IFBB
  • aj vyobrazenie Joe Weidera ako trénera Arnolda je úplne mimo reálnej skutočnosti

Úpadok záujmu o bodybuilding v USA (ale aj na Slovensku - stačí spomenúť, že na 2016 SAFKST Slovenskom šampionáte súťažilo takmer 100 kulturistov, v minulom roku ich bolo cca 20) v posledných 10. rokoch pokračuje a nezáujem o film Bigger (priznávam, ja som si ho pozrel a pretože poznám súvislosti, nad niektorými scénami, spracovaným v USA réžii som sa iba pousmial) je toho ďalším príkladom.

Ak mám porovnávať ... film Generation Iron v roku 2013 priniesol finančne cca 25x viac ako film o zakladateľovi IFBB, ktorá v októbri 2017 sa rozdelila na dve vetvy. Cesty IFBB International (tá zastrešuje súťaženie amatérskych bodybulderov vo všetkých nomináciách mimo USA) sa rozišli s NPC USA, organizáciou (ktorá mala "pod palcom" bodybuilding v USA) a jej predstavitelia vlastnili aj organizáciu IFBB PRO League (tá zastrešovala súťaženie profesionálov).

Čo je príčinou úpadku záujmu o súťažný bodybuilding?

Na Slovensku by som príčinu videl v dlhoročnej takmer nulovej priamej podpore oddielom, ktoré sa primárne venujú súťažiacim - MŠVVaŠ nastavilo kritériá v Zákone o športe a v Zmluve s národnými športovými zväzmi tak, aby oddiely, ktoré sa venujú súťažiacim, získavali reálne finančné stimuly.

Ďalej v nízkom počte príležitostí na súťaženie a v limitovanom počte organizátorov súťaží - tie sa okrem Vranova nad Topľou konali pravidelne už iba v Dubnici, Dolnom Kubíne, Starej Ľubovni, Hnúšti a v Prešove/Poprade.

Určite by pomohla podpora resp. organizovanie súťaží pre začiatočníkov a nikto ma doposiaľ nepresvedčil, že by masívnejšia podpora nominácii classic physique bola krokom nesprávnym smerom. Som naozaj zvedavý, čo nám ešte prinesú nasledujúce mesiace ...

Gigger Joe WEIDER

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
kondiční súťažiaci
autor: admin | dátum: 17.08.2020 20:27:36
sú to vlastne začiatočníci ... tento koncept sme oprášili na jeseň 2019, aj v tomto roku boli v pláne tieto súťaže
Súťaže
autor: Janoš | dátum: 16.08.2020 14:27:36
mne osobne chýbajú súťaže kondičných kulturistov pre pretekárov, ktorí chceli súťažiť, ale necítili sa na vrcholové podujatia. Organizovali sa v Starej Ľubovni, resp. vPrešove na jeseň. Paradoxne z týchto súťaží vzišlo niekoľko dobrých kulturistov: Pavlisko, Maliňák, Korch, Balabas, Dolanský... Vedel by som si tam predstaviť aj kategórie classic physique.
Joe WEIDER
autor: Oplan | dátum: 15.08.2020 22:14:15
Záujem o skutočnú hard core kulturistiku klesá. To je bez debaty. Avšak Joe Weider nie je ikona kulturistiky.